آهن یکی از عناصر ضروری برای رشد گیاهان است که نقش حیاتی در فرآیندهای بیولوژیکی همچون فتوسنتز، تنفس و تشکیل کلروفیل ایفا میکند. کمبود آهن میتواند باعث زرد شدن برگها (کلروز) و کاهش رشد گیاهان شود، که در نهایت میتواند عملکرد و کیفیت محصول را به شدت کاهش دهد. به همین دلیل، تأمین آهن برای گیاهان به روش کود دهی، از اهمیت بالایی برخوردار است.
میزان مصرف کود آهن و نحوه مصرف کود آهن برای هر نوع گیاه ممکن است متفاوت باشد و به عوامل مختلفی همچون نوع گیاه، شرایط خاک و آب و هوا بستگی دارد. در این مقاله، به بررسی میزان مصرف و طریقه مصرف کود آهن برای درختان، محصولات زراعی و گیاهان آپارتمانی میپردازیم. دعوت میکنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید.
خلاصهای از این مقاله سه شکل کود آهن رایج در بازار، کود آهن پودری، کود آهن مایع و کود آهن گرانوله است. طریقه مصرف کود آهن به این شرح است: کود آهن پودری به سه روش از جمله ترکیب کردن با خاک، محلول پاشی و آبیاری استفاده میشود. کود آهن مایع به روش محلول پاشی و آبیاری قابل استفاده است. کود آهن گرانوله به روش چالکود مصرف میشود. میزان مصرف کود آهن برای درختان، محصولات زراعی و گیاهان آپارتمانی بسه به فرم کود متغیر است. |
نیاز گیاهان به آهن را چگونه تشخیص دهیم؟
از دو روش میتوانید متوجه شوید که وقت کود دهی آهن فرا رسیده است یا خیر. یکی علائم کمبود آهن و دیگری آزمایش خاک. در ادامه هر دو مورد را بررسی میکنیم:
- علائم کمبود آهن در گیاهان
زمانی که آهن کافی در دسترس گیاه نباشد، رشد آن کمتر از حد معمول میشود، برگهای آن رو به زردی میروند و رگبرگهای سبزی در آنها ایجاد میشود که در این حالت میگوییم گیاه دچار نکروز یا کلروز شده است.
از آنجایی که آهن عنصر پویایی نیست، کمبود آن ابتدا در برگهای جوانتر خود را نشان میدهد. نبود آهن باعث کاهش جریان اکسیژن در گیاه و در نتیجه عدم تشکیل کلروفیل می شود.
کمبود کلروفیل نیز باعث کاهش سبزینگی گیاه میشود. اگر کمبود آهن همچنان ادامه داشته و تأمین نشود، کمکم شاهد زردی برگهای مسنتر گیاه نیز خواهیم بود. نهایت فقر آهن، از بین رفتن و مرگ گیاه است. اگر این علائم را مشاهده میکنید حتماً زمان کود دهی فرا رسیده است.
- آزمایش خاک و تعیین میزان نیاز آهن
آزمایش خاک میتواند اطلاعات دقیقی درباره سطح آهن و دیگر عناصر غذایی موجود در خاک ارائه دهد. برای نمونه برداری از خاک باید از عمقهای مختلف زمین خاک مورد آزمایش قرار بگیرد. بر اساس نتایج آزمایش خاک و نوع گیاه، میتوان میزان دقیق نیاز آهن را تعیین کرد.
ما مقالهای را تحت عنوان «زمان مصرف کود آهن» برای شما تهیه کردیم تا بتوانید هرگونه اطلاعات در این زمینه نیاز داشتید را به راحتی بدست آورید.
چنانچه متوجه شدید که باغ، مزرعه یا گیاهان آپارتمانی شما نیاز به آهن دارند، باید از بین مدلهای مختلف آهن یک مورد را انتخاب کنید. در بخش بعدی راجع به این موضوع صحبت میکنیم.
انتخاب از بین فرمهای مختلف کود آهن
سه شکل رایج کود آهن در بازار نوع پودری، مایع و گرانوله هستند. در ادامه به طور مختصر هر کدام را توضیح تا بدانید کدام نوع برای گیاهان شما مناسبتر است.
- کود آهن پودری
کود آهن پودری معمولاً به شکل سولفات آهن یا فرمهای کلاته آهن عرضه میشود. این نوع کود به راحتی در آب حل شده و میتواند به صورت محلولپاشی یا تزریق به خاک استفاده شود. از این کود در سیستمهای آبیاری هم میتوان استفاده کرد اما اگر سیستم آبیاری شما قطرهای است ممکن است در لولهها رسوب کند.
همچنین اگر خاک شما قلیایی (دارای ph بالا) باشد، این کود به سرعت به فرم غیرقابل جذب تبدیل میشود و گیاه نمیتواند از آن بهرهمند شود.
مزایای کود آهن پودری:
این کود معمولاً ارزانتر از سایر انواع کودهای آهن است و به روشهای مختلف میتوان از آن استفاده کرد.
2. کود آهن مایع
کود آهن مایع به صورت محلول آماده موجود است و به راحتی میتوانید آن را از طریق محلول پاشی یا سیستمهای آبیاری استفاده کنید. این نوع، از کود آهن پودری گرانتر است.
مزایای کود آهن مایع:
استفاده از این کود بسیار آسان است و جذب آن خیلی سریع است به خصوص اگر نانو مایع باشد. در مساحت زیاد، استفاده از کود آهن مایع راحت است و میتوان آن را به طور یکسان به گیاهان بدهید. این کود حتی برای خاکهای قلیایی هم مناسب است.
3. کود آهن گرانوله
کود آهن گرانوله به شکل دانههای کوچک است و معمولاً در ترکیب با کودهای دیگر استفاده میشود. این نوع کود به آرامی آهن را در خاک آزاد میکند. معمولاً در زمان کاشت به شکل چالکود از آن استفاده میشود. ایراد این کود این است که تأثیر گذاری آن بسیار دیرهنگام است و در خاکهای قلیایی موثر نیست.
مزایای کود آهن گرانوله:
ارزان بودن این کود ویژگی مثبت آن است.
با توجه به اینکه با شکلهای مختلف کود آهن آشنا شدید در بخش بعدی به میزان مصرف کود آهن میپردازیم.
میزان مصرف کود آهن برای گیاهان مختلف
از آنجا که کود آهن به سه شکل پودری، مایع و گرانوله در بازار وجود دارد، طبیعتاً مقدار مصرف هم متغیر است. در ادامه مقدار مصرف تقریبی هر شکل از کود آهن را توضیح میدهیم اما باید بدانید باید به توصیه سازنده کود دقت کنید و مطابق با آن عمل کنید.
مقدار مصرف کود آهن پودری
- میزان مصرف کود آهن پودری در باغات به ازای هر هکتار بین 5 تا 20 کیلوگرم است.
- مقدار مصرف کود آهن پودری برای محصولات زراعی بیشتر است، مقدار مصرف بین 20 تا 50 کیلوگرم آهن در هکتار متغیر است.
- از کود آهن پودری برای هر نهال حدوداً 20 تا 50 گرم و برای هر درخت بالغ حدوداً 500 گرم تا 1 کیلوگرم استفاده کنید.
- برای گیاهان آپارتمانی میتوانید به میزان 3 تا 5 گرم از کود آهن پودری برای هر گلدان استفاده کنید. این مقدار را میتوانید در یک لیتر آب حل کنید.
برای اینکه بدانید در هر ماه چند بار از کود آهن برای گیاهان آپارتمانی مصرف کنید و بهترین زمان مصرف را بدانید پیشنهاد میکنیم مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید.
مقدار مصرف کود آهن گرانوله
- برای محصولات زراعی مانند گندم، برنج، ذرت و سویا، مقدار مصرف کود آهن گرانوله معمولاً بین 10 تا 30 کیلوگرم در هکتار توصیه میشود.
- به طور معمول، مقدار مصرف کود آهن گرانوله برای باغات میوه بین 50 تا 20 کیلوگرم در هکتار است.
- مقدار مصرف کود آهن گرانوله برای هر نهال حدوداً 50 تا 100 گرم و برای هر درخت بالغ حدوداً 1 تا 2 کیلوگرم است.
مقدار مصرف کود آهن مایع
میزان مصرف کود آهن نانو مایع شوک که در فروشگاه ما موجود است، برای محصولات باغی و زراعی جدول زیر است.
نحوه مصرف | مقدار مصرف |
دوز محلول پاشی برای مزارع | ۳ تا ۵ لیتر در هکتار با ۴۰۰ تا ۸۰۰ لیتر آب |
دوز آبیاری مزارع | ۱۰ تا ۲۰ لیتر بصورت شیر بشکه |
دوز محلول پاشی باغات متناسب با سن درختان | ۵ تا ۲۰ لیتر در ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ لیتر آب |
دوز آبیاری باغات با توجه به سن درختان | ۳۰ تا ۵۰ لیتر به صورت شیر بشکه |
آبیاری هر درخت | 50 تا 250 سی سی نسبت به سن آنبرای |
دوز محلول پاشی گیاهان آپارتمانی | 5 سی سی کود در یک لیتر آب |
دوز آبیاری گیاهان آپارتمانی | 10 سی سی کود در یک لیتر آب |
در بخشهای بعدی کود آهن نانو مایع از برند شوک را به شما معرفی خواهیم کرد که امروزه بین کشاورزان و باغداران بسیار محبوب شده است.
طبق این دستورات میتوانید به راحتی مزارع، باغات و گیاهان آپارتمانی خود را با آهن، کود دهی کنید. اما پیشنهاد میکنیم قبل از آن حتماً با کارشناسان کشاورزی هم مشورت کنید.
نحوه مصرف کود آهن به صورت آسان
طریقه مصرف کود آهن پودری به سه روش از جمله مخلوط کردن با خاک، محلول پاشی و آبیاری است.
در روش محلول پاشی باید کود را در مخزن مخصوص ریخته و پس از حل شدن در آب، بر روی تمام بخشهای گیاه اسپری کنید. دقت کنید محلول پاشی را به تا اندازهای ادامه دهید که خیس شدن گیاه و چکه کردن محلول را از آن مشاهده کنید.
در روش آبیاری معمولاً محلول را داخل یک بشکه ریخته و شیر آن را بر سر راه آبیاری باز میکنند تا کود به ریشه گیاهان برسد. اگر قصد دارید بدانید کدام روش بهتر است باید بگوییم که هر دو روش مناسب هستند و باید ترکیبی از هر دو روش را بکار ببرید.
زمانی که گیاه به کمبود آهن دچار شده است باید روش محلول پاشی را در اولویت قرار دهید چرا که تاثیرگذاری این روش سریعتر است. اگر میخواهید ماندگاری کود در گیاه بیشتر باشد از روش آبیاری استفاده کنید.
برای کودهای گرانوله و کودهای پودری نیز چنانچه قصد دارید کود را مستقیم مصرف کنید باید قبل از کاشت، کود و خاک در عمق 10 الی 15 سانتی متری با یکدیگر مخلوط شوند.
خرید آنلاین کود آهن
با توجه به توضیحاتی که دادیم متوجه شدیم که وجود آهن و مقدار مصرف کود آهن تا چه حد برای گیاهان مهم است و نبود آن میتواند منجر به نابودی گیاه شود.
برای تأثیر هر چه بیشتر این کود روی گیاه، همیشه به هنگام خرید، کیفیت آن را در اولویت بگذارید. کود آهن شوک حاوی 25 آهن و ریز مغذیهای مورد نیاز گیاه است. این کود با تکنولوژی نانو مایع تهیه شده است؛ به این معنی که ذرات داخل کود به اندازهای کوچک شدهاند که به راحتی توسط گیاه قابل جذب هستند.
-
کود آهن شوک آمریکایی390.000 تومان–3.700.000 تومان
این کود در سه بسته بندی مختلف یک لیتری، پنج لتیری و بیست لیتری به بازار عرضه شده است. تمامی استاندارهای روز دینا در تهیه این کود به کار رفته است تا به محصول ومصرف کننده نهایی هیچ گونه آسیبی وارد نکند. همچنین این کود دارای حداقل سه سال تاریخ انقضا است و به راحتی میتوانید چندین مرتبه در طول زمان از آن استفاده کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر راجع به محصول میتوانید بر روی تصویری که مشاهده میکنید کلیک کنید و کود مرود نظرتان را سفارش دهید.
زیاده روی در میزان مصرف کود آهن برای گیاهان چه مشکلی ایجاد میکند؟
در استفاده از آن کود آهن باید جانب احتیاط را رعایت کرده و از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید؛ چرا که زیادهروی در مصرف آن ممکن است منجر به مسمومیت و یا حتی گاهی مرگ گیاه شود که البته این مورد فقط مربوط به کود آهن نبوده و در مورد سایر کودها نیز صدق میکند.
سخن نهایی
یکی از علتهای اصلی زردی برگ گیاه کمبود عنصر آهن است. در این صورت دست به دامان کودهای آهن میشویم تا علاوه بر تنظیم ph، مقدار آهن قابل دسترس برای گیاهان افزایش یابد و از بروز علائم شدیدتر و مرگ گیاه جلوگیری کنیم. در این مقاله میزان مصرف کودهای آهن مختلف را به همراه طریقه مصرفشان توضیح دادیم.
چنانچه قصد تهیه نانو کود آهن را دارید و نیاز به مشاوره بیشتر دارید میتوانید با کارشناسان کشاورزی ما تماس بگیرید، تا شما را به خوبی راهنمایی کنند. همچنین اگر سوالی دارید که در این مقاله به آن نپرداختهایم، حتماً آن را در بخش کامنتها با ما در میان بگذارید.
مطالب مرتبط
چنانچه خاک شما قلیایی باشد و نتواند آهن را جذب کند، باید از کود هیومیک اسید استفاده کرده و خاک را اصلاح کنید. اگر میخواهید بدانید هیومیک اسید چیست پیشنهاد میکنیم مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید. اگر میخواهید بدانید مصرف کود آهن برای درخت چه فوایدی دارد و چه تاثیری بر باردهی درختان دارد پیشنهاد میکنیم حتماً مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید. |