آهن یکی از ریز مغذیهای مورد نیاز گیاهان است، میزان نیاز گیاهان به این عنصر، کمتر از درشتمغذیها است اما مصرف آن حیاتی است. در برخی مناطق آهن به اندازه نیاز گیاه در خاک وجود دارد، اما عواملی هستند که مانع از جذب این آهن توسط گیاه می شوند، بنابراین کود دهی آهن باید انجام شود.
در ادامه قصد داریم در مورد خواص کود آهن، علائم کمبود آهن و معرفی موانع جذب آهن توسط گیاه، صحبت کنیم. دعوت میکنیم تا پایان همراه ما باشید.
خلاصهای از این مقاله کود آهن برای گیاهان با تأمین انرژی و تولید کلروفیل به بهبود فرایند فتوسنتز کمک میکند و در سرسبزی و شادابی موثر است. کود آهن نانو مایع شوک به دلیل داشتن ذرات ریزتر، بهترین کود آهن با جذب بالا و سریع است. از جمله علائمی که با آن میتوانید به کمبود آهن پی ببرید، زرد شدن برگهای قدیمی گیاه و سبز ماندن رگبرگها است. |
کود آهن چیست؟
کود آهن چیست؟ آهن به صورت عنصر شیمیایی با نماد Fe شناخته میشود و یک عنصر فلزی است. جذب آهن در گیاهان به وسیله دو نوع مکانیسم اصلی، یعنی فروس و فریک، انجام میشود.
فروس شکلی از آهن است که به عنوان آهن دو ظرفیتی، به شکل محلول است، با نماد Fe2+شناخته میشود و به راحتی توسط گیاهان قابل جذب است.
فریک که با نماد Fe3+ و به عنوان آهن سه ظرفیتی شناخته میشود، فرم غیر محلول (جامد) است که گیاه کمتر به آن دسترسی دارد.
در خاکهای شور، آهکی و با ph بالا، آهن از فرم دو ظرفیتی به سه ظرفیتی تبدیل میشود و رسوب میکند و باعث کمبود آهن در گیاهان میشود.
رنگ کود آهن معمولاً بسته به فرمولاسیون و نوع محصول متفاوت است، اما بیشتر کودهای حاوی آهن قهوهای یا سیاه هستند. این رنگها نشاندهندهی وجود آهن در فرم اکسیده است که به طور معمول در این کودها استفاده میشود. برخی از کودهای آهن ممکن است به صورت گرانولهای ریز با رنگهای قرمز مایل به قهوهای نیز باشند.
به فواید کود آهن در گیاهان توجه کنید
پس از آنکه کود آهن موانع جذب آهن را از سر راه گیاه برداشت، آهن وارد گیاه شده و مزایای بیشمار خود را در جهت رشد و باروری، نصیب گیاه میکند.
از جمله فواید کود آهن برای گیاهان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سبزینگی گیاهان با کود آهن
آهن جزء ساختار کلروپلاست در گیاه نیست، اما نقش اساسی در سنتز آن دارد. کلروپلاست مانند یک کارخانه در گیاه عمل کرده و منجر به سوختوساز تولیدی و فرایندهای توسعه گیاه مثل سنتز کلروفیل، منتقل شدن الکترون در میتوکندری و همچنین چرخه فتوسنتز میشود. به این ترتیب، کود آهن باعث رشد بیشتر گیاه شده، عملکرد آن را بهبود میبخشد، شادابی گیاه را فراهم و در کل حال حال گیاه را بهتر میکند.
نقش کود آهن در گیاهان و سبزینگی آنها بسیار کلیدی است و در ساختار آنزیمهای مختلف و بعضی از رنگدانهها شرکت دارد. وجود کلروفیل است که سبب رنگ سبز در گیاهانی مثل کاهو و سبزیجات برگی میشود. وقتی که آهن کافی در گیاه وجود نداشته باشد، کلروفیل کافی در گیاه ساخته نشده و به این ترتیب گیاه قادر به تولید قند و غذای کافی برای بخشهای دیگر خود نخواهد بود.
- کمک به تشکیل آنزیمهای مهم در گیاه
آهن، که به شکل کانیهای مختلف در خاک یافت میشود، در متابولیسم کربوهیدراتها و شکل گیری آنزیمها نقش پررنگی داشته و در تولید پروتئینها کمک میکند.
یکی از آنزیمهای مهمی که نیاز به آهن دارد، آنزیم کاتالاز است که در تجزیه پراکسید هیدروژن به آب و اکسیژن نقش دارد. همچنین آهن در ساختار آنزیمهایی مانند سایتوکروم c، سایتوکروم اکسیداز و سایتوکروم P450 نیز وجود دارد که در فرایندهای تنظیم رشد و متابولیکی در گیاهان واکنشهایی را انجام میدهند. همچنین آهن در ساختار هموپروتئینها که شامل هموگلوبین و میوگلوبین هستند، نیز وجود دارد.
- افزایش مقاومت گیاه به صورت غیر مستقیم
گیاهان ممکن است در طول حیات خود با تنشهایی روبرو شوند، شرایط دمایی خیلی بالا و خیلی پایین را تجربه کنند، در معرض بیماریهای گوناگون و انواع آفات قرار گیرند یا در اثر عوض شدن خاک دچار شوک شوند و مواردی از این قبیل. موارد این چنینی میتوانند برای گیاه نوعی تهدید محسوب شده و آن را دچار استرس کنند. آهن با فعال سازی آنزیمهای دفاعی، میتواند گیاه را در مقابله با این مشکلات کمک کند.
در صورت عدم وجود آهن کافی، درختان عملکرد خوبی نداشته و میوهها شیرینی لازم را نخواهند داشت.
از دیگر فواد کود آهن در گیاهان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمک به جوانهزنی درختان
- قابل ترکیب با دیگر کودها به منظور کارایی بهتر
- مؤثر در جذب رطوبت توسط ریشه
- مؤثر در کیفیت محصول نهایی
- درمانی زردی برگها
- افزایش دسترسی گیاه به سایر عناصر مورد نیاز در خاک
- تحرک بیشتر عناصر ریز مغذی
- مانع تثبیت عناصر ریزمغذی در خاکهای قلیایی
حالا اگر گیاهی کمبود آهن داشته باشد آن را چگونه تشخیص دهیم؟ بخش بعدی را به این موضوع پرداختهایم.
عوامل اصلی فقر آهن در گیاهان
عوامل متعددی بر عدم جذب آهن موجود در خاک تأثیر میگذارند که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
• خاصیت قلیایی خاک (PH بالا)
بالا بودن PH خاک، از موانع اصلی در جذب آهن توسط گیاه است. در خاکهای قلیایی، آهن به شکل جامد در آمده و به این ترتیب گیاه نمیتواند به آن دسترسی داشته باشد.
• افزایش آهک خاک
کاهش بارندگی و شرایط آب و هوایی خشک سبب تجمع کربناتها در خاک شده که باعث افزایش pH خاک و کاهش دسترسی به آهن و سایر ریزمغذیها میشود.
همچنین آبیاری بیش از حد میتواند باعث افزایش میزان دیاکسیدکربن در خاک شود. این دیاکسیدکربن میتواند با آهک موجود در خاک واکنش داده و بیکربنات تولید کند که خاصیت بافری داشته و باعث ثابت ماندن pH خاک در سطوح بالا و محدودیت در جذب آهن میشود.
• ترکیب آهن با عناصر دیگر
اگر آهن با کلسیم، منیزیم، فسفات، کربنات و هیدروکسید ترکیب شود، تبدیل به شکل غیر محلول شده و توسط گیاه غیرقابل جذب است. در کل، میتواند با اجزای مختلفی در خاک پیوند تشکیل دهد و توانایی پیوندها در نگهداشتن یا آزاد کردن آهن متفاوت خواهد بود.
از دیگر عوامل تأثیرگذار بر جذب آهن خاک توسط گیاه، میتوان به مواردی مثل فشردگی خاک، استفاده زیاد از کودهای فسفر و مس، کم بودن مواد آلی خاک و… اشاره کرد.
علائم کمبود آهن در گیاهان
برگهای گیاهانی که کمبود آهن دارند، به مرور زمان زرد میشود اما رگهای برگ سبز باقی میمانند. در صورت کمبود شدید آهن ممکن است، قسمتهایی از برگ، قهوهای یا سفید شوند.
به دلیل اینکه آهن عنصر در گیاهان حرکت نمیکند، در صورت کمبود آن، اول برگهای جوانتر زرد میشوند و ممکن است برگهای قدیمیتر، علائمی در خصوص کمبود آهن نداشته باشند؛ اما برگهای جدید به دلیل نبود آهن، به رنگ سبز کم رنگ درآیند.
خرید بهترین کود آهن تولید شده با فناوری جدید
تولید کود آهن تاریخچهای دراز دارد و فرمولاسیونهای مختلف آن به ترتیب سولفات آهن، کلات آهن و نانو کود آهن روانه بازار شدند. اینکه از کدام نوع استفاده شود بستگی به میزان بودجه، میزان قلیایی بودن خاک، میزان کمبود آهن در گیاه و مواردی از این قبیل دارد. باید به این نکته اشاره کنیم که میزان جذب آهن در نانوکودهای آهن، بسیار بهتر و سریعتر از کودهای دیگر است.
-
کود آهن شوک آمریکایی370.500 تومان – 3.515.000 تومان
از جمله فروشگاههایی که به صورت آنلاین در زمینه فروش انواع کودهای کشاورزی و از جمله انواع کود آهن فعالیت میکند، فروشگاه نیاز گیاهان است که ضمن سفارش محصول خود میتوانید از مشاورههای تخصصی کارشناسان نیز بهرهمند شوید.
اگر میخواهید بدانید زمان مصرف کود آهن، چه وقتی است مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید.
سخن نهایی
در این مقاله توضیح دادیم که کود آهن چیست و خواص کود آهن شامل چه مواردی است. همچنین عوامل کمبود آهن را بررسی کرذیم. اگر سوالی هست که به آن پاسخ ندادهایم حتماً آن را در بخش کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
همچنین اگر تجربهای از مصرف کود آهن دارید که به دیگر کشاورزان و باغداران کمک میکند، آن را برایمان بنویسید.
مطالب مرتبط
یکی از کودهایی که میتواند با اصلاح بافت خاک و تنظیم پی اچ، جذب عنصر آهن از خاک را افزایش دهد کود هیومیک اسید است. برای مطالعه فواید این کود میتوانید مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید. یکی از کودهایی که به میزان 5% آهن در آن وجود دارد و برای قبل از گلدهی درختان و مزارع، بر مصرف آن بسیار تأکید شده است کود فروت ست است. اگر میخواهید بدانید این کود چه خواصی دارد مقالۀ ذکر شده را حتما مطالعه کنید. |