گردو، بهعنوان یکی از محصولات خوشمزه و پرطرفدار شناخته میشود. به دلیل آبوهوا و خاک مناسب در برخی از شهرهای ایران، کاشت و برداشت این محصول، میتواند به یک منبع درآمد پایدار برای کشاورزان، تبدیل شود. اما بهترین منطقه ایران برای کاشت گردو کجاست؟
همانطور که میدانید درخت گردو نیز مانند دیگر گیاهان، به آبوهوای خاصی برای رشد و باردهی خود، نیاز دارد. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا علاوه بر بیان شرایط اقلیمی مناسب برای پرورش گردوها، بهترین منطقه ایران برای کاشت گردو را به شما معرفی کنیم.
چکیده برای کاشت گردو، شرایط اقلیمی مثل دمای مناسب، بارش و رطوبت متعادل، نبود وزش بادهای شدید به دلیل حساسبودن درخت، بودن نور کافی و….را باید در نظر گرفت. سرما برای باردهی و گرما برای رشد میوههای گردو بسیار مهم است؛ به همین دلیل مناطقی که زمستانهای سرد و تابستانهای گرم دارند، برای پرورش این درخت مناسب هستند. از جمله این مناطق میتوان به استانهای مرتفعی مثل همدان، کردستان، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، فارس، زنجان، قزوین، لرستان و…اشاره کرد. |
شرایط اقلیمی مناسب برای کاشت گردو
شرایط اقلیمی یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر رشد و باردهی درختان گردو هستند. اگر به دنبال کاشت گردو در باغهای خود هستید، پس باید از شرایط آبوهوایی مثل دما، نور، بارش، خاک و…..که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت، بهخوبی آگاه باشید. این عوامل به شرح زیر هستند:
- دما
- نور
- بارش
- خاک
- وزش باد
دما
یکی از شرایط تأثیرگذار بر رشد و باردهی درخت گردو، دما است. گردوها برای نموی خود به دمایی مابین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد احتیاج دارند. اگر این دما پایین تر از ۱۰ درجه باشد، جوانهزنی درخت دچار آسیب شده و اگر بالای ۲۵ باشند نیز باعث کمآبی درختان و درنتیجه خشکشدن آنها میشود.
نکته دیگر این است که درخت گردو برای میوهدهی به یک دوره سرما نیاز دارد. این درختان، به طور معمول باید هزار ساعت در سرما و دمای زیر ۷ درجهٔ زمستان قرار بگیرند.
نور
نور یکی از حیاتیترین عوامل در رشد گیاهان، بهخصوص درختان گردو است. به دلیل نیاز گردو به نور کافی، این درخت باید در مکانهای آفتابی که حداقل ۶ تا ۸ ساعت نور مستقیم به آن بتابد، کاشته شود. درصورتیکه در مکانهایی با ساعات آفتابی کم زندگی میکنید، محصولات دیگری را برای کشت انتخاب نمایید.
رطوبت و بارش
مانند سایر درختان، درخت گردو نیز به آب کافی برای رشد خود نیاز دارد بنابراین لازم است با مطالعه مقاله «آبیاری درخت گردو» اطلاعات خود را در رابطه با نیازهای آبی این درخت و روشهای آبیاری آن افزایش دهید. اما بارش بیش از حد و رطوبت بالا، بهمرورزمان باعث پوسیدگی و آسیبدیدن ریشههای آن میشود. از طرفی دیگر هم رطوبت کم کاهش تولید میوه گردو خواهد شد؛ بنابراین رطوبت نسبی هوا باید بین ۵۰ تا ۷۰ درصد باشد.
خاک
برخی از اقلیمها دارای خاکی شور هستند که بههیچعنوان برای رشد گیاهان مناسب نیست. گردو برای رشد بهتر به خاکهای حاصلخیز، عمیق و با زهکشی خوب احتیاج دارد.
بهترین نوع خاکها برای باردهی و نموی این درخت، خاک لوم و شنی هستند چرا که PH آنها مابین ۶ تا ۷ است. همچنین زهکشی خاک باید بهخوبی انجام شده باشد تا بتواند از تجمع آب در ریشهها، جلوگیری کند.
اگر خاک منطقه شما سفت است و یا میزان شوری در آن بالاست، استفاده از «کود هیومیک اسید برای درخت گردو» را به شما پیشنهاد میکنیم. این کود ارگانیک همچنین میتواند ph خاک را متعادل کند.
وزش باد
درختان گردو در برابر بادهای شدید بسیار حساس و آسیبپذیر هستند. به همین دلیل در مناطقی که وزش باد در آن زیاد باشد، درخت گردو نمیتواند بهخوبی رشد و باردهی داشته باشد. برای کاشت این درخت، اقلیمهایی با آبوهوای آرام و معتدل مناسباند.
بهترین منطقه ایران برای کاشت گردو
بهطورکلی، درختان گردو در مناطقی که زمستانی سرد و تابستانی گرم دارند، بهخوبی رشد میکنند. گردو درختی سرمادوست است و در اقلیمهایی کوهستانی و سردسیری که دارای ارتفاع زیادی هم از سطح دریا هستند، رشد و باردهی بسیار خوبی دارد.
از مناطقی که بسیار برای کاشت گردو مناسب هستند، میتوان به استانهای مرتفعی مثل همدان، کردستان، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، فارس، زنجان، قزوین، لرستان و دیگر مناطق، اشاره کرد.
آیا کاشت گردو در سایر مناطق ایران توجیه اقتصادی دارد؟
کاشت گردو در سایر مناطق ایران، به شرطی که بازار فروش، هزینههای تولید، شرایط اقلیمی و پتانسیلهای محلی آن مورد بررسی قرار بگیرد، توجیه اقتصادی دارد.
بهعنوانمثال مناطقی مانند استانهای مرکزی و جنوبی که آبوهوایی گرم و خشک دارند، میتوانند با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته و سیستم آبیاری مدرن و انتخاب بذرهای مقاوم به خشکی، اقدام به کاشت گردو و درآمدزایی کنند. همچنین وجود بازار فروش داخل و خارجی در آن مناطق میتواند موجب سودآوری، درآمدزایی و در نتیجه بهبود اقتصاد شود.
علاوه بر این آگاهی از «میزان باردهی درخت گردو» و عوامل مؤثر بر آن امر مهمی است که به سوددهی بیشتر منجر میشود.
سخن پایانی
گردو یکی از مغزهای پرطرفدار و خوشمزه است. درآمدزایی و سودآوری این محصول، باعث شده که بسیاری از کشاورزان اقدام به کاشت این درخت کنند. بهترین منطقه برای کاشت گردو، مناطقی هستند که زمستانی سرد و تابستانی بسیار گرم دارند. پ
ازآنجاییکه گردو بهعنوان میوهای سرمادوست شناخته میشود، استانهای مرتفعی مثل همدان، کردستان، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، فارس، زنجان، قزوین، لرستان و…برای پرورش آن مناسب هستند.
همچنین عوامل اقلیمی مثل آبوهوا و دمای مناسب مابین ۱۵ تا ۲۵ درجه، بارش و رطوبت متعادل، نبود وزش بادهای شدید، خاک حاصلخیز با زهکشی خوب و….در رشد گردو تأثیرگذار هستند.
کاشت این درخت در سایر مناطق ایران که در آنها بازار فروش، تأمین هزینههای تولید، شرایط اقلیمی و پتانسیلهای محلی مناسب باشد، توجیه اقتصادی دارد.
مطالب مرتبط
شناخت ارقام مختلف گردو نقش مهمی در کشت مؤثر و پربازده این محصول دارد. شما میتوانید برای آشنایی با انواع درخت گردو مقاله «ارقام مختلف گردو» را مطالعه کنید و اطلاعات مفیدی در این باره کسب کنید. یکی دیگر از موارد بسیار مهم درباره کاشت گردو آگاهی با زمان مناسب کاشت در مناطق مختلف است. ما در مقاله «بهترین زمان کاشت نهال گردو» به طور مفصل به این مقوله پرداختهایم. اگر قصد کاشت بذر گردو را دارید بهتر است بدانید که کاشت بذر امری حساس و نیازمند دانش کافی است. به همین منظور ما مطالعه «کاشت بذر گردو» را به شما پیشنهاد میکنیم. |
سؤالات متداول
سرما برای باردهی و گرما برای رشد میوههای گردو بسیار مهم است؛ به همین دلیل مناطقی که زمستانهای سرد و تابستانهای گرم دارند، برای پرورش این درخت مناسب هستند. از جمله این مناطق میتوان به استانهای مرتفعی مثل همدان، کردستان، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، فارس، زنجان، قزوین، لرستان و…اشاره کرد.
شرایط اقلیمی مناسب برای کاشت گردو، دمای مناسب یعنی ۱۵ تا ۲۵ درجه بوده و همچنین وجود بارش و رطوبت متعادل، خاک حاصلخیز با زهکشی خوب، نبود وزش باد شدید و نور کافی، است.
کاشت این درخت در سایر مناطق ایران که در آنها بازار فروش، تأمین هزینههای تولید، شرایط اقلیمی و پتانسیلهای محلی مناسب باشد، توجیه اقتصادی دارد.