اگر شماهم از عناصر ریزمغذی مانند آهن برای گیاهان خود استفاده میکنید و به دنبال پاسخ این سوال هستید که آیا کود آهن برای گیاهان مضر است یا خیر؟ پیشنهاد میکنیم این مقاله را از دست ندهید. ما در این صفحه به نکاتی درباره کود آهن اشاره خواهیم کرد که میتواند به شما در کاهش مضرات کود آهن و رفع نیازهای گیاهان شما کمک کند. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
گیاهان به چه عناصری نیاز دارند؟
گیاهان نیز مانند تمام موجودات زنده دیگر برای ادامه زندگی به تغذیه نیاز دارند و مواد غذایی مورد نیاز خود را از طریق ریشههای خود دریافت میکنند. بنابراین فراهم کردن محیط کشت غنی از این جهت برای ما بسیار حائز اهمیت است. عناصر درشت مغذی و پر مصرف برای گیاهان شامل نیتروژن، فسفر و پتاسیم است که وجود آنها برای ادامه فعالیتهای حیاتی بسیار ضروری میباشند و میتوان از طریق خرید کودهای NPK و مصرف آنها نیاز گیاهان را برطرف کرد. عناصر ریزمغذی نیز گرچه به مقدار کم مصرف میشوند، اما در صورت کمبود آنها گیاهان دچار مشکلات جدی میشوند. یکی از این عناصر ریزمغذی آهن است.
در اکثر مناطق ایران خاکهای کشاورزی خاصیت قلیایی دارند. در این نوع خاکها گیاهان با مشکل جذب عناصر مواجه هستند؛ زیرا در PH بالا عناصر از جمله آهن که سرعت تثبیت بالایی دارد به فرمی غیرقابل جذب تبدیل شده و از دسترس ریشه خارج میشود. بنابراین ممکن است خاک حاوی مقدار کافی آهن مورد نیاز گیاهان باشد اما ریشه نتواند آنها را جذب کند. در این شرایط ما برای رفع این مشکل مجبور به استفاده از کودهای آهن هستیم تا بتوانیم نیاز گیاهان خود را برطرف کنیم. اما سوال اینجاست که آیا کود آهن میتواند مضر باشد؟ پاسخ قطعا مثبت است. ابتدا بهتر است از فواید آهن برای گیاهان بدانید و سپس در ادامه به پاسخ سوال خود میرسید.
تاثیرات کود آهن برای گیاهان چیست؟
ادامه زندگی تمام گیاهان به عمل فتوسنتز وابسته است و از این طریق میتوانند انرژی مورد نیاز برای انجام فعالیتهای مهم را تامین کنند و مادهی اصلیای که وظیفه فتوسنتز را برعهده دارد کلروفیل است. عنصر آهن در سنتز کلروفیل نقش مهمی را برعهده دارد و از این طریق به طور غیر مستقیم سبب افزایش فتوسنتز و بهبود تنفس گیاه میشود. شاید شماهم از مزایای کود آهن برای گیاهان زیاد شنیده باشید و فتوستنز فقط بخش کوچکی از آن را شامل میشود.
کلروفیل همان مادهای است که با ایجاد رنگ سبز در بخشهای مختلف گیاه به آن سلامت و شادابی را میبخشد و آهن نیز با افزایش مقدار کلروفیل، سبب افزایش سبزینگی گیاه شما میشود. آهن همچنین در گیاهان گلدار یا درختان میوه سبب بهبود کیفیت میوه و افزایش گلدهی شده و به همین دلیل برای ما از اهمیت ویژهای برخوردار است.
درصورت کمبود آهن چه اتفاقی میافتد؟
کمبود آهن در گیاهان با نشانهها و علائم ظاهری همراه است. اولین و راحتترین راه تشخیص کمبود آهن تشخیص تغییر رنگ برگهای گیاه است. درصورتی که مشاهده کردید رنگ برگها از سبز به زرد تغییر میکند، اما رگ برگها همچنان به رنگ سبز باقی ماندهاند، باید به کمبود آهن شک کنید. تغییر رنگ ابتدا در برگهای جوان اتفاق میافتد و سپس درصورت افزایش شدت کمبود آهن، به برگهای مسن نیز میرسد. سایر علائم کمبود آهن در گیاهان عبارتاند از:
- کاهش رشد گیاه؛
- عدم تشکیل برگهای جدید؛
- کاه شفتوسنتز؛
- کاهش تولید انرژی و قند؛
- کاهش تولید کلروفیل؛
- عدم جذب سایر عناصر ضروری؛
تا این قسمت از مقاله درباره فواید عنصر آهن و خطرات کمبود آن صحبت کردیم. همچنین راههای تشخیص فقر آهن را در گیاهان معرفی کردیم. حال به پاسخ سوال اصلی خود میرسید و در بخش بعدی با مضرات مصرف آهن برای گیاهان آشنا میشوید.
مضرات کود آهن برای گیاهان چیست؟
اکنون که درباره تاثیرات فوقالعاده کود آهن برای گیاهان اطلاعات کافی را دارید حتما خیلی تعجب خواهید کرد اگر بدانید این عنصر نیز خطراتی را به همراه دارد و به همین دلیل است که گیاهان ترجیح میدهند تا آنجا که ممکن است جذب آهن را به تعویق بیندازند. همانطور که درصورت کمبود آهن، گیاه علائم ظاهری را آشکار میکند، درصورت استفاده بیرویه از کودهای آهن نیز دچار مشکلات و خطرات جدی خواهیم شد. استفاده بیرویه از هرکودی و پیروی از برنامه کودی نامتعادل سبب آسیبهای جدی به گیاه، خاک و محیط زیست میشود و در موارد جدیتر مرگ گیاه را به همراه دارد، بنابراین ایجاد تعادل و جلوگیری از افراط یک امر بسیار مهم است.
ریشه بعضی از گیاهان با آزاد سازی ترشحاتی سبب کاهش PH خاک شده و میتوانند از آهن موجود استفاده کنند، بنابراین نباید از کود زیادی برای این نوع گیاهان استفاده کرد. این در حالی است که بیشتر گیاهان این ویژگی را نداشته و مصرف کودهای آهن برای آنها ضروری است. مصرف بیش از حد آهن میتواند سبب کاهش مقاومت گیاهان به استرسها و تنشهای محیطی شده و روند رشد آنها را مختل کند. درصورت کمبود آهن، رشد گیاه کم میشود، اما بیشبود آهن توقف رشد گیاه را به همراه دارد. همچنین درصورت استفاده بیرویه از کود آهن برای گیاهانی که ابلق هستند مااند سانسوریا ابلق، با افزایش سبزینگی در برگهای گیاه باعث میشود رنگ آنها به طور یک دست به رنگ سبز درآمده و از زیبایی آنها میکاهد.
معرفی بهترین کود آهن برای گیاهان
باتوجه به نکاتی که درباره مزایای کود آهن و همچنین خطرات استفاده از آن گفته شد، باید با ارائه راهکارهایی مقرون به صرفه و کارآمد نسبت به برطرف کردن نیاز گیاهان اقدام کرد. کودهای آهن در کیفیتهای مختلف در بازار عرضه شده و در دسترس کشاورزان و باغداران قرار میگیرد که مشهورترین آنها کود سولفات آهن، کود کلات آهن و نانو کود آهن هستند. نانو کود آهن نوع جدیدی از کودهای آهن هستند که به طور گسترده استفاده میشوند و میتوانند مشکل کمبود گیاهان به آهن را به راحتی و در کمترین زمان ممکن برطرف کنند. به دلیل وجود ذرات بسیار ریز آهن موجود در کودهای نانو جذب آن توسط گیاه بسیار راحت است و افزایش عملکرد محصول نهایی را به دنبال دارد. نانو کود آهن سبب افزایش رشد گیاه شده و برای محیط زیست نیز خطری ندارد.
خرید بهترین کود آهن نانو
یکی از راههای کاهش مضرات و خطرات عنصر آهن، تهیه و استفاده از انواع با کیفیت و مرغوب کود آهن است. همچنین قبل از خرید باید از اصالت کود مورد نظر اطمینان پیدا کرد و سپس طبق برنامه کودی و با مشورت کارشناس از آن برای محصولات کشاورزی خود استفاده کنید. ما در مجموعه نیاز گیاهان با فراهم کردن تمام این شرایط به شما در انتخاب بهترین کود کمک خواهیم کرد. همچنین میتوانید وارد وب سایت فروشگاه نیاز گیاهان شده و تمام کودهای مورد نیاز خود را به صورت آنلاین سفارش دهید.
کلام آخر
- در اکثر مناطق ایران خاکهای کشاورزی خاصیت قلیایی دارند. در این نوع خاکها گیاهان با مشکل جذب عناصر مواجه هستند؛ زیرا در PH بالا عناصر از جمله آهن سرعت تثبیت بالایی دارند.
- آهن به طور غیر مستقیم سبب افزایش فتوسنتز و بهبود تنفس گیاه میشود.
- مصرف بیش از حد آهن میتواند سبب کاهش مقاومت گیاهان به استرسها و تنشهای محیطی شده و روند رشد آنها را مختل کند. درصورت کمبود آهن، رشد گیاه کم میشود، اما بیشبود آهن توقف رشد گیاه را به همراه دارد.
- نانو کود آهن نوع جدیدی از کودهای آهن هستند که به طور گسترده استفاده میشوند و میتوانند مشکل کمبود گیاهان به آهن را به راحتی و در کمترین زمان ممکن برطرف کنند.