بهترین کود برای رنگ گیری میوه+ اهمیت آن در باغبانی

کود برای رنگ گیری میوه

اولین نکته‌ای که در نگاه اول نظر هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند، ظاهر جذاب میوه‌ها و رنگ شاداب آنهاست. به همین دلیل کشاورزان و باغداران همواره به دنبال راه‌های افزایش رنگ محصولات خود هستند. در این مطلب از وب سایت نیاز گیاهان ما به بررسی عوامل موثر در افزایش رنگ میوه‌هایی همچون شلیل، انار، آلبالو، سیب و… می‌پردازیم.

همچنین اطلاعاتی مانند زمان مصرف کود های رنگ دهنده میوه را در اختیارتان قرار می‌دهیم و در نهایت بهترین کود برای رنگ گیری میوه را به شما معرفی خواهیم کرد. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

چرا باید از کودهای رنگ‌دهنده در فرآیند رنگ‌گیری میوه‌ها استفاده کنیم؟

همانطور که می‌دانید هدف ما از خوردن میوه چشیدن طعم شیرین و یا ترش آن و تامین ویتامین‌های بدن است. در صورتی که رنگ و ظاهر میوه اولین نکته‌ای است که توجه هر مشتری را به خود جلب می‌کند و جذابیت ظاهری می‌تواند افراد را برای خرید میوه مشتاق کند.

چه بسا میوه‌هایی که از نظر کیفیت و طعم بسیار عالی هستند، اما به دلیل ظاهر نامناسبی که دارد مانند پوست لکه‌دار یا بی‌رنگ، با قیمت کمتری به بازار عرضه می‌شوند. با بهره‌گیری از کود های رنگ دهنده میوه، می‌توان کیفیت محصولات را بهبود داد، میزان فروش را افزایش داد و در نتیجه به سودآوری بیشتری دست پیدا کرد.

یکی از شاخص‌های اساسی در تعیین میزان تقاضا برای میوه‌ها، رنگ‌پذیری آنهاست. با بهره‌گیری از مجموعه‌ای از کودهای رنگ‌دهنده، از جمله کودهای حاوی نیتروژن، پتاسیم و عناصر میکرو، می‌توان به طرز چشم‌گیری رنگ‌پذیری میوه‌های مختلف را افزایش داده و به چند برابری جذابیت و ترغیب به خرید این محصولات کمک کرد.

اکنون سوال اینجاست چه عواملی در رنگ گیری میوه نقش دارند و چگونه می‌توان آنها را تقویت کرد؟ برای دریافت پاسخ این سوال، در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

چه عواملی در رنگ گیری میوه نقش دارند؟

همانطور که کمی قبل گفته‌ایم، عناصر مختلفی تحت شرایطی خاص در رنگ گیری میوه‌ها موثر هستنند و هرکدام با انجام وظیفه‌ای که بر عهده دارند می‌توانند سبب خوش رنگ و جذاب شدن محصولات شوند. بنابراین لازم است با شناختن آنها به فراهم کردن شرایط برای رنگ گیری هرچه بهتر میوه‌ها کمک کرد.

  • پیگمنت‌ها و تأثیر آن‌ها بر رنگ میوه

پیگمنت‌ها از مهم‌ترین عوامل تعیین کننده رنگ میوه به شمار می‌روند. انواع گوناگون پیگمنت‌ها، از جمله کلروفیل، کاروتنوئیدها و آنتوسیانین‌ها، در تولید رنگ‌های متنوع میوه‌ها دخالت دارند.

به عنوان مثال، کلروفیل باعث پدید آمدن رنگ سبز در میوه می‌شود؛ کاروتنوئیدها تنوع رنگ‌های زرد، نارنجی و قرمز را به‌وجود می‌آورند و آنتوسیانین‌ها باعث تشکیل رنگ‌های قرمز، بنفش و آبی در میوه‌ها می‌شوند. بهره‌برداری مناسب از کودهای رنگی میوه منجر به افزایش تولید این پیگمنت‌ها و به تبع آن، افزایش شدت و زیبایی رنگ میوه‌ها خواهد شد.

  • تغییر رنگ میوه‌ها در مرحله رسیدن

رنگ میوه‌ها در مراحل مختلف رشد همواره دچار تغییر است و این تغییرات در مرحله آخر یعنی پس از رسیدن محصول به اتمام می‌رسد و میوه رنگ نهایی خود را به دست می‌آورد. بنابراین لازم است در مرحله آخر و کمی قبل از برداشت محصول از کود برای رنگ گیری میوه استفاده کنید تا به خوش رنگ شدن محصولات خود کمک کنید.

  • نور خورشید

تابش نور خورشید به گیاه می‌تواند تاثیرات مختلفی بر عملکرد محصول از جمله رنگ آن داشته باشد. در صورتی که گیاه به صورت مستقیم نور را دریافت کند رنگدانه کلروفیل در گیاه تقویت شده و در نتیجه سبب پدید آمدن رنگ سبز در میوه می‌شود. بنابراین تابش مستقیم آفتاب بر میوه‌ها می‌تواند در افزایش غلظت پیگمنت‌ها بسیار موثر باشد.

افزایش رنگ توت فرنگی با مصرف کود رنگ دهنده میوه

همچنین تابش نور به طور غیر مستقیم مانند بازتاب نور از اجسام و سطوح اطراف میوه‌ها، می‌تواند بر خوش رنگ شدن میوه تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، با قرار دادن چراغ‌های نور گرم در محیط باغ یا اتاق انبار، می‌توان به تنظیم و تحریک رنگ و پیگمنت‌های میوه‌ها پرداخت. این روش می‌تواند تغییرات جذابی در ظاهر و طعم میوه‌ها ایجاد کند.

  • تغییرات دما

دما مانند یک عامل تحریک کننده برای فعالیت‌های آنزیمی مربوط به تولید پیگمنت‌ها عمل می‌کند. با افزایش دما و گرم‌تر شدن محیط، این فعالیت‌ها تشدید پیدا می‌کنند و در نتیجه غلظت رنگدانه‌های طبیعی میوه بیشتر می‌شود.

از طرفی دما می‌تواند بر ترکیبات شیمیایی تاثیر بسزایی داشته باشد به عنوان مثال در میوه آناناس افزایش دما می‌تواند به تجزیه و یا تشکیل ترکیبات شیمیایی که با رنگ داخلی میوه در ارتباط است، کمک کند و از این طریق سبب بهبود رنگ آن شود.

افزایش سرعت رسیدن میوه عامل دیگری است که دما می‌تواند در آن بسیار موثر باشد. دما می‌تواند سرعت تغییرات رنگ در رسیدگی میوه‌ها را تحت تأثیر قرار دهد به این صورت که در دماهای بالاتر سرعت واکنش‌های شیمیایی افزایش پیدا می‌کند و در نتیجه میوه با سرعت بیشتری رنگ گرفته و به مرحله رسیدن نزدیک می‌شود.

  • رقم و ژنتیک میوه

یکی دیگر از عوامل بسیار موثر در تعیین رنگ میوه، نوع رقم آن است. ژنتیک می‌تواند در نوع رنگدانه طبیعی و غلظت آنها در میوه نقش تعیین کننده داشته باشد. بنابراین باید از کود مناسب با نوع رقم میوه استفاده کرد تا بتوان به بازدهی حداکثری دست پیدا کرد.

  • اسیدیته و قلیایی بودن خاک

سطح PH می‌تواند بر رنگ میوه‌ها و پایداری رنگدانه‌های طبیعی میوه نقش حیاتی داشته باشد. زیرا بعضی رنگدانه‌ها در محیط‌های اسیدی و بعضی دیگر در محیط‌های قلیایی بیشترین عملکرد را دارند؛ بنابراین لازم است با تنظیم PH خاک میزان رنگ گیری میوه را افزایش داد و ویژگی‌های ظاهری آن را بهبود بخشید.

فواید مصرف کود رنگ دهی میوه چیست؟

درست است که استفاده از کودهای رنگ آوری میوه می‌تواند جذابیت بصری را به همراه بیاورد اما از طرفی باید طبق دستورالعمل استفاده شوند تا بیشترین بازدهی را داشته باشند. برخی از مهم‌ترین مزایای کود افزایش رنگ میوه عبارتند از:

  • افزایش تولید پیگمنت‌ها
  •  تنظیم رشد و توسعه میوه
  •  افزایش غلظت رنگدانه‌های طبیعی
  • افزایش غلظت مواد مغذی
  • مقابله با عوامل کاهش دهنده رنگ میوه
  • طریقه مصرف آسان
  • بهبود کیفیت میوه‌ها
  • افزایش میزان فتوسنتز در گیاهان
  • افزایش غلظت رنگدانه کلروفیل
  • تنظیم کننده فعالیت آنزیم‌ها
  • کمک به فعالیت‌های شیمیایی مرتبط با رنگ میوه
  • تجمع آنتوسیانین‌ها در میوه و تقویت رنگ‌های قرمز، بنفش و آبی
  • افزایش ارزش تجاری میوه‌ها
  • افزایش بازار پسندی میوه
  • جلوگیری از کاهش رنگ میوه در اثر تغییرات دما
  • دوست دار محیط زیست

اکنون که با روش اثرگذاری کودهای رنگ آوری و مزایای آنها آشنا شده‌اید لازم است بهترین کود های رنگ دهنده میوه را بشناسید تا بتوانید انتخابی هوشمندانه داشته باشید.

بهترین کود برای رنگ گیری میوه از چه ترکیباتی تشکیل شده است؟

عناصر مختلفی در بهبود رنگ میوه‌ها تاثیر گذار هستند و هرکدام نقش متفاوتی را برعهده دارند مانند عناصر درشت مغذی و ریز مغذی، آمینو اسیدها و… که از مهم‌ترین آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آمینو اسید متیونین

آمینو اسید متیونین نقش مهمی در تولید ایجاد کننده‌های رنگی یا همان پیگمنت‌ها بر عهده دارد. متیونین در تولید واحدهای اصلی پیگمنت‌ها موثر است یا به عبارت دیگر در فرآیند تشکیل پیگمنت‌هایی مانند آنتوسیانین‌ها و کلروفیل به عنوان یک عامل کلیدی نقش دارد؛ بنابراین می‌تواند سبب ایجاد رنگ‌های سبز، قرمز، بنفش و آبی در میوه‌ها شود.

قرمز شدن میوه انار با استفاده از کود افزایش رنگ آوری میوه

به همین دلیل است که این آمینو اسید یکی از ترکیبات بسیار مهم و ارزشمند در کودهای مخصوص رنگ گیری میوه به‌شمار می‌رود. به طور کلی آمینو اسید متیونین با تأثیر بر فرآیند تولید پیگمنت‌ها و در نتیجه رنگ‌گیری میوه‌ها، نقش مهمی در ایجاد زیبایی و تنوع رنگی در میوه‌ها ایفا می‌کند.

  • پتاسیم

عنصر پتاسیم یکی از عناصر درشت مغذی مهم و ضروری برای گیاهان است و در فرآیندهای مختلفی از جمله رنگ گیری میوه‌ها نقش دارد. همچنین با افزایش فعالیت آنزیم‌ها سبب فعال سازی سنتز پیگمنت‌ها شده و از این طریق به رنگ گیری بهتر انواع میوه‌ها کمک می‌کند.

از دیگر وظایف پتاسیم در میوه جلوگیری از اکسیداسیون است که سبب افزایش ماندگاری میوه می‌شود. همچنین غلظت رنگدانه آنتوسیانین را تقویت می‌کند و سبب بهبود رنگ میوه می‌شود.

  • فسفر

عنصر فسفر با تاثیر گذاشتن بر فعالیت‌های مختلف می‌‎تواند به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در رنگ گیری میوه بسیار تاثیر گذار باشد. به عنوان مثال فسفر باعث تولید و تجمع پیگمنت‌ها، افزایش تولید قند و انرژی، تنظیم PH و افزایش رنگ میوه، تأثیر بر ساختار سلول‌ها و… شود.

به طور کلی، حضور و تأمین میزان مناسب فسفر به سلول‌ها کمک می‌کند تا فعالیت‌های متابولیکی، رشد، و ترکیب پیگمنت‌ها را به خوبی انجام دهند و در نتیجه به افزایش رنگ میوه‌ها کمک کنند به همین دلیل ضروری است کود افزایش رنگ میوه حاوی مقدار مناسبی از عنصر درشت مغذی فسفر باشد.

  • فلاونوئیدها و آنتوسیانین‌ها

فلاونوئیدها و آنتوسیانین‌ها دو گروه از پیگمنت‌های گیاهی هستند که نقش مهمی در افزایش رنگ میوه‌ها ایفا می‌کنند و بر ظاهر و جذابیت آن‌ها تأثیر می‌گذارند. ایجاد رنگ‌های زنده و شاداب مانند قرمز، بنفش و آبی به دلیل وجود این ترکیبات طبیعی در میوه است. بنابراین در رنگ گیری میوه‌هایی همچون توت فرنگی، آلو، گیلاس، شلیل و… می‌توانند بسیار موثر باشند.

آنتوسیانین‌ها و فلاونوئیدها همچنین به عنوان آنتی‌اکسیدان‌ها و ترمیم کننده‌های سلولی عمل می‌کنند و در محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب اکسیداتیو نقش دارند. به عبارت دیگر، علاوه بر افزایش زیبایی رنگ میوه‌ها، می‌توانند به حفظ تازگی و کیفیت آن‌ها نیز کمک کنند.

نحوه مصرف کود رنگ آوری میوه

نحوه مصرف کودهای مختلف بر اساس ماهیت آنها متفاوت است. در مورد  کود مخصوص رنگ آوری میوه مایع نحوه مصرف به دو روش زیر می‌باشد:

روش محلول پاشی: در روش محلول‌پاشی باید مقدار مناسبی از کود را با آب ترکیب نمایید و با استفاده از دستگاه‌های مخصوص مثل سم‌پاش‌های پمپی عمل کوددهی را انجام دهید.

روش آبیاری: در روش آبیاری نیز لازم است کود را همراه آب آبیاری بدون کلر وارد باغ و یا زمین کشاورزی کنید.

نکته: استفاده از روش محلول پاشی می‌تواند در کاهش هزینه‌های مالی موثر باشد زیرا به مقدار کمتری کود نیاز پیدا می‌کنید و در عین حال تاثیرگذاری این روش بیشتر است.

بهترین زمان مصرف کود های رنگ دهنده میوه

کود های رنگ دهنده میوه را می‌توانید در مراحل نهایی تشکیل میوه و کمی قبل از برداشت استفاده کنید. در واقع بهترین زمان مصرف کودهای رنگ گیری میوه پس از تشکیل میوه و بزرگ شدن آن است که می‌تواند تنها در طی چند روز تاثیر بی‌نظیری بر خوش رنگ شدن میوه بگذارد.

بهترین کودهای رنگ دهنده میوه موجود در بازار

شناخت کودهای رنگ آوری و ترکیبات تشکیل دهنده آنها می‌تواند به شما در برداشت میوه‌هایی جذاب، خوش رنگ و خوش طعم کمک کند. از مهم‌ترین کود های رنگ دهنده میوه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

کود مولتی کمپلکس، کامل‌ترین کود رنگ آوری میوه

کودهایی که شامل تمام عناصر ریز مغذی شوند مانند کودهای مولتی کمپلکس از برند شوک و جنریت که شامل ترکیبات مختلفی از جمله فسفر، نیتروژن، پتاسیم، آهن، روی، منگنز، مولیبدنوم، ویتامین، هورمون رشد گیاهی، آمینو اسید و… می‌باشند.

مولتی کمپلکس شوک

خرید کود مولتی کمپلکس آمریکایی

کودهای برند شوک و جنریت محصول اصل آمریکا بوده و با فرمولاسیون کاملی که دارند به رنگ‌آوری بهتر انواع میوه در کوتاه‌ترین زمان ممکن کمک می‌کنند.

کود کالر بلوم شوک، بهترین کود رنگ دهنده میوه

این بار کمپانی آمریکایی شوک کود مخصوص افزایش رنگ دهی میوه را روانه بازار کرده است. این کود ترکیب متعادلی از عناصر ریز مغذی منیزیم، بور و روی است و قادر است به طور معجزه آسایی سبب بهبود رنگ میوه ها شود.

این کود رنگ دهنده میوه قادر است با تجمع رنگدانه‌‎های طبیعی در میوه‌ها سبب تقویت رنگ‌های قرمز، بنفش و آبی در میوه‌ها شود و قابلیت مصرف به هر دو روش آبیاری و محلول پاشی را دارد.

کود پتاس بالا، اثرگذارترین کود افزایش رنگ میوه

کود K60 شوک و کود K66 جنریت حاوی مقادیر بالای عنصر پتاسیم هستند. عنصر پتاسیم در این کودهای آمریکایی به صورت کاملا قابل جذب و محلول در آب هستند و به همین دلیل در کوتاه‌ترین زمان ممکن جذب گیاه می‌شوند.

کود پتاس بالا شوک

خرید کود پتاس بالا شوک و جنریت

همان‌طور که گفتیم پتاسیم باعث افزایش رنگ‌دانه آنتوسیانین و بهبود رنگ گرفتن پوست میوه می‌شود و می‌تواند در مسیر برداشت میوه‌ای با کیفیت بسیار تاثیرگذار باشد.

کلام پایانی

رنگ میوه تاثیر چشمگیری در فروش آن و بازار پسندی محصول دارد بنابراین برای هر کشاورز و باغداری واجب است از کودهای رنگ دهنده میوه استفاده کند و از مزایای آن بهره بگیرد.

ما در این مقاله از نیاز گیاهان به بررسی عواملی که در رنگ گیری میوه‌ها نقش دارند مانند تغییرات دما، نور خورشید، پیگمنت‌ها و… پرداختیم و با ترکیبات بهترین کود برای رنگ گیری میوه آشنا شده‌ایم.

همچنین چند نمونه از بهترین کودهای افزایش رنگ میوه که در بین کشاورزان از محبوبیت زیادی برخوردار هستند را معرفی کرده‌ایم که امیدواریم برایتان مفید باشد. در صورتی که هرگونه سوال در این زمینه داشتید می‌توانید پرسش خود را در بخش نظرات سایت نیاز گیاهان مطرح کنید تا با کارشناسان حرفه‌ای ما در ارتباط باشید.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 3.5 / 5. امتیاز های این مقاله: 36

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها