اگر شما هم به دنبال بهترین برنامه کودی گوجه فرنگی جهت افزایش تناژ و کیفیت محصول خود هستید تا بتوانید از سایر رقیبان خود در این زمینه پیشی بگیرید، پیشنهاد میکنیم این مقاله را از دست ندهید. در این مقاله قدم به قدم به شما آموزش میدهیم در کدام مرحله رشد گوجه فرنگی از چه کودی و از چه برندی استفاده کنید تا هرچه زودتر به هدف نهایی خود، یعنی افزایش سود اقتصادی دست پیدا کنید. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
خلاصهای از این مقاله برنامه کودی گوجه فرنگی شامل مصرف کودهای درشت مغذی و ریزمغذی در مراحل بذرمال، اولین آبیاری، مرحله چهاربرگی، قبل از گلدهی، ابتدای تشکیل میوه و اولین آبیاری بعد از چین است. این کودها به دو روش محلول پاشی و آبیاری قابل مصرف هستند. |
بهترین برنامه کودی گوجه فرنگی چیست؟
یک برنامه کودی مناسب باید از دو اصل مهم پیروی کند: تمام نیازهای گیاهان شما را برطرف کند و در عین حال متعادل باشد. بنابراین لازم است که حتما طبق برنامهای منظم و دقیق کود دهی را انجام دهید.
اگر هدف شما برداشت گوجه فرنگی در تناژ بالا است و قصد دارید کیفیت محصول شما با سایر کشاورزانی که گوجه فرنگی کشت میکنند متفاوت باشد و سود اقتصادی زیادی برای شما به همراه بیاورد، پیشنهاد میکنیم از جدول تغذیه گوجه فرنگی که برای شما تهیه کردهایم پیروی کنید.
مرحله رشد | نوع کود | روش مصرف |
بذر مال | جلبک دریایی مایع شوک + مولتی کمپلکس مایع شوک | محلول پاشی |
اولین آبیاری (پس از انتقال نشاء به زمین) | ازت بالا مایع شوک+ هیومیک اسید مایع + فسفیت پتاسیم مایع شوک | آبیاری |
مرحله چهار برگی | فسفر بالا (10-52-10) مایع شوک + فولویک اسید مایع شوک | آبیاری |
قبل از گلدهی | مولتی کمپلکس مایع شوک + گلدهی مایع شوک | محلول پاشی یا آبیاری |
ابتدای تشکیل میوه | پتاس بالا مایع شوک + نیترات کلسیم مایع شوک | محلول پاشی یا آبیاری |
اولین آبیاری بعد از چین | گلدهی مایع شوک + پتاس بالا مایع شوک + نیترات کلسیم مایع شوک | محلول پاشی یا آبیاری |
توضیحات کاملتر راجع به تغذیه گوجه فرنگی با کودهای ذکر شده را در بخش بعدی میتوانید مطالعه کنید.
کود دهی در مراحل مختلف رشد گوجه فرنگی
در ادامه مرحله به مرحله نیازهای بوته گوجه فرنگی به مواد غذایی را به شما توضیح میدهیم تا بدانید علت مصرف هر کود چیست.
مرحله بذر مال
گوجه فرنگی به دو طریق بذر و نشاء کاشته میشود. بسیاری از کشاورزان قبل از کاشتن بذر گوجه فرنگی در داخل خاک آنها را با کودهای طبیعی مانند عصاره جلبک دریایی و کودهای حاوی ریز مغذی آغشته میکنند.
روش انجام بذرمال گوجه فرنگی به این صورت است که به عنوان مثال باید مقدار یک لیتر عصاره جلبک دریایی را با صد لیتر آب مخلوط کرده و محلول غلیظی درست کنید. سپس بذرها را روی پلاستیک پهن کنید و مخلوط کود و آب را روی بذرها محلول پاشی کنید و پس از خشک شدن بذرها، آنها را در خاک بکارید. انجام بذر مال فواید بیشماری دارد از جمله:
- قدرت جوانه زنی بذر را افزایش میدهد.
- رشد رویشی گیاه را چند برابر میکند.
- مقاومت گیاه را در برابر تنشهای محیطی فزایش میدهد، مانند انتقال نشا به زمین که یک فرایند پر استرس برای گیاه است.
توصیه کودی: استفاده از کود جلبک دریایی مایع شوک+ مولتی کمپلکس مایع شوک
نکته: اگر همراه این کودها، از سایر کودهای طبیعی مانند هیومیک اسید و فولویک اسید نیز استفاده کنید نتیجه چشمگیری دریافت خواهید کرد.
مرحله پس از انتقال نشا به زمین (آبیاری اول)
در این مرحله استفاده از هیومیک اسید بسیار مهم است؛ زیرا به تنظیم PH خاک کمک میکند، در داخل گیاه و خاک، جذب عناصر را افزایش میدهد و با ایجاد تخلخل در خاک باعث میشود ریشهها به راحتی در خاک گسترش پیدا کنند. همچنین استفاده کود ازت بالا که حاوی عنصر نیتروژن است، به رشد رویشی قوی کمک میکند.
فسفیت پتاسیم نیز اجازه نمیدهد عوامل بیماریهای قارچی، در گیاه گوجه فرنگی شروع به رشد کنند و سیستم ایمنی گیاه را فوقالعاده قویتر میکند. اگر قصد دارید مهمترین بیماریها و آفات گوجه فرنگی را بشناسید و بدانید که عامل به وجود آمدن آنها چیست، پیشنهاد میکنیم حتماً مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید.
توصیه کودی: آبیاری هیومیک اسید مایع شوک + کود ازت بالا شوک + فسفیت پتاسیم مایع شوک
مرحله چهار برگی
افزایش ریشه زایی کمک بسیار زیادی به استحکام گیاه در خاک و افزایش جذب عناصر غذایی میکند. بنابراین استفاده از کود حاوی فسفر در این مرحله توصیه میشود. یکی از کودهایی که درصد مناسبی فسفر دارد و در آن عناصر npk یعنی نیتروژن و پتاسیم هم وجود دارند، کود 10-52-10 است.
کود فولویک اسید با بهبود بافت خاک، حرکت ریشه را در دل خاک تسهیل میکند و عناصر غذایی بیشتری در دسترس گیاه قرار میگیرد. توصیه میکنیم هر دو کود را حتماً آبیاری کنید تا اثرات آنها در خاک ماندگاری بیشتری داشته باشد.
اگر قصد دارید با روشهای آبیاری گوجه فرنگی بیشتر آشنا شوید، حتماً به مقالۀ ذکر شده مراجعه و آن را مطالعه کنید.
توصیه کودی: استفاده از کود فسفر بالا (10-50-10) شوک + فولویک اسید مایع شوک
مرحله قبل از گلدهی
کود 36-12-12 که به کود گلدهی شوک معروف است، ترکیبی شناخته شده برای دوران گلدهی است که تجربه نشان داده گلدهی را تا چندین برابر افزایش میدهد.
استفاده از کود مولتی کمپلکس در مرحله گلدهی که حاوی هورمونهای گیاهی و ریز مغذیها است باعث کاهش ریزش گل شده و همچنین درصد تبدیل گل به میوه را افزایش میدهد؛ به همین دلیل استفاده از آن بسیار توصیه میشود.
توصیه کودی: کود گلدهی (36-12-12) شوک + کود مولتی کمپلکس شوک
در همین راستا مطالعۀ مقالۀ بهترین کود افزایش گلدهی گوجه فرنگی نیز میتواند به شما کمک کند تا شاهد بیشترین میزان گل در بوتههای گوجه فرنگی باشید.
مرحله ابتدای تشکیل محصول
در این مرحله لازم است عناصری را که برای درشت شدن میوه و افزایش بازار پسندی آن بسیار تاثیر گذار است، به گیاه اضافه کرد. عنصر مهمی که در درشت شدن، افزایش طعم و رنگ نقش دارد پتاسیم میباشد. عنصر پتاسیم با افزایش تقسیم سلولی اندازه میوه را افزایش داده و عنصر کلسیم نیز به سفت شدن میوه کمک میکند. نیترات کلسیم در ساختار دیواره سلولهای گیاهی نقش دارد و با تحکیم دیواره، افزایش مقاومت گیاه را به همراه دارد. قابلیت دیگر کود نیترات کلسیم شوک این است که از ریزش میوهها جلوگیری میکند.
نکته: توصیه میشود عناصر ریزمغذی مانند نیترات کلسیم را همراه با آمینو اسید مصرف کنید؛ زیرا آمینو اسید جذب آنها را افزایش داده تاثیرگذاری را بیشتر میکند.
توصیه کودی: استفاده از کود پتاس بالا (K60) شوک+ نیترات کلسیم مایع شوک
مرحله اولین آبیاری بعد از چین
بعد از چین اول تقریبا گیاه اکثر مواد مغدی خود را به اتمام رسانده و مجدداً نیاز به کود دهی دارد. برای اینکه برای بار دوم هم شاهد گلدهی بیشتر باشید پیشنهاد میکنیم از کود گلدهی شوک استفاده کنید.
کود نیترات کلسیم نیز مجدداً افزایش مقاومت گیاه را به دنبال دارد و از بروز بیماریها و آفات جلوگیری میکند. پتاسیم نیز همان عناصری است که باید برای باردهی بیشتر از آن استفاده کنید و مصرف آن ضروری است.
توصیه کودی: کود گلدهی شوک + کود نیترات کلسیم شوک + کود پتاس بالا شوک
نکات مهم در تغذیه گوجه فرنگی
توصیه میشود در صورت امکان حتماً آزمایش خاک را انجام دهید و طبق جواب آنالیز خاکِ زمین کشاورزی، نسبت به کمبودهای آن اقدام کنید. در ادامه به چند نکته دیگر که دانستن آنها به شما در این مسیر کمک خواهد کرد اشاره میکنیم:
- نکته اول: درصورت شور بودن خاک، استفاده از هیومیک اسید را در هر مرحله تکرار کنید.
- نکته دوم: برای اینکه از روش و میزان دقیق مصرف هر کود مطلع شوید، به صفحهای که به آن لینک داده شده مراجعه کنید.
- نکته سوم: در مصرف کودهای پودری دقت کنید که به خوبی در آب حل شده باشند و سپس همراه با آب آبیاری وارد زمین کنید.
- نکته چهارم: در محلول پاشی کودها دقت کنید به قدری اسپری شوند که چکه کردن محلول را با چشمان خود ببینید.
- نکته پنجم: کود دهی را زمانی انجام دهید که هوا خنک است؛ بهترین زمان صبح یا عصر میباشد.
سخن نهایی
در این مقاله برنامه کودی گوجه فرنگی را مرحله به مرحله بررسی کردیم و الان میدانید که در هر مرحله از رشد گوجه فرنگی چه کودی استفاده کنید. شما بیشتر به مصرف کدام کود توجه میکردید و برایتان اهمیت داشته است؟ به نظر شما مهمترین مرحله کود دهی گوجه فرنگی کدام است؟
نظرات و سوالات خود را در بخش کامنتها با ما در میان بگذارید تا در اولین فرصت پاسخگوی شما همراهان عزیز باشیم. همچنین برای تهیه هر کود و دریافت مشاوره راجع به آن نیز میتوانید با تلفنهای موجود وبسایت تماس برقرار کنید، کارشناسان ما در اولین نوبت پاسخگوی شما خواهند بود.
مطالب مرتبط
اگر برای تغذیه گوجه فرنگی به دنبال یک کود کامل هستید که عناصر درشت مغذی و ریز مغذی را داشته باشد، کود ده ایکس شوک برای گوجه فرنگی پیشنهاد ما به شماست. مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید تا با آن آشنا شوید. اگر خطر سرمازدگی در بهار یا گرما زدگی مزرعه شما را تهدید میکند پیشنهاد میکنیم حتماً مقالۀ کود اسید آمینه برای گوجه فرنگی را مطالعه کنید تا با نحوۀ عملکرد این کود در شرایط سخت محیطی آشنا شوید. |