انگور گیاهی چوبی و علفی است که امروزه در سراسر جهان به ویژه در مناطق معتدل کشت میشود. پیوند درخت انگور از جمله راههای افزایش کیفیت و عملکرد محصول این درخت است که همواره با جزئیات بیشماری همراه است که برای موفقیت باید آنها را رعایت کرد.
در این مقاله ما قصد داریم به آموزش پیوند انگور بپردازیم، و شما را با تمام جزئیات و انواع روشهای آن آشنا کنیم، بهنحوی که پس از خواندن این مقاله اطلاعات جامع و کاملی از پیوند زدن درخت انگور دریافت خواهید کرد، پس با ما همراه باشید.
خلاصهای از این مقاله پیوند زدن انگور، یک روش غیرجنسی برای تکثیر این گیاه است که ویژگیهای دو گیاه (پایه و پیوندک) با هم ترکیب میشوند. این روش باعث افزایش مقاومت، بهبود کیفیت و عملکرد بالای انگور میشود. از مزایای پیوند انگور میتوان به کاهش بیماریها، جوانسازی باغ و افزایش سود اقتصادی اشاره کرد. |
آموزش پیوند انگور با 4 روش مختلف
درختان انگور معمولا به روش پیوندی یا قلمهزنی تکثیر مییابند. پیوند انگور جز روشهای غیرجنسی محسوب میشود که در آن ویژگیهای دو گیاه با هم ترکیب میشوند. به گیاهی که پیوند روی آن انجام میگیرد “پایه” و به گیاهی که روی گیاه پایه قرار میگیرد “قلمه یا پیوندک” میگویند.
پیوند انگور یک فرآیند زمانبر است که نیاز به صبر و تمرین دارد. انگورهایی که باید پیوند زده شوند باید سالم و قوی، بدون بیماری، حشرات و نسبتا جوان باشند. معمولا قلمه را از بین گیاهانی انتخاب میکنند که خوابند، اما در برخی موارد از بافتهای در حال رشد نیز استفاده میکنند. در ادامه به انواع پیوند درخت انگور اشاره میکنیم.
۱- پیوند اسکنهای انگور
تکنیک شکافی روش سادهای در پیوند انگور است که از جوابدهی و موفقیت بالایی برخوردار است. این تکنیک برای انگورهایی که تنه قطوری دارند، بیشتر استفاده میشود.
در این روش حدود 30 دقیقه قبل از پیوند انگور، قسمت پایه را با تیغه بشکافید. شکاف بریده شده را با کمک یک تیغه باز نگه دارید و پیوندک را با برش دادن یک انتهای آن به شکل “V” آماده کنید. سپس پیوندک را داخل شکاف قرار دهید و با چسب محکم کنید.
۲- پیوند پوستی
پیوند پوستی از دیگر انواع پیوند زدن انگور است که مراحل نسبتا آسانی دارد. این پیوند تا حدودی مشابه پیوند اسکنه است اما تفاوت آن در این است که پیوندکها را به جای قرار دادن در شکاف تنه در زیر پوست تنه قرار میدهیم.
در انجام اینم نوع پیوند، ابتدا پایه مناسب و سالم را انتخاب کنید و قسمت بالایی آن را برای پیوند زدن ببرید. سپس پیوندک را مطابق حرف v برش دهید تا به راحتی زیر پوست قرار بگیرد، سپس بخشی از پوست را که قرار است پیوندک زیر آن قرار بگیرد از تنه اصلی جدا کنید و کمی برش دهید. پیوندک را زیر پوست پایه جایگذاری کنید طوری که به تنه بچسبد سپس با یک نوار پیوند پیوندک و پوست پایه را محکم کنید.
۳- پیوند شلاقی
پیوند شلاقی نیز روشی رایج برای تکثیر بسیاری از گیاهان مختلف است. در پیوند انگور به روش شلاقی، معمولا انتخاب پایه از بین انگورهای 1 تا 2 ساله با قطر 3 الی 4 سانتیمتر است. در این روش قطر پیوندک باید با قطر پایه مطابقت داشته باشد.
این نوع پیوند را می توان در مزرعه و یا در گلخانه انجام داد. در فرآیند پیوند شلاقی ابتدا پیوندک را با زاویهای نوک تیز به طول ۳ تا ۵ سانتیمتر برش میدهند. همچنین قسمت پایه را نیز با زاویهای به همان طول میبرند. سپس کامبیوم (بافتی که در گیاهان مسئول رشد ثانویه است و به ایجاد بافتهای جدید کمک میکند) پیوندک و پایه را به طوری که روی یکدیگر کاملا مطابق شوند قرار داده میشود. سپس جهت استحکام و گیرایی پیوند هردو را با کمک چسب پیوند میپوشانند تا پیوند بین کامبیومهای آنها شکل بگیرد.
4- پیوند شکمی انگور
این پیوند به پیوند سپری یا تی شکل (T) نیز معروف است. در این روش یک برش افقی و عمودی روی درخت پایه ایجاد کرده و سپس 2 طرف محل برش داده شده را باز کنید.
برای جدا کردن پیوندک یک سانتیمتر بالاتر از جوانه تا یک سانتیمتر پایین تر از آن را یک برش نازک دهید و سپس آن را با پوست جدا کنید. اکنون پیوندک را در محل برش روی درخت پایه قرار داده و آن را جایگذاری میکنیم.
در مرحلهی بعد بالا و پایین شکاف رو بعد از قرارگیری پیوند با کمک نخ یا چسب پیوند میبندیم تا از ورود هوا به داخل آن جلوگیری کنیم؛ زیرا اگر هوا به داخل شکاف نفوذ کند احتمال گرفتن پیوند ما به شدت پایین میآید.
اگر میخواهید بدانید بهترین فصل پیوند انگور چه زمانی است، پیشنهاد میکنیم مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید.
تفاوت بین انگور ریشهدار و پیوندی چیست؟
یک گیاه انگور به سادگی و با ریشه خود، یک قلمه از نوع دیگر میگیرد و آن را ریشه میدهد، تا گیاه دیگری از نظر ژنتیکی یکسان بسازد. بنابراین اگر قسمت بالایی بمیرد و انگور از ریشه جوانه بزند، همان نوع گیاه دوباره سبز میشود. اما پیوند زدن انگور از دو گیاه مجزا تشکیل شده است و اساساً یک قسمت ریشه (پایه) را به جوانه (پیوندک) گیاه دیگر میپیوندد.
مزایای پیوند انگور
مزایای پیوند انگور بیشمار است اما هدف از انتخاب این فرآیند، تولید گونههای باکیفیت و پربازده، روی پایههای مقاوم است. با وجود اینکه مدت زمان رشد پیوند انگور یک سال زمان میبرد اما در عوض میتوانید محصولی مقاوم، سالم و پربار داشته باشید. در ادامه به برخی از مزایای پیوند زدن درخت انگور اشاره میکنیم.
- افزایش عملکرد درختان انگور؛
- کاهش درصد بیماریها و مقاوم کردن آنها؛
- بالا بردن کیفیت انگور؛
- بهبود رشد و اصلاح باغ؛
- جوان سازی باغ؛
- افزایش سود اقتصادی
همچنین مشاوران ما در مجموعهی نیاز گیاهان، با در نظر گرفتن شرایط و موقعیت محصول، به شما مشاورههای لازم را ارائه میهند تا بدون هیچگونه آسیبی به گیاه، پیوندی موفقیتآمیز را تجربه کنید.
عوامل موثر در پیوند درخت انگور
همانطور که در جریان هستید انواع پیوند در درختان عملی حساس است و در این عمل، عوامل متعددی دخیل هستند که هر کدام از آنها میتواند نقش مهم و بسزایی را در گیرایی پیوند ایفا کند. در این بخش به چند نمونه از این عوامل خواهیم پرداخت.
انتخاب پایه انگور مناسب
برای افزایش بازدهی و جلوگیری از هزینهها و خسارتها انتخاب پایهی مناسب بسیار ضروری است بنابراین بهتر است ابتدا ویژگیهای آن را بشناسید و سپس درخت پایه خود را انتخاب کنید. یک پایه خوب باید:
- ازدیاد آن برای ما کم هزینه و آسان باشد؛
- باید نسبت به سرمای بهاره و زمستانه مقاوم باشد؛
- سیستم ریشههای آن کامل باشد؛
- از مقاومت و استحکام خوبی برخوردار باشد؛
- باردهی سالانه و منظمی داشته باشد و هر سال میوه دهد؛
- پوست دهی راحتی داشته باشد؛
- نسبت به آفات و بیماریها مقاوم باشد؛
انتخاب پیوندک انگور
مورد دیگری که باید در انتخاب آن دقت کنید، پیوندک مناسب است. انتخاب پیوندک ناسالم و نابالغ باعث عدم موفقیت در گیرایی پیوند میشود.
برخی ویژگیهای یک پیوندک خوب عبارتند از:
- نباید از درختی که به بیماریهای ویروسی آلوده است پیوندک تهیه کنیم؛
- باید کاملا بالغ باشد (اگر از درختی که هنوز به بلوغ نرسیده پیوندک تهیه کنید، درخت پایه را عقب انداختهاید)؛
- توجه کنید از درختی که سال آوری دارد به هیچ عنوان پیوندک تهیه نکنید؛
- ترجیحا شناسنامه داشته باشد (اطلاعات کامل شامل سن و رقم درختی که از آن پیوندک تهیه شده را داشته باشد).
همچنین عوامل دیگری مانند نوع و مرغوبیت خاک، چگونگی آبیاری، تامین نیازهای کودی درخت، شرایط آب و هوایی و… میتوانند میزان موفقیت پیوند درختان انگور را دچار تغییر و تحول کنند.
هر چقدر ما بتوانیم این چنین عوامل را با دقت نظر بیشتری رعایت کنیم شانس پیوند موفقیت آمیز ما بشدت بالا میرود. در بخش بعدی به چند نمونه از موارد بالا بصورت مفصل خواهیم پرداخت.
خاک مناسب برای پیوند انگور
یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در پیوند زدن انگور، وجود خاکی مرغوب و با کیفیت است. کیفیت بالای خاک میتواند روی افزایش رشد و محصول تاثیر بسزایی داشته باشد و روند پیوند درخت انگور را تسریع ببخشد.
خاک باید عاری از هرگونه آفات و بیماری باشد تا بستری مناسب برای رشد گیاه فراهم کند. یکی از عوامل مرغوبیت خاک، میزان کودهای معدنی و آلی آن است. از بهترین کودهایی که برای افزایش موفقیت در پیوند انگور میتوان استفاده کرد شامل موارد زیر است:
- کود نیتروژن بالا
- کود فسفر
- کود پتاس
- کلسیم
- عناصر میکرو
- کودهای آلی
از دیگر موارد مهم خاک که باید در پیوند زدن انگور به آن توجه ویژهای داشته باشید، میزان PH خاک است. مقدار PH مناسب برای رشد انگور بین ۵.۵ تا ۷ است که میتوانید برای تنظیم میزان آن از آهک و گوگرد کمک بگیرید. آهک مقدار PH را افزایش و کود گوگرد میزان PH را کاهش میدهد.
برای ارائه بهترین مشاوره و خرید کودی ارزان، متناسب با وضعیت زمین خود با مجموعهی نیاز گیاهان در تماس باشید. مشاوران ما همهروزه آماده خدمت به شما عزیزان هستند.
کوددهی مناسب پیوند درخت انگور
هیومیک اسید بهترین منبع برای افزایش ریشهزنی گیاهان در خاک است. در واقع این کود سبب جذب بیشتر مواد غذایی توسط گیاه شده و کمک زیادی به رشد گیاه میکند.
هیومیک اسید در فرآیند پیوند انگور نیز تاثیر بسزایی دارد و با اضافه کردن آن به خاک میتوانید شانس گیرایی پیوند را افزایش دهید.
همچنین توصیه میشود از کودی استفاده کنید که حاوی تمام عناصر مغذی مورد نیاز درخت انگور باشد و به افزایش تناژ محصول کمک کند. کود کامل 10x شوک میتواند گزینه بسیار خوبی باشد.
ما در مجموعه نیاز گیاهان تمام کودهای طبیعی مورد نیاز شما را از جمله کود هیومیک اسید، کود ده ایکس شوک و… جهت کشت انواع محصولات زراعی، باغی و گلخانهای تهیه و عرضه میکنیم که میتوانید از طریق فروشگاه نیاز گیاهان کودهای مورد نیاز خود را به صورت آنلاین سفارش دهید.
سخن پایانی
طبیعتا قبل از هر اقدامی، آگاهی پیدا کردن از موارد مربوط به آن کار، ما را از گزند انواع آسیبهای احتمالی در آینده میتواند تا حدودی حفظ کند و استفاده از تجربههای دیگران یکی از راههای بسیار سودمند در این رابطه است.
مجموعهی نیاز گیاهان با در اختیار داشتن انواع کارشناسان خبره در زمینه میتواند به شما در این راه بصورت رایگان کمک و راهنمایی کند و همچنین آگاه کردن تولید کنندگان عزیز کشورمان از جمله اهدافی است که تا انتها بر آن ایستادهایم. برای دریافت مشاورهی رایگان میتوانید با شمارههای سایت تماس حاصل فرمایید.
مطالب مرتبط
اگر انگورهایتان رنگ نمیگیرند و به دنبال این هستید که محصول باکیفیتی تولید کنید، پیشنهاد ما به شما استفاده از «بهترین کود برای رنگ دهی انگور» است. یکی از فاکتورهای باردهی مناسب درختان انگور، آبیاری مناسب است. برای اطلاع از بهترین زمان و میزان «آبیاری انگور» مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید. |
سلام خسته نباسید خیلی ممنون از راهنمائیهایتان. ای کاش برای هر چهار روش پیوندی یک فیلم راهنمای انجام منتشر نمائید. که میشود الاحسان بالاتمام متشکر
سلام جناب اسماعیل زاده عزیز
ممنون از نظراتتون
حتما سعی میکنیم آموزش ها رو به صورت ویدئویی هم برای شما تهیه کنیم