آشنایی با بیماری گموز پسته یا شیره سیاه و راه مبارزه با آن

علت شیره دادن درخت پسته بیماری گموز است.

یکی از مهم‌ترین محصولاتی که در صنعت کشاورزی ایران اهمیت بسیار زیادی دارد، پسته است. این محصول به دلیل اینکه مقاومت بالایی در برابر شوری خاک و آب دارد، در اراضی کویری قابل کشت است. همین مسئله باعث شده تا با سرمایه‌گذاری کم برخی از افراد بتوانند زیر کشت بالایی در این مناطق از پسته داشته باشند. با همه این مزایا نمی‌توان این باغ‌ها را از شر آفات و بیماری‌ها به خصوص بیماری گموز درختان پسته در امان دانست و باید تمام نکات مهم را رعایت کرد. ما در این مطلب شما را با بیماری گموز پسته و راه‌های درمان آن بیشتر آشنا خواهیم کرد و علت شیره دادن درخت پسته را توضیح می‌دهیم.

علت شیره دادن درخت پسته چیست؟

از انواع بیماری‌های رایج درختان پسته می‌توان به بیماری گموز یا همان شیره سیاه اشاره کرد. وجود چند گونه مختلف از قارچ‌ها عامل اصلی این بیماری هستند که همه ساله در کشور درصد قابل توجهی از درختان بارور و غیر بارور را نابود می‌کنند. شاید این سوال در ذهن شما وجود داشته باشد که این قارچ‌ها چگونه به این درختان می‌رسند؟ این اتفاق با جابجایی خاک، نهال و آب صورت می‌گیرد که اگر شرایط برای رشد مهیا باشد می‌تواند خسارت بسیار جدی به باغات وارد کند. بنابراین توصیه می‌شود با شناخت انواع درخت پسته، بهترین رقم را برای کشت انتخاب کنید.

پوسیدگی ریشه به علت بیماری گموز درختان پسته

بیماری گموز پسته باعث پوسیدگی طوقه و ریشه درخت می‌شود که بسیار حائز اهمیت است. گونه‌های مختلفی از قارچ فيتوفتورا به طوقه نفوذ می‌کنند و باعث خسارت‌های بزرگی می‌شوند. نماتد درختان پسته یکی دیگر از بیماری‌‎های مهم در این گیاهان است که ما در مقاله مربوط به آن روش‌های درمان این بیماری را به طور کامل توضیح داده‌ایم. اکنون در ادامه به شرح جزئیات بیماری گموز می‌پردازیم تا شما نیز در این باره اطلاعات کافی داشته باشید.  

تاریخچه بیماری گموز درختان پسته

حتما می‌دانید که در کرمان و قزوین به دلیل وجود اراضی کویری بسیار، افراد زیادی به سرمایه‌گذاری در این روش مشغول هستند و کسب اطلاعات برای این افراد بسیار مهم است. در سال 1339 برای اولین بار در کرمان بیماری گموز درختان پسته گزارش شد و تحقیقات در این باره شروع شد. پس از چندین سال تحقیق و بررسی و انجام آزمایش بالاخره در سال 1348 دکتر مستوفی پور توانست قارچ فيتوفتورا را از ریشه و طوقه درخت پسته جدا کند. اثبات بیماری‌زایی آن در همان سال در گلخانه انجام شد و در ادامه با پیشرفت علم و تکنولوژی دیگر محققان نیز راه‌های درمانی دیگری پیشنهاد دادند که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.  

راه پیشگیری از تکثیر بیماری گموز پسته

قبل از اینکه در مورد راه‌های درمان این بیماری بحث کنیم، بهتر است با راه‌ پیش‌گیری از تکثیر آلودگی آشنا شوید. با توجه به تحقیقات انجام یافته مشخص شده است که این گونه از قارچ در محیطی با رطوبت بالا می‌تواند به‌راحتی رشد کند. کاملا بدیهی است که اگر کنار طوقه در اکثر مواقع مرطوب باشد، این قارچ فرصت کافی برای رشد را پیدا خواهد کرد و با سرعت بیشتری انتقال خواهد یافت. به این ترتیب بهترین راه پیشگیری از آن جلوگیری از تماس مستقیم طوقه با آب است.

زرد شدن برگهای درخت از علائم بیماری گموز پسته

برای این منظور می‌توان از تشتک استفاده کرد که اغلب در شرایطی که خاک غیر شور وجود دارد توصیه می‌شود. برای مناطقی با شرایط خاک و آب شور لازم است خاک‌های دور طوقه را بردارید و طوقه را آزاد کنید و سپس ماسه‌های درشتی را در کنار آن بگذارید. برای جلوگیری از بروز بیماری گموز پسته لازم است فواصل آبیاری را نیز طولانی کنید تا از این طریق قارچ‌ها به باغات منتقل نشوند. در این عمل ممکن است آب‌ها از زه آب باغات آلوده گذر کنند که به این مسئله نیز باید توجه داشت. همچنین پیروی کردن از بهترین برنامه غذایی پسته و کوددهی منظم می‌تواند در پیشگیری بسیار موثر باشد. در بخش بعدی راه تشخیص این بیماری را توضیح می‌دهیم.  

بیماری گموز پسته چگونه ظاهر می‌شود؟

این سوال مهمی است که باید باغداران پسته همه به آن توجه داشته باشند تا در صورت بروز مشکل خیلی سریع درمان را شروع کنند. این بیماری یکی از دلایل و علت شیره دادن درخت پسته است که باید این مورد را با کسب دانش به‌خوبی بشناسید. از آنجایی که این قارچ‌ها روی ریشه و طوقه توسعه می‌یابند برای شناسایی باید روی محل آلوده برداشته شود. با انجام این کار صمغی به رنگ شیری مشاهده می‌کنید که در یک مدت کم به رنگ خاکستری سیاه تغییر می‌کند. طوقه و ریشه با آلوده شدن رنگ‌های مختلفی پیدا می‌کنند که به میزان آلودگی بستگی دارد. کاهش پوشش برگی و زرد شدن برگ‌های درختان پسته از قسمت پشتی نشانگر وجود چنین آلودگی در ریشه است. از این نشانه شاید متوجه شوید که باغ شما به این بیماری مبتلا شده که بلافاصله باید راه‌های درمان را طی کنید. سن درخت تعیین می‌کند که چقدر تا مرگ فاصله دارد. با توجه به تجاربی که باغداران اعلام کرده‌اند درختان مسن بین 1 تا 3 سال طول می‌کشد تا بمیرند. با توجه به اینکه مدیریت باغ نظیر نوع آبیاری، خاصیت نفوذپذیری خاک، عملیات خاک ورزی و … متفاوت است، نمی‌توان زمان دقیقی برای مرگ درختان اعلام کرد. همچنین یکی از راه‌های برداشت محصولی با کیفیت استنفاده از بهترین کود درخت پسته است که می‌تواند سیستم ایمنی درختان را بهبود بخشد و آنها را در برابر بسیاری از آفات و بیماری‌ها ایمن سازد. در قسمت بعدی راهکار درمان بیماری گموز پسته را معرفی می‌کنیم.  

بهترین کود برای درمان بیماری گموز پسته

با توجه به اینکه در کشور تولید پسته دارای اهمیت بالایی است، باغداران از انواع کودها در اراضی خود بهره می‌برند تا خیالشان از سلامت درختان آسوده باشد. برای بیماری گموز پسته نیز گزینه‌های مختلفی وجود دارد که شما می‌توانید از آن کودها تهیه کنید.

استفاده از کود فسفیت پتاسیم برای مبارزه با گموز پسته

یکی از بهترین گزینه‌ها کود فسفیت پتاسیم شوک است که امتحان خود را در بسیاری از مناطق دنیا پس داده و به عنوان یک محصول کاملا موثر شناخته می‌شود. برند شوک محصولی از کشور آمریکا است که تحت نظارت کمپانی مادر Pan American قرار دارد. ترکیبات آن شامل 34 درصد پتاسیم، 52 درصد فسفر و 24 درصد آمینو اسید است که در افزایش مقاومت گیاهان، تامین مواد مغذی آنها و درمان بیماری‌های قارچی مانند بیماری گموز پسته موثر عمل می‌کند. غلظت و خلوص بالا و همچنین استفاده آسان از آن را می‌توان از ویژگی‌های این محصول نام برد. ما در مقاله “کود فسفیت پتاسیم چیست؟” به طور کامل به معرفی این محصول از برند شوک پرداخته‌ایم و تمام اطلاعات مربوط به آن را در مقاله آن قرار دادیم. توصیه می‌کنیم حتما آن را مطالعه کنید.  

خرید کود فسفیت پتاسیم شوک

برای تهیه این محصول می‌توانید از لینک “خرید کود فسفیت پتاسیم شوک” استفاده کنید و از قیمت آن مطلع شوید. در دنیای امروز خرید محصول اورجینال کار چندان آسانی نیست و این مشکل در همه زمینه‌ها وجود دارد. در خرید کودهای کشاورزی نیز سعی کنید به این مورد توجه داشته باشید تا بتوانید از محصولی اصل و باکیفیت استفاده کنید.  

جمع بندی

یکی از صنایع مهم در کشور مربوط به صنعت باغداری و کشاورزی است که اهمیت زیادی دارد. در این مطلب سعی کردیم علت شیره دادن درخت پسته را توضیح دهیم و شما را با بیماری گموز پسته و راه‌های مبارزه با آن آشنا کنیم. این بیماری به دلایل مختلفی از جمله خاک سنگین، رطوبت بالا، انتقال نهال آلوده، آبیاری نامنظم و… به وجود می‌آید و ضروری است جهت رفع بیماری گموز درختان پسته اقدامات کافی را انجام دهید. بهترین راه مقابله با این قارچ‌ها استفاده از کود فسفیت پتاسیم شوک است که اطلاعات آن را در متن آوردیم. برای خرید این محصول می‌توانید با ما در سایت نیاز گیاهان در ارتباط باشید.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 4 / 5. امتیاز های این مقاله: 3

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها