درخت انار یا همان یاقوت سرخ بهشتی خوش عطر و طعم، میوهای خوشمزه و پرطرفدار است که کاشت و پرورش آن در ایران، هواداران خاص خودش را دارد، اگر شما نیز جزو علاقه مندان درخت انار هستید و قصد پرورش آن را دارید بهتر است اطلاعات جامع و کاملی پیرامون پرورش درخت انار به دست آورید و سپس اقدام به کاشت کنید.در این مطلب، هر آنچه که باید پیرامون درخت انار بدانید، از انواع روشهای کاشت گرفته تا کوددهی، هرس، معرفی بیماریهای رایج و… آورده شده است اگر علاقهمندید سفری کوتاه به قلب فرایند رشد و نمو بذر انار تا تبدیل آن به درختی پربار با میوههای آبدار خوش عطر و طعم باشید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
معرفی درخت انار :
انار با نام علمی Punica granatum، جزو 10 میوه برتر جهان است که طعم مزه خاص و دوست داشتنی دارد، این میوه در معدود کشورهایی از جمله کشورهای زیر قابل کشت است:
- ایران
- عراق
- پاکستان
- ترکیه کاشته میشود
به همین جهت از نظر اقتصادی یک میوه مهم محسوب میشود و در دنیای صادرات میوه از ایران به کشورهای دیگر، حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
چرا پرورش نهال انار، یک ایده عالی است!؟
در قدم اول، شاید این سوال برای شما ایجاد شود که علت محبوبیت فراوان درخت انار در ایران و سایر کشورها چیست؟ چرا کشاورزان رغبت بسیاری زیادی به کاشت و پرورش درخت اناردر تمامی نقاط کشور دارند؟ برای یافتن پاسخ این سوالات با ما همراه باشید.
-
رشد آسان و بدون دردسر
اولین و مهمترین نکتهای که باید پیرامون درخت انار بدانید این است که رشد و پرورش این میوه خیلی بدون دردسر و راحت است، انار تقریبا با تمام انواع آب و هوای مختلف سازگار می شود و کوددهی و هرس کردن خاصی نیاز ندارد و خیلی ساده به یک درخت پر بار با میوههای درجه یک تبدیل میشود، پس علاقه به پرورش چنین درختی با این شرایط ناب، بی دلیل نیست!
-
خاصیتهای فراوان
انار منبع انواع ویتامینها و ریز مغذیها است، اگر میخواهید که بدن شما از دریافت ویتامینها و مواد معدنی سیراب شود و سلامتی را به خودتون هدیه بدهید پیشنهاد میشود یک بار درخت انار رامصرف کنید تا عاشق تاثیرات آن شوید.
-
متناسب باغچههای کوچک
برای کاشت درخت انار، نیازی به باغهای بزرگ و جنگلهای انبوه و …. نیست و شما میتوانید آن را به راحتی در باغچه خانه خودتان نیز بکارید و ازرشد و پرورش آن لذت ببرید، فقط فراموش نکنید که باغچهای که قصد کاشت نهال انار در آن را دارید عرض 5/1 متر و طول 2 متر داشته باشد تا ریشه درخت انار شما جای کافی برای رشد کردن داشته باشد.
-
مرگ سخت، حتی غیر ممکن!
درخت انار، جزو گیاهان سخت جانی است که به سختی مرگ آن را خواهید دید، همین سخت جانی، درخت انار را به نهالی محبوب برای کشاورزان تبدیل کرده است که میتوانند با خیال راحت مشغول پرورش آن باشند و دیگر نگران از بین رفتن درخت انار به دلایل رایج از بین رفتن درختان میوه نباشند، درخت انار، درخت سخت جانی است و بدون دردسر سالهای طولانی در خدمت کشاورز خواهد بود
روشهای کاشت نهال انار، چگونه است؟
حالا به سراغ بحث جذاب کاشت درخت انار میرویم، کشاورزان حرفهای از 4 روش پاجوش، قلمه، کاشت بذر و کاشت نهال برای تکثیر درخت انار استفاده میکنند در ادامه همراه ما باشید تا مروری کوتاه بر انواع روشهای کاشت درخت انار داشته باشیم.
-
پاجوش
در ترفند کاشت پاجوش انار برای تکثیر آن، پاجوش ریشهدار انار کنده میشود در خاک جدید کاشته میشود، اگر میخواهید از پاجوش انار استفاده کنید آبدهی و کوددهی منظم نهال انار را فراموش نکنید.
-
قلمه
در روش قلمه انار، باید به کمک کارد مخصوص از شاخه انار قلمه گرفت، قلمهای که برای رشد مجدد انار استفاده میشود باید محکم و دارای ریشه باشد تا بتواند پذیرای درخت تنومند جدید باشد.
-
کاشت بذر
کاشت بذر، سادهترین روش تکثیر انار است، در این روش تکثیر درخت انار از بذرهای کوچک ساده استفاده میشود و آن ها را در عمق دو سانتی متری خاک میکاریم و پس از جوانه زدن، بذرها را به گلدانی بزرگتر انتقال می دهیم تا ریشه بدوانند.
-
کاشت نهال
کاشت نهال، یک روش ساده و بدون دردسر برای کاشت درخت انار است، در این روش شما نهال آماده انار را میخرید و آن را در خاک مخصوص میکارید و پس از رشد کافی به باغچه مد نظر با عمق 3 متر انتقال میدهید.
-
پیوند درخت انار
پیوند درخت انار نیز از جمله دیگر روشهای تکثیر این درخت ارزشمند است که همانند دیگر روشهای تکثیر آن نیازمند رعایت و دقت برخی از نکات است. به طور کلی هر چقدر ما با آگاهی نسبت به انواع روشهای تکثیر درخت انار اقدام کنیم بدون شک شانس موفقیت ما بشدت افزایش پیدا میکند. در مقالهی “ پیوند درخت انار ” شما عزیزان میتوانید با ریز و درشت تمام نکات مربوط به پیوند درخت انار به طور کامل آشنا شوید و بدین وسیله با خیال راحت خودتان اقدام به پیوند زدن درخت انار کنید.
چه فصلهایی برای کاشت نهال انار مناسب است
یکی از پرتکرارترین سوالات کشاورزان از تیم ما این است که بهترین زمان برای کاشت درخت انارچه زمانی است، طبق تجربه و ساختار ژنتیکی انار، بهترین زمان برای کاشت یا قلمه زدن انار، بعد از آخرین زمستان یعنی اوایل بهار است، اگر در زمانی به جز این بازه که ذکر شد اقدام پرورش نهال انار کنید احتمالا زراعت شما با شکست مواجه خواهد شد.
آیا میتوان نهال انار را در باغچه کاشت؟
بله خوشبختانه شما میتوانید به سادگی نهال انار را داخل باغچه بکارید و از رشد و نمو آن لذت ببرید، البته نکته مهم پیرامون درخت انار این است که حتما به میزان 5/2 متر فضای کافی در قسمت عرض، و 3 متر فضای کافی در قسمت طول، به گیاه داده شد تا بتواند به راحتی در باغچه رشد کند و به درختی پربار تبدیل شود.
آشنایی با کودهای مناسب برای رشد نهال انار
یکی از مهمترین رازهای پررش درخت اناری پربار و پرمیوه استفاده از بهترین کود برای درخت انار است تا بدین وسیله شرایط مطلوب برای رشد گیاه انار، فراهم شود. در ادامه با دو نوع کود آلی و شیمیایی درخت انار آشنا شوید.
کود حیوانی درخت انار
کود حیوانی درخت انار از فضله چهارپایان تهیه میشود و میتوان از آن به عنوان معجزه رشد نهال انار یاد کرد اگر نهال مسنی دارید که نفسهای آخرش را میکشد و خواستار جوانتر کردن آن هستید، استفاده از کود حیوانی را فراموش نکنید.
کود شیمیایی درخت انار
کودهای شیمیایی ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز برای درختان انار را تامین میکنند این کودها، از مهمترین نیازمندیهای درخت انار محسوب میشوند که باید به وجود آن ها اهمیت بسیاری دهید.
خاک مناسب کاشت درخت انار کدام است؟
درخت انار، درخت بدقلقی نیست و تقریبا میتوان گفته که با هر نوع آب و هوا و خاکی سازگار خواهد شد در ادامه با 4 تا از مهمترین خاکهایی درخت انار برای رشد و نمو با آنها به شدت سازگار است آشنا شوید.
- شنی
- رسی
- شنی رسی
- اراضی شور
انواع هرس درخت انار کدام است؟
به علت رشد پاجوشهای متعدد پای درخت انار و پر شاخ و برگبودن آن، هرس کردن درخت انار از اهمیت بسیاری بالایی برخوردار است، 2 نوع هرس درخت انار وجود دارد که به نام هرس فرم و هرس باروری میشناسیم.
-
هرس فرم
هرس فرم، برای بهبود ظاهری درخت انار کاربرد دارد، اگر قصد اعمال هرس فرم را داشتید حواستان به ممنوعههای دنیای هرس درخت انار باشد تا ناخواسته آسیبی به درخت انارتان وارد نکنید.
-
هرس باروری
هرس باردهی برای افزایش میزان باردهی درخت اناردر فصل گلدهی آن انجام میشود برای داشتن درختی پرمیوه ، هرس باروری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
انواع ارقام درخت انار کدام است؟
درخت انار بر اساس نوع آب و هوای محل رشد، نگهداری کشاورز، زمین کشت و… دارای ارقام مختلفی هستند، هر رقم درخت انار دارای ویژگیهای ظاهری و طعمی خاص است، در ادامه با مشهورترین ارقام درخت انار آشنا شوید.
- انار واندرفول
- انار ساوه
- انار سیاه پوست نازک
- انار آمریکایی
- انار سفید
- انار پربر
- انار پاکوتاه
- انار کلود
- انار فاقد خار
- انار کراب
- انار کینگ
- انار باگان
- انار گراندا
- انار چیکو
بدون شک در بین ارقام گفته شده در موارد بالا تشخیص بهترین نژاد انار کار بسیار سختی است و با قاطعیت نمیتوان عنوان کرد کدام رقم بهترین انار موجود در کشورمان است به دلیل اینکه باید به طور همزمان فاکتورهای بسیار را برای این کار د نظر بگیریم تا در نهایت بتوانیم بهترین رقم انار را مشخص کنیم
درخت انار، چه خاصیتهایی دارد؟
درخت انار، یکی از پرخاصیتترین میوههای دنیا است که از آن به عنوان یک میوه بهشتی یاد میشود در ادامه با برخی از مهمترین خاصیتهای انار، آشنا شوید.
- مبارزه با سرطان
- کاهش فشار خون
- کاهش بیماریهای قلبی
- افزایش حافظه
- کمک به کبد
- بهبود فشار خون
- مقوی برای اعصاب و …..
شایعترین بیماریها و آفات درخت انار کدام است؟
درخت انار، در مسیر رشد خود با انواع بیماریها و آفات مختلف مواجه خواهد بود، یک کشاورز حرفهای باید در سریعترین زمان ممکن، آفت و آسیب پیشآمده را شناسایی کند و اقدامی برای برطرف کرد آن انجام دهد در ادامه با مهمترین آفات و بیماریهای درخت انار آشنا شوید.
- کرم سفید
- پوسیدگی
- شته انار
- ترکیدگی
- کرم گلوگاه
- سوسک چوبخوار
- کنه انار
- سوسک گرده خوار
- سفیدک سطحی انا
- آنتراکنوز انار
- سوسک پرچم خوار انار
- مگس سفید
- شپشک
برای بررسی و آنالیز دقیقتر بیماریهای بالا و همچنین پیدا کردن راههای درمان آنها میتوانید با مراجعه به مقالهی ” بیماریهای درخت انار ” اطلاعات جامع و مفیدی را کسب کرده و با پیدا کردن راهکارهای درمان آنها، بلافاصله اقدامات لازم را انجام دهید.
دلایل میوه ندادن درخت انار چیست ؟
گاهی اوقات کشاورز، پس از سالها انتظار برای میوه دهی درخت انار، مشاهده میکند که خبری از میوه نیست و این سوال در ذهنش ایجاد می شود که دلایل عدم میوه دهی درخت انار چیست؟ در ادامه مهمترین دلایل عدم میوه دهی درخت انار را مرور میکنیم.
-
شرایط خاک
عناصر موجود در خاک یکی از مهمترین فاکتورهای میوهدهی درخت انار محسوب میشود، خاکی که نهال انار در بستر آن مشغول رشد و نمود است باید ترکیبی از مواد معدنی، رس، ماسه .. باشد تا شرایط لازم برای رشد و نمود درخت انار، فراهم آورده شود.
-
فاصله گذاری
بین نهالهای انار باید فاصلهای در حدود 2 الی 5/2 متر در نظر گرفته شود، اگر زمان کاشت نهال انار، این فاصله مهم در نظر گرفته نشود ریشهها فرصت کافی برای رشد نخواهند داشت و پرورش نهال انار شما با شکست مواجه خواهد شد.
-
هرس
یکی از مهمترین دلایل عدم میوهدهی درخت انار، هرس نادرست آن است، کشاورز باید زمان هرس مراقب باشد که به تاج درخت ، آسیب نزد تا درخت انار، درگیر مشکلاتی مثل آفتاب سوختگی و …. نشود.
-
سن درخت
اما پیر شدن درخت انار، مهمترین دلیل برای عدم میوهدهی است، اصولا درخت انار وقتی بیش از 10 سال عمر می کند وارد پروسه پیری و مرگ میشود و بهتر است کار کردن روی آن را متوقف کرد و انرژی موجود را صرف نهالهای جوان تر کرد تا نتیجه بهتری حاصل شود.
سوالات متداول پیرامون کاشت درخت و نهال انار
درخت انار، یکی از محبوبترین درختها در دنیای کشاورزی برای کشاورزان جهت رشد و نمو است، پیرامون پرورش این درخت سوالات زیادی وجود دارد ما در ادامه به پرتکرارترین سوالات پیرامون پرورش درخت انار پاسخ دادیم، با ما همراه باشید.
چه مدت زمانی برای میوه دهی نهال انار نیاز است؟
یکی از سوالاتی مهمی که پیرامون درخت انار وجود دارد این است که پس از کاشت بذر یا نهال انار، چه مدت زمانی نیاز است تا انار تولید شود، این بازه بین 2 الی 5 سال متغیر است و شرایط نهال انار و محیطی که در آن در حال رشد است بستگی دارد.
درخت انار، به چه میزانی آب دهی نیاز دارد؟
درخت انار آبدهی منظم نیاز دارد اما نیاز آبی آن مثل سایر درختانی همچون انار و آلبالو نیست، کشاورز در هرمرحله باید از درخت انار نیاز سنجی به عمل آورد و بر اساس نیاز درخت در همان بازه، اقدام به آب دهی کند.
درخت انار، به چه میزان آفتابی نیاز دارد؟
درخت انار برای رشد و نمو به آفتاب داغ مستقیم نیاز دارد تا انرژی موردی نیاز خود را از طریق فتوسنتز تامین کند، به همین دلیل است که انار در ایران و شهرستانهای گرمسیری مثل قم و ساوه، به خوبی رشد میکند.
علت ریزش برگهای درخت انار چیست؟
ریزش تعداد کمی از برگهای درخت انار در فصل پاییز طبیعی است چون پاییز فصل خزان است و ریزش برگها امری طبیعی شمرده میشود، اما علت ریزش برگ درخت انار در اوقات دیگر را میتوان به کوددهی و هرس نامناسب ارتباط داد. اگر به طور غیر طبیعی برگهای درختان شما شروع به ریزش میکنند یکی از راهکارهای مناسب آن، جواب به این پرسش است که چگونه درخت انار را تقویت کنیم؟؟ جواب پرسش بالا نیاز به آگاهی و کمی تحقیق دارد زیرا به طور پیشفرض نمیتوان برای تمامی باغداران عزیز تنها از یک نوع تقویت کننده استفاده کرد؛ پس بهترین توصیهی این است که در درجهی اول با متخصصان این حوزه در رابطه با مشکلتان گفتگو کنید و در تلاش برای رفع مشکل بصورت ریشهای باشید.
ریشه مهاجم درخت انار چیست؟
ریشه مهاجم درخت انار همان ریشه اصلی درخت انار است که میتواند تا حدود 6 متر نیز قد بکشد این ریشه از سلامت درخت انار، محافظت میکند و امکان رشد و نمو آن را فراهم میکند.
روش تشخیص نر و ماده بودن درخت انار چیست؟
روش تشخیص نروماده بودن درخت انار خیلی ساده است، اگر گلهای روی درخت دو گل بودند به این معنا است که هر دو جنس نرو ماده روی درخت موجود است اما اگر تگ گل بودند به این معنا است که درخت انار نر میباشد.
سخن پایانی
خیلی خوشحالیم که تا اینجا مطلب، همراه ما بودید تلاش کردیم تا اطلاعات جامع و کاملی پیرامون درخت انار خدمت شما عزیزان ارائه کنیم، اگر سوال یا ابهامی پیرامون درخت انار داشتید که در این مقاله به آن پاسخ نداده بودیم حتما در بخش کامنتها برای ما بنویسید کارشناسان ما آماده پاسخگویی سوالات شما عزیزان هستند.
بسیار سپاسگزارم
سلام دوست عزیز. تشکر از همراهیتون. خوشحالیم که مطالب مفید واقع شدن برای شما.