برای اینکه یک گیاه رشد مناسب و طبیعی خود را داشته باشد، باید از نور و آب کافی برخوردار بوده و خاک مناسبی داشته باشد. خاک باید دارای تمام عناصر مورد نیاز برای رشد گیاه باشد؛ اما متأسفانه در خیلی از مواقع به دلایل مختلفی، این عناصر نمیتوانند توسط گیاه جذب شوند. یکی از این عناصر مهم و حیاتی برای رشد گیاه، کود آهن برای گیاهان آپارتمانی است که نقش بسیار مهمی در سبزینگی گیاهان دارد و فقر آن میتواند منجر به پژمردگی و مرگ گیاه شود.
در ادامه قصد داریم به طور ویژه به انواع کود اهن برای گلهای آپارتمانی، فواید، زمان، نحوه و میزان مصرف آن بپردازیم و به سوال شما راجع به اینکه کود آهن برای چه گیاهان آپارتمانی مناسب است پاسخ دهیم.
با کود آهن آشنا شویم
گیاهان به عناصر سه گانه اولیه و مهم که درشت مغذی هستند نیاز دارند که شامل:
- نیتروژن
- فسفر
- پتاسیم
آهن جزء عناصر سهگانه اولیه در گیاه نیست، ولی حیاتیترین عنصر ریزمغذی گیاه است و زندگی گیاه در نبود آن حتماً دچار اختلال میشود.
حدود 35 درصد از آهن مورد نیاز گیاه، در خاک طبیعی وجود دارد، اما از آنجایی که خاک اکثر مزارع خاصیت قلیایی (PH بالا) بیش از حد دارد، نمیتواند این آهن را جذب کند یا میزان جذب به قدری کم است که آهن مورد نیاز گیاه تأمین نمیشود. این مسأله باعث شد گیاهشناسان به دنبال روشهایی برای تأمین آهن مورد نیاز گیاه باشند. در نهایت آنها توانستند با دستکاری عنصر طبیعی آهن، کود آهن را بسازند. کود آهن در دسته کودهای عناصر کم مصرف یا ریز مغذی قرار میگیرد.
از آنجایی که آهن باعث افزایش سبزینگی گیاه میشود، وجود آن برای گیاهان آپارتمانی که سرسبزی آنها در اولویت است، اهمیت بیشتری دارد. اما اکثر گیاهان و مخصوصاً گیاهان آپارتمانی از کمبود آهن رنج میبرند.
برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به کود آهن پیشنهاد میکنیم مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید تا از این عنصر ضروری بیشتر بدانید.
فواید کود آهن برای گیاهان آپارتمانی
هدف اصلی از خرید گیاهان آپارتمانی سرسبزی آنهاست؛ بنابراین زمانی که برگهای این گیاهان زرد و پژمرده میشوند، میتوان با تزریق کود آهن، شادابی را به آنها بازگرداند. وجود آهن در گیاه، فواید زیر را به دنبال خواهد داشت:
سبزینگی
کلروفیل و کلروپلاست کارخانه سازنده سلول زنده در گیاهان هستند و تمام سوخت و سازهای تولیدی گیاه در آنها صورت میگیرد. برای اینکه کلروفیل و کلروپلاست وظایف خود را به درستی انجام دهند، نیاز به آهن دارند. پس هر چه میزان آهن در گیاه بیشتر باشد، به همان اندازه سوخت و ساز تولیدی نیز بیشتر میشود و به این ترتیب حال گیاه خوب شده و سبزینگی آن افزایش مییابد.
کمبود آهن در گیاهان اغلب منجر به وضعیتی به نام کلروز می شود که در آن برگها به دلیل کمبود کلروفیل زرد میشوند. کود آهن میتواند از این موضوع جلوگیری کرده یا آن را اصلاح کند و برگ ها را سبز و سالم نگه دارد.
بهبود فتوسنتز
آهن برای زنجیره انتقال الکترون، که بخش مهمی از فرآیند فتوسنتز است، ضروری است. آهن کافی به بهینه سازی فتوسنتز کمک میکند و گیاهان سالمتر و سرزندهتر می شوند.
افزایش جذب مواد مغذی
آهن در جذب سایر مواد مغذی ضروری مانند نیتروژن و فسفر نقش دارد. وقتی سطح آهن متعادل باشد، میتواند جذب کلی مواد مغذی را بهبود بخشد و به رشد و نمو بهتر گیاه کمک کند. زمانی که گیاه دچار کمبود آهن شود یا به اصطلاح فقر آهن داشته باشد، در این صورت قادر به جذب این عناصر نخواهد بود.
مقاومت در برابر استرس
وجود آهن در گیاه باعث افزایش سوختوساز تولیدی آن میشود؛ به همین دلیل گیاه نسبت به انواع تنشهای محیطی از قبیل موارد زیر ایمن میشود:
- گرم شدن و سرد شدن ناگهانی هوا
- عوض شدن خاک گلدان
- جابجایی از محلی به محلی دیگر

گیاهان قوی و سالم برای مقابله با شرایط نامساعد آمادهتر هستند.
افزایش گلدهی
از دیگر فواید این کود میتوان به افزایش سرعت جوانهزنی در فصل جوانهزنی، کمک به ریشه برای جذب رطوبت بیشتر و افزایش گلدهی اشاره کرد.
درمان و پیشگیری از گسترش بیماری
کود آهن از بروز بیماریها و آفات جلوگیری میکند. همچنین وقتی اولین علائم بیماری در گیاه مشاهده شد، میتوان با استفاده از کود آهن، مانع از انتقال آن به دیگر قسمتهای گیاه و یا حتی گیاهان کناری شد.
علائم فقر آهن در گلهای آپارتمانی
کمبود آهن در گیاهان آپارتمانی، میتواند از طریق علائم قابل مشاهده مختلف ظاهر شود. تشخیص زودهنگام این علائم برای رفع مشکل و جلوگیری از آسیب بیشتر به گیاهان ضروری است. علامتهای شایع کمبود آهن در گیاهان داخلی عبارتند از:
- زرد شدن برگ ها با رگبرگ سبز: مشخص ترین علامت کمبود آهن، زرد شدن برگها در حالی که رگبرگها سبز باقی میمانند است. این به عنوان کلروز بین رگبرگی شناخته می شود و به این دلیل رخ می دهد که آهن برای تولید کلروفیل، که مسئول رنگ سبز در برگ ها است، ضروری است.

- تغییر رنگ برگ: علاوه بر کلروز بین رگبرگی، ممکن است متوجه زردی یا رنگ پریدگی تمام برگ شوید.
- توقف رشد: گیاهانی که کمبود آهن دارند، مانند قبل رشد و نمو ندارند، این گیاهان، کوچکتر و ضعیفتر از گیاهان سالم هستند.
- ریزش برگ: در موارد شدید کمبود آهن، برگهای گیاه، شروع به ریزش زودهنگام میکنند.
- کاهش گلدهی: گیاهانی که دچار کمبود آهن هستند، گل کمتری میدهند و گلهای موجود به درستی رشد نمیکنند و یزش زودرس دارند.
- تحت تأثیر قرار گرفتن برگهای جوان: اولین نشانه کمبود آهن در بخشهای انتهایی و برگهای جوان آشکار میشود؛ زیرا گیاه، تخصیص آهن موجود را به برگهای مسنتر در اولویت قرار میدهد.
- قهوهای شدن یا سوختن حاشیه برگ: کمبود آهن میتواند منجر به قهوهای یا سوختن حاشیه برگها شود که نشانه استرس و جذب ضعیف مواد مغذی در آن است.

- برگ های شکننده یا انحراف یافته: گیاهانی که کمبود آهن دارند، برگ هایی شکنندهتر، پیچ خورده یا شکل نامتعارف دارند.
نکته: زرد شدن برگهای گیاه همیشه نشان دهنده کمبود آهن نیست، بلکه کمبود عناصر دیگری مثل نیتروژن، منیزیم، اختلال در جذب و سوخت و ساز، برخی آفات و بیماریها و یا حتی کمبود نور نیز میتواند منجر به این زردی شود.
با شناسایی و رفع سریع کمبود آهن در گیاهان آپارتمانی، میتوانید به آنها کمک کنید تا سلامت و شادابی خود را به دست آورند.
عوامل کمبود آهن در گلهای آپارتمانی
عوامل مختلفی میتوانند منجر به کمبود کود آهن در گیاهان آپارتمانی شوند. از جلمه این موارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قلیایی بودن خاک
pH خاک نقش بسزایی در دسترسی به آهن برای گیاهان دارد. آهن در خاکهای قلیایی (PH بالا) کمتر در دسترس گیاهان قرار میگیرد. گلهایی که سطح pH کمی اسیدی را به خنثی ترجیح میدهند ممکن است در خاکهای قلیایی دچار کمبود آهن شوند. اصلاح خاک با مواد آلی مانند هیومیک اسید برای گیاهان آپارتمانی میتواند ساختار آن را بهبود بخشد.
- کیفیت آب
کیفیت آبی که برای آبیاری گیاهان آپارتمانی خود استفاده میکنید میتواند بر روی دسترسی به آهن تأثیر بگذارد. اگر آب لوله کشی شما دارای pH بالایی باشد، منجر به کاهش جذب آهن توسط گیاهان میشود. آب باران یا آب مقطر اغلب انتخاب بهتری برای آبیاری گلهای داخل خانه است.
- آبیاری بیش از حد یا زهکشی ضعیف
رطوبت بیش از حد در ناحیه ریشه میتواند منجر به آسیب ریشه و کاهش جذب آهن شود. زهکشی ضعیف خاک یا آبیاری بیش از حد میتواند شرایط غرقابی ایجاد کند و مانع از توانایی گیاه برای دسترسی به آهن و سایر مواد مغذی شود.
- خاک فشرده یا سنگین
فشرده شدن خاک و استفاده از خاکهای سنگین و رسی میتواند رشد ریشه را محدود کند و توانایی گیاه را در جذب آهن و سایر مواد مغذی کاهش دهد.
- رقابت با سایر مواد مغذی
عدم تعادل سایر مواد مغذی، به ویژه کوددهی بیش از حد با کودهای غنی از فسفر و منگنز میتواند منجر به کمبود آهن شود. از تعادل مواد مغذی در خاک برای جلوگیری از رقابت مواد مغذی اطمینان حاصل کنید.
- اندازه گلدان و فضای ریشه
گلهای آپارتمانی در ظروف با فضای کوچک برای ریشه، بیشتر در معرض کمبود مواد مغذی از جمله کمبود آهن هستند. جابجایی گیاهان در ظروف با اندازه مناسب میتواند به آنها کمک کند تا به حجم بیشتری از خاک و مواد مغذی دسترسی پیدا کنند.

اگر این عوامل را شناسایی کردید، هرچه زودتر آنها را رفع کنید تا گیاه خود را نجات دهید.
خرید بهترین کود آهن برای گیاهان آپارتمانی
در بازار کودهای متفاوتی وجود دارند که چنانچه کیفیت بالایی نداشته باشند میتوانند گیاهان شما را از بین ببرند. کمپانی آمریکایی شوک یک کود آهن نانو مایع به بازار عرضه کرده است که ذرات آهن آن به قدری ریز شدهاند که به راحتی میتوانند جذب برگ گیاه شوند.
خوشبختانه این کود علاوه بر آهن دارای عناصر مغذی دیگری مانند نیتروژن، پتاسیم، کلر، سدیم، کادمیوم، گوگرد و کبالت است که نیاز گیاهان آپارتمانی به عناصر ضروری را پاسخ میدهد. این کود میتواند برگهای زرد گیاه را درمان کند و شادابی و سرسبزی را به گیاهان شما بازگرداند.

شما میتوانید جهت خرید کود آهن شوک به صفحۀ نامبرده مراجعه کرده و حجم مناسب برای گیاهان آپارتمانی یعنی کود آهن یک لیتری را تهیه کنید. پس از ثبت سفارش، ما محصول را در زمان کوتاه درب منزلتان ارسال میکنیم.
زمان مصرف کود آهن برای گیاهان آپارتمانی
در گیاهان آپارتمانی بهتر است هر یک ماه یک بار، از کود آهن استفاده کرد. اما معمولاً مناسبترین زمان کوددهی آنها، در فصلهای بهار و تابستان است.
زمان دیگر استفاده از کود آهن در گیاهان آپارتمانی، وقتی است که گلدان گیاه عوض میشود؛ یعنی عوض شدن گلدان برای گیاه نوعی شوک محسوب میشود که در این حالت میگوییم گیاه دچار استرس شده است و ممکن است سوختوساز تولیدی خود را به خوبی انجام ندهد. به منظور پیشگیری از این حالت، استفاده از کود آهن در این مواقع ضروری است.
نحوه استفاده از کود آهن برای گیاهان آپارتمانی
کود آهن به صورت محلولپاشی یا به صورت آبیاری به گیاه داده میشود. با آبیاری، آهن دیرتر به گیاه میرسد، اما در برگ ماندگاری بیشتری دارد. در صورتیکه به صورت محلول پاشی استفاده شود، خیلی سریع، جذب برگهای گیاه میشود ولی ماندگاری کمتری دارد. اگر گیاه با کمبود شدید آهن روبرو شده، روش محلول پاشی را در اولویت قرار دهید.
مقدار مصرف کود آهن برای گیاهان آپارتمانی
- آبیاری
میزان 10 سی سی از کود آهن مایع شوک را در یک لیتر آب حل کرده و گیاه را آبیاری کنید.
- محلول پاشی
برای محلول پاشی نیز میزان 5 سی سی از کود را در یک لیتر آب ترکیب کرده و بر روی برگهای گیاهان خود اسپری کنید به گونهای که هر دو سطح برگها به طور کامل خیس شوند.
سخن نهایی
در این مقاله به اهمیت کود آهن برای گلهای آپارتمانی پرداختیم و یک کود مناسب را به شما معرفی کردیم تا هرچه بهتر از گیاهان خود مراقبت کنید. آیا شما تابحال علائم کمبود آهن را در گیاه خود مشاهده کردهاید؟ برای درمان گیاه خود چه اقدامی انجام دادید؟ دعوت میکنیم در بخش دیدگاهها نظرات خود را با ما در میان بگذارید تا در اولین فرصت پاسخگوی شما همراهان عزیز باشیم.
همچنین میتوانید با تماس با شمارههای موجود در وبسایت، علاوه بر تهیۀ کودهای با کیفیت، از مشاورههای تخصصی کارشناسان ما نیز بهرهمند شوید.