آبیاری گوجه فرنگی نیز مانند سایر گیاهان، به برنامهای دقیق و هدفمند نیاز دارد، زیرا در صورتی که تعادل در آبیاری به هم بریزد، زمینۀ پدید آمدن انواع بیماریها یا رشد کمتر در گوجه فرنگی فراهم میشود.
عوامل متعددی میتوانند آبیاری گوجه فرنگی را تحت تاثیر مستقیم خود قرار دهند از جمله این موارد میتوان به مواردی همچون بستر کشت، شرایط محیطی، کیفیت آب آبیاری، مساحت و شکل زمین کشاورزی و… اشاره کرد.
بنابراین با توجه به شرایط خاص هر منطقه، رویکرد آبیاری هر منطقه میتواند به شکلی متفاوت انجام شود. در این مقاله سعی کردیم، نکاتی که لازمۀ روش اصولی آبیاری گوجه فرنگی است را بازگو کنیم. دعوت میکنیم تا پایان همراه ما باشید.
خلاصهای از این مقاله بسته به شرایط محیطی، روش آبیاری و نوع خاک، گوجه فرنگی به میزان 25 تا 35 میلی متر آبیاری در هفته نیاز دارد. آبیاری گوجه فرنگی در زمان گلدهی که بسیار حساس است باید به میزان کافی اما با تعداد دفعات کمتر تکرار شود. همچنین برای آبیاری گوجه فرنگی در گلدان باید خاک تا عمق پنج سانتی متر خشک باشد تا اقدام به آبیاری کنید. |
مدت زمان آبیاری گوجه فرنگی چند ساعت است؟
پر تکرارترین سوال شما راجع به آبیاری گوجه فرنگی این است که مزرعه را چند ساعت آبیاری کنیم؟ پاسخ صحیح باید بر اساس نوع خاک و شرایط آب و هوایی برآورد شود. منتهی یک راهنمای عمومی را برای شما آماده کردهایم که به این قرار است:
- آبیاری قطرهای گوجه فرنگی: مدت زمان آبیاری قطرهای حدوداً بین ۳۰ دقیقه تا ۲ ساعت است.
- آبیاری بارانی گوجه فرنگی: با سیستم آبیاری بارانی لازم است که بین ۳۰ دقیقه تا یک ساعت آبیاری را انجام دهید.
- آبیاری غرقابی گوجه فرنگی: هر دفعه آبیاری غرقابی بین ۲ تا ۶ ساعت طول میکشد.
اما حالا سوال این است که برای هر متر مربع زمین زیرکشت گوجه فرنگی چقدر آب لازم است؟ پاسخ این سوال را در بخش بعدی مطالعه کنید.
میزان آبیاری گوجه فرنگی چقدر است؟
گوجهفرنگیها به طور متوسط به ۲۵ تا ۳۵ میلیمتر آب در هفته نیاز دارند. این مقدار آب را میتوانید به صورت تقسیم شده و در چند نوبت، حدوداً ۲ تا ۳ بار در هفته به گیاه بدهید.
حالا سوال این است که برای آبیاری گوجه فرنگی در باغچه یا زمین کشاورزی که هر کدام ممکن است متراژ متفاوتی داشته باشند باید چه کنید؟ با یک مثال این مورد را توضیح میدهیم. فرض کنید میخواهید سی میلی متر آب را برای یک مزرعه هزار متری به کار ببرید.
برای هر هزار متر مربع باید سی هزار لیتر یا به عبارتی حدود ۳۰ متر مکعب آبیاری کنید. به همین نسبت میزان آبیاری تغییر میکند. شاید احساس کنید این مقدار آب برای منطقه شما زیاد یا کم است، این موضوع به عوامل موثر بستگی دارد که در بخش بعدی آنها را بررسی میکنیم.
عوامل موثر در میزان آبیاری گوجه فرنگی
در این بخش مهمترین عواملی که بر میزان آبیاری گوجه فرنگی تأثیر میگذارند را بررسی میکنیم:
نوع خاک: خاکهای شنی ظرفیت حفظ رطوبت پایین و خاک های رسی قابلیت حفظ رطوبت بالاتری را دارا هستند.
به این معنی که خاکهای شنی زهکشی بیشتری دارند و سریعتر خشک میشوند، بنابراین نیاز است که آبیاری بیشتر تکرار شود، اما با مقادیر کمتر در هر بار. خاکهای رسی آب را بیشتر در بافت خود نگه میدارند و نیاز به آبیاری کمتری دارند.
آب و هوا: در مناطق گرمسیر مانند جنوب کشور، تبخیر آب بیشتر است و گیاه نیاز بیشتری به آب دارد. طبیعتاً در مناطق مرطوب و خنک، نیاز به آبیاری کمتر است. در اوایل فصل و زمانی که دمای خاک 15 درجه سانتی گراد یا پایینتر باشد باید احتیاط شود.
روش آبیاری: در آبیاری قطرهای که آب را مستقیماً به ریشهها میرساند، آب کمتر اتلاف میشود و مقدار کل آب مورد نیاز کمتر است.
نوع گوجه فرنگی: گوجه فرنگیهایی که در طول فصل رشد، میتوانند به صورت نامحدود رشد کنند همانند گوجه خوشهای، نیاز آبی بیشتری دارند. همچنین رقمهای «بیف استیک» و «برندی واین» به دلیل تولید محصول بزرگتر، نیاز آبی بیشتری دارند.
با توجه به این عوامل میتوانید آبیاری را کاهش یا افزایش دهید. مهمترین مراحل آبیاری گوجه فرنگی و تعداد دفعات آبیاری را در بخش بعدی مطالعه کنید.
آبیاری گوجه فرنگی در دورههای رشد مختلف
با توجه به دورههای مختلف رشد گیاه نیازهای آبی گوجه فرنگی متفاوت است. در ادامه یک برنامه آبیاری را به شما پیشنهاد میدهیم:
آبیاری در مرحله جوانهزنی گوجه فرنگی
اگر گوجه فرنگی را از طریق بذر کاشتهاید نیاز است که آنها را آبیاری کنید. در این دوره آبیاری باید به صورت روزانه و ملایم انجام شود، به صورتی که خاک همیشه مرطوب باشد اما خیس نشود. رطوبت نیز باید به عمق تقریباً ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتری خاک برسد.
آبیاری در مرحله رشد نهال (آبیاری نشا گوجه فرنگی)
هنگام رشد نهال نیاز است که آبیاری را هر دو تا سه روز یکبار انجام دهید. آبیاری باید تا اندازهای باشد که رطوبت تا ریشۀ نهالها یعنی حدوداً 30 سانتی متر نفوذ کند.
آبیاری گوجه فرنگی در زمان گلدهی
هنگامی که گوجهفرنگیها وارد دوره گلدهی میشوند، نیاز آبی آنها بیشتر میشود. توصیه میکنیم در این دوره هر ۴ تا ۵ روز یک بار آبیاری را انجام دهید منتهی آبیاری عمیق باشد.
ممکن است نگران باشید که گلهای بوته دچار ریزش شوند اما اگر آبیاری را انجام ندهید گیاه دچار تنش خشکی میشود. بین دورههای آبیاری اجازه دهید خاک خشک شود.
تغییرات شدید در آب و هوا و میزان رطوبت، عوامل اصلی ریزش گل هستند به همین دلیل پیشنهاد میکنیم که از کود اسید آمینه برای گوجه فرنگی استفاده کنید. این کود میتواند گیاه را در برابر تنشهای محیطی مقاوم کند.
متاسفانه استفاده بیش از حد از کودهای حاوی نیتروژن مانند اوره باعث میشود که بوته قدرت خود را به جای گلدهی بر روی رشد برگها متمرکز کند و گلها بریزند.
آبیاری در مرحله رشد میوه
در این دوره که بوتهها شروع به تولید میوه میکنند، نیاز آبی بالا است. میوهدهی و رسیدن میوهها به آب زیادی نیاز دارد تا میوهها سالم و باکیفیت باشند. بنابراین ۲ تا ۳ بار در هفته آبیاری را انجام دهید.
یکی از کودهایی که در مرحله رشد میوه باعث درشت شدن گوجه میشود، «کود پتاس برای گوجه فرنگی» است. پیشنهاد میکنیم عملکرد و زمان مصرف این کود را در مقالۀ ذکر شده مطالعه کنید.
اگر میخواهید تکنیکی را آموزش ببینید که متوجه شوید چه زمانی آبیاری را انجام دهید بخش بعد را از دست ندهید.
تکنیک تشخیص آبیاری گوجه فرنگی
با دو روش میتوانید تشخیص دهید که آبیاری را چه زمانی انجام دهید. این موارد عبارتاند از:
- اندازهگیری رطوبت خاک: استفاده از یک رطوبت سنج خاک میتواند به شما کمک کند تا متوجه شوید که چه مقدار آب واقعاً نیاز است. رطوبت سنج را حدود ۱۵ تا ۳۰ سانتیمتر زیر سطح خاک فرو ببرید. اگر نتیجه، خاک را خشک یا کمی خشک نشان داد، گیاهان را آبیاری کنید.
- بررسی علائم ظاهری در بوتهها: وقتی گوجه فرنگی با کمبود آب روبرو باشد برگهایش پژمرده میشود و سرعت رشد آن کم میشود. البته اگر بیش از حد گوجه فرنگی را آبیاری کرده باشید برگهایش زرد میشود و باز هم رشد آن کُند میشود.
برای گیاه گوجهفرنگی، نگه داشتن رطوبت خاک بین حدود ۵۰ تا ۷۵ درصد مناسب است. اگر گوجه فرنگی را در گلدان کاشتهاید بخش بعدی مخصوص شماست.
آبیاری گوجه فرنگی در گلدان
آبیاری گوجه فرنگی در خانه مسئله مهمی است و به دلیل اینکه گلدانها خاک کمتری دارند، در نتیجه رطوبت خاک هم سریعتر تغییر میکند و باید با احتیاط کامل آبیاری شوند.
چون گلدانها سریعتر خشک میشوند، لازم است که رطوبت خاک را مرتب بررسی کنید. بهترین روش برای این کار استفاده از انگشت است؛ اگر خاک تا عمق پنج سانتیمتر خشک است، زمان آن رسیده که آبیاری کنید.
آبیاری را باید به اندازهای انجام دهید که آب از سوراخهای زهکشی در کف گلدان شروع به خروج کند.
به طور کلی آبیاری بسته به شرایط محیطی مانند دما، رطوبت و موقعیت قرارگیری گلدان (داخل خانه یا بیرون، در آفتاب کامل یا سایه) متفاوت است و برای همین ارائه دستور یکسان کار دشواری است.
سخن پایانی
ما در این مقاله به بررسی نکات مختلف راجع به آبیاری گوجه فرنگی مانند آبیاری گوجه فرنگی در زمان گلدهی، میزان آبیاری، مدت زمان آن و… پرداختیم. اگر سوالی باقی مانده که به آن نپرداختهایم حتماً آن را در بخش کامنتها با ما در میان بگذارید تا در اولین فرصت پاسخگوی شما عزیزان باشیم.
مطالب مرتبط
اگر دغدغه افزایش باردهی گوجه فرنگی را دارید، پیشنهاد ما این است که حتماً از «کود افزایش گلدهی گوجه فرنگی» استفاده کنید. اطلاعات بیشتر را در مقالۀ ذکر شده مطالعه کنید. برای برداشت یک محصول باکیفیت باید از یک «برنامه کود دهی گوجه فرنگی» مناسب که طبق نظر کارشناسان کشاورزی استفاده شده است، استفاده کنید. برای مطالعه این برنامه به مقالۀ ذکر شده مراجعه کنید. |