طول عمر درخت پسته و عوامل مؤثر برافزایش آن

عمر درخت پسته

پسته یکی از محصولات مغذی باغی است که البته در سال‌های اخیر با افزایش قیمت بی‌سابقه‌ای مواجه شده است. جالب است بدانید که طول عمر درخت پسته اگر در شرایط مناسب رشد کند چه‌بسا که به ۳۰۰ سال هم برسد!

به علت اینکه درخت پسته، مقاومت بالایی در برابر خشکی و شوری خاک دارد در شرایط مختلف هم قابل کاشت است. به علت سود خوبی که از فروش پسته عاید باغداران می‌شود افراد زیادی این درخت را پرورش می‌دهند‌.

اگر می‌خواهید بدانید عمر این درخت در حالت معمول چقدر است با ما همراه باشید تا در این مورد، اطلاعات کامل‌تری را خدمت شما ارائه کنیم.

چکیده
درخت پسته گیاهی است که در ۱۰ تا ۱۲ سالگی بالغ شده و به باروری می‌رسد و در صورت استاندارد بودن شرایط تا ۱۰۰ سال هم عمر می‌کند. 
عوامل مؤثر بر طول عمر درخت پسته وضعیت جوی منطقه، ارتفاع از دریا، نحوه کاشت و آبیاری، خاک مناسب و تأمین نیازهای درخت است. 
استفاده از کودهای مناسب و سم پاشی‌ها و هرس به موقع نقش مهمی در افزایش طول عمر این درخت دارد.

عمر درخت پسته

درخت پسته دارای انواع مختلفی است. این درخت ۳ تا ۱۰ متر ارتفاع دارد و در آب‌وهوای معتدل و گرم بهتر به عمل می‌آید. دوره رشد نسبتاً طولانی قبل از سن بلوغ و باروری دارد. این درخت از پنج تا شش سالگی به میزان اندکی شروع به میوه دادن می‌کند و در سن ۷ تا ۱۰ سالگی به طور کامل بارور می‌شود.

عوامل موثر بر عمر درخت پسته

این درخت برگ ریز بوده و یک سال در میان میوه بیشتری می‌آورد. به طور میانگین درخت پسته در یک دوره دو‌ساله حدود ۵۰ کیلوگرم محصول تولید می‌کند.

در واقع درخت مزبور، گیاه دوپایه‌ای بوده که دارای گل‌های نر و ماده جدا از هم بوده که روی درخت جداگانه قرار می‌گیرد. گل آذین به‌صورت خوشه‌ای و گل‌های خوشه نر، فشرده است و تراکم بالایی دارند.

ریشه این درخت به‌صورت محوری و عمودی بوده و می‌تواند بیشتر از دو متر در درون خاک نفوذ کند. به طور معمول طول عمر مفید درخت پسته و باروری مفید آن تا سن ۵۰ سالگی است. نوع مراقبت از درخت پسته و میزان شناخت بیماری‌ها و آفات درخت پسته هم می‌تواند روی عمر این درخت اثرگذار باشد.

عوامل مؤثر در طول عمر درخت پسته

درخت پسته می‌تواند به مدت طولانی عمر کند. باردهی آن از ۵ سالگی شروع می شود و تا حدود ۵۰ سالگی ادامه می‌یابد. در تعیین عمر درخت پسته شناخت انواع مختلف پسته هم نقش کلیدی ایفا می‌کند. عواملی که روی عمر این درخت تأثیر می‌گذارد عبارت‌اند از:

وضعیت جوی منطقه

وضعیت جوی محل کاشت درخت پسته از عوامل مهمی است که روی طول عمر درخت تأثیر می‌گذارد. اگر این درخت در منطقه جوی مناسب کاشته شود، آسیبی نمی‌بیند و بدون مشکل پسته تولید می‌کند.

برای کاشت درخت پسته لازم است ابتدا شرایط آب‌وهوایی مانند میزان بارندگی، بارش تگرگ، وزش باد و طوفان و … را در نظر بگیریم. بهترین مناطق برای کشت پسته در ایران در خراسان و کرمان واقع شده است.

 ارتفاع از سطح دریا

یکی دیگر از عواملی که روی رشد درخت پسته و طول عمر آن تأثیر می‌گذارد ارتفاع از سطح دریا است. به این معنی که با کاشت درختان در یک ارتفاع مناسب از سطح دریا آن‌ها به خوبی رشد می‌کنند و با افزایش تولید، سود خوبی عاید باغدار می‌شود.

اگر نهال پسته در ارتفاع ۹۰۰ تا ۲۰۰۰ متر از سطح دریا کاشته شود به علت مناسب بودن رطوبت هوا، عمر درخت و باردهی آن افزایش خواهد یافت.

خاک مناسب

عامل مؤثر دیگر در طول عمر این درخت، خاک مناسب است. خاک مناسب برای درخت پسته خاکی است که عمیق و با کمترین لایه‌بندی بوده و بافت یکنواخت و سبک تا متوسط داشته باشد.

این خاک نفوذپذیری خوبی داشته و می‌تواند آب و مواد غذایی را به‌خوبی در ریشه گیاه نگه دارد. خاک مناسب برای کاشت این درخت باید سنگ‌ریزه کمی داشته باشد و کمتر از ۲۵ درصد باشد.

افزایش طول عمر پسته

اگر قابلیت جذب خاک بالا باشد این خاک برای کشت درخت پسته مناسب است. متأسفانه در کشور ما اغلب خاک‌ها آهک بالایی دارد که برای رشد درخت محدودیت ایجاد می‌کند؛ اما در صورتی که مقدار آهک کم بوده و پایین‌تر از ۲۰ درصد باشد برای کاشت درخت مناسب است. بهترین پسته در ایران در بافت شنی لومی به عمل می‌آید که یک بافت متوسط است‌. 

نحوه آبیاری

تخمین میزان آب مورد نیاز درخت پسته سبب می‌شود طول عمر درخت پسته و برداشت محصول مرغوب افزایش یابد. 

نحوه کاشت

 کاشت نهال پسته باید در زمین کشاورزی و خاک حاصلخیز با فاصله مناسب منجر به مشکلرشد بهینه این درخت می شود. البته کاشت بذر پسته هم یکی از راه‌های به عمل آوردن این درخت است که نیاز به تبحر دارد.

کارشناسان فاصله مناسب بین نهال‌ها را ۴ متر عنوان کرده‌اند. رعایت فاصله استاندارد بین درختان پسته منجر به افزایش فرایند فتوسنتز و نور رسانی و در نتیجه طول عمر درخت پسته می‌شود.

تأمین نیازهای درخت پسته

علاوه بر مواردی که بیان شد برای افزایش طول عمر این درخت باید به تأمین نیازهای دیگر آن هم پرداخت. از جمله آنها خرید کود شیمیایی مرغوب، سم‌پاشی در زمان مناسب، هرس به موقع و … است. به علاوه داشتن یک برنامه کوددهی پسته از عوامل مهم در سلامت این درخت است. 

سخن نهایی

پسته از آجیل‌های پرطرف‌دار در بین مردم جهان محسوب می‌شود. در باغات کشور ما به علت اینکه شرایط برای کاشت درخت پسته فراهم است، مساحت زیادی به آن اختصاص می‌یابد.

کیفیت مناسب پسته‌های ایرانی، کشورمان را به یکی از صادرکنندگان این محصول به کشورهای دیگر تبدیل کرده است. ما در این مقاله در مورد طول عمر درخت پسته و عوامل مؤثر بر آن پرداختیم. اگر به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیازمند هستید، توصیه می‌کنیم با کارشناسان ارتباط بگیرید.

مطالب مرتبط
اسید هیومیک با افزایش مقاومت درخت پسته نقش مهمی در بالا بردن طول عمر این درخت دارد. برای آشنایی بیشتر با این کود و روش مصرف آن برای پسته مقاله «اسید هیومیک برای پسته» را مطالعه کنید.
استفاده از کود 10x شوک باعث سلامت درخت پسته و باردهی بیشتر آن می شود. در همین راستا مطالعه مقاله «کود ده ایکس شوک برای پسته» را به شما پیشنهاد می‌کنیم.
با توجه به تاثیر منطقه آب و هوایی روی عمر درخت پسته، اگر شما در مناطق سردسیر اقدام به کاشت پسته کرده‌اید، مطالعه مقاله «کاشت پسته در مناطق سردسیر» برای شما مفید است.

سؤالات متداول

1. فاکتورهای مؤثر بر عمر مفید درخت پسته چیست؟

شرایط آب و هوایی، خاک و کیفیت آن، نوع نهال و رقم پسته، مدیریت آبیاری و کوددهی و مراقبت در برابر بیماری‌ها و آفات از عوامل مهم اثر گذار روی عمر این درخت هستند.

2. چه زمانی درخت پسته شروع به میوه آوری می‌کند؟

این درخت معمولاً از ۵ تا ۷ سالگی شروع به باردهی می‌کند. البته برخی از ارقام پسته ممکن است که نیاز به زمان بیشتری داشته باشند.

3. چگونه می‌توان عمر درخت پسته را افزایش داد؟

با مراقبت‌های منظم که شامل آبیاری اصولی، کوددهی منظم، مدیریت بیماری‌ها طول عمر این درخت افزایش می‌یابد.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 1 / 5. امتیاز های این مقاله: 1

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها