پسته یکی از بهترین خشکبارها برای کاشت و فروش است. اگر شما نیز به فکر صادرات و سود خوب هستید بهتر است به سراغ کاشت درخت پسته و فروش محصولات آن بروید. اما یکی از مشکلات این است که برخی از ازقام درختهای پسته در برابر آفات مقاوم نیستند. به همین دلیل نیاز است که با آفات و بیماری های درخت پسته آشنا شوید. شناخت انواع آفات پسته باعث میشود آنها را خیلی سریع شناسایی کرده و نسبت به حل مشکل اقدام نمایید. عدم توجه به آفتهای پسته باعث میشود به مرور زمان درخت ضعیف شده و حتی موجب به خشک شدن درخت شود. اگر شما نیز میخواهید با بیماری درختان پسته آشنا شوید بهتر است در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
آفات و بیماری های درخت پسته
امکان ندارد که کشاورز یا باغدار باشید و تابهحال با آفات و بیماری های درخت پسته مواجه نشده باشید. آفات موجودات مختلفی هستند که به درخت حلمه ور شده و از آن تغذیه مینمایند. همین تغذیه موجب میشود تا مواد مورد نیاز درست به درخت نرسیده و آن را رو به نابودی بکشاند. هر یک از آفات به بخشهای مختلفی از درخت حملهور میشوند. ممکن است برخی از آنها به برگ و برخی دیگر مستقیماً به سراغ میوه درخت بروند. به همین دلیل نیاز است مداوم درخت را بررسی کنید تا هیچ آثاری از آفت روی درخت دیده نشود و در سلامت کامل به سر ببرد. در برخی از مواقع نیز شاهد بیماری درختان پسته خواهیم بود. بیماریها نیز مانند آفات برای درخت مضر بوده و باید خیلی سریع عیبجویی و رفع شود. سرعت آسیبرسانی بیماری نسبت به آفت های پسته بیشتر است و خیلی سریعتر درخت را رو به خشکی میرساند. درصورتیکه در نگهداری از درخت کوشا نباشید با سرمایه خود بازی خواهید کرد. همین موضوع است که نیاز شناخت آفات و بیماریهای درخت پسته را در شما بهعنوان یک باغدار به وجود میآورد. در ادامه با ما همراه باشید تا بهصورت تکتک بیشتر با این بیماریها آشنا شویم.
انواع آفات پسته
در این بخش به مهمترین انواع آفات پسته اشاره میکنیم و راه درمان و مبارزه را توضیح میدهیم.
-
آفت پسیل پسته
پسیل یکی از انواع آفات پسته است که باید خیلی سریع آن را نابود نمود. این حشره از درخت تغذیه کرده و بهموازات آن شیرهای ترشح میکند که بر روی برگ درخت مینشیند. این شیره خشک شده و روی برگ باقی میماند. بهگونهای که انگار برگ درخت شکرک بسته است. درخت برای محافظت از خود شیرهای از برگ ترشح خواهد کرد که کارساز نخواهد بود و به کمک شما نیاز است. این حشره به مرور زمان موجب میشود تا برگهای درخت خیلی سریع زرد شوند و طراوت و شادابی خود را از دست بدهند که اصلاً خوب نیست.
آفت پسیل به مرور زمان موجب خشکی برگ درختان خواهد شد و آنها زودتر از موعود شروع به ریزش خواهند کرد. از نشانههای این آفت جمعشدگی، زرد شدگی و ریزش غیر معمول برگ درخت است. پس از دیدن این علائم بهتر است به دنبال نشانههای آفت پسیل از جمله شیره تولید شده آن باشید. روش مبارزه با آفت پسیل پسته: خوشبختانه برای حل مشکل سموم مخصوصی تولید شده است. شما میتوانید با مراجعه به مراکز مجاز سم مخصوص آفت پسیل را برای درختان خود تهیه کنید. یکی از کودهایی که میتواند در مبارزه با آفت پسیل پسته بسیار موثر باشد کود گوگرد مایع است. میتوانید با محلول پاشی کود گوگرد مایع در چند نوبت به راحتی آفت پسیل را از بین ببرید و همچنین درختان خود را از خطر آلودگی به سم در امان نگهدارید. لازم است بدانید که مبارزه با آفت پسیل زمان مخصوصی دارد و سعی کنید در این زمان به مبارزه بپردازید. ما در مقاله “پسیل پسته چیست؟” تمام اطلاعاعت لازم درباره این آفت خطرناک و همچنین راههای مبارزه با آن صحبت کردهایم که پیشنهاد میکنیم حتما آن را مطالعه کنید.
-
آفت پروانه چوبخوار
پروانه چوبخوار یکی از انواع آفات پسته است که هرسال خسارات زیادی را به وجود میآورد. مشکل اساسی باغدارها با این حشره لاروهای آن است. لاروهای این حشره میتواند مشکل جدی را برای درختان شما ایجاد کند و باید هرچه سریعتر بر آن غلبه نمایید. لاروها خیلی سریع به درون شاخهها نفوذ میکنند. پس از نفوذ برای خورد و خوراک خود از مغز این ساقهها تغذیه میکنند. همین موضوع باعث میشود تا شاخههای درخت خشک شده و سپس شکسته و از درخت جدا شوند.
هجوم بیش از اندازه این لاروها سبب از بین رفتن بیشتر شاخههای اصلی درخت میشود و تعداد میوههای تشکیل شده کاهش پیدا میکند. این موضوع بهتنهایی باعث میشود تا بازدهی درخت شما کاهش پیدا کند و نتوانید پسته زیادی را برداشت نمایید. اگر تعداد این حشرهها کم باشد بهراحتی میتوانید با هرس مناسب و اصولی از شر آنها خلاص شوید. اما اگر تعداد آنها زیاد باشد نمیتوان با هرس با آنها مقابله کرد. در چنین شرایطی لازم است که به مراکز مجاز مراجعه کرده و سم مخصوص این حشره را خریداری کرده و به درخت بزنید.
-
آفت کنه درخت پسته
کنه یکی از موجوداتی است که بهتنهایی ضررهای زیادی بهتمامی باغدارها زده و درخت پسته نیز از این موجود مصون نیست. کنه از جمله آفات درختان پسته محسوب میشود و از از برگهای درخت و سرشاخههای آن تغذیه مینماید. اصلیترین راهی که می توان کنه درخت پسته را تشخصی داد چککردن برگ درخت است. کنه با تغذیه از برگ درخت موجب میشود که روی آن سوراخهای ریز متعددی ایجاد شود. درصورتیکه سوراخ روی برگها مشاهده کردید بهتر است هرچه سریعتر برای درمان اقدام نمایید.
کنه میتواند بهتنهایی موجب کاهش قدرت محصول شما شود. شاید این آفت بهخودیخود کاری با محصول شما نداشته باشد؛ اما نوزادان آن به شما آسیب خواهند زد. متأسفانه نوزاد کنهها از گلبرگها تغذیه میکنند و با تغذیه از آنها موجب سیاهی شده و گلبرگها به پسته تبدیل نمیشود. تنها راه مقابله با این موضوع استفاده از سموم مخصوص کنه است. میتوانید این سم را از فروشندههای مجاز تهیه نمایید. بهترین زمان برای استفاده از سموم مخصوص کنه زمانی است که بیشتر گلهای ماده پسته باز شده باشند. در چنین مواقعی تأثیر سم بیشتر خواهد بود.
-
آفت شته درخت پسته
شته نیز از جمله آفت های درخت پسته است. این حشره به طور مستقیم از درخت پسته شما تغذیه خواهد کرد. این موضوع باعث میشود تا در درازمدت درخت شما تضعیف شود و نتواند پسته زیادی برای شما تولید کند و درخت شما را رو به نابودی بکشاند و به شما ضرر بزند. کنه با تغذیه از درخت باعث میشود تا در زیر برگ درخت چینخوردگیهایی ایجاد شود. برای تشخیص سلامت درخت تنها کافی است که به برگ آن دقت نمایید. درصورتیکه درخت درگیر شته شده باشد برگ درختان شروع به تغییر رنگ خواهند کرد که کاملاً با چشم قابل رویت هستند.
پس از مدتی رنگ لبههای برگ تغییر خواهد کرد. اگر مشاهده کردید که برگ درخت شما رو به قرمزی میرود و دیگر سبز نیست یک زنگ خطری است که اعلام میکند درخت درگیر شته شده است. بهتر است پس از مشاهده اولین علائم نسبت به رفع مشکل اقدام نمایید. نگاه به جوانههای درخت راه دیگر تشخیص شته است. اگر روی جوانههای درخت پسته حشرات ریز سبز رنگی دیدید؛ یعنی درخت درگیر شته است. تنها راهحل مشکل این است که پس از مشاهده علائم سم مخصوص شته را تهیه نمایید و درخت را در اولین فرصت سمپاشی نمایید.
-
آفت نماتد درخت پسته
از جمله خطرناکترین آفات درختان پسته میتوان به نماتد اشاره کرد. نماتد کرمهایی میکروسکوپی بدون بخش و دوکیشکل هستند که در خاک و ریشه این گیاهان زندگی میکنند. نماتدهای انگلی بهوسیله دهان نیزهمانند خود، ریشه درخت پسته را سوراخ میکنند و محتویات سلولی آن را میمکند. این کار باعث به وجود آمدن غدههایی بر روی ریشه میشود. ما در مقاله “نماتد پسته چیست؟ (راه مبارزه با آفت نماتد پسته)” به طور کامل درباره آن صحبت کردهایم که توصیه میکنیم حتما برای مبارزه و کنترل این آفت مهم مقاله آن را مطالعه کنید.
انواع بیماری های پسته چیست؟
اکنون که با آفات مضر درخت پسته آشنا شدهاید وقت آن است که با انواع بیماری های پسته آشنا شوید و راه تشخیص آنها را بدانید.
-
بیماری کپک پودری پسته
کپک پودری یکی دیگر از بیماری های درخت پسته است. اگرچه که این بیماری آسیب جدی به محصول وارد نمیکند و کیفیت و بازدهی محصول را کاهش نخواهد داد؛ اما بهتر است که با آن آشنا باشید تا در صورت بروز مشکل آن را درمان کنید. کپک پودری لکههای سفیدرنگی را روی برگ و گلبرگ و حتی میوه به وجود میآورد که سطح آن را میپوشاند. به گفته متخصصان این مشکل از خود درخت نشئت میگیرد.
درصورتیکه جریان گردش مواد مغذی در درخت با کندی مواجه شود این مشکل به وجود میآید. البته عوامل مختلف دیگری نیز وجود دارند که میتوانند موجب بروز چنین علائمی روی درخت شوند. برای مثال اگر درخت شما در مدتزمان طولانی زیر سایه بماند این مشکل بروز میکند و در این صورت باید سعی کنید راه تابش نور خورشید را به درخت باز کنید.
-
بیماری سرخشکیدگی پسته
از جمله مهمترین بیماری درختان پسته میتوان به بیماری سرخشکیدگی اشاره کرد که باید سریع درمان شود. این بیماری باعث میشود تا سرشاخههای درخت شما خشک شوند و از درخت جدا شوند و در نتیجه بار پسته درخت شما کاهش پیدا کند. این بیماری ابتدا موجب قرمزشدن برگ درخت میشود. مواظب باشید که آن را با بیماری شته اشتباه نگیرید. پس از قرمزشدن بهمرور سرشاخهها به رنگ مشکی در خواهند آمد. با مشکی شدن سرشاخه دیگر مواد مغذی به آن نخواهد رسید و سرانجام خشک خواهد شد.
یکی از اصلیترین دلایل این موضوع عدم تغذیه درست است. پس بهتر است برای باغ خود از برنامه کوددهی درخت پسته به صورت مداوم پیروی کنید. این موضوع حدالامکان درختان شما را از مشکل سرخشکیدگی دور خواهد کرد. آبیاری غلط درخت نیز میتواند موجب بروز چنین مشکلی میشود. در برخی مواقع نیز قارچها میتوانند موجب بروز سرخشکیدگی پسته شوند. درصورتی که برنامه کوددهی و آبیاری شما مشکلی ندارد بنابراین باید به وجود قارچ شک کنید. برای حل مشکل تنها کافی است که قارچکش خریداری کرده و آن را به درخت بزنید تا سریعاً مشکل رفع گردد.
-
بیماری گموز پسته
از انواع بیماری های رایج درختان پسته میتوان به بیماری گموز یا همان شیره سیاه اشاره کرد. وجود چند گونه مختلف از قارچها عامل اصلی این بیماری هستند که همه ساله در کشور درصد قابل توجهی از درختان بارور و غیر بارور را نابود میکنند. شاید این سوال در ذهن شما وجود داشته باشد که این قارچها چگونه به این درختان میرسند؟ این اتفاق با جابجایی خاک، نهال و آب صورت میگیرد که اگر شرایط برای رشد مهیا باشد میتواند خسارت بسیار جدی به باغات وارد کند. بنابراین توصیه میشود با شناخت انواع درخت پسته، بهترین رقم را برای کشت انتخاب کنید. ما در مقاله “بیماری گموز پسه چیست؟” تمام خسارتهای این بیماری را توضیح دادهایم و راه مبارزه با گموز پسته را معرفی کردهایم که میتوانید مقاله آن را مطالعه کنید.
خرید کود برای درمان قارچهای درخت پسته
شما میتوانید با مراجعه به وب سایت فروشگاه نیاز گیاهان تمام کودهای لازم جهت پرورش هرچه بهتر درختان پسته را تهیه کنید. همچنین با محلول پاشی و آبیاری کود فسفیت پتاسیم مایع به مبارزه با انواع قارچهای درخت پسته بروید.
جمعبندی
در نهایت با آفات و بیماری های درخت پسته آشنا شدیم. درصورتی که بیماری درختان پسته درمان نشود موجب میشود به مرور زمان درخت شما خشک شده و ضرر مالی به شما تحمیل کن. البته بهتر است مواظب انواع آفات پسته نیز باشید و با آنها مبارزه کنید. برخی از درختان پسته بهصورت ذاتی در برابر آفات و بیماری ها مقاوم هستند؛ اما همه آنها این طور نیستند. به همین دلیل با استفاده درست نهال پسته میتوانید از خیلی از این مشکلات مانند بروز انواع بیماری های پسته جلوگیری نمایید. هرچند بهتر است نظارتهای چشمی خود را هیچوقت کنار نگذارید.