بیماری ورتیسیلیوم پسته چیست؟ (عامل پنهان خشکی و ضعف درخت)

بیماری ورتیسیلیوم پسته

یکی از بیماری‌های مهم درختان پسته، بیماری ناشی از قارچ ورتیسیلیوم پسته است که به بیماری ورتیسیلیوم پسته معروف است این قارچ با حمله به آوندهای درختان راه انتقال آب و مواد غذایی را به اندام‌های گیاه مسدود کرده و باعث خشک شدن درختان می‌شود. در این مقاله قصد داریم به معرفی این بیماری بپردازیم و راه‌های درمان و مدیریت آن را با شما در میان بگذاریم. با ما همراه باشید.

خلاصه‌ای از این مقاله
بیماری ورتیسیلیوم پسته که توسط قارچ Verticillium dahliae ایجاد می‌شود، با حمله به آوندهای درختان موجب مسدود شدن انتقال شیره خام و خشک شدن درختان می‌شود. پیشگیری شامل کاشت ارقام مقاوم، خرید نهال سالم، تغذیه متعادل با کودهایی مانند فسفیت پتاسیم و سیلیکات پتاسیم شوک، و ضدعفونی ابزار باغبانی است.
در صورت آلودگی شدید، حذف درخت آلوده و استفاده از قارچ‌کش الیت توصیه می‌شود.

عامل بیماری ورتیسیلیوم پسته و میزبان‌های آن

این بیماری توسط یک قارچ بیماری‌زا با نام علمی verticillium dahlia ایجاد می‌شود. این قارچ علاوه بر پسته به سایر محصولات باغی و حتی زراعی حمله می‌کند. درختان سنجد و بادام از درختانی هستند که میزبان این بیماری هستند؛ همچنین در محصولات زراعی همچون سیب زمینی و گوجه‌فرنگی نیز این بیماری خسارت‌زاست.

نحوه خسارت بیماری ورتیسیلیوم پسته

این قارچ به دیواره آوندهای چوبی حمله می‌کند و با تخریب بافت‌های آن اجازه انتقال شیره خام را از ریشه‌ها به اندام‌های هوایی نمی‌دهد. عدم انتقال شیره خام به برگ‌ها باعث ضعف شدید درختان شده و موجب خشک شدن آن‌ها می‌شود.

علائم قارچ ورتیسیلیوم پسته روی درخت پسته

در طی ابتلا به این بیماری ابتدا رشد درخت کند یا متوقف می‌شود. به مرور با توسعه بیماری علائم پژمردگی در برگ‌ها و شاخه‌ها ظاهر می‌شود. در صورتی که بیماری کنترل نشود تمام درخت آلوده شده و به کلی خشک می‌شود.

البته بسته به نوع نژاد این قارچ و میزان حساسیت درختان این علائم می‌تواند متنوع باشد به طوری که هرچه نژاد قارچ قدرت بیماری‌زایی بیشتری داشته و حساسیت رقم پسته زیاد باشد این علائم شدیدتر خواهند بود. برخی علائم ابتلا به بیماری ورتیسیلیوم در درخت پسته عبارتند از:

  •  سیاه شدن آوندهای چوبی در مرکز شاخه‌ها
  • کاهش یا توقف رشد درخت و شاخه‌ها
  • رنگ پریدگی و ریزش برگ‌ها
  • پژمردگی برگ‌ها
علائم قارچ ورتیسیلیوم پسته
سیاه شدن آوند ساخه ها در اثر وتیسیلیوم پسته

بنابراین، شناسایی به‌موقع علائم این بیماری و اقدام سریع برای پیشگیری و مدیریت آن، نقش بسیار مهمی در جلوگیری از گسترش قارچ ورتیسیلیوم و حفظ سلامت درختان پسته دارد.

روش‌های پیشگیری از بیماری ورتیسیلیوم پسته

بهترین راه برای مقابله با بیماری‌های قارچی روش‌های پیشگیری هستند. این روش‌ها از کاشت ارقام مقاوم تا تغذیه متعادل و ضدعفونی ابزار باغبانی می‌تواند متفاوت باشد. در ادامه روش‌های پیشگیری را خدمت شما شرح خواهیم داد.

آزمایش خاک

بررسی سابقه کاشت زمین و آزمایش عدم وجود قارچ ورتیسیلیوم در خاک مزرعه (معمولا احتمال وجود این بیماری در خاک مزارعی که سابقه کشت پنبه و یونجه دارند زیاد است).

کاشت ارقام مقاوم

کاشت ارقام پسته که مقاومت بیشتری به بیماری ورتیسیلیوم پسته دارند مانند پایه‌های بادامی، راور و زرند توصیه می‌شود.

خرید نهال سالم

خرید نهال شناسنامه‌دار از نهالستان‌های معتبر که دچار آلودگی نباشند، زیرا این بیماری می‌تواند همراه با نهال آلوده به باغ وارد شود.

هرس اصولی درخت

هرس صحیح و اصولی درختان پسته نقش مهمی در حفظ سلامت و افزایش باردهی آن‌ها دارد. یکی از نکات مهم در این فرآیند، ضدعفونی ابزارهای هرس و باغبانی است. به‌ویژه ابزارهایی که از خارج باغ وارد می‌شوند، مانند تجهیزاتی که توسط هرس‌کاران مناطق دیگر به همراه آورده می‌شوند، باید قبل از استفاده به‌طور کامل ضدعفونی شوند.

پیشنهاد می‌کنیم برای اینکه «هرس درخت پسته» را اصولی انجام دهید به مقالۀ ذکر شده مراجعه کنید.

تغذیه متعادل

یکی از راه‌های مؤثر برای پیشگیری از این بیماری، استفاده از برنامه تغذیه‌ای متعادل است که به تقویت سیستم دفاعی درختان کمک می‌کند. تغذیه متعادل با کمک کودهای فسفیت پتاسیم و سیلیکات پتاسیم جهت القای مقاومت به بیماری ورتیسیلیوم پسته بسیار موثر است.

کود فسفیت پتاسیم شوک با ترکیب ویژه‌ای از پتاسیم و فسفر، یکی از بهترین گزینه‌ها برای افزایش مقاومت درختان پسته به شمار می‌آید. استفاده از این کود به‌صورت محلول‌پاشی یا از طریق سیستم آبیاری قطره‌ای توصیه می‌شود. این کود با تحریک سیستم دفاعی گیاه، تقویت دیواره سلولی و جذب سریع و اثرگذاری بالا سلامت عمومی درختان را تقویت می‌کند.

کود سیلیکات پتاسیم شوک نیز با کیفیت بالا و فرمولاسیون پیشرفته، برای باغداران پسته‌کار توصیه می‌شود. این کود در کنار تقویت مقاومت به بیماری‌ها، یک لایه محافظ طبیعی در برابر قارچ‌ها ایجاد می‌کند و به افزایش کیفیت و عملکرد محصول نیز کمک می‌کند. تقویت ساختار گیاه، کاهش استرس‌های محیطی و بهبود عملکرد کلی درخت از مزایای این کود است.

برای تهیه کودهای نام‌برده می‌توانید بر روی محصول کلیک کرده و اطلاعات تکمیلی را نیز بدست آورید. برای اطمینان از مصرف صحیح، می‌توانید با کارشناسان نیاز گیاهان مشورت کنید.

روش‌های درمان قارچ ورتیسیلیوم پسته

در صورت ابتلای باغ پسته به بیماری ورتیسیلیوم در مرحله اول باید به سرعت درخت آلوده را ریشه کن کرد و خارج از باغ سوزاند و محل ریشه درخت را ضدعفونی کرد.

قارچ‌کش‌های کمی در کنترل این بیماری موثر هستند، تنها قارچ‌کشی که می‌تواند تا حدی این بیماری را کنترل کند الیت می‌باشد.

کلام پایانی

بیماری‌های قارچی می‌توانند به صورت خفته در درخت تا سال‌ها باقی بمانند و علائمی نداشته باشند و به یکباره علائم بیماری ظاهر شوند. بازهم تاکید می‌کنیم که بهترین راه مقابله با این بیماری روش‌های پیشگیری به خصوص کاشت ارقام مقاوم و تقویت آن‌ها با کودهای مناسب است. آیا شما تجربه مقابله با این بیماری را داشته‌اید؟ لطفا در قسمت کامنت‌ها با ما در قسمت نظرات در میان بگذارید.

مطالب مرتبط

مقاله‌ای جامع درباره راهکارهای پیشگیری و «مدیریت آفات و بیماری‌ها در باغات پسته» تهیه کرده‌ایم که مطالعه آن می‌تواند شما را از خسارت‌های احتمالی به باغات پسته در امان نگه دارد.
استفاده از کود «گوگرد مایع برای پسته» یکی از راهکارهای موثر در کاهش فعالیت آفات است. پیشنهاد می‌کنیم اطلاعات بیشتری درباره این کود کسب کنید.

پرسش‌های متداول

از کجا بفهمیم که باغ پسته ما دچار بیماری ورتیسیلیوم شده؟

شاخه‌ها اولین علائم ورتیسیلیوم پسته را در زمستان از خود نشان می‌دهند به صورتی بخشی از شاخه قرمز یا قهوه‌ای می‌شود و در صورتی که شاخه را برش دهید در مرکز آن رنگ پریدگی را خواهید دید.

بهترین قارچ‌کش جهت مبارزه با بیماری ورتیسیلیوم پسته چیست؟

بهترین قارچ کش برای مبارزه با بیماری ورتیسیلیوم پسته الیت است.

چه کودی در افزایش مقاومت باغات پسته نسبت به بیماری ورتیسیلیوم موثر است؟

کودهایی که حاوی پتاسیم هستند به خصوص فسفیت پتاسیم و سیلیکات پتاسیم در تقویت درختان برای مقابله با بیماری ورتیسیلیوم مفید هستند.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 0 / 5. امتیاز های این مقاله: 0

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها