کاشت چغندر به عنوان یک محصول استراتژیک برای کشور، اگر با آموزش اصولی همراه باشد، سودآوری بالایی برای کشاورز خواهد داشت. اگر میخواهید برای کاشت این محصول اقدام نمایید مهمترین کار فراهم کردن شرایط اولیه کاشت است.
خاک مناسب، شرایط آب و هوایی و تأمین کودهای مورد نیاز این محصول از مهمترین اقداماتی است که یک کشاورز باید انجام دهد. در این مطلب به طور گام به گام شرایط کشت این محصول را بیان میکنیم.
چکیده زمان کاشت چغندر بر اساس منطقه مورد کشت تعیین میشود. در مناطق سردسیر از ابتدای بهار تا پاییز و در مناطق گرمسیر از ابتدای پاییز تا بهار است. خاک مناسب برای کاشت چغندر خاک سبک و کمی قلیایی است. کاشت چغندر به دو روش مکانیزه و سنتی انجام میشود که روش مکانیزه به دلیل مزایای زیادی که دارد توصیه میشود. استفاده از کودهای مغذی برای بازدهی بهتر مزرعه چغندر لازم و ضروری است. زمان مناسب برای برداشت چغندرها زمانی است که اندازه آنها به اندازه یک پرتقال رسیده باشد. |
مراحل کاشت چغندر قند
چغندر گیاهی از خانواده تیره اسفناج است که به عنوان منبع اصلی تولید قند و شکر استفاده میشود. کاشت این محصول مزایای زیادی برای کشاورزان دارد. از جمله این موارد حاصلخیز و پوک کردن خاک برای کشتهای بعدی است.
ضمناً اگر پس از برداشت محصول گیاه بالای ریشه را مجدداً در خاک قرار دهید پس از پوسیدگی ارزش کودی آن برای خاک چندین برابر کودهای حیوانی است.
برای کاشت چغندر قند باید به شرایط آب و هوایی منطقه توجه داشته باشید. از آنجایی که چغندر محصول روزهای خنک است با توجه به اقلیم آب و هوایی، در مناطق سردسیری زمان کاشت چغندر از ابتدای بهار تا پاییز است و در مناطق گرمسیری از ابتدای پاییز تا بهار انجام میشود.
عامل مهم دیگر برای کاشت چغندر ایجاد بستر خاک مناسب است. وجود Ph خنثی در خاک و حتی کمی قلیایی بودن خاک میتواند سبب رشد مناسب بذر شود. شن کم عمق با رطوبت بستر بالا برای رشد بذر چغندر اصلاً مناسب نیست. بنابراین اولین قدم برای کاشت بذر چغندر انتخاب زمین مناسب و آماده سازی آن است. شرایط زمین باید به شرح زیر باشد:
- کاملاً نورگیر و بدون سایه باشد.
- بافت خاک نرم و بدون سنگ و ماسه سفت باشد.
- برای ایجاد زهکشی مناسب در خاک، کمپوست به آن اضافه شده باشد.
از آنجایی که ریشه چغندر قند باید جای حرکت و شکلگیری خوبی را در زمین داشته باشد، بهتر است فاصله بوتهها با هم از هر طرف ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر در نظر گرفته شود. کاشت این گیاه کار چندان مشکلی نیست!
اگر در فصل مناسب کاشت اقدام به کار کنید و از توصیههای کارشناسان استفاده کنید، از شر آفات در امان خواهید بود. ضمناً اگر شرایط خاک، دمای محیط، کود دادن بعد از کاشت و آبیاری درست باشد خیلی زود از نتیجه کارتان شگفت زده میشوید.
بهترین روش کاشت چغندر قند چیست؟
طرز کاشت چغندر قند تا حد زیادی به امکانات در دسترس کشاورز بستگی دارد. این کار به روشهای سنتی و مکانیزه متداول است.
روش سنتی
برای روش سنتی لازم است با وسیلهای مانند بیل، کرتهای یک دست و صاف با ابعاد یک اندازه روی زمین را می کنند. سپس بذرها را در عمق حداکثری ۳ سانتی متری داخل کرت ریخته میریزند. اگر چه این روش سالیان طولانی مورد استفاده است اما معایب آن نیز کم نیست.
برای مثال اگر کرتها یکدست حفر نشوند وجود آب اضافی در کرتهای بزرگتر موجب پوسیدگی ریشه و ایجاد بیماریهای قارچی در گیاه میشود. ضمناً این مشکل باعث کاشت مجدد بذر و تکرار فرایند کاشت و داشت است که خود ضرر مالی ایجاد میکند. علاوه بر این موارد برداشت سنتی هم به نوبه خود دردسرهای زیادی دارد!
روش مکانیزه
در مقابل، روشهای مکانیزه جدید کاشت چغندرقند مناسبتر است. در این روش خاک به صورت پشتهای قرار می گیرد و بذر در بالا یا دو طرف پشته کاشت میشود. سپس با آبیاری بارانی سطح خاک مرطوب می شود و آب اضافی زیر ریشهها باقی نمیماند.
کاهش مصرف آب، افزایش ماندگاری و مقاومت بذر در برابر آفات، و در نتیجه کاهش تمامی هزینههای کاشت و داشت و برداشت از مهمترین مزایای کاشت مکانیزه چغندر قند است.
انتخاب نوع بذر در مدلهای منوژرم و پلی ژرم با توجه به نظر کشاورز، زمین مورد کشت، زمان کاشت، نوع آبیاری و موارد دیگری تعیین میشود. ضمناً آبیاری مستمر و اصولی به اندازه ایجاد بستر خاک حاصلخیز در رشد بذر و گیاه چغندر اهمیت دارد.
بستر خاک پس از تحویل بذر به خاک باید همیشه مرطوب و نرم باشد تا جوانه چغندر قند بتواند از خاک خارج شود. به یاد داشته باشید حتماً تا زمانی که گیاه به چهار برگ برسد، به صورت مستمر در فواصل زمانی درست آبیاری انجام شود.
بهترین زمان برداشت چغندر قند
موارد بسیار زیادی میتوانند بر روی طعم چغندر قند برداشتی شما تأثیر گذار باشند. یکی از این موارد زمان برداشت محصول است. زمانی که چغندر به اندازه مطلوب خود یعنی به اندازه یک پرتقال متوسط رسید باید برای برداشت آن اقدامات لازم را انجام دهید.
هرچقدر که زمان برداشت را برای رسیدن محصول به اندازههای بزرگتر به تأخیر بیندازید، مزه شیرین چغندرها کمتر خواهد شد. برای برداشت بدون آسیب در روش سنتی کافی است بیلچه زیر گیاه بیندازید و برگها را به سمت خود بکشید. در روشهای مکانیزه این کار با دستگاه انجام میشود.
اگر زمان کاشت و داشت چغندر تمامی استانداردها را رعایت کرده باشید (ایجاد خاک حاصلخیز، زهکشی مناسب، انتخاب بذر خوب، آبیاری مناسب) معمولاً چغندرهای کشت بهاره در شهریور و کشت پاییز در اواخر فروردین برداشت میشوند.
پس از برداشت، گیاه بالایی ریشه را با فاصله مناسب از ریشه ببرید. اگر برش شما عمقی باشد، عصاره از ریشه خارج می شود و مزه خود را از دست میدهد. برای نگهداری چغندرها بهترین راه چیدن چغندر در جعبههای چوبی حاوی ماسه است. با این کار تا زمان فروش چغندرها جوانه نمیزنند و ضمناً مزه خود را حفظ میکنند.
خرید کودهای مناسب پرورش چغندر از نیاز گیاهان
اگر ارزش مواد معدنی در خاک کم باشد یا گیاه ضعیف رشد کند ضروری است برای کوددهیهای مختلف اقدامات لازم را انجام دهید. شما میتوانید از طریق فروشگاه نیاز گیاهان کودهای خود را سفارش دهید و از مشاوره کارشناسان نیاز گیاهان برای خرید کودهای مناسب پرورش چغندر قند بهرهمند شوید.
سخن نهایی
فرایند کاشت چغندر با داشتن اطلاعات لازم کار چندان مشکلی نیست. چغندر قند به عنوان یک گیاه در برابر سرما، رطوبت بالا، شوری و سنگینی خاک، مقاومت خوب و رشد مناسبی دارد. اگر این محصول را پس از رفع یخبندان در مناطق سردسیری یا گرمسیری بکارید کشت خوبی خواهید داشت.
کشاورز با کاشت اصولی بذر در زمین حاصلخیز زهکشی شده، سرزنی درست گیاه، تنک کردن باغ و آبیاری درست و به موقع میتواند محصول خوبی برداشت کند. در این حین کود دهی مناسب به گیاه تازه سر از خاک برآورده هم اهمیت دارد. این اطلاعات در کنار تمام موارد دیگری که برای کشاورزی به آن احتیاج دارید، همگی در سایت نیاز گیاهان برای شما در یک جا مهیا است.
مطالب مرتبط گیاه چغندر برای رشد بهتر به مقدار زیادی نیتروژن نیاز دارد. شما میتوانید برای آشنایی بیشتر با این کود مقاله کود نیتروژن چیست را مطالعه کنید. از آن جایی که کشت گندم و ذرت در تناوب زراعی با چغندر است مطالعه مطالب معرفی بهترین کود تقویتی گندم و بهترین کوددهی ذرت میتواند مفید باشد. |
سؤالات متداول
زمان کاشت چغندر بستگی به منطقه کشت دارد اما به طور معمول، کاشت چغندر قند در فصل بهار انجام میشود.
چغندر نیاز به آب زیادی دارد و خاک باید همیشه مرطوب باشد.
چغندر معمولاً در خاکهای شنی که زهکشی مناسبی دارد بهتر رشد میکنند. برای بررسی وضعیت خاک و ایجاد به شرایط مطلوب باید با کارشناسان مربوطه مشورت نمایید.