آشنایی کامل با کاشت بذر پسته (جوانه زنی سریع بذر پسته)

آشنایی با مراحل کاشت بذر پسته

در حالی که روش‌های متفاوتی برای پرورش این محصول وجود دارد یکی از موارد مقرون به صرفه کاشت بذر پسته است. اگر شرایط مناسبی برای بذر به وجود بیاورید پس از جوانه زنی تا رشد درخت و باردهی راه چندان دوری نیست. با کاشت بذر می‌توانید از وجود ریشه قوی در گیاه که با محل کاشت کاملاً سازگار است اطمینان داشته باشید.

اگر بتوانید با داشتن علم درست از انتخاب بذر پسته مناسب وارد عمل شوید و خطرات آفات یا خشکی را به حداقل برسانید در مدت زمان مناسبی به باغ درختان پسته پر حاصل می‌رسید. در این مطلب مراحل کاشت بذر پسته، زمان و شرایط مناسب برای کاشت را بیان می‌کنیم با ما همراه باشید.

چکیده 
کاشت بذر پسته یکی از روش‌های مقرون به صرفه کشت پسته است. به دلیل ایجاد ریشه از ابتدا در خاک اصلی سازگاری با محیط بیشتر و ریشه قوی‌تر خواهد بود. 
با خواباندن بذر پسته در آب به مدت ۲۴ ساعت و سپس قارچ کشی آن‌ها را آماده جوانه زنی کنید. 
بهترین زمان برای کشت بذر زمانی است که دمای خاک بین ۷ تا ۱۰ درجه سانتی گراد باشد. اواخر اسفند یا اوایل بهار و همین طور فصل پاییز بهترین زمان کشت بذر پسته است. 
بهترین منطقه برای رشد پسته منطقه‌ای است که یخ‌بندان‌های طولانی و یا گرمای خیلی شدید نداشته باشد و میزان رطوبت متوسط ر باشد.

مراحل کاشت بذر پسته

اولین و شاید یکی از مهم‌ترین گام‌های کاشت بذر پسته انتخاب بذر مناسب است. بذر مناسب باید محصول همان سال باشد. اگر از مراکز نامعتبر بذر را تهیه کنید و بذرها مانده باشد احتمالاً هرگز سبز نخواهند شد!

ضمناً مهم است که بذرهایی که تهیه می‌کنید با روش‌های صنعتی خشک و نگهداری نشده باشند. این مورد هم می‌تواند بر کیفیت جوانه زنی بذرها تأثیر منفی بگذارد. بذر مناسب باید در آفتاب خشک شود و بدون رطوبت و کاملاً آفت کشی شده به کشاورز تحویل داده شود. یعنی هیچ لکی بر روی پسته وجود نداشته باشد و پسته‌ها باز یا به اصطلاح خندان باشند.

پس از اینکه بهترین بذر را خریداری کردید، حالا باید دست به کار شوید و مراحل آماده سازی باغ و زمین را برای تحویل بذر به زمین انجام دهید. برای این کار در اوایل زمستان باید شخم زنی به صورت عمقی در زمین انجام شود. 

سپس برای حاصلخیزی خاک به آن کود به نسبت مناسب اضافه شود. پس از آن در اسفند ماه مجدداً زمین یک شخم سطحی می‌خورد. این گونه خاک آماده کاشت بذر می‌شود. برای کاشت بذرها بر اساس اصول کشاورزی بر روی زمین شیارهای عمودی حفر می‌شود. عمق این شیارها نباید از ۲۰ سانتیمتر تجاوز کند.

برای کاشت بذر، ابتدا باید پسته را در آب شیرین بخوابانید. در ۲۴ ساعت باید حداکثر ۳ بار آب را عوض کنید. بعد از آن بذر را با آفت‌کش‌های مخصوص ضدعفونی و قارچ کشی نمایید. سپس بذرها را داخل کیسه‌های پارچه‌ای بریزید و آن را در جای گرم قرار دهید تا جوانه زنی آغاز می‌شود. 

در مدت زمانی ۵ روزه با مرطوب کردن کیسه، دانه‌ها شروع به جوانه زنی می‌کنند. برای اینکه کیسه مرطوب شود، باید آن را در آب فرو برده و از آن خارج کنید.

در مرحله بعد از جوانه زنی با آفت کش مخصوص مجدداً پیش از کاشت، بذرها را قارچ کشی کنید. حالا وقت آن است که بذرهای دارای جوانه را در زمین بکارید.

شناسایی بهترین زمان کاشت بذر پسته

عوامل متفاوتی در زمان کاشت بذر پسته برای رسیدن به نتیجه مطلوب دخیل هستند. عوامل محیطی مانند آب و هوای منطقه می‌تواند شرایط مختلفی را برای کارتان ایجاد کنند. بنابراین باید اقدامات لازم برای محافظت از بذر در برابر باد، باران، سرما یا گرما و خشکی و همچنین آفات را انجام دهید. 

برای مقابله با مشکلات آب و هوایی باید توجه کنید که مناسب‌ترین فصل و ماه کاشت پسته را برای کارتان انتخاب کنید. بر اساس بررسی‌های محققان دمای خاک باید بین ۷ تا ۱۰ درجه سانتی گراد باشد.

اواخر فصل زمستان یعنی در هفته‌های پایانی اسفند ماه بهترین زمان کاشت بذر است. فصل بهار در حد فاصل فروردین تا اردیبهشت هم با گرم شدن زمین زمان کاشت بذر است.

رشد بذر پسته در خاک

شما باید شرایط خاک را تا این زمان کاملاً مهیا کنید. یعنی خاک را به خوبی شخم بزنید و علف هرز یا سنگ و موارد دیگر را از خاک حذف کنید؛ بعد از زهکشی خاک آماده کاشت بذر است.

پس از کاشت بذر و زمان رشد نهال پسته، لازم است برای تقویت گیاه از بهترین کود برای نهال پسته استفاده کنید تا در نهایت گیاهانی سالم و مقاوم پرورش دهید.

کاشت بذر پسته در پاییز

با شروع فصل پاییز و کم شدن گرما و خشکی موجود در زمین در فصل تابستان، رطوبت کافی در خاک برای کشاورزی ایجاد می‌شود. شاید همین موضوع تأمین رطوبت، مهم‌ترین مزیت کاشت بذر در فصل پاییز به حساب بیاید.

بهترین زمان در فصل پاییز برای کاشت همان اوایل فصل است. زیرا با این کار تا زمانی که هوا رو به سردی زمستان رود ریشه و جوانه با خاک سازگار می‌گردد و احتمال خشک شدن آن به حداقل می‌رسد. در پاییز بارندگی‌ها می‌تواند برای آبیاری بذر بسیار مفید باشد.

ضمناً زمانی که ریشه تا زمستان با خاک سازگار شود پس از خواب زمستانی در فصل رویندگی بهار چندین برابر بیشتر رشد می‌کند. در کنار تمام این موارد زمانی که هوا در پاییز تا زمستان به سمت خنکی می‌رود احتمال آفتی شدن جوانه به حداقلترین میزان خود می‌رسد.

البته هنگامی که در فصل پاییز اقدام به کاشت کردید باید برای حفاظت از جوانه بذر در زمستان اقدامات احتیاطی را نیز انجام دهید. حتماً توجه داشته باشید که پیش از شروع فصل سرد زمستان، گیاه باید به اندازه کافی در خاک ریشه دوانده باشد. ضمناً ایجاد محیط مناسب جهت حفظ و حراست از گیاه در مقابل باد و طوفان زمستان و شناخت آفات پسته و راه های مقابله با آنها هم مهم است.

کاشت بذر پسته در سرزمین اصلی

یکی از روش‌هایی که برای کاشت بذر مورد توجه اغلب کشاورزان قرار دارد کاشت در زمین اصلی است. علت آن هم این است که کشاورز می‌خواهد از ابتدا بذر را در بستر دائمی خود بگذارد تا بذر ریشه دهی خوبی داشته باشد و بعداً دچار شوک جابه‌جایی از گلدان به خاک نشود. کاشت در سرزمین اصلی مستلزم بررسی مواردی مانند شرایط جوی، خاک زمین اصلی و منبع آب است.

شاید به جرئت بتوان گفت آب و هوای منطقه مهم‌ترین عامل تأثیر گذار در پرورش نهال پسته است. درخت پسته در منطقه‌ای رشد خوب دارد که رطوبت آن مناسب باشد (نه خیلی خشک نه خیلی مرطوب) و ضمناً یخ‌بندان نیز در آن کوتاه و محدود باشد. 

بنابراین نوع خاک زمین اصلی نباید زمستان‌های سرد و طولانی و پر یخ‌بندان را تجربه کند. خاک باید زهکشی مناسبی داشته باشد تا آبیاری عمیق انجام شود و ریشه‌ها به خوبی سیراب شوند. باید دقت کنید که خاک پس از هر بار آبیاری خوب خشک شود و مجدداً آبیاری انجام شود.

خاک باید تمیز و بدون علف هرز یا سنگ و سفال باشد. با انتخاب زمین درست و حاصلخیز کردن خاک با کودهای مناسب از تغییرات آسیب زننده روی زمین اصلی جلوگیری کنید تا نهال پسته که رشد کندی هم دارد قوی شود.

دسترسی به آب برای آبدهی منظم گیاه در فصول گرم و خشک ضروری است. ضمناً آبی که برای آبیاری مناسب باشد حتماً باید آب شرب و شیرین باشد. بنابراین دسترسی به چاههای عمیق آب شیرین بسیار مهم است.

خرید انواع کودهای کشاورزی برای رشد پسته از نیاز گیاهان

زمان خرید کودهای کشاورزی برای رشد بذر تا نهال پسته باید اطلاعات کامل درباره انواع کود داشته باشید. پیشنهاد ما این است پیش از خرید کود کشاورزی در سایت نیاز گیاهان مشاوره لازم را بگیرید تا کاملاً روشن شود که کمبود گیاه شما در چیست.

انواع کودهای پسته بمب، فول مکس، ده ایکس شوک و غیره برای رشد کامل گیاه پسته لازم است که همگی با کیفیت عالی در فروشگاه نیاز گیاهان موجود هستند.

سخن نهایی

داشتن اطلاعات کامل برای کاشت بذر پسته در فصول و زمین‌های مختلف ضروری است. استفاده از مشاوره برای کاشت بذر و ضمناً مصرف بهترین کودها برای تقویت گیاه را فراموش نکنید.

به منظور بهره وری هرچه بهتر از کاشت پسته بذر اصلاح نژاد شده را از افراد متخصص خریداری کنید. سپس در رابطه با کاشت صحیح و اصولی گیاه پسته اطلاعات دقیق و درست داشته باشید.

توأم با این موارد مهم، انجام درست مراحل کار روی بازدهی محصول و سود اقتصادی کشاورز اثر مستقیم دارد. پس با ما تماس بگیرید تا در هر مرحله از کارتان، بهترین اقدامات را انجام دهید.

مطالب مرتبط
برای نتیجه گیری بهتر درباره کاشت بذر پسته می توانید به مقالات مربوط به بهترین منطقه برای کاشت پسته و خاک مناسب برای کاشت پسته مراجعه کنید. 
در مقاله برنامه کود دهی پسته به طور مفصل به زمان و روش کود دهی در مراحل رشد پسته پرداخته ایم.

سؤالات متداول

1. آیا بذرهای پسته باید در دمای مشخصی نگه داری شوند؟

بله، بذرهای پسته را باید در محیط خنک مانند یخچال نگهداری کرد.

2. آیا بدون جوانه زنی و به طور مستقیم امکان کاشت بذر در زمین وجود دارد؟

بله، برخی کشاورزان ترجیح می‌دهند بذر را به صورت مستقیم در خاک بکارند.

3. آیا استفاده از کود در کاشت بذر پسته مهم است؟

بله در کاشت بذر پسته باید از کودهای حاوی عناصر غذایی مهم استفاده می کنند. کودهای حاوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم و بسیاری عناصر مهم دیگر بهترین کودها هستند.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 1 / 5. امتیاز های این مقاله: 1

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها