ترفندهای کاشت زعفران در پشت‌ بام و نکات مربوط به آن

کاشت زعفران روی پشت بام

زعفران، جواهر سرخ ارزشمندی است که بسیاری از افراد به دنبال کشت و پرورش آن حتی در منزل خود هستند. کاشت زعفران در پشت‌ بام علاوه بر نگهداری آسان، بسیار سودآور بوده و یک سرمایه‌گذاری مطمئن به شمار می‌رود. اما بااین‌حال برخی از افراد، زمینی برای کشاورزی ندارند؛ بنابراین از تصمیم خود صرف نظر می‌کنند.

باید گفت که به این زودی ناامید نشوید، شما می‌توانید حتی در پشت‌بام منزل خود این کار را انجام دهید. برای آشنایی بیشتر با نحوه کاشت زعفران در پشت‌ بام و همچنین شرایط نگهداری آن، با ما همراه باشید.

چکیده
مراحل کاشت این گیاه به ترتیب آماده‌سازی مکان، خاک و زهکشی گلدان، خرید پیاز زعفران، کاشت پیاز، آبیاری، مراقبت و برداشت محصول نهایی است.
 چند مورد از شرایط لازم برای عملی‌شدن این کار، شامل وجود نور کافی، دمای مناسب محیط، داشتن شرایط مراقبت و…می‌شود. 
کشت زعفران در پشت بام بسته به میزان برداشت و کیفیت بالای محصول، می‌تواند سودآور باشد و برای افراد تبدیل به یک منبع درآمدزایی شود.

شرایط مورد نیاز برای کاشت زعفران در پشت‌ بام چیست؟

برای کاشت زعفران در پشت‌ بام نیاز است که شرایط مهمی مثل وجود نور کافی، دمای مناسب محیط (دما زیر ۴۵ درجه سانتی‌گراد باشد و از طرف دیگر میزان سرما بیش از حد نباشد)، وجود خاک حاصلخیز در گلدان و مناسب‌بودن اندازه آن برای ریشه‌دوانی پیاز زعفران، داشتن شرایط نگهداری منظم و مراقبت از گیاه و غیره، را داشته باشید. 

مراحل کاشت زعفران در پشت بام

کاشت زعفران در پشت بام، یکی از ایده‌های خلاقانه و کارآمد برای کسب سود و درآمد است. این کار طی مراحل مختلفی صورت می‌پذیرد که به چند مورد از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • مرحله اول

 اولین کار برای شروع کاشت زعفران در پشت‌ بام، آماده‌سازی یک جای مناسب است. گلدان یا جعبه‌ها باید در شرایط مناسبی قرار بگیرند تا نور به گیاه برسد. همچنین دارای خاک حاصلخیز و زهکشی مناسب نیز باشند.

  • مرحله دوم

دومین قدم برای این کار، خرید پیاز زعفران است. توجه داشته باشید که در خرید آن‌ها از محصولات باکیفیت و تاحدامکان پیاز ضدعفونی شده، انتخاب نمایید.

  • مرحله سوم

 گلدان را پر از خاک کنید و سپس پیازها را در عمق ۱۰ تا ۱۵ سانتی‌متری زیر خاک قرار دهید. فاصله پیازها را از هم حدود 5 تا ۱۰ سانت قرار دهید. دقت کنید که این فاصله به پیازها فضای کافی برای رشد و توسعه ریشه‌ها می‌دهد و از تراکم بیش از حد که ممکن است مانع رشد مناسب شود، جلوگیری می‌کند.

آیا می توان زعفران را روی پشت بام کاشت؟
  • مرحله چهارم

نیازی نیست که گلدان را به‌صورت منظم در هفته آبیاری نمایید. درواقع اولین آبیاری بعد از کاشت زعفران در گلدان و قبل از مرحله گلدهی است و دومین آبیاری نیز بعد از برداشت گل انجام می‌شود.

نکته: برای آشنایی با روش آبیاری زعفران و تمام نکات آن می‌توانید مقاله «آزمان آبیاری زعفران» را مطالعه کنید.

  • مرحله پنجم

در این مرحله که مهم‌ترین قدم به‌حساب می‌آید، باید مراقبت‌هایی مثل قراردادن گلدان در معرض نور، کوددهی و تغذیه گیاه را انجام دهید. درواقع پس از کاشت زعفران در خاک، باید آبیاری انجام دهید و همراه با آب باید مقداری کود برای افزایش گلدهی زعفران مانند کود 36-12-12 استفاده کنید.

  • مرحله ششم

 زمان گل‌دهی زعفران پاییز است. در این مرحله، باید گل‌های زعفران را به‌سرعت برداشت کرد. چرا که هرچقدر زمان برداشت طولانی شود کیفیت زعفران نیز پایین می‌آید.

کاشت زعفران در پشت‌ بام چه مزایا و معایبی دارد؟

زعفران یکی از گران‌ترین و پرخاصیت‌ترین ادویه‌های جهان است. به همین خاطر بیشتر افراد سعی می‌کنند که آن را در پشت‌بام منزل خود، پرویش دهند. البته که این کار مزایا و معایب منحصربه‌فرد خود را دارد که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت:

فواید کاشت زعفران در پشت بام

از مهم‌ترین فواید کشت و پرورش این طلای سرخ در پشت بام خانه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. دسترسی آسان
    همان‌طور که می‌دانید کشت زعفران در مزارع، با دردسرهای بسیاری مانند طی‌کردن مسافت طولانی، صرف‌کردن مدت‌زمان زیاد، سخت‌شدن مراقبت از گیاه و…همراه است. به همین دلیل کشت زعفران در پشت بام دارای مزیت دسترسی آسان بوده که باعث می‌شود، فرد هر موقع که بخواهد به گیاهان خود رسیدگی کند.
  2. استفاده بهینه از فضا
    از دیگر مزایای کاشت زعفران در پشت‌ بام، استفاده بهینه از فضا است. به این معنی که فرد از فضای بلااستفاده منزل، بهترین استفاده را برده و با کاشت زعفران، در آن کسب درآمد می‌کند. همچنین با تأمین نیاز خانگی خود به این ادویه، باعث صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌شود. علاوه بر این زیبایی خاصی را برای فضای خانه به ارمغان می‌آورد.
  3. ارزش اقتصادی بالا
    زعفران یکی از گران‌ترین ادویه در میان سایر ادویه‌ها است. به این دلیل فروش بالا و بسیار سودآوری نسبت به آن‌ها دارد. به همین دلیل کشت این محصول، ارزش اقتصادی بالایی داشته و به پیشرفت افراد کمک شایانی می‌کند.
  4. نیاز به آب کمتر
    گیاه زعفران از آن دسته گیاهانی است که برای رشد به مقدار آب زیادی نیاز ندارد. چرا که این گیاه در فصل پاییز شروع به رشد می‌کند؛ بنابراین آب موردنیاز آن به‌وسیله برف‌وباران تأمین می‌شود. به‌این‌ترتیب دیگر نیازی به آبیاری همیشگی ندارید و در مصرف آب نیز صرفه‌جویی خواهید کرد.
  5. عدم نیاز به تجهیزات پیشرفته
    برای کاشت و برداشت زعفران در پشت بام، نیازی به داشتن تجهیزات پیشرفته ندارید. تنها با استفاده از وسایل موردنیاز ساده می‌توانید، زعفران را عمل‌آورده و از آن کسب درآمد کنید. توجه داشته باشید که برای این کار نیاز به سرمایه کلان نداشته و با حداقل دارایی، به نتیجه دلخواه خود برسید.
  6. کشت ارگانیک زعفران
    همان‌گونه که مشخص است استفاده از کودها و سموم شیمیایی، باعث کمترشدن ارزش محصول می‌شود. کشت زعفران در پشت‌بام، به دلیل نبود آفاتی که در مزارع مشاهده می‌شود، نیازی به سم نداشته و به طور کامل ارگانیک به عمل می‌آید. همین امر موجب فروش بیشتر و درآمد بالاتر خواهد شد.
اصول کاشت زعفران روی پشت بام

معایب کاشت زعفران در پشت بام خانه

معایب پرورش زعفران در پشت بام به چند مورد زیر خلاصه می‌شود:

  1. شرایط آب‌وهوایی خاص
    آب‌وهوای مناسب برای رشد و پرورش زعفران، آب‌وهوایی نه‌چندان گرم و نه‌چندان سرد است. گیاه زعفران تنها تا دمای ۴۵ درجه سانتی‌گراد را تحمل کرده و در اثر گرمای بیش از حد خراب می‌شود. توجه داشته باشید که اگر در شهرهای گرمسیری زندگی می‌کنید، با مشکل کشت این گیاه مواجه خواهید شد.
  2. امکان عدم گل‌دهی و ضرر کردن
    بسیاری از افراد تجربه کافی برای کشت زعفران را ندارند. به همین دلیل در ابتدای کار، ممکن است با عدم گل‌دهی گیاه زعفران روبه‌رو شوند که همین امر، می‌تواند ضررهایی را به فرد وارد کند.
  3. زمان بر بودن
    افرادی که تازه شروع به کاشت زعفران می‌کنند، توقع به‌نتیجه‌رسیدن محصول طی مدت‌زمان کوتاه را دارند. باید گفت که مدت گل‌دهی زعفران بسته به شرایط ممکن است مقداری زمان بر باشد. به همین دلیل، افراد باید صبوری بیشتری برای برداشت محصولات خود، به خرج دهند.

سخن پایانی

زعفران یکی از گران‌ترین و پرطرف‌دارترین ادویه جهان است. همچنین یک محصول پر فروش و سودآور به‌حساب می‌آید. به همین دلیل بسیاری از افراد به دنبال کاشت زعفران در پشت‌ بام خود هستند.

کاشت این گیاه طی مراحل مختلفی صورت می‌گیرد و چند مورد از شرایط کشت آن در این مکان، شامل وجود نور کافی، استفاده از گلدان با فضای مناسب و داشتن خاک حاصلخیز و….است. درصورتی‌که موفق به برداشت مقدار زیادی از محصول باکیفیت بالا شدید، می‌توان گفت سود خوبی در انتظار شما خواهد بود.

مطالب مرتبط

در نظر گرفتن زمان مناسب برای کاشت زعفران یکی از مهم‌ترین دلایل موفقیت در کاشت این محصول است. ما در مقاله «بهترین زمان برای کاشت زعفران» اطلاعات مفیدی دراین‌رابطه ارائه کرده‌ایم. 
یک برنامه کوددهی کامل تضمین‌کننده باردهی بالا و سوددهی بیشتر شما از کشت زعفران در هر محیطی است. برای آشنایی با کودهای مورد نیاز زعفران می‌توانید مقاله «برنامه کوددهی زعفران» را مطالعه کنید.
اسید آمینه یکی از بهترین محرک‌های گلدهی زعفران است. به همین منظور در مقاله «اسید آمینه برای زعفران» به معرفی این کود و روش مصرف آن پرداخته‌ایم.

سؤالات متداول

1. پس از کاشت پیاز زعفران، تا چه مدت نیاز به آبیاری دارد؟

پس از کاشت زعفران، تا زمان برداشت آن کافی است تنها ۲ تا ۴ مرتبه آبیاری شود.

2. آیا گلدهی زعفران زمان بر است؟

گلدهی زعفران بسته به شرایط محیطی و نگهداری می‌تواند کمی زمان بر باشد.

3. کاشت زعفران در پشت‌ بام چه مزیت‌هایی دارد؟

کشت زعفران در پشت بام شامل مزیت‌های از جمله دسترسی آسان، استفاده بهینه از فضا، ارزش اقتصادی بالا و…می‌شود.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 0 / 5. امتیاز های این مقاله: 0

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها