موسیر گیاهی شگفت انگیز است که به دلیل نیاز کم به آب، کشاورزان میتوانند از مزایای کاشت آن بهرهمند شوند. در این مقاله، شما را با بذر مورد نیاز کاشت موسیر در هکتار، مقدار برداشت موسیر در هر هکتار و… آشنا میکنیم. با خواندن این نوشته، دربارهی عوامل مؤثر بر برداشت موسیر و هزینههای مربوط به کشت آن نیز، مطالبی جامع و کاربردی کسب خواهید کرد. دعوت میکنیم تا پایان مقاله همراه نیاز گیاهان باشید.
موسیر؛ محصولی با تقاضای بالا و نیاز آبی کم
در شرایطی که محدودیت آب وجود دارد، کشت موسیر میتواند به عنوان جایگزینی پایدارتر برای سایر محصولات با نیاز آبی بالا مانند گندم، جو و ذرت استفاده شود. موسیر به دلیل طعم و مزه خاص، خواص تغذیهای و موارد استفاده در صنایع غذایی، بازاری پر رونق دارد. از موسیر میتوان به عنوان مادهای اولیه در تولید روغن، پودر، خلال و فرآوردههای دیگر استفاده کرد که در صنایع غذایی و تولید محصولات غذایی متنوع مورد استفاده قرار میگیرند.
با توجه به تقاضای فراوان و قیمت بالای موسیر، کشت و پرورش موسیر علاوه بر سازگاری با شرایط اقلیمی مختلف، سوددهی قابل توجهی نیز برای کشاورزان به همراه دارد.
میزان بذر مورد نیاز برای کاشت موسیر در هکتار
میزان بذر مورد نیاز برای کاشت موسیر در هکتار ممکن است بسته به شرایط محیطی، نوع بذر و روش کاشت متفاوت باشد؛ اما به طور کلی، میزان بذر موسیر برای کاشت در هکتار معمولاً در محدوده 25 تا 30 کیلوگرم قرار میگیرد.
بهتر است قبل از کاشت موسیر، بهترین میزان بذر مورد نیاز را با توجه به شرایط محلی، نوع خاک، اقلیم و منابع آب بررسی کنید. همچنین، مشاوره از متخصصان مربوطه نیز میتواند به شما در تعیین بهترین میزان بذر مورد نیاز برای کاشت موسیر کمک کند.
اهمیت فصل کاشت در میزان برداشت موسیر در هر هکتار
انتخاب فصل مناسب برای کاشت موسیر نقش بسزایی در میزان برداشت نهایی محصول دارد. اگر قصد داریم به صورت هکتاری در مقیاس بالا کاشت موسیر را انجام دهیم بهترین زمان برای این کار در پاییز پس از بارندگیهای پاییزی است. در این زمان، خاک از رطوبت کافی برخوردار است و بذرها و پیازها میتوانند به راحتی و با سرعت جوانه زنی کنند. همچنین دمای هوا در این فصل مطلوب است؛ بنابراین، کاشت پاییزه موجب تراکم بوتههای بیشتر در واحد سطح و در نتیجه عملکرد بالاتری خواهد شد.
در مقابل، کاشت بهاره موسیر به صورت هکتاری چندان توصیه نمیشود؛ زیرا در بهار، رطوبت خاک کم است و لازم است پس از کاشت، آبیاریهای مکرری صورت گیرد. همچنین دمای هوا در بهار در حال افزایش است که باعث تنش حرارتی در گیاه شود؛ بنابراین، درصد جوانهزنی و بقای گیاهچههای حاصل از کاشت بهاره کمتر خواهد بود و تراکم بوتهها در واحد سطح پایین میآید که در نهایت منجر به کاهش میزان برداشت میگردد.
البته اگر قرار بر کاشت بهاره موسیر باشد، باید تدابیری اتخاذ شود. از جمله اینکه کاشت در اوایل فصل بهار و هنگامی که هنوز دما افزایش چشمگیری نیافته، انجام گیرد. همچنین پس از کاشت، آبیاری منظم و مکرر ضروری است. استفاده از پوششهای محافظ گیاهی هم میتواند از تنشهای محیطی جلوگیری کند. با این تمهیدات میتوان تا حدودی از عملکرد مطلوب مزرعه موسیر حتی در کاشت بهاره نیز اطمینان حاصل کرد.
اگر میخواهید آموزش کاشت موسیر با نتیجه گیری عالی را مطالعه کنید، به مقالۀ ذکر شده مراجعه کنید.
مقدار برداشت موسیر در هر هکتار چقدر است؟ این میزان برداشت به چه عواملی بستگی دارد؟
با رعایت تمام شرایط مطلوب رشد، میزان برداشت موسیر در هر هکتار میتواند به 15 تا 25 تن برسد. عوامل متعددی بر میزان برداشت موسیر در هکتار و به حداکثر رساندن برداشت این گیاه با ارزش تأثیر میگذارند. پس بیایید نگاه دقیقتری به این عوامل و نقش آنها در میزان برداشت موسیر بیندازیم.
شرایط اقلیمی
موسیر برای رشد مناسب نیاز به شرایط اقلیمی خاصی دارد. دما، رطوبت، نور و آب مهمترین عوامل اقلیمی هستند که بر رشد و عملکرد موسیر تأثیر میگذارند. موسیر برای رشد به دمای معتدل و متوسط حدود 20-10 درجه سلسیوس نیاز دارد و در شرایط آب و هوایی گرم و خشک بهترین عملکرد را از خود نشان میدهد.
کیفیت بذر
یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر میزان برداشت موسیر در هکتار، کیفیت پیاز یا بذر مصرفی است. پیازها و بذرها باید از نظر سلامت و خلوص ژنتیکی در سطح بالایی باشند. همچنین اندازه و وزن مناسب پیاز برای کاشت اهمیت دارد. استفاده از پیازهای سالم، یکنواخت و استاندارد موجب افزایش درصد جوانه زنی میشود؛ بنابراین تراکم مطلوب گیاهی در مزرعه میشود که عاملی مؤثر در افزایش میزان برداشت در هکتار است.
خاک و محیط رشد
خاک در کیفیت و مقدار برداشت موسیر در هکتار بسیار تاثیرگذار است. خاک باید دارای زهکشی مناسب، بافت مناسب (نرم و قابل نفوذ) و با pH مناسب (معمولاً بین 5.8 تا 6.8) باشد. همچنین، موسیر به آب و هوای خیلی مرطوب و غنی نیاز ندارد و در خاکهای با زهکشی خوب و آب در دسترس مناسب رشد میکند.
آبیاری
یکی دیگر از عوامل، تأمین آب کافی و آبیاری بهینه است. هرچند موسیر نسبت به خشکی مقاوم است، ولی آبیاری منظم و کافی در طول فصل رشد باعث افزایش قابل توجه عملکرد مخصوصاً در مقیاس هکتار میشود. آبیاری باید بر اساس نیاز آبی گیاه در مراحل مختلف رشد و با توجه به شرایط اقلیمی منطقه صورت گیرد. در شرایطی که ما میخواهیم در مقیاس هکتار کشاورزی کنیم روشهای نوین آبیاری مانند آبیاری قطرهای میتواند به بهینهسازی مصرف آب و افزایش عملکرد کمک شایانی کند.
مدت زمان رشد
مدت زمانی که موسیر برای رشد و بلوغ نیاز دارد نیز میتواند بر مقدار برداشت تأثیر بگذارد. مدت زمان رشد موسیر حدوداً 8 تا 10 ماه است و در این مدت، شرایط محیطی و مدیریت کشت باید درست باشد تا به عملکرد بهینه برسد.
در بخش بعدی میزان برداشت موسیر را بررسی میکنیم تا بدانید که آیا کاشت این گیاه صرفه اقتصادی دارد یا خیر.
هزینه کاشت موسیر در هکتار
هزینه کاشت موسیر در هکتار به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله شرایط محیطی، روش کاشت، قیمت بذر، قیمت کود و سموم، قیمت آبیاری، نیروی کار، هزینههای اجاره زمین و سایر هزینههای مربوط به مدیریت مزرعه؛ بنابراین، دقیقاً میزان هزینه کاشت موسیر در هکتار به تفاوتهای منطقهای و شرایط محلی بستگی دارد.
1. بذر: هزینه خرید بذر موسیر بر اساس میزان بذر مورد نیاز برای کاشت در هکتار و قیمت بذر در بازار تعیین میشود. به طور میانگین قیمت بذر موسیر در بازار بسته به کیفیت و نوع بذر متفاوت است. بهطور متوسط هر کیلوگرم بذر موسیر برای کشاورزان بین ۵ تا ۱۵ هزار تومان قیمت دارد.
2. کود و سموم: هزینه خرید و استفاده از کودها و سموم مورد نیاز برای رشد و محافظت از موسیر در هکتار. با توجه به نوسانات زیاد قیمت در بازار و کیفیتهای متفاوت کود و سموم، رنج قیمت در بازار متفاوت است.
3. آبیاری: هزینه آبیاری موسیر شامل سیستم آبیاری و مصرف آب است که در فصول مختلف و مناطق مختلف با توجه به حق آبه متفاوت است.
4. نیروی کار: هزینههای مربوط به نیروی کار برای کاشت، داشت و برداشت موسیر در مناطق مختلف به صورت روزانه، میانگین از چهارصد هزار تومان تا یک میلیون تومان است.
کلام آخر
موسیر؛ گنجینهای پنهان در دل خشکیزارها که انتظار دستهای پرتلاش کشاورز را میکشد تا آن را از خاک بیرون بکشد. این گیاه با ارزش، با وجود نیاز آبی اندک، میتواند محصولی سودآور برای کشاورزان باشد. البته رسیدن به حداکثر برداشت نیازمند توجه به عواملی چون کیفیت بذر، شرایط آب و هوایی، خاک و زمانبندی کاشت است؛ بنابراین با برنامهریزی دقیق و کار سخت، موسیر میتواند محصول پرسودی برای کشاورز باشد و کمک شایانی به اقتصاد کشورهایی با منابع آبی محدود کند.
دعوت میکنیم اگر تجربه کاشت موسیر دارید آن را با ما در میان بگذارید، همچنین اگر سوال یا نظری دارید آن را در بخش دیدگاهها بنویسید تا در اولین فرصت پاسخگوی شما عزیزان باشیم.