معرفی 10 نوع آفت و بیماری درخت انار + راهکار درمان

آفات و بیماری‌های انار

انار، یکی از مفیدترین میوه‌های بهشتی در ایران است که مصرف به اندازه آن برای حفظ سلامتی و افزایش شادی و بهبود وضعیت روانی به شدت لازم است.نهال انار در مسیر رشد خود با آفت‌ها و بیماری‌های متنوعی روبه رو خواهد بود، شما هم اگر علاقه به کشت و پرورش نهال انار دارید آشنایی با آفت‌­ها و بیماری‌های مختلف درخت انار برای شما واجب است تا بتوانید در زمان لازم، آفت یا بیماری به وجود آمده در درخت انار را تشخیص دهید و به فکر پیشگیری از شیوع آن باشید.

اگر قصد دارید اطلاعات جامعی پیرامون تمامی آفت‌­ها و بیماری‌های مختلف درخت انار داشته باشید مطالعه این مقاله به شما پیشنهاد می‌شود در ادامه مروری جامع بر تمامی آفات و بیماری‌های درخت انار همراه روش درمان این بیماری‌ها خواهیم داشت با ما همراه باشید.

خلاصه‌ای از این مقاله
مهم‌ترین آفاتی که انار را درگیر می‌کنند شامل کرم گلوگاه انار، کرم سفید ریشه انار، شته انار، سوسک چوب‌­خوار انار، کنه انار، مگس سفید انار و شپشک انار هستند.
بیماری‌هایی که بیشترین صدمه را به انار می‌زنند آنتراکنوز انار (اسکب انار) و پوسیدگی انار هستند. همچنین مهم‌ترین عارضه شایع در رشد انار ترکیدگی انار است. راهکار کنترل تمامی این آفات و بیماری‌ها در مقاله ذکر شده است.

آشنایی با بیماری‌ها و آفات درخت انار

انار جزو میوه‌های خوش رنگ و طعمی است که در طول مسیر رشد خود و تبدیل شدن به درختی پربار، با آفات و بیماری‌های مختلفی روبرو خواهد شد در ادامه ما به شما 12 تا از مهم‌ترین آفات و بیماری‌های درخت انار را معرفی میکنیم اگر قصد تولید انار را دارید آشنایی با این بیماری‌ها برای شما واجب است.

آفات انار

آفات انار یکی از خسارت‌زاترین عوامل باغات انار هستند و در بین آن‌ها کرم گلوگاه انار مهم‌ترین آفت است. در این بخش به تشریح آفات انار خواهیم پرداخت و راه‌های کنترل آن‌ها را بررسی خواهیم کرد.

کرم گلوگاه انار

می‌توان نام کرم گلوگاه انار را قاتل باغات سرسبز گذاشت به طوری که خسارت این آفت در باغات انار تا 80 درصد می‌رسد، این کرم که طول آن به 12 میلی‌متر نیز می­‌رسد تخمی بیضی شکل به رنگ زرد متمایل به نارنجی دارد و لاروهای کرم رنگ آن به جان باغات می­‌افتد. طول مدت تبدیل این کرم‌ها از شیفره­ گی به پروانه شدن 10 روز است و در همین فاصله می‌­توانند باغات شما را به نابودی بکشاند.

کرم گلوگاه انار
  • راه‌های مبارزه با کرم گلوگاه انار
  1. جلوگیری از جفت‌گیری کرم گلوگاه انار با کمک تله‌های فرومونی
  2. استفاده از کائولن به میزان 50 در هزار در چهار نوبت از نیمه خرداد تا نیمه شهریور
  3. حذف پرچم‌های انار شش هفته پس از ظهور اولین گل‌ها
  4. هرس مناسب درختان
  5. کاشت نژاد‌های برتر و مقاوم انار
  6. رعایت بهداشت باغ (جمع آوری میوه‌های گندیده پس از برداشت باغ)
  7. رعایت رژیم آبیاری و جلوگیری از تنش خشکی درختان

کرم سفید ریشه انار

کرم سفید ریشه با نام علمی Polyphylla ollivieri کابوس باغدارانی است که مشغول پرورش نهال انار هستند، لاروهای کرم سفید از ریشه نهال انار تغذیه می­‌کنند و در نتیجه با تغذیه از ریشه درخت انار توسط این کرم‌­ها، نهال اصلی در طول فصل رشد دچار کم آبی و خشکی می‌شود و در نهایت از بین می­‌رود.

کرم سفید ریشه انار

برای مبارزه با کرم سفید درخت انار باید موارد زیر را رعایت کنید:

  • در اوج فعالیت این کرم، اطراف تنه درخت و ناحیه ریشه را با کمک بیل بهم بزنید و کرم‌ها را با کمک دست جمع آوری کنید و از بین ببرید.
  • با کمک سمومی مانند دیازینون به صورت سم‌آبیاری پای درختان محلول سم استفاده کنید و آبیاری کنید. همچنین در صورت وجود فرم‌های گرانول سموم مانند دیازینون گرانوله می‌توانید آن‌ها در پای درخت و در ناحیه ریشه چال‌کود کنید.
  • استفاده از تله‌های فرومونی برای جلب حشرات نر نیز از روش‌های موثر در کنترل این آفت به شمار می‌رود.

شته انار

شته انار یا (Aphis punicae) اگر زود هنگام پدیدار شود موجب ریختن شکوفه‌­های درخت انار در اوایل فصل گل‌دهی می‌­شود و در نتیجه تعداد میوه‌های درخت را به شدت کاهش می‌دهد.

شته انار

شته‌ی درخت انار یکی از آفاتی است که مانع باردهی درخت انار می‌شود اما می‌توان به روش‌های طبیعی با آن‌ها مبارزه کرد برای کنترل رشد و تولید مثل شته‌های انار بهتر است از کاشت میزبان­های حساس به این آفت در کنار انارستان مثل بامیه و پنبه خودداری شود و همچنین با رهاسازی کفشدوزک‌های شکاری، شرایط از بین بردن طبیعی شته‌ها بدون استفاده از سموم کشاورزی فراهم شود. در نهایت در صورت طغیان این آفت می‌توان از سموم شیمیایی زیر با مشورت با کارشناسان منطقه استفاده کرد.

  • کنفیدور به مقدار یک در هزار
  • اتیون به میزان یک در هزار

سوسک چوب‌­خوار انار

سوسک چوب‌­خوار درخت انار Chrysobothris parvipunctata یکی از مهم‌ترین آفات درخت انار، به شمار می‌رود، این سوسک به تنه درخت انار حمله می­‌کند و موجب قطع شدن آوند و ایجاد اختلال در جریان شیره گیاهی می‌شود و در نهایت وجود این سوسک منجر به خشکیدگی تنه و شاخه­‌های درخت انار می­‌شود.

سوسک چوب‌­خوار انار
  • روش‌های مقابله با سوسک چوبخوار انار
  1. آبیاری منظم و صحیح باغ به منظور جلوگیری از تنش آبی
  2. کوددهی منظم
  3. مراقبت در برابر آفتاب سوختگی
  4. هرس اصولی درختان
  5. جدا کردن شاخه­‌های آلوده

جهت تقویت درختان برای جلوگیری از حمله این آفت می‌توانید از «بهترین کود برای انار» استفاده کنید.

کنه انار

کنه انار با نام علمی Tenuipalpus punicae موجب از بین رفتن رنگدانه‌های پوسته انار، زنگ زدگی برگ­‌ها و ریزش برگ‌ها و در موارد شدید خشک شدن شاخه‌های درخت انار می‌شود. در نهایت وجود کنه انار در بلند مدت موجب عدم رشد درخت و خشکیدگی تمام درخت انار خواهد شد.

  • مقابله با کنه انار
  1. سم پاشی کنه‌‌کش‌ نئورون به میزان یک در هزار در صورت طغیان آفت
  2. استفاده از روغن ولک در سم‌پاشی زمستانه
  3. آبیاری منظم و جلوگیری از کاهش شدید رطوبت باغ

مگس سفید انار

مگس سفید انار با نام علمی Siphoninus granati جزو حشرات آسیب زننده به انار است که به علت شباهت ظاهری فوق العاده بالای آن به مگس و رنگ سفیدش، مگس سفید انار نام‌گذاری شده است.

مگس سفید انار

مگس سفید انار جزو آفات مضر انارستان­‌ها از نظر اقتصادی محسوب نمی­‌شود چون حشرات طبیعی مفید بسیاری در انارستان­‌ها وجود دارند که این مگس سفید را شکار می­‌کنند و سلامت باغ انار شما را تامین می‌­کنند.

شپشک انار

شپشک انار یکی از آفات مضر انار است که در نواحی گرمسیری روی پوسته میوه انار دیده می‌شود، وجود این آفت در گذر زمان موجب آسیب دیدن شدید میوه انار و در نهایت فاسد شدن این میوه می‌شود. انواع شپشک انار شامل موارد زیر هستند:

  • شپشک آرد آلود انار (Pseudococcus citri Ri)
  • شپشک روسی انار (Ceroplasts rusci L)
  • سپردار (Lepidosaphes conchiformis Germ)
  • شپشک چینی (Ceroplastes sinensis G)

بیماری‌های انار

بیماری‌های باغات انار عوامل موثر در ايجاد خسارت و کاهش محصول در كشور می‌باشند كه ممكن است توسط عوامل زنده مانند قارچ‌ها و يا عوامل غیر زنده مانند عوامل محیطی ایجاد شوند. برخی از اين بیماری‌ها مانند بیماری ريشه گره ای، پوسیدگی طوقه و پوسیدگی آرمیلاریایی در ريشه  و طوقه انار ايجاد شده و موجب ضعف، زردی و خشکیدگی درخت مي گردد. در ادامه به معرفی این بیماری‌ها و روش مقابله و درمان آن‌ها خواهیم پرداخت.

آنتراکنوز انار (اسکب انار)

آنتراکنوز، یکی از بیماری‌های شایع درختان انار است که امروزه بسیاری از باغداران و کشاورزان در مسیر پرورش نهال انار با آن درگیر هستند، علائم این بیماری بر اساس آب و هوای محل رشد درخت انار متفاوت می‌باشد. از مهم‌ترین علامت‌های آنتراکنوز انار می‌توان به لکه­‌های فرورفته کوچک و بزرگ روی میوه، نرم شدن بیش از حد میوه و در نهایت فاسد شدن آن اشاره کرد.

آنتراکنوز انار (اسکب انار)
  • روش مقابله با آنتراکنوز انار

یکی از مهم‌ترین راهکارهای مقابله با این بیماری رعایت بهداشت باغ است بطوری‌که پس از برداشت محصول حتما میوه‌های الوده و ریزش کرده در کف باغ را حذف کنید و بسوزانید. مورد دیگر رعایت تعادل عناصر غذایی و تغذیه مناسب باغ انار می‌تواند در جلوگیری از توسعه این بیماری موثر باشد. همچنین کاشت ارقام با مقاومت بالا به این بیماری توصیه می‌شود.

جهت سم‌پاشی برای مقابله با این بیماری در چهار مرحله کاربرد سموم قارچ‌کش توصیه می‌شود. اما در باغاتی که خسارت بیماری شدید نباشد تعداد دفعات سم‌پاشی کمتر است. این مراحل شامل پیش از تورم جوانه‌ها، پیدایش کامل گلبرگ‌ها، در ابتدای تشکیل میوه و در زمان رسیدگی میوه‌ها

استفاده از سمومی مانند بردوفیکس و رورال تی اس به ترتیب به میزان 10 و 1.5 در هزار توصیه می‌شود.

پوسیدگی انار

پوسیدگی طوقه و ریشه انار یا همان به واسطه وجود یک نوع قارچ با نام علمی Phytophthora  cactorum در طوقه و قارچ Armillaria mellea در ریشه ایجاد می‌شود به مرور زمان تمامی ریشه‌ها و تنه درخت انار از بین می‌رود. از مهم‌ترین علائم این بیماری می­‌توان به پوسته شدن تنه درخت انار و رشد پوست جدید روی پوست قدیمی، متورم شدن تنه، زرد شدن برگ‌ها، کاهش رشد شاخه­‌ها  و غیره اشاره کرد.

پوسیدگی انار
  • روش مقابله با پوسیدگی انار
  1. استفاده از روش‌های نوین آبیاری مثل آبیاری قطره ای و جلوگیری از غرقاب شدن طوقه درخت
  2. کوددهی به میزان و زمان مناسب
  3. ایجاد زهکشی مناسب و سبک کردن بافت خاک
  4. کاشت ارقام مقاوم و پایه‌های با مقاومت به قارچ‌های عامل پوسیدگی

عارضه‌ها و ناهنجاری‌ انار

عارضه‌هایی مانند ترکیدگی میوه انار موجب خسارت به میوه و از بین رفتن محصول می‌گردد. عامل ایجاد این عوارض عوامل غیر زیستی مانند تغییرات دمایی شدید، تغییرات هورمونی، عدم رعایت نظم آبیاری و غیره می‌باشد.

ترکیدگی میوه انار

ترکیدگی انار، یکی از بیماری‌­های غیر انگلی انار است که در صورت وجود این بیماری شکستگی‌­ها ترک‌هایی روی بدنه میوه انار دیده می‌شود، گاهی اوقات به میزانی ترکیدگی میوه انار شدید است که این میوه به صورت کامل به دو نصف تقسیم می‌شود.

ترکیدگی میوه انار
  • علل ترکیدگی میوه انار
  1. کم شدن دمای هوا
  2. عدم آبیاری منظم
  3. نامناسب بودن جنس خاک
  4. خشک بودن آب و هوا
  5. آفتاب سوختگی
  6. اختلالات هورمونی
  7. وجود باد‌های سرد و گرم
  • روش‌های مقابله با ترکیدگی انار
  1. استفاده از «کودهای کلسیمی» و رعایت تعادل عناصر غذایی
  2. آبیاری منظم
  3. کاشت ارقام مقاوم و اصلاح شده انار

با انجام اقدامات ذکر شده می‌توان توقع داشت که انارهایی سالم و خوش طعم برداشت کنید.

حرف آخر

در این مطلب، تلاش کردیم تا اطلاعاتی جامع و کامل پیرامون انواع آفات و بیماری­‌های درخت انار خدمت شما عزیزان ارائه کنیم، اگر سوال یا ابهامی پیرامون این موضوع در ذهن شما وجود دارد که در این مقاله به آن پاسخ ندادیم حتما در بخش کامنت‌های برای ما بنویسید.و همچنین برای دریافت مشاوره‌ی اختصاصی از کارشناسان وبسایت نیاز گیاهان می‌توانید با شماره‌‌های وبسایت تماس حاصل فرمایید.

اگر قصد دارید به صورت کلی انار را تقویت کنید تا از آفات و بیماری‌ها در امان باشد و سیستم ایمنی آن مقاوم شود پیشنهاد می‌کنیم از «کود اسید آمینه برای انار» استفاده کنید.
از مهم‌ترین اقدامات باغداران برای محصول دهی بهتر و باکیفیت‌تر پیوند زدن انار است. اما این اقدام نیازمند آموزش اصولی است که در مقالۀ «پیوند انار» به طور کامل آن را آموزش داده‌ایم.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 3.5 / 5. امتیاز های این مقاله: 10

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها