تمام نکات مربوط به کاشت درخت انار

انار که نام بهتر آن را می‌توان یاقوت سرخ بهشتی خوشمزه گذاشت، یکی از پرطرفدارترین میوه­‌ها در ایران و سایر نقاط دنیاست، پرورش نهال‌های انار تنومند قوی که میوه زیادی به بار آورند رویای هر کشاورزی است.در این مطلب قصد داریم سفری کوتاه به قلب ماجرای کاشت و برداشت انار داشته باشیم و به این موضوع پی ببریم که یک دانه انار برای تبدیل شدن به درختی تنومند پر از انارهای سرخ خوشمزه آبدار چه مسیری را طی می‌کند!اگر برای شما نیز سوال است که چطور به بهترین روش دانه­‌های انکار را بکارید و آبیاری کنید و درخت اناری پربار خلق کنید در ادامه این مطلب همراه ما باشید چون قرار است در کنار یکدیگر صفر تا صد کاشت حرفه‌ای انار را یاد بگیریم.

انواع روش کاشت درخت انار

اولین قدم برای داشتن درختی انار پربار با میوه­‌های خوش عطر و طعم، کاشت حرفه‌ا‌ی درخت انار است، امروزه کشاورزان درخت انار را به سه شیوه کاشت بذر، قلمه‌گیری و خوابانیدن می­‌کارند در ادامه همراه ما باشید تا با این سه روش کاشت درخت انار آشنا شوید.

کاشت بذر (روش جنسی)

کاشت بذر، یک روش جنسی و اصولا موفق در باب کاشت درخت انار است، در این روش باید ترکیبی حرفه­‌ای از خاک، باغچه و ماسه تهیه کنید و به خوبی این ترکیب را مخلوط کنید تا بستر مناسبی برای کاشتن درخت انار فراهم شود، دقت کنید که حتما این سه عنصر را به میزان مساوی مخلوط کنید تا بستر رشد بذر انار شما به خاکی درجه یک و مطلوب، تبدیل شود.پس از آماده سازی خاک، بذرها را در عمق 2 سانتی‌متری خاک بکارید و حدود 30 روز صبر کنید تا جوانه بزنند و پس از دیده شدن جوانه­‌ها بذرها را جدا کنید و هر کدام را در گلدانی مستقل قرار دهید تا به نهالی حدود 50 سانتی متر تبدیل شود؛ فراموش نکنید که هر وقت خاک بذرها خشک شد به میزان کافی آن را آبیاری کنید.تبریک می‌گوییم حالا شما یک نهال عالی دارید که آماده تبدیل شدن به درختی پربار است، اکنون خاک باغچه را به اندازه 60 سانتی متر، در حدی که ریشه نهال انار به خوبی در آن جای بگیرد بکنید، سپس مخلوط خاک و ماسه که بذر انار را در آن جای دادیم، داخل خاک بریزید و پس از کاشت نهال هر روز آن را آبیاری کنید تا زمانی که برگ‌ها‌ی تازه آن رویت شود.

قلمه گیری (غیر جنسی)

قلمه گیری یک روش غیر جنسی محبوب است که امروزه بسیاری از کشاورزان برای تکثیر درخت انار از آن استفاده می­‌کنند، اگر شما از درخت مرغوب و قوی که دارای جوانه­‌هایی سرزنده و شاداب است قلمه گیری کنید شانس موفقیت آمیز بودن فرایند قلمه گیری شما افزایش پیدا خواهد کرد.در قدم اول برای قلمه گیری حرفه‌ای، قلمه­‌هایی به طول ۲۵ الی ۴۰ سانتی متر، از گیاه مادر جدا کنید، دقت کنید که قلمه‌هایی که میبرید کاملا صاف و یک‌دست باشند تا تکثیر گیاه شما با موفقیت انجام شود. در مرحله بعدی ترکیبی از خاک باغچه، ماسه و ماسه برای کاشتن قلمه‌ها جدا کنید سپس از هورمون ریشه­‌زایی استفاده کنید و این هورمون را به قلمه‌ها آغشته کنید و قله‌ها را در خاک جای دهیدحدود یک ماه صبر کنید تا قلمه­‌های شما دارای ریشه شود پس از اینکه با بررسی اولیه چشمی ریشه قلمه‌ها مشاهده شد می‌توانید با خیال راحت آن‌ها را در باغچه بکارید تا در آینده نه چندان دور به درختی پربار با میوه­‌های خوشمزه تبدیل شود.

خوابانیدن هوایی ( غیر جنسی )

روش خوابانیدن هوایی یک روش غیر جنسی تکثیر درخت انار است که در فصل بهار انجام می‌­شود، برای تکثیر درخت انار به این روش، قسمتی از شاخه درخت انار که عاری از خاک و خاشاک است را برش بزید، یک دستمال کاغری را آغشته به هورمون ریشه‌زایی کنید و دستمال را روی بخش برش خورده شاخه قرار دهید، شاخه برش خورده را با نایلون بپوشانید و سپس نایلون را در کود گیاهی و خاک مناسب بخیسانید و هر دو طرف آن را گره بزنید و تا زمان ریشه دادن گیاه صبر کنید، پس از مشاهده ریشه شاخه همراه ریشه را در باغچه بکارید.نحوه ی کاشت درخت انار به صورت های گوناگونی امکان پذیر است.

پاجوش درخت انار (غیر جنسی)

پاجوش درخت انار، یکی دیگر از روش های غیر جنسی تکثیر درخت انار است که امروزه کشاورزان زیادی از آن برای رشد و تکثیر درخت انار استفاده می­‌کنند؛ در این روش تکثیر در قدم اول پاجوش‌های ریشه داری که به درخت انار متصل هستند را جدا می‌کنیم و پا جوش جدا شده را در ترکیبی از خاک و ماسه قرار می‌دهیم تا به مرحله رشد کامل برسد و پس از ریشه دواندن پاجوش آن را در باغچه می‌کاریم .

شرایط و نحوه نگهداری از درخت انار بعد از کاشت چگونه است؟

اگر خواهان داشتن دخت اناری پربار با انارهای خوش طعم و رنگ هستید باید به فرایند پرورش درخت انار ، توجه ویژه داشته باشید و تمامی نکات و مهم ضروری در زمان پس از کاشت درخت انار را رعایت کنید، در ادامه مهم‌ترین نکات ضروری که باید در فرایند کاشت تا رشد درخت انار، در نظر داشته باشید خدمت شما عزیزان ارائه می‌شود.

نور

درخت انار، دوست نور زیاد و داغ است، اگر دوست دارید نهال انار شما به درختی پربار با انارهای آبدار خوشمزه تبدیل شود باید بذر را جایی بکارید که حداقل بین 7 الی 9 ساعت روبروی نور مستقیم خورشید باشد، نور خورشید برای درخت انار یک عامل تحریک کننده است که به آن قوت می‌بخشد و با تحریک فرایند فتوسنتز گیاه، به آن کمک می‌کند که انارهای ابدار و خوشمزه­‌تری را تولید کند.

آب

آب دهی درست، یکی از مهم‌­ترین ارکان رشد درخت انار است، توجه کنید که درخت انار مثل سایر درخت‌ها به آب زیادی نیاز ندارد و حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلی متر آبیاری در سال برای آن کفایت می‌کند اما نکته مهم در فرایند آبیاری درخت انار این است که حتما آبیاری در فواصل زمانی منظم به بهترین شکل ممکن انجام شود تا نهال انار به درستی سیراب شود و آماده تولید میوه‌های خوشمزه ناب شود.یکی از مهمترین عوامل کاشت و نگهداری درخت انار نحوه و میزان آبدهی به این محصول است.

خاک

در قدم اول بهتر است بدانید که در انتخاب جنس خاک محدودیتی ندارد، چون انار درختی مهربان است و با تمامی انواع خاک از شنی گرفته تا رسی به راحتی سازگار می‌شود و می‌­تواند از جوانه‌ه­ای کوچک به درختی پربار با میوه‌های خوشمزه تبدیل شد.اما بهتر است خاک انار هر نوع جنسی که دارد حتما اندکی قلیایی باشد و php آن حدود 5/7 الی 0/8 باشد، شاید برایتان جالب باشد که بدانید درخت انار حتی در زمین‌های شور نیز می‌تواند زنده بماند و به حیات ادامه بدهد.اما نکته مهمی که باید پیرامون عرض و طول خاک انار بدانید این است که خاک مدنظر باید حتما عمق 5/1 الی 2 متر را داشته باشد چون ریشه‌های درخت انار به این فاصله به صورت عمودی در خاک نفوذ می‌­کنند و همچنین خاک نهال انار باید تا شعاع 5/2 متر آزاد باشد چون ریشه درخت زمان رشد این فضا را نیازمند است

دما

درختان انار در فرایند رشد، مکان‌­هایی را که آب و هوای گرمسیری و نیمه گرمسیری دارند بسیار دوست دارند، اگر در منطقه زندگی شما نیز چنین آب و هوایی در جریان است پیشنهاد می‌شود روی کاشت درخت انار شک نکنید و همین حالا اقدام کنید چون در هوای ­گرمسیری و نیمه گرمسیری انارهای خوشمزه جادویی متولد می­‌شوند که در سراسر دنیا طرفداران بسیاری دارند. این‌ها تنها بخشی از مباحث مهم در مورد نحوه‌ی مراقبت از درختان انار است. عواملی دیگر نظیر هرس درخت انار نیز در آینده می‌تواند نقش مهمی را در عملکرد این درخت داشته باشد.

آبیاری انار بعد از کاشت چگونه انجام می شود؟

یکی از رازهای تبدیل نهال انار به درخت اناری پربار با میوه­‌های خوش عطر و طعم چشم‌گیر، انجام درست و اصولی فرایند آبیاری درخت انار است، هر محله از رشد درخت انار، قواعد آبیاری خاصی دارد که در ادامه به آن می‌­پردازیم.

آبیاری در زمستان

مهم نیست درخت انار شما در کدام یک از مراحل رشد قرار دارد، اگر به فصل زمستان رسیده‌­اید حتما نهال انار را غرقاب کنید این کار از یخ‌زدگی ریشه‌­های نهال انار جلوگیری می‌کند و شرایط رشد و نمو سالم آن را فراهم می‌­کند.

آبیاری قبل از باز شدن جوانه های درختان

به جرات می توان گفت که لقب حساس­‌ترین دوره آبیاری درخت انار به آبیاری قبل از باز شدن جوانه درختان انار داد، مراقب باشید که آبی که قرار است روانه نهال انار کنید کم و زیاد نباشد تا نهال شما آسیب نبیند، اگر دنبال معیاری برای داشتن یک آبیاری حرفه‌­ای هستید می‌توانید مرطوب شدن خاک نهال انار را به عنوان میزان کافی آبیاری درخت انار در زمان قبل از باز شدن جوانه درخت قرار دهید.

آبیاری در زمان گل دهی

عدم آبیاری درست و اصولی درخت انار در زمان گلدهی ممکن است شما را با ریزش غنچه‌ها و گل‌های درخت انار مواجه کند، بهترین روش برای آبیاری درخت انار در زمان گلدهی روش آبیاری “قطره‌ای” است که از ظرافت و حساسیست بالایی برخوردار است.یکی از مهمترین مواردی که بایددر هنگام کاشت درخت انار آن را رعایت کنیم زمان مناسب آبیاری آن است.

آبیاری در زمان رشد

آبیاری در زمان رشد نیز یکی از مهم‌ترین دوره‌های آبیاری درخت انار است که اگر در آن کوتاهی کنید عواقب آن که شامل ریزش میوه‌­ها و آفتاب‌سوختگی تاج میوه خواهد بود مشاهده خواهید کرد، بهترین روش بیاری برای این دوره آبیاری فشاری است.

آبیاری پایان دوره ی رشد درخت و رسیدن میوه ها

در این مرحله تقریبا مراحل سخت رشد و آبیاری نهال انار شما تمام شده است و فصل برداشت رسیده است، برای آبیاری این مرحله درخت انار، مرطوب نگاه داشتن نسبی خاک درخت انار کافی است و نیازی به روش‌های پیچیده و حساس آبیاری درخت انار نیست.

تقویت درخت انار

علاوه بر موارد گفته شده در قسمت بالا، چگونگی تقویت درخت انار نیز نقش تعیین کننده را در هدف نهایی ما ایفا می‌کند؛ و تقویت درخت انار و بر آوردن نیازهای آن، از آخرین چرخه‌های تکمیلی این زنجیره است که باید به نحو احسن تکمیل شود.برنامه کوددهی و تعیین بهترین کود برای درخت انار، با توجه به فواصل و نیازهای مختلف درختان انار می‌تواند کاملا متفاوت باشد. پس بهتر است در هنگام خرید و فراهم کرد انواع کود برای درختان فاکتورهای زیر را در نظر بگیریم:

  1. سن درخت
  2. آزمایش خاک و مطلع شدن از کمبودهای آن
  3. آزمایش آب و تعیین درصد سختی و دیگر مقادیر حیاتی آن
  4. و مهم‌تر ز تمامی موارد بالا، پیدا کردن ریشه‌ای مشکل و هدف ما از کوددهی: به دلیل اینکه هدف از کوددهی در باغات مختلف می‌تواند کاملا متفاوت باشد چون چالش‌ها و مشکلات بصورت متفاوت رخ می‌دهد.

رعایت تمامی مسائل بالا، در کنار استفاده از سواد علمی کارشناسان، منجر به ظاهر شدن بهترین نتایج برای شما عزیزان می‌شود.

حرف آخر

به پایان مقاله نکات مهم پیرامون کاشت درخت انار رسیدیم، امیدواریم با مطالعه این مقاله، نکات مفید و کاربردی را پیرامون کاشت درخت انار یاد گرفته باشید اگر سوال یا ابهامی پیرامون کاشت درخت انار در ذهن شما وجود دارد که ما در این مقاله در آن پاسخ نداده بودیم حتما در بخش کامنت­‌ها برای ما بنوسید، کارشناسان مجموعه‌ی نیاز گیاهان آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 3.3 / 5. امتیاز های این مقاله: 3

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها