آموزش پیوند انار؛ پیوند زدن درخت انار با روش صحیح

پبوند انار

انار، همان یاقوت سرخ بهشتی خوش عطر و طعم، یکی از محبوب‌ترین میوه‌ها در سراسر دنیا است، بسیاری از کشاورزان علاقه دارند تا با روش‌های مختلف، میزان تولید انار درخت خودشان را افزایش دهند. برای این کار باید از پیوند انار کمک گرفت.

یکی از سوالاتی که همیشه باغداران از ما می‌پرسند این است که چگونه درخت انار ترش را شیرین کنیم؟ شما می‌توانید درخت اناری که میوه‌های شیرین می‌دهد را به درختی که انارهایش ترش است پیوند بزنید.

اگر شما نیز در حوزه کشاورزی و زراعت فعالیت دارید و مشغول پرورش انار هستید یا به تولید و افزایش انار علاقه دارید پیشنهاد می‌شود مطالعه این مقاله را از دست ندهید چون قرار است تمام فوت­‌وفن­‌ها و روش و زمان پیوند انار را مرور کنیم، با ما همراه باشید.

خلاصه‌ای از این مقاله
برای پیوند انار، ابتدا درخت سالم را به‌عنوان پایه انتخاب کرده و با چاقوی تیز، برش‌های مناسب روی پایه و پیوندک بزنید. سپس شاخه‌های برش‌خورده را طوری قرار دهید که لایه‌های آوندی در تماس باشند و با نوار پیوند محکم ببندید، سپس با آبیاری و کوددهی منظم از درخت پیوندی مراقبت کنید.

پیوند زدن درخت انار چیست؟

پیوند زدن درخت انار به فرایندی اشاره دارد که بخشی از جوانه یا شاخه انار به درخت اناری دیگر وصل می‌شود یا همان پیوند می‌خورد و در نتیجه موجب ازدیاد درخت انار می‌شود.

در فرایند پیوند درخت انار، بخشی از شاخه میوه بریده می­شود و به بخش سالم گیاه پایه، پیوند داده می‌­شود در این فرایند زمانی که دو شاخه به یکدیگر متصل می‌­شوند تقسیم سلولی آغاز می­‌شود و بافت‌های مرده دوباره رشد می­‌کنند و با ادامه رشد و نمو در این فرایند، گیاه جدیدی متولد می‌شود.

روش پیوند درخت انار

پیوند انار شامل دو بخش اساسی پیوندک انار و پایه انار می‌باشد، پیوندک انار به بخش بالایی گیاه انار گفته می‌شود و بخش پایه که ریشه های گیاه را شامل می‌شود قسمت پایه پیوند انار نام دارد. برای پیوند زدن انار باید مراحل زیر را انجام دهید:

  • درخت انار سالم و عاری از بیماری را به عنوان پایه انتخاب کنید.
  • وسایل لازم پیوند از جمله چاقوی تیز پیوند و نوار پیوند را آماده کنید.
  • روش پیوند مورد نظرتان را انتخاب کنید. (در بخش بعدی به این موضوع پرداخته‌ایم)
  •  روی پایه انار یک برش اریب و تمیز زده و روی پیوندک انار نیز یک برش هم اندازه و شبیه با برشی که روی پایه ایجاد کردید، بزنید.
  • پس از برش قلمه باید به این نکته دقت کنید که حتما باید خارهای شاخه مد نظر را پاک کنید تا فرایند پیوند میوه انار به درستی طی شود؛ فراموش نکنید که اگر به صورت کامل از شر خارهای شاخه خلاص نشوید امکان دارد پیوند شما با مشکل مواجه شود.
  • شاخه بریده شده را به دقت روی پایه قرار دهید تا لایه های کامبیوم آوندی پایه و پیوندک در تماس باشند.
  • دو شاخه را با استفاده از نوار پیوند به هم بچسبانید. مطمئن شوید که اتصال محکم است.
  • از درخت پیوند شده مراقبت کنید تا بهبود یابد. مراقبت مناسب از جمله آبیاری و کوددهی منظم لازم است.

در بخش بعدی، 14 نوع از روش‌های مختلف پیوند انار را نام می‌بریم تا بتوانید روش مناسب برای درختان خود را انتخاب کنید.

آشنایی با انواع پیوند انار

  • دنیای پیوند زدن انار، جهانی مرموز و پیچیده است که حرف‌های زیادی برای گفتن دارد، امروزه کشاورزان خبره و کار درست ایرانی 14 روش شگفت انگیز برای پیوند زدن انار با میوه‌های دیگر را معرفی کرده­‌اند در ادامه روش‌های مختلف پیوند زدن انار خدمت شما عزیزان معرفی می‌شود:
  • پیوند جوانه انار
  • پیوند لوله‌ای انار
  • پیوند شکمی انار
  • پیوند اسکنه‌ای یا شکافی انار
  • پیوند تاجی یا پوستی انار
  • پیوند نیمانیم انار

پیوندهای ذکر شده در بالا متداول‌ترین روش‌های پیوندهای درخت انار هستند. در ادامه سایر روش‌های پیوند را ذکر می‌کنیم که کمتر به آن‌ها پرداخته می‌شود.

  • پیوند سپری انار
  • پیوند وصله‌ای انار
  • پیوند تراشه‌ای انار
  • پیوند ترصیعی انار
  • پیوند مجاورتی انار
  • پیوند مجاورتی انتهایی انار
  • پیوند مجاورتی جانبی انار
  • پیوند مجاورتی کمانی انار

مهم‌ترین پیوند از بین موارد بالا پیوند اسکنه‌ای و شکمی انار است. با کمک افراد متخصص در زمینه پیوند انار می‌توانید بهترین نوع پیوند را با توجه به سن درخت و وضعیت کلی باغ انتخاب کنید.

فرق قلمه انار و پیوند درخت انار چیست؟

اگر مشغول مطالعه راجع به پیوند درخت انار شده‌اید احتمالا بارها عبارت قلمه انار به چشمتان خورده و این سوال برای شما ایجاد شده که دقیقا فرق پیوند و قلمه انار چیست؟

به این نکته مهم توجه کنید که قلمه انار بخشی از فرایند پیوند زدن انار محسوب می­‌شود، زمانی که کشاورز قط­عه‌هایی از گیاه را جدا می‌­کند، کار قلمه گرفتن انار را انجام داده است و زمانی که شاخه بریده شده را به گیاه دیگر پیوند می‌زند، فرایند پیوند درخت انار انجام شده است.

بیشتر بخوانید: فروت ست برای درخت انار با قابلیت عالی جلوگیری از سال آوری درخت و افزایش گلدهی

راه های دیگر تکثیر درخت انار

از جمله راه‌های دیگر که می‌توان از آنها برای تکثیر درخت انار استفاده کرد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پذر
  • قلمه
  • پاجوش
  • خوابانیدن

استفاده از هر یکی از روش‌های نام برده شده در بالا مستلزم آگاهی کامل نسبت به شرایط محیطی درختان انار است.

بهترین روش تکثیر انار کدام است؟

طبق نظر کشاورزان حرفه‌ای، پیوند انار به انار بهترین روش برای افزایش عملکرد درخت انار است که می‌توان با کمترین هزینه، بیشترین بهره‌وری از آن را داشت و حجم میوه دهی انار را تا چندین برابر افزایش داد.

البته توجه به این نکته هم خالی از لطف نیست که در نظر گرفتن پایۀ پیوندی قوی هم یکی از ارکان مهم پیوند زدن انار است که می‌تواند تاثیر فوق‌العاده‌ای را در نتیجۀ نهایی کار شما داشته باشد.

بهترین زمان پیوند درخت انار

 بهتر است که «قبل از شروع فصل گلدهی یا رشد گیاه» پیوند را انجام دهید. زمان مناسب پیوند انار در اواخر زمستان تا اوایل بهار است. بهتر است بدانید که پیوند و قلمه زدن درخت انار نیز زمانبندی خاص خود را دارد و شما نمی‌توانید در هر موقع از سال، اقدام به پیوند زدن درخت انار کنید چون برای شما نتیجه‌­ای نخواهد داشت پس به یاد داشته باشید پیوند زدن درخت انار در روزهای سرد زمستان که درخت خواب است و به اصطلاح در خواب زمستان است ممنوع می‌باشد.

بهترین پایه ها برای پیوند انار

  • پیوند انار به توت
  • پیوند انار به سیب
  • پیوند انار به انجیر

همانطور که گفته شد همگی این پیوندها جنبۀ همگانی و رایج ندارند و جزو موارد نادر به شمار می‌آیند، و برای انجام این نوع پیوندها نیاز به فراهم کردن شرایط محیط خاص و همچنین افراد خبره و کاربلد است.

بهترین کودها برای پیوند انار

علاوه بر آبیاری نهال‌های تازه پیوندی، می‌توان از تقویت‌ کننده‌های مناسب نیز برای قوی‌تر شدن درخت‌های خود استفاده کنید؛ در ادامه کودهای مناسب را معرفی می‌کنیم.

کود سه بیست (NPK)

یکی از بهترین کودها بعد از انجام پیوند درخت انار، کود سه‌بیست است. این کود با تامین سه عنصر اصلی خاک، یعنی نیتروژن، فسفر و پتاسیم، باعث افزایش کیفیت، افزایش استحکام و بهبود رشد می‌شود. علاوه بر این باعث رشد بیشتر و بهتر برگ‌ها شده و با تاثیر بر ریشه و جذب بیشتر مواد غذایی، بر فتوسنتز، رسیدن میوه و گلدهی نیز اثر می‌گذارد.

کود سه بیست شوک آمریکایی توسط تکنولوژی نانو تولید شده است که به واسطۀ آن، ذرات کود بسیار کوچک شده‌اند و با سرعت بالا جذب درخت می‌شوند. این کود در دستۀ کودهای کامل قرار می‌گیرد که سه درشت مغذی یعنی نیتروژن، فسفر و پتاسیم را به میزان مساوی در خود دارد.

فسفر موجود در این کود برای رشد ریشه بسیار مهم است و نقش مهمی در انتقال انرژی درون گیاه دارد. نیتروژن برای رشد و نمو کلی گیاه از جمله تولید برگ‌ها و شاخه‌های جدید و به عبارتی رشد رویشی ضروری است. پتاسیم برای سلامت کلی گیاه و افزایش مقاومت آن در برابر استرس و بیماری‌ها مهم است و به جذب آب کمک می‌کند. علاوه بر عناصر ذکر شده، کود نام‌برده دارای مقادیری از آهن، مس و منگنز است که جزء ترکیبات ریز مغذی‌ هستند اما نقش بسیار عالی در رشد گیاه دارند.

شما می‌توانید جهت خرید کود سه بیست شوک به صفحۀ ذکر شده در بالا مراجعه کنید و سفارش خود را ثبت کنید تا از فواید این کود بهره‌مند شوید.

کود هیومیک اسید

بدون شک یکی از مهم‌ترین و در عین حال مفید‌ترین کودها برای گیاهان، که در صورت استفاده از محصول اصلی می‌توان ثمرۀ زیادی را به باغ خود هدیه دهید هیومیک اسید است. از جلمه کاربردهای اسید هیومیک برای انار به‌خصوص پس از اتمام عملیات پیوند زدن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کمک به رشد و نمو درخت پیوند شده
  • مستحکم‌تر کردن ریشه
  • تنظیم پی‌اچ خاک بستر پرورش درخت انار
  • ایجاد تنوع میکروبی مطلوب در خاک

کود هیومیک اسید 95% شوک محصول کشور آمریکا است که اصلاح کننده قوی خاک به شمار می‌رود. این کود می‌تواند منبع طبیعی مواد مغذی را فراهم کند و در دسترس ریشه گیاه قرار دهد. همچنین باعث افزایش فعالیت میکروبی مفید در خاک مانند میکروارگانیسم‌ها می‌شود.

اسید هیومیک می‌تواند ظرفیت نگهداری آب را در خاک بهبود دهد. این ویژگی به خاک کمک می‌کند رطوبتش را حفظ کند و نیاز به آبیاری مکرر را کاهش می‌دهد؛ همچنین آب را برای ریشه‌های گیاه قابل دسترس‌تر‌ می‌کند. این نانو کود می‌تواند عناصر مغذی بلوکه شده در خاک را آزاد کند و شوری خاک را کاهش دهد.

شما می‌توانید برای خرید کود هیومیک اسید شوک به صفحۀ ذکر شده مراجعه کنید و این کود حیاتی را برای باغ خود تهیه کنید.

سخن نهایی

خیلی خوشحالیم که تا اینجای این مقاله همراه ما بودید تلاش کردیم تا اطلاعات جامع و کاملی پیرامون پیوند انار و مهم‌ترین نکات پیرامون آن، خدمت شما عزیزان ارائه کنیم.

همچنین اگر که سوال یا ابهامی پیرامون پیوند زدن درخت انار در ذهن شما وجود دارد که ما در این مقاله به آن پاسخ نداده‌ایم حتما آن را در بخش کامنت‌ها برای ما بنویسید تا کارشناسان سایت نیاز گیاهان در اولین فرصت پاسخگوی شما عزیزان باشند.

و در صورت نیاز برای گرفتن مشاورۀ اختصاصی رایگان از مشاورین مجموعه در رابطه با مصرف کودهای معرفی شده نیز می‌توانید با شماره‌‌های موجود بر روی سایت تماس حاصل فرمایید.

مطالب مرتبط

برای اینکه محصول سالمی برداشت کنید باید مدام باغ خود را از وجود «بیماری‌ها و آفات انار» پایش کنید. به همین منظور پیشنهاد می‌کنیم مقاله ذکر شده را مطالعه کنید.
اگر قصد دارید محصول اناری که برداشت می‌کنید درشت و خوش طعم باشد پیشنهاد می‌کنیم از «کود برای درشت شدن انار» استفاده کنید.

سوالات متداول شما

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 3.1 / 5. امتیاز های این مقاله: 35

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
حسین عباسلو

درودبرکارشناس بزرگوار واقعا زحمات زیادی را در خصوص درخت انار برای کشاورزان ذکر فرمودید ،دربلوردازتوابع شهرستان سیرجان متاسفانه مگس مدیترانه تمام میوه‌ها را آلوده کرده تله‌ای حاوی محلولی از جهادکشاورزی در بطری آویزان کردیم که جوابگو نبود لطفاً اگر امکان دارد ارائه طریق فرمایید