یک اصل مهم انتخاب بهترین زمان کوددهی زعفران است. همان اندازه که کوددهی زعفران در زمان درست میتواند بر سلامت گیاه و کیفیت و کمیت محصول آن اثر مثبت بگذارد، کوددهی در زمان نامناسب به شدت آسیب زننده است. این شرایط میتواند سلامت و قدرت گیاه زعفران در تولید محصول را به شدت تحت تاثیر قرار داده و بازدهی مزرعه را کاهش دهد. سود اقتصادی مزارع کشاورزی نیز تا حدود زیادی به انتخاب زمان درست کوددهی زعفران بستگی دارد.اما آیا میدانید بهترین زمان کوددهی زعفران چه موقع از سال است؟
بهترین زمان کوددهی زعفران چه موقع از سال است؟
کود دادن به مزارع زعفران به یک مرتبه محدود نمیشود. کوددهی و به خصوص محلولپاشی زعفران میتواند تا 6 مرحله ادامه پیدا کند. شناسایی بهترین زمان برای کود دادن به مزارع زعفران به عوامل زیادی بستگی دارد. کمبودهای غذایی زمین و نشانههای کمبود مواد مغذی در گیاه و اینکه گیاه در چه مرحلهای از رشد قرار دارد از جمله این عوامل است. همچنین سن و تراکم و به طور کلی شرایط مزرعه تا حدودی تعیین میکند که به چند دوره محلول پاشی و در چه زمانهایی نیاز دارد. با این وجود یک زمانبندی کلی برای کود دادن و تغذیه گیاه زعفران وجود دارد که در ادامه با آن آشنا خواهید شد.
زمانبندی کوددهی زعفران چگونه است؟
کود دامی پوسیده و گوگرد که به صورت بتونیتدار و گرانوله استفاده میشود، توسط بسیاری از کارشناسان و مزرعهداران باتجربه برای مزارع زعفران توصیه میشود. اما موضوعی که تقریبا از نوع کود نیز مهمتر است، مراحل و زمانبندی کوددهی زعفران است. به طور کلی کوددهی زعفران شامل مراحل زمانی زیر است:
-
مرحله اول کوددهی زعفران
-
مرحله دوم کود دهی زعفران؛ تقویت پیاز زعفران
اندامهای داخلی زعفران یعنی مادگی و جام گل درون پیاز در اوایل شهریور ماه شکل میگیرد. پس لازم است اولین مرحله کوددهی به منظور افزایش گلدهی زعفران درست در زمان تشکیل جام گل در تخمدان غدهای پیاز این گیاه انجام شود. اما همانطور که حتما میدانید کودها برای اینکه جذب گیاه شوند به یک فرصت زمانی مناسب نیاز دارند. فرصتی برای جذب عناصر غذایی در کود و جذب آن توسط ریشه گیاه. از طرفی عنصر پتاسیم در رشد گل و کیفیت رنگ اندازی زعفران نقش حیاتی دارد. بنابراین در این مرحله لازم است از کودهای حاوی پتاسیم برای کوددهی این گیاه استفاده شود. آبان ماه زمان تکثیر بنههای دختری از روی بنه مادری است. در این مرحله پیاز دختری زعفران دارای تیچ ساقههایی با برگهای 30 الی 40 سانتیمتری هستند. در این مرحله محلول پاشی نقش مهمی دارد؛ چراکه برگهای این گیاه در سطح خود روزنههایی با توانایی جذب مواد غذایی از طریق محلولپاشی دارند. در این مرحله لازم است از کودهایی استفاده کنید که باعث تقویت پیاز زعفران میشود. این مرحله از کوددهی با آبیاری همراه است. در واقع جذب مواد مغذی موجود در خاک در این مرحله با شرط وجود آب انجام میشود. در این شرایط بنه مادری زعفران از طریق ریشه مواد موردنیاز خود را جذب میکند.
این مرحله را کود زاچ آب زعفران مینامند و نقش مهمی در بچه زایی، ریشه زایی و برگ زایی این گیاه دارد. ترکیب زاچ آب گیاه زعفران باید حاوی عنصر ازت و فسفر باشد. ازت برای برگدهی و فسفر برای ریشه زایی این گیاه نقش حیاتی دارند. اگر تمایل دارید درباره کوددهی زاچ آب زعفران اطلاعات بیشتری کسب کنید، مقاله آن را حتما مطالعه کنید.
-
مرحله سوم کود دهی زعفران؛ تغذیه گیاه زعفران
-
مرحله چهارم کود دهی به زعفران
-
مرحله پنجم کود دهی به زعفران
کودی که در این مرحله استفاده میشود باید حاوی آمینو اسیدها و کودهای ریز مغذی باشد. کود حاوی آمینواسید در کاهش تنش سرمازدگی پیاز زعفران نقش مهمی دارد. همچنین باید از کودهای حاوی ازت به منظور ایجاد برگهای بلندتر، جذب و فتوسنتز بهتر گیاه استفاده کرد. در این مرحله برگها رشد بیشتری داشته و هوا نیز سردتر میشود. همچنین کوددهی زعفران در این مرحله با آبیاری همراه است. در این مرحله محلول پاشی دوم گیاه مزارع زعفران انجام میشود. زمان این محلول پاشی دی ماه است. در این زمان از سال هوا سردتر از همیشه است. از طرفی در این زمان گیاه برای وزن گیری اولیه و افزایش مقاومت پیاز خود در برابر سرما نیاز به قدرت و انرژی زیادی دارد. بنابراین بهتر است در این مرحل از کود هایی چون سیلیکات پتاس و همچنین گوگرد برای محلول پاشی دوم این گیاه استفاده کرد. بعد از محلول پاشی دوم در دی ماه و به فاصله 20 روز محلول پاشی سوم انجام میشود. در این مرحله که زمان آن بهمن ماه است، وزن گیری ثانویه پیاز زعفران انجام گرفته و بنه زعفران بیشتر از قبل رشد میکند. مناسب ترین کود برای این مرحله کودهای کلاته هستند. این نوع کودها به دلیل سرعت بالایی که در جذب مواد غذایی دارند، در این شرایط گیاه مفید واقع میشوند.
-
مرحله ششم کود دهی به زعفران؛ تغذیه گیاه زعفران
این مرحله همان آبیاری سوم زعفران محسوب میشود. در این مرحله آخر کوددهی زعفران علاوه بر تغذیه بنه، خاک نیز به خوبی تقویت میشود. همچنین به منظور بارورسازی خاک از کودهای گوگردی، اسید هیومیک، ریزمغذی و درشت مغذیها استفاده میشود. هرچند که تغذیه گیاه زعفران در این مرحله تمام میشود، اما مراحل آبیاری این گیاه همچنان ادامه دارد. نوبت بعدی آبیاری زعفران در فروردین ماه و در دورهای که برگها دچار خزان میشوند، انجام میگیرد. در این زمان از زرد آب کود دامی پوسیده و کمپوست برای تغذیه خاک استفاده شده و همچنین خاک را با استفاده از کولتیواتور شخم میزنند.
تهیه انواع کود مخصوص زعفران
ما در مجموعه نیاز گیاهان همواره در تلاشیم تا کودهای شیمیایی با کیفیت و اصل را در دسترس شما کشاورزان و باغداران محترم قرار دهیم. بنابراین شما میتوانید تمام کودهای مورد نیاز زعفران از جمله کود مخصوص گلدهی زعفران، و یا برای هر محصول دیگری که کشت میکنید را از طریق وب سایت فروشگاه نیاز گیاهان به صورت آنلاین سفارش داده و در کمترین زمان ممکن به دستتان میرسانیم.
کلام آخر
زعفران یک گیاه بسیار حساس است که اگر طبق اصول و قواعد، کوددهی نشود بازدهی رضایت بخشی نخواهد داشت. البته این کمترین آسیبی است که در اثر کوددهی نادرست به گیاه منحصر به فرد زعفران وارد میشود. عدم رعایت اصول کوددهی زعفران میتواند کیفیت خاک و باروری مزرعه شما را برای همیشه تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین رعایت زمان کوددهی برای تمام گیاهان مخصوصا زعفران بسیار ضروری است که ما در این مقاله مرحله به مرحله شما را در مسیر راهنمایی کردیم.