یکی از این روشهای مدیریتی مؤثر برای افزایش کیفیت و عملکرد زعفران، محلولپاشی است که به عنوان یک تکنیک پیشرفته شناخته میشود. پیازهای زعفران که در دل خاک هستند مواد مغذی را از طریق برگهای مزرعه دریافت میکنند پس تغذیه این برگها ضروری است. در این مقاله، اهمیت محلولپاشی زعفران، زمان مناسب برای انجام این کار و تأثیرات آن بر روی رشد و تولید زعفران را بررسی میکنیم. دعوت میکنیم تا پایان همراه ما باشید.
خلاصهای از این مقاله محلولپاشی زعفران یک روش مؤثر برای تأمین مواد مغذی و افزایش کیفیت و عملکرد این گیاه است. این تکنیک به جذب سریعتر عناصر مغذی، افزایش سطح برگ و فتوسنتز، و بهبود کیفیت کلاله و پیاز زعفران کمک میکند. بهترین زمان برای محلولپاشی زعفران زمانی است که ارتفاع برگ زعفران به 10 تا 15 سانتیمتر برسد و این کار باید با استفاده از آب ولرم و رعایت دما و غلظت مناسب انجام شود. |
اهمیت محلول پاشی زعفران با کودهای تقویتی
محلولپاشی زعفران از اهمیت بالایی برخوردار است و تأثیرات مثبت زیادی بر روی رشد و عملکرد این گیاه دارد. در زیر به برخی از دلایل و اهمیت محلولپاشی زعفران اشاره میشود:
- تأمین مواد مغذی با سرعت بالا: محلولپاشی با استفاده از کودهای مایع، مواد مغذی را بهطور مستقیم به برگها و گلها میرساند. این کار به گیاه کمک میکند تا به سرعت عناصر مورد نیاز خود را جذب کند و رشد بهتری داشته باشد. در حالیکه کود دهی با آبیاری، مواد مغذی را با تاخیر بیشتری به گیاه میرساند.
- افزایش سطح برگ و فتوسنتز: محلولپاشی کود موجب میشود گیاه برگهای بزرگتری تولید کند، که این به افزایش سطح جذب نور کمک کرده و فرآیند فتوسنتز و رشد گیاه را تقویت میکند.
- افزایش مقاومت گیاه در برابر تنشهای محیطی: محلولپاشی میتواند به افزایش مقاومت زعفران در برابر تنشهای محیطی مانند سرما، خشکی و بیماریها کمک کند. این کار با تقویت سیستم ایمنی گیاه و بهبود فرآیندهای متابولیکی انجام میشود.
- تقویت پیاز زعفران: یکی از مهمترین مزایایی که کود محلول پاشی زعفران دارد، درشت کردن پیازهای دختری است. در واقع با محلول پاشی، مواد غذایی به خوبی جذب پیازهای مادری شده و به تولید پیازهای دختری درشتتر کمک میکنند.
- بهبود کیفیت گل و افزایش محصول: همانطور که گفتیم محلول پاشیِ کود مخصوص زعفران پیازهای گیاه زعفران را درشتتر میکند. از طرفی پیازهای دختری درشت و سالم به معنای گلدهی بهتر زعفران است.
- افزایش کیفیت کلاله: یکی از مزایای این روش بهبود کیفیت کلاله است. این مزیت به داشتن محصول بیشتر و مرغوبتر ختم میشود.
به طور کلی، محلولپاشی زعفران به عنوان یک روش مؤثر در مدیریت تغذیه گیاه و بهبود عملکرد آن شناخته میشود.
بهترین برای کود محلول پاشی زعفران چیست؟
غده زعفران در مرحله محلول پاشی باید با کودهایی تغذیه شود که ریزمغذی هستند و از طریق برگ جذب بالایی دارند.
در ادامه، سه کود مؤثر و تخصصی برای محلولپاشی زعفران را که حاوی ریزمغذیها و مقاوم کننده در برابر تنشهای محیطی هستند را معرفی میکنیم که به تقویت رشد و بهبود عملکرد این گیاه ارزشمند کمک میکنند.
کودهای برند شوک نانو کود هستند به این معنی که ذرات آنها بسیار ریز است و به سرعت جذب گیاه میسوند.
کود مولتی کمپلکس شوک
کود مولتی کمپلکس شوک غنیترین کود دارای انواع درشت مغذیها و ریزمغذیها است، ترکیبات این کود عبارتاند از نیتروژن، فسفر، پتاسیم، ریزمغذیها و انواع هورمونهای رشد گیاهی، آمینو اسیدها، پروتئینها و آنزیمهای رشد.
این کود تاثیر عالی در رشد رویشی برگهای زعفران دارد و فتوسنتز را به بیشترین میزان میرساند. همچنین این کود میتواند به واسطه دارا بودن عناصر مقاوم کننده، سیستم ایمنی گیاه را تقویت کند و اجازه بروز بیماریها و حمله آفات را ندهد.
-
کود مولتی کمپلکس مایع شوک400.000 تومان–3.900.000 تومان
کود جلبک دریایی شوک
کود جلبک دریایی شوک که دارای 85% عصاره جلبک دریایی آسکوفیلوم نودوسوم و مواد معدنی و آلی است. رشد رویشی توسط کود جلبک دریایی به افزایش حجم برگها کمک میکند و طبیعتاً هر چقدر برگ بیشتری رشد کند مواد مغذی بیشتری دریافت میکند. این کود به جذب مواد مغذی همچون آهن، روی، منگنز، کلسیم و… و افزایش فعالیتهای آنتی اکسیدانی گیاه کمک میکند.
از آنجا که زعفران در فصول سرد ممکن است دچار سرمازدگی شود، کود جلبک شوک میتواند مقاومت آن را در برابر تنشها افزایش دهد. هورمونهای رشدی که در جلبک دریایی وجود دارند به تنظیم فرایندهای رشد گیاه زعفران مانند تقسیم سلولی به ویژه هنگام تکثیر پیازها کمک میکنند.
-
کود جلبک دریایی مایع شوک410.000 تومان–3.900.000 تومان
کود آمینو اسید شوک
آمینو اسید شوک دارای 13 نوع اسید آمینه مورد نیاز گیاهان است. این کود کاربردی میتواند مقاومت گیاه را در برابر تنشها افزایش دهد و از هدر رفت انرژی گیاه جلوگیری کند. گلیسین یکی از اسید آمینههایی که است که به افزایش کلروفیل در گیاه کمک میکند تا میزان فتوسنتز بالاتر برود و غذاسازی گیاه به بهترین نحو انجام شود.
آمینو اسید با کنترل باز و بسته شدن روزنههای برگ، به دریافت مواد مغذی داخل گیاه کمک میکند. این کود میتواند دیواره سلولی گیاه را نیز تقویت کند. آمینو اسیدها به رشد ریشههای قویتر و سالمتر کمک میکنند که برای تولید پیازهای جدید و افزایش تکثیر پیازها بسیار مهم است.
-
کود آمینو اسید مایع شوک390.000 تومان–2.900.000 تومان
جهت تهیه هر یک از کودهای معرفی شده میتوانید بر روی صفحه محصول کلیک کنید و اطلاعات تکمیلی را نیز بدست آورید.
چه زمانی محلول پاشی زعفران را انجام دهیم؟
زمان استفاده از کود محلول پاشی زعفران بسته به شرایط مزرعه متفاوت است. به طبع بعد از برداشت محصول زعفران و کود دهی زاج آب زعفران، بهترین دوره گیاه برای محلول پاشی است.
توصیه میکنیم برای محلولپاشی زعفران، زمانی اقدام کنید که ارتفاع برگ زعفران به حدود 10 تا 15 سانتیمتر رسیده باشد. این دوره حدوداً از آذر ماه شروع شده و تا اوایل فروردین ماه ادامه دارد و زعفران بیدار است اما توجه کنید که شدت رشد پیازها تا پایان بهمن ماه است و کود دهی در این بازه بیشترین تاثیر را میگذارد.
گاهی شاهد این هستیم که علف زعفران خیلی زودتر از زمان مشخص، زرد و خشک میشود که یک زنگ خطر بزرگ است، به همین دلیل پیشنهاد میکنیم «دلایل زرد شدن برگ زعفران» را مطالعه کنید.
آموزش محلول پاشی زعفران و توصیههای مهم
علاوه بر زمانبندی و انتخاب نوع کود برای محلول پاشی، نکاتی وجود دارد که در انجام بهتر این کار به شما کمک خواهد کرد. نحوه مصرف کود محلول پاشی برای زعفران به شرح زیر است:
- ظرف محلول پاش را قبل از شروع محلول پاشی با دقت بشویید، تا اثری از سم پاشی یا کودهای قبلی در آن باقی نماند.
- محلول پاشی را به اندازهای انجام دهید که برگها کاملاً خیس شوند و قطرات کود از آنها چکه کند.
- برای تهیه محلول باید از آب تمیز و بدون گل و لای استفاده کنید.
- از آب خیلی سرد یا گرم برای تهیه محلول استفاده نکنید؛ استفاده از آب ولرم (بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد) برای محلولپاشی کاملاً مناسب است.
- بهترین زمان در طول روز برای محلول پاشی صبح و عصر است تا از تبخیر کود جلوگیری شود.
- دقت کنید که نباید 24 ساعت قبل و بعد از محلولپاشی بارندگی باشد. پس قطعا روزهای بارانی مناسب محلول پاشی زعفران نیست چرا که کود شسته خواهد شد.
- به هیچ عنوان در دمای زیر 10 درجه سانتیگراد اقدام به محلول پاشی زعفران نکنید؛ بهترین دما برای محلول پاشی زعفران 15 تا 25 درجه سانتیگراد است.
- بهتر است محلولپاشی را بعد از آبیاری گیاه انجام دهید. در واقع بعد از آبیاری روزنههای گیاه باز شده و جذب عناصر بهتر انجام میگردد. پیشنهاد میکنیم مقالۀ «آبیاری زعفران» را نیز مطالعه کنید تا با اصول این کار آشنا شوید.
- غلظت محلول زعفران را با دقت و با توجه به توصیه سازنده کود تنظیم کنید. ترکیب مناسب آب با کود میتواند تأثیر زیادی بر جذب و اثربخشی عناصر مغذی داشته باشد.
مقدار مصرف کود محلول پاشی برای زعفران
مقدار مصرف کود برای محلول پاشی زعفران طبق جدول زیر است و برای هر سه کود معرفی شده یکسان است.
مقدار مصرف |
۳ تا ۵ لیتر در هکتار با ۴۰۰ تا ۸۰۰ لیتر آب |
چگونه بهترین کود محلول پاشی زعفران را تهیه کنیم؟
جهت تهیه انواع کودهای مورد نیاز برای محلول پاشی زعفران میتوانید وارد وب سایت فروشگاه نیاز گیاهان شده و به صورت آنلاین سفارش خود را انجام دهید. همچنین برای مشورت و اطمینان از تامین تمام نیازهای گیاهان خود میتوانید از بهترین کارشناسان ما در این زمینه کمک بگیرید.
کلام آخر
انجام محلول پاشی توسط کود مخصوص زعفران سبب افزایش مقاومت گیاه در برابر تنشهای محیطی، تقویت پیاز زعفران، افزایش گلدهی زعفران، افزایش کیفیت کلاله و افزایش سطح برگ و میزان فتوسنتز میشود. بهترین زمان محلول پاشی زعفران از آذر ماه شروع شده و تا اوایل فروردین ماه ادامه دارد. شما تا به حال با چه کودهایی محلول پاشی زعفران را انجام دادهاید.
مطالب مرتبط
اگر مزرعه شما کم گل داده است و میخواهید بدانید «علت کم گل دادن زعفران» چیست؟ مقالۀ ذکر شده را حتماً مطالعه کنید. چنانچه علفهای هرز مزرعهتان زیاد شدهاند و کنترل آنها سخت شده است حتماً از «علف کش زعفران» استفاده کنید تا باردهی مزرعه افزایش پیدا کند. |