راهنمای انتخاب بهترین سم علف کش زعفران

سم علف کش زعفران

یکی از مشکلات عمده کشت زعفران علف‌های هرز هستند که با رقابت بر سر آب و مواد غذایی باعث کاهش عملکرد زعفران می‌شوند. طبق برآوردها این کاهش عملکرد می‌تواند بین 10 الی 20 درصد باشد. در این مقاله قصد داریم شما خوانندگان را با نحوه خسارت علف‌های هرز زعفران، روش‌های کنترل آن‌ها و معرفی چند علف کش زعفران آشنا کنیم پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

خلاصه مقاله
علف‌های هرز زعفران می‌‎توانند بر سر آب و مواد مغذی با پیاز زعفران رقابت کنند و بر گلدهی تاثیر منفی بگذارند؛ بنابراین باید حتماً آنها را از بین ببرید.
بهتر است پس از برداشت زعفران از سوپرگالانت (هالوکسی فوپ متیل) و سنکور (متری‌بیوزین) استفاده کنید. همچنین هنگام خواب تابستانه زعفران از علف‌کش هایی همچون سوپرگالانت (هالوکسی فوپ متیل)، کلتودیم (سوپر سلکت) و گُل (اکسی فلورفن) استفاده کنید.

نحوه خسارت علف‌های هرز زعفران

از آنجایی که بوته‌های زعفران ساقه بلندی ندارند و به صورت خوابیده رشد می‌کنند، علف‌های هرز می‌توانند با سایه اندازی بر بوته‌های زعفران مانع رسیدن نور به آن‌ها شوند.

همچنین با رقابت بر سر آب و عناصر غذایی، باعث کاهش عملکرد اقتصادی زعفران شوند؛ در واقع علف‌های هرز زعفران یکی از «دلایل کم گل دادن زعفران» هستند. دلایل دیگری نیز در گلدهی کم موثر هستند که می‌توانید آنها را در مقالۀ ذکر شده مطالعه کنید.

همچنین علف‌های هرز می‌توانند به عنوان پناهگاه برای جوندگانی همچون موش‌ها باشند و از برخی از آن‌ها تغذیه کنند.

کنترل علف‌های هرز زعفران

کنترل علف‌های هرز زعفران معمولا شامل روش‌های فیزیکی و شیمیایی است و با کمک روتیواتورهای دستی و علف‌کش‌هایی مانند سوپرگالانت، سنکور و رانداپ انجام می‌شود که در ادامه زمان و نحوه کاربرد آن‌ها را شرح خواهیم داد.

کنترل علف‌های هرز قبل از کاشت زعفران

اگر قصد «کشت زعفران» دارید بهتر است قبل از کاشت، علف‌های هرز را از بین ببرید. به این منظور می‌توانید از علف‌کش‌های عمومی مانند رانداپ برای کنترل علف‌های هرز چند ساله و گراماکسون برای کنترل علف‌های هرز یک‌ساله استفاده کنید. 

همچنین می‌توانید از ادوات مکانیکی مانند روتیواتورها (ابزار سله شکنی) جهت از بین بردن علف‌های هرز استفاده کنید. البته دقت کنید که علف‌‌های هرزی که اندام زیرزمینی یا ساقه رونده دارند را باید با علف‌کش‌های سیستمیک مانند رانداپ کنترل کنید زیرا استفاده از ادوات مکانیکی باعث قطعه قطعه شدن و گسترش این دسته از علف‌های هرز می‌شود.

نکته: در صورتی که مزرعه زعفران با تراکم مطلوبی کاشته شود (چهار الی هفت تن پیاز زعفران در هکتار)، با همپوشانی و سبزینگی که بوته‌ها انجام می‌دهند می‌توان از رشد علف‌های هرز جلوگیری کرد.

کنترل علف‌های هرز پس از کاشت زعفران

در حالی که کنترل علف‌های هرز قبل از کاشت انجام شود، بذر علف‌های هرز از طریق آب آبیاری، احشام و ادوات آلوده می‌توانند وارد زمین زعفران شوند. به همین منظور کنترل علف‌های هرز را همچنان در طی سال‌های داشت زعفران باید ادامه دهید. که در ادامه مراحل و نحوه آن را توضیح خواهیم داد.

1- پس از آبیاری اول

پس از آبیاری اول و قبل از ظهور گل‌های زعفران به دلیل فراهمی رطوبت خاک برخی علف‌های هرز جوانه زده و ظاهر می‌شوند. معمولا در این مرحله عملیات روتیواتور سطحی تا عمق نهایتا ده سانتی‌متری خاک علاوه بر کنترل علف‌های هرز، شرایط خاک را برای خروج بهتر گل‌ها فراهم می‌کند (تصویر 1).

از بین بردن علف هرز زعفران با روتیواتور

تصویر یک. عملیات روتیواتور زدن مزرعه زعفران

2- پس از برداشت گل (بهترین زمان مصرف سم علف کش زعفران)

پس از برداشت گل امکان استفاده از علف‌کش‌ها فراهم است. در این مرحله به دلیل اینکه محصول برداشت شده نگرانی بابت باقیمانده سم و سلامت محصول نهایی وجود ندارد و می‌توان از سم علف کش زعفران با توجه به نوع علف‌هرز مزرعه استفاده کرد.

معمولا کشاورزان در مزارعی که مساحت آن زیاد نباشد از وجین دستی به عنوان روش کنترل علف‌های هرز استفاده می‌کنند اما در مزارع بزرگ این روش مقرون به صرفه نیست و بهتر است از علف‌کش‌ها استفاده شود.

در جدول زیر لیستی از علف‌کش‌های قابل کاربرد در زعفران به همراه مقدار کاربرد آن ارائه شده است.

نام سم علف کش زعفرانمقدار کاربردتوضیحات
سوپرگالانت (هالوکسی فوپ متیل)یک لیتر در هکتاراین علف‌کش مناسب کنترل علف‌های هرز باریک برگ مانند جو وحشی، جو موشی، جودره و چاودار
سنکور (متری‌بیوزین)750 گرم در هکتاراین علف‌کش علف‌های هرز پهن و باریک برگ را کنترل می‌کند. البته اثرگذاری بیشتری بر پهن برگ‌ها دارد و در صورت غالبیت مزرعه توسط پهن برگ‌ها پیشنهاد می‌شود.

نکته: قبل از کاربرد سم علف کش زعفران حتما با یک کارشناس مشورت کنید و به نکات مصرف آن به خصوص کالیبراسیون سم‌پاش توجه کافی کنید زیرا کاربرد غلط علف‌کش می‌تواند باعث خسارت به محصول زراعی شود.

3- در خواب تابستانه

زعفران با شروع بهار رشدش متوقف شده و از نیمه اردیبهشت به خواب می‌رود و برگ‌ها ریزش می‌کنند. در این مرحله در صورت بارش‌های کافی در فصل بهار، برخی علف‌های هرز بهاره ظاهر شده و باید با آن‌ها مبارزه کرد. در این مرحله در صورتی که سطح مزرعه وسیع باشد و عملیات وجین هزینه‌بر باشد، امکان استفاده از علف‌کش‌ها وجود دارد.

محلول پاشی سم علف کش زعفران

در جدول زیر لیستی از سم علف کش زعفران به همراه نحوه و مقدار مصرف توضیح داده شده است.

نام سم علف کش زعفرانمقدار کاربردتوضیحات
سوپرگالانت (هالوکسی فوپ متیل)یک لیتر در هکتاراین علف‌کش مناسب کنترل علف‌های هرز باریک برگ مانند جو وحشی، جو موشی، جودره و چاودار
کلتودیم (سوپر سلکت)600 سی‌سی در هکتاراین علف‌کش مناسب کنترل علف‌های هرز باریک برگ است و نسبت به سوپرگالانت قدرت بیشتری در کنترل باریک‌برگ‌ها دارد.
گُل (اکسی فلورفن)دو لیتر در هکتاراین علف‌کش برای کنترل علف‌های هرز باریک برگ و پهن برگ مناسب می‌باشد و

کلام پایانی

علف‌های هرز زعفران یکی از معضلات تولید در زعفران هستند که می‌توانند خسارت قابل توجهی به عملکرد زعفران وارد کنند و سود کشاورزان را کاهش دهند. کنترل علف‌های هرز باعث افزایش عملکرد زعفران و همچنین کاهش خسارت آفات و بیماری‌ها می‌شود زیرا برخی علف‌های هرز می‌توانند میزبان آفات باشند.

در انتها از شما خوانندگان این مقاله که در حوزه تولید زعفران مشغول هستید تقاضا داریم که تجربیات خود را در رابطه با کنترل علف‌های هرز زعفران و همچنین مصرف سم علف کش زعفران که نتیجه خوبی از آن گرفته‌اید، با ما به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط

یکی از راه‌های کاهش علف‌های هرز مدیریت صحیح «آبیاری مزرعه زعفران» است. در مقاله ذکر شده به طور کامل به این موضوع پرداخته‌ایم.
برای تقویت پیازهای زعفران و گلدهی بهتر، پیشنهاد می‌کنیم حتماً از «جدول کود دهی زعفران» استفاده کنید.

پرسش‌های متداول

کدام روش بهترین روش کنترل علف‌های هرز زعفران است؟

با توجه به سطح زیر کشت، تراکم و نوع علف‌های هرز باید در این مورد تصمیم‌گیری کنید.

آیا استفاده از علف‌کش‌ها باعث خسارت به بوته زعفران نمی‌شود؟

علف‌کش‌های اشاره شده در جدول و با تاکید بر مقادیر توصیه شده آن‌ها خسارتی به بوته‌ها وارد نمی‌کنند.

آیا زعفرانی که علف‌کش زده شده را می‌توان به کشورهای دیگر صادر کرد؟

در صورتی که قصد صادرات محصول خود به کشورهای دیگر را دارید حتما علف‌کش‌ را پس از برداشت محصول نهایی استفاده کنید زیرا حداقل زمان لازم برای تجزیه علف‌کش و سلامت محصول 6 ماه و حداکثر 12 ماه می‌باشد.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 0 / 5. امتیاز های این مقاله: 0

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها