فسفر یک عنصر ضروری و بسیار پر مصرف است که اکثر افراد آن را به عنوان کود ریشه زایی میشناسند و در باغبانی و کشاورزی اهمیت زیادی دارد. اما درمورد گلهای آپارتمانی چطور؟ پاسخ ساده است! کودهای فسفر بالا برای گیاهان آپارتمانی فواید بیشماری دارد و اگر مصرف آن را جدی نگیرید شاهد علائم کمبود فسفر خواهید بود. بنابراین لازم است که با علائم کمبود آن به طور کامل آشنا شوید تا بتوانید به موقع نسبت به درمان آن اقدام کنید. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
آیا گیاهان آپارتمانی به کوددهی نیاز دارند؟
اگر شما هم جزو آن دسته از افراد هستید که گمان میکنید گیاهان آپارتمانی برای ادامه حیات تنها به نور خورشید و آبیاری نیاز دارند، باید به شما بگویم سخت در اشتباه هستید. تمام گیاهان مانند سایر موجودات زنده به مصرف مواد غذایی نیاز دارند، این درحالی است که گیاهان آپارتمانی تنها در یک گلدان کوچک زندگی میکنند و مواد مغذی که در دسترس آنها قرار دارد بسیار محدود میباشد، بنابراین بعد از مدتی برای ادامه فعالیت به کمک شما نیاز پیدا میکنند.

مواد مغذی موجود در خاک گلدان پس از مدتی توسط ریشه گیاه جذب شده و مصرف میشود، درنتیجه برای جایگزینی آنها به کودهای طبیعی و شیمیایی نیاز پیدا میکنیم. فسفر یک عنصر بسیار پرمصرف و ضروری برای گیاه است و لازم است ابتدا با ضرورت مصرف کود فسفر برای گیاهان آپارتمانی آشنا شوید و سپس علائم کمبود آن را بدانید.
چرا گیاهان خانگی به فسفر نیاز دارند؟
اکثر افراد فسفر را به عنوان یک عنصر ریشهزا میشناسند، گرچه فسفر بجز ریشهزایی وظایف حیاتی و متعددی را برعهده دارد. فسفر با تولید انرژی سبب افزایش رشد گیاه شده و سلامت و زیبایی آنها را در پی دارد. از سایر فواید فسفر برای گیاهان آپارتمانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش باردهی؛
- افزایش گلدهی؛
- بهبود رشد ساقه و ریشه؛
- تولید انرژی؛
- افزایش مقاومت گیاه به بیماریها و تنشهای محیطی؛
درصورت کمبود فسفر، گیاه دچار مشکلات جدی میشود و به دلیل متوقف شدن یا کاهش رشد ریشه، توانایی گیاه برای جذب سایر عناصر و نیز استقامت گیاه کم شده و اختلالاتی در رشد گیاه بوجود میآید. سوال اینجاست که چگونه کمبود فسفر را در گیاه تشخیص دهیم؟ در بخش بعدی بهطور کامل به پاسخ سوالتان خواهید رسید.
علائم کمبود فسفر در گیاهان آپارتمانی چیست؟
کمبود فسر در گیاهان آپارتمانی با نشانهها و علائم خاصی همراه است که یکی از سادهترین راههای تشخیص آن مشاهده تغییر رنگ برگها است. درصورتی که گیاه شما دچار کمبود فسفر باشد رنگ برگها از سبز به ارغوانی یا بنفش تغییر کرده و این تغییر رنگ ممکن است حتی در ساقه گیاه یا قسمتهای زیرین نیز مشاهده شود. علائم کمبود فسفر ابتدا در بخشهای قدیمی گیاه و برگهای مسن آشکار میشود و برگهای جدید و جوان ممکن است سالم به نظر برسند، اما رشدشان متوقف شده و اندازه آنها کوچک میماند. همچنین زرد شدن برگ نیز یکی دیگر از علائم کمبود فسفر در گیاهان بشمار میرود. درصورتی که گیاه خانگی شما گل یا میوه تولید میکند و بعد از مدتی مشاهده کردید رشد شاخه و برگ مختل شده و میوه و گل نیز تولید نمیشود، باید به کمبود فسفر در گیاه شک کنید.
چگونه کمبود فسفر را در خاک تشخیص دهیم؟
در بخش قبلی توضیح دادیم که درصورت کمبود فسفر، گیاه علائم ظاهری را بروز میدهد و اینگونه نیاز غذایی خود را به ما اطلاع میدهد. اما تغییر رنگ برگها و توقف رشد گیاه تنها به کمبود فسفر مربوط نمیشوند و ممکن است کمبود سایر عناصر نیز علائم مشابهی داشته باشند. همچنین تغییر رنگ و عدم تشکیل گل درصورت کمبود بسیار شدید فسفر اتفاق میافتد و در این مرحله درمان گیاه کمی دشوار است و به زمان زیادی نیاز دارد. بنابراین بهترین روش پیشگیری است و قبل از رسیدن به این مرحله بهتر است نیازهای گیاه را برطرف کنید.

گاهی عنصر فسفر به مقدار کافی در خاک وجود دارد اما به دلیل PH بالا و قلیایی بودن خاک یا کمبود عناصری مانند آهن، ریشه گیاه قادر به جذب آن نباشد و علائم کمبود فسفر را در گیاه مشاهده کنید. از سمت دیگر فسفر بیش از حد و استفاده بی رویه از کودهای فسفر بالا میتواند خطراتی را به همراه داشته باشد، به عنوان مثال سبب کاهش جذب عناصر آهن و روی میشود. بنابراین قبل از هر اقدامی لازم است تا ابتدا از کمبود فسفر در خاک گلدان مطمئن شوید و سپس برای رفع آن اقدام کنید. یکی از مطمئن ترین روشها انجام آزمایش آنالیز خاک است. با انجام آزمایش خاک، تمام کمبودها و حتی بیشبود تمام عناصر مشخص شده و با ارائه نتیجه آن به یک کارشناس میتوانید بهترین کودهای مورد نیاز گیاهان خود را تهیه کنید و گیاهانی شاداب و سالم پرورش دهید. در ادامه قصد داریم با معرفی کودهای فسفر بالا به شما در پیمودن این مسیر کمک کنیم.
بهترین راه برطرف کردن کمبود فسفر در گیاه چیست؟
یکی از سادهترین کارها جهت برطرف کردن نیاز گیاهان آپارتمانی به فسفر، استفاده از کودهای فسفر بالا است. کودهای فسفر به سه شکل مختلف مایع، پودری و گرانول در بازار وجود دارند و هرکدام معایا و مزایایی دارند که بهتر است ابتدا به طور کامل با آنها آشنا شوید تا بتوانید تصمیمی هوشمندانه بگیرید. همچنین ما قبلا در مقالهی “کود سیاه چیست؟” به معرفی انواع مختلف کود فسفر بالا پرداختهایم و جهت علاقه به کسب اطلاعات بیشتر میتوانید آن را مطالعه کنید.
-
کود فسفر مایع
-
کود فسفر پودری
بهترین شکل کود فسفر، نوع مایع آن است و افراد به چند دلیل آن را ترجیح میدهند، اولین مورد آن غلظت بالا و ناخالصی کم آن است. دومین مورد استفاده بسیار راحت از کود فسفر مایع است. کافی است مقدار لازم از کود فسفر را با مقداری آب مخلوط کنید و سپس به خاک گلدان اضافه کنید یا با دستگاه مخصوص روی برگهای گیاه محلول پاشی کنید. همچنین عنصر فسفر در این حالت به صورت محلول در آب است و میتواند به سرعت از طریق ریشه جذب گیاه شده و تاثیر خود را در کمترین زمان ممکن بگذارد. بعد از کود فسفر مایع، استفاده از نوع پودری آن توصیه میشود. روش مصرف آن به این صورت است که ابتدا مقدار لازم از کود را در آب حل کرده و سپس آبیاری یا محلول پاشی کنید. نکته: باید در حل کردن کود فسفر پودری دقت کنید که حتما به خوبی در آب حل شده باشد تا بتواند بیشترین عملکرد را نشان دهد. نسبت به نوع مایع از درصد خلوص کمتری برخوردار است اما همچنان طرفداران زیادی دارد.
-
کود فسفر گرانوله
کودهای گرانوله قابلیت انحلال پذیری در آب را ندارند، بنابراین روش مصرف آنها با دو نوع قبلی متفاوت است. کودهای فسفر گرانوله را به خاک گلدان اضافه میکنند و با گذشت زمان گیاه میتواند فسفر آزاد شده را جذب کند. یکی از معایب کودهای گرانوله جذب دیرهنگام فسفر است، به این دلیل درصورتی که گیاه شما علائم کمبود فسفر را بروز داد و نیاز فوری به کوددهی پیدا کرد، استفاده از کود فسفر گرانوله توصیه نمیشود.

نکته: استفاده از کودهای طبیعی مانند هیومیک اسید مایع نیز میتواند با بهبود بافت خاک گلدان شما، متعادل کردن PH خاک، فسفر موجود را در دسترس ریشه قرار دهد و سبب افزایش جذب گیاه و سلامت خاک شود. همچنین کود جلبک دریایی نیز به عنوان کودی کاملا ارگانیک میتواند به عنوان پیشگیری بسیاری از بیماریها و کمبودها مفید باشد.
خرید کود فسفر مخصوص گیاهان آپارتمانی
جهت تهیه انواع کودهای شیمیایی و طبیعی ازجمله کودهای فسفر، هیومیک اسید و جلبک دریایی میتوانید از طریق وب سایت فروشگاه نیاز گیاهان اقدام کرده و سفارش خود را به صورت آنلاین ثبت کنید. ما در مجموعه نیاز گیاهان همواره در تلاشیم تا با ارائه خدماتی مانند مشاوره که توسط بهترین کارشناسان در این زمینه انجام میگیرد، یا عرضه انواع کودهای مورد نیاز شما برای پرورش گیاهانی زیبا به شما در این مسیر کمک کنیم.
کلام آخر
علائم کمبود فسفر ابتدا در بخشهای قدیمی گیاه و برگهای مسن آشکار میشود و برگهای جدید و جوان ممکن است سالم به نظر برسند، اما رشدشان متوقف شده و اندازه آنها کوچک میماند. یکی از سادهترین کارها جهت برطرف کردن نیاز گیاهان آپارتمانی به فسفر، استفاده از کودهای فسفر بالا است. کودهای فسفر بالا به 3 شکل مایع، پودری و گرانوله وجود دارند که در مقاله به مقایسه آنها پرداختهایم و در نهایت بهترین کود فسفر بالا برای گیاهان آپارتمانی را معرفی کردهایم.