علت زرد شدن برگ زعفران چیست؟

علت زرد شدن برگ زعفران

عوامل مختلفی در زرد شدن برگ زعفران موثر هستند که از آن جمله می‌توان به کمبود عناصر غذایی، خسارت آفات و بیماری‌ها و همچنین کاربرد نادرست علف‌کش‌ها اشاره کرد. در این مقاله قصد داریم تا به انواع دلایل زردی برگ زعفران بپردازیم و راهکارهای کاهش این عارضه را معرفی کنیم. پیشنهاد می‌کنیم که تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

خلاصه‌ای از این مقاله
زرد شدن برگ‌های زعفران می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. یکی از مهمترین عوامل موثر در این عارضه، خسارت‌ به پیازها و پوسیدگی آن‌هاست. آفات و بیماری‌ها می‌توانند نقش پررنگی در ایجاد این عارضه داشته باشند. همچنین کمبود عناصر غذایی و مشکلات مربوط به حاصلخیزی خاک می‌تواند باعث این عارضه شود. بهترین راه برای تشخیص عامل این عارضه در قدم اول بررسی پیازها است. در قدم بعدی باید سایر موارد که در مقاله ذکر شده است بررسی شود.

اهمیت برگ‌های زعفران

همانطور که می‌‌دانید زعفران یک گیاه چندساله است و برگ‌های آن مانند کارخانه‌ گیاهان هستند. عمل فتوسنتز که باعث رشد پیازهای دختری و همچنین ساخت مواد ضروری گیاه است در برگ‌های زعفران صورت می‌گیرد. در صورتی که برگ‌ها دچار مشکلات شوند عمل فتوسنتز انجام نمی‌گیرد و پیازهای دختری به خوبی تغذیه نمی‌شوند. ضعف پیازهای دختری مساوی است با کاهش محصول سال آینده که می‌تواند خسارت قابل توجهی به زعفران‌کاران وارد کند.

بررسی علت زرد شدن برگ زعفران

عوامل زیادی می‌توانند باعث زرد شدن برگ زعفران شوند که از جمله مهمترین آن‌ها می‌توان به آفات و بیماری‌ها، وضعیت نامناسب خاک و کمبود مواد غذایی و همچنین خسارت علف‌کش‌ها اشاره کرد. در ادامه مقاله به تشریح تمامی این عوامل و راه‌کارهای جلوگیری از آن‌ها اشاره شده است.

آفات و بیماری‌های زعفران

یکی از موادی که علت خشک شدن علف زعفران هستند، آفات زعفران مانند موش‌ها و کنه‌ها می‌باشند که با خسارت وارده به پیازها باعث مختل شدن رشد زعفران می‌شوند. همچنین آفات نامبرده با دالان‌ها یا زخم‌هایی که بر اثر تغذیه روی پیاز زعفران ایجاد می‌کنند راه را برای ورود عوامل بیماری‌زا مانند قارچ‌ها و باکتری‌ها فراهم می‌کنند.  این عوامل باعث پوسیدگی و لهیدگی پیازها شده و در نهایت باعث زردی و خشک شدن علف‌های زعفران می‌شوند. همچنین تریپس پیاز نیز از آفات مکنده‌ است که با تغذیه از برگ‌ها باعث زردی برگ‌های زعفران می‌شود.

پیشگیری و کنترل آفات و بیماری‌ها اولین گام در جلوگیری از عارضه زردی برگ‌های زعفران است که بهترین راه مقابله با آن تهیه پیازهای سالم و عاری از بیماری در زمان احداث مزرعه می‌باشد. جهت مطالعه بیشتر در رابطه با شناخت آفات و بیماری‌های زعفران و کنترل آن‌ها به مقاله «آفات و بیماری‌های زعفران» مراجعه شود.

وضعیت نامناسب خاک و کمبود مواد غذایی در مزرعه زعفران

خاک‌های رسی سنگین و بدون زهکش برای کاشت زعفران مناسب نیستند و راکد شدن آب و رطوبت زیاد باعث پوسیدگی پیازها و در نتیجه زردی برگ زعفران می‌شود. به همین خاطر خاک‌های نرم با زهکش خوب برای کاشت زعفران ایده‌آل هستند. در همین راستا پیشنهاد می‌کنیم چنانچه خاک مزرعه شما سنگین و شور شده است از «کود هیومیک اسید برای زعفران» استفاده کنید.

تاثیر کمبود مواد مغذی بر زرد شدن علف زعفران

همچنین زعفران نیز مانند سایر گیاهان زراعی نیاز به عناصر غذایی دارد و کمبود آن‌ها می‌تواند باعث ایجاد زردی در برگ‌ها شود. اضافه کردن کودها چه به صورت محلول‌پاشی و یا به صورت کود آبیاری با توجه به آزمون خاک جهت جلوگیری از عارضه زردی علف زعفران پیشنهاد می‌گردد. همچنین مصرف کودهای دامی پوسیده به صورت سالانه برای افزایش ماده آلی خاک و افزایش حاصلخیزی آن توصیه می‌شود.

استفاده از «کود ده ایکس شوک برای زعفران» با دارا بودن مواد آلی و عناصر غذایی جهت افزایش ماده آلی و تامین عناصر غذایی مورد نیاز زعفران پیشنهاد می‌شود.

خسارت علف‌کش به زعفران

کنترل علف‌های‌هرز زعفران در مزارع کوچک معمولا توسط وجین انجام می‌شود. اما در مزارع بزرگ به دلیل مقرون به صرفه نبودن این روش از علف‌کش‌ها استفاده می‌شود. کاربرد علف‌کش اشتباه و همچنین رعایت نکردن مقدار مصرف آن می‌تواند باعث خسارت و زرد شدن برگ‌های زعفران شود. به همین منظور جهت کاربرد علف‌کش‌ها و جلوگیری از خسارت احتمالی آن‌ها به شما پیشنهاد می‌کنیم به مقاله «بهترین سم علف کش برای زعفران» مراجعه کنید.

آبیاری نامناسب زعفران

آبیاری منظم و مناسب و تامین رطوبت کافی برای رشد گیاه زعفران حیاتی می‌باشد و در صورت تنش خشکی برگ‌ها شروع به زرد شدن کرده و به مرور خشک می‌شوند. انجام مراحل آبیاری به میزان کافی نقش مهمی در شادابی برگ‌های زعفران دارد.

آبیاری اگرچه عامل مهمی در بهبود عملکرد زعفران دارد اما همین موضوع اگر در زمان نامناسب اجرا شود می‌تواند باعث بروز یا تشدید بیماری‌های قارچی و باکتریایی شود.

از آنجا که دمای هوا و رطوبت خاک از عوامل موثر در رشد قارچ‌ها و باکتری ها هستند، آبیاری در نیمه تابستان به دلیل دمای بالا می‌تواند باعث فراهمی شرایط رشد و توسعه بیماری‌ها شده و پوسیدگی پیازها در نهایت باعث زردی برگ‌های زعفران می‌شود.

برای اینکه با اصول آبیاری زعفران و زمان‌های مناسب برای این کار آشنا شوید پیشنهاد می‌کنیم مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید.

یخ زدگی زعفران

زرد شدن نوک برگ‌ها و سربرگ‌ها در زمستان‌های سخت از علائم سرمازدگی است و نباید با کمبود عناصر غذایی اشتباه گرفته شود. البته بهتر است در این شرایط پیازها از خاک خارج شوند و از ابتلای آن‌ها به بیماری‌ها اطمینان پیدا کرد. در این شرایط با تقویت بوته‌ها  از طریق محلول‌پاشی کودهای حاوی آمینو اسیدها می‌توانید در رفع تنش‌های یخ زدگی و بهبود رشد گیاه اقدام کنید.

کود آمینو اسید و مولتی کمپلکس شوک دارای اسیدهای آمینه ضروری گیاه بوده و جهت رفع تنش‌های محیطی مانند یخ زدگی می‌توانند موثر باشند.

این کودها می‌توانند سیستم ایمنی گیاه را تقویت کنند و حتی در ترمیم سلول‌های آسیب دیده نیز می‌توانند نقش موثری داشته باشند. شما می‌توانید جهت تهیه کودهای نام‌برده بر روی تصاویر بالا کلیک کنید. تنوع بسته بندی کودهای ذکرشده، یک لیتری، پنج لیتری و بیست لیتری می‌باشد.

کلام پایانی

علت زرد شدن برگ‌های زعفران به پنج عامل برمی‌گردد؛ از جمله: آفات و بیماری‌ها، کمبود مواد مغذی و خاک نامناسب، آسیب علف‌کش‌ها، آبیاری نامناسب و تنش‌های محیطی به ویژه یخ زدن.

برای جلوگیری از این مشکلات راهکارهایی را در مقاله پیشنهاد داده‌ایم. آیا شما تا به حال دچار این مشکلات شده‌اید؟ برای رفع این معضلات چه راهکارهایی را امتحان کرده‌اید. دعوت می‌کنیم تجربیات خود را با ما و دیگر زعفران‌کاران در قسمت کامنت‌ها درمیان بگذارید.

مطالب مرتبط

از جمله سوالات پر تکرار زعفران‌کاران این است که «میزان برداشت زعفران در هکتار» چقدر است؟ در مقالۀ ذکر شده به تفکیک هر سال به این مورد پرداخته‌ایم که پیشنهاد می‌کنیم آن را مطالعه کنید.
چنانچه متوجه شدید که پیازهای زعفران آلوده به قارچ هستند، حتما از «بهترین قارچ کش زعفران» استفاده کنید تا از پیش‌روی خسارت جلوگیری کنید.

پرسش‌های متداول

اولین اقدام پس از مشاهده زردی برگ‌های زعفران چیست؟

در این مرحله ابتدا باید پیازها و برگ‌های بوته‌های دارای زردی بررسی شوند. در صورتی که پیازها سالم و عاری از علائم آفت و بیماری بودند باید سایر موارد مانند کمبود مواد غذایی و همچنین خسارت علف‌کش بررسی شود.

اگر برگ‌های زعفران مزرعه‌ام زرد شود راهی برای درمان آن وجود دارد؟

بله راهکار درمانی وجود دارد، با کنترل آفات و بیماری و تقویت بوته‌ها با کودهای مناسب می‌توان مزرعه را مجددا احیا کرد.

چه کودی برای رفع زردی برگ‌های زعفران بدهم؟

اگر علائم ناشی از تنش‌های خشکی یا سرما باشد، می‌توان از کودهای حاوی اسید آمینه و هیومیک اسیدها برای تقویت گیاه استفاده کرد. اما در صورتی که مشکل به دلیل کمبود عناصر غذایی در خاک باشد، ابتدا باید آزمایش خاک انجام شود و براساس نتایج آن، کودهای مورد نیاز به طور دقیق تجویز شوند تا مشکل به‌طور مؤثر رفع شود.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 0 / 5. امتیاز های این مقاله: 0

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها