بهترین زمان کود دهی درخت انگور؛ کودهای ضروری انگور

زمان کود دهی درخت انگور

برای دستیابی به برداشت حداکثری و محصول باکیفیت، باید به اصول زمان کود دهی درخت انگور پایبند باشید. این کار به تغذیه مناسب درخت انگور در طول چرخه رشد کمک می‌کند و باعث می‌شود تعادل در کود دهی را رعایت کنید.

زمان کود دهی درخت انگور در کنار فاکتورهای دیگری نظیر انتخاب کود مناسب، میزان کود دهی، نحوۀ کوددهی می‌تواند بسیار حائز اهمیت باشد. در این مقاله قصد داریم شما را با تمام جزئیات و نکات کاربردی مربوط به زمان کوددهی درخت انگور و کودهای کاربردی آشنا کنیم؛ پس دعوت می‌کنیم با ما همراه باشید.

خلاصه‌ای از این مقاله
با توجه به مراحل رشد درخت انگور، بهترین زمان کود دهی درخت انگور در مرحله خواب زمستانی، تورم جوانه‌ها و رشد برگ‌ها، تشکیل خوشه، غوره شدن میوه، درشت شدن میوه و بعد از برداشت است.
درخت انگور در مراحل مختلف از رشد خود به عناصر ماکرو یعنی نیتروژن، فسفر و پتاسیم و عناصر ریز مغذی همچون کلسیم، بور، آهن، منیزیم نیاز دارد.

عوامل موثر بر میزان کود دهی به درخت انگور

میزان کوددهی به درخت انگور در رشد درخت و باردهی آن بسیار موثر است. میزان کود دهی به عوامل مختلفی بستگی دارد که شامل موارد زیر می­شود:

  • مقدار عناصر خاک: با آزمایش از خاک قبل از کاشت مشخص می­‌شود که از هر عنصری چقدر در خاک وجود دارد.
  • نوع خاک: نوع خاک در میزان کود دهی بسیار عامل مهمی است. در خاک سنگین مقدار کوددهی افزایش و در خاک سبک کاهش می‌­یابد.
  • مقدار بارندگی: در فصل­‌ها و مناطق با بارندگی زیاد باید میزان کوددهی کاهش و تعداد آن افزایش یابد.
  • تعداد جوانه: هرچه تعداد جوانه بیشتر باشد؛ میزان کوددهی باید افزایش یابد.

چه زمانی به درخت انگور کود بدهیم؟

هفت مرحله از رشد گیاه، بهترین زمان تغذیه درخت انگور محسوب شده که این هفت مرحله شامل موارد زیر هستند.

یخ آب زمستانیتورم جوانه‌هاگل‌دهی و لقاح (تشکیل خوشه)رشد میوهدرشت شدن و رنگ دهی میوهبعد از برداشت

در هر مرحله نیاز گیاه به کود متفاوت بوده و همچنین باید کود مناسب با هر مرحله را به خاک و گیاه اضافه کرد. در ادامه توضیح می‌دهیم که در هر مرحله از چه کودی باید استفاده کنید.

جدول کود دهی انگور

مرحله رشدنوع کودنحوه مصرف
یخ آب زمستانیگوگرد مایع شوکآبیاری
تورم جوانهفروت ست مایع شوک + آمینو اسید مایع شوکمحلول پاشی
تشکیل خوشهگلدهی (36-12-12) مایع شوک + ده ایکس مایع شوک + هیومیک اسید مایع شوکمحلول پاشی یا آبیاری
رشد میوهمولتی کمپلکس مایع شوک + جلبک دریایی مایع شوک + نیترات کلسیم مایع شوکمحلول پاشی یا آبیاری
درشت شدن میوهپتاس بالا مایع شوک + آهن مایع شوکمحلول پاشی یا آبیاری
بعد از برداشتفروت ست مایع شوکمحلول پاشی یا آبیاری

دلیل مصرف کود های درخت انگور در هر مرحله چیست؟

متناسب با رشد درخت انگور، باید از هر کود به طور متناسب استفاده کنید که در ادامه دلیل مصرف آن را ذکر می‌کنیم.

یخ آب زمستانی

زمستان بهترین زمان از بین بردن آفات و بیماری‌هایی است که درخت انگور را تهدید می‌کند. در زمستان در شرایطی که بارش برف اتفاق نیفتد، درخت انگور را آبیاری می‌کنند که به آن یخ آب زمستانه می‌گویند. بهترین کود برای کود دهی انگور در زمستان، کود گوگرد شوک است. این کود با ایجاد بوی نامطبوع و برهم زدن چرخه فعالیت آفات و بیماری‌ها، یک عامل پیشگیری از خطرات است. همچنین کود گوگرد می‌تواند شوری خاک را از بین ببرد و با ضد عفونی کردن خاک، بستر رشد را در فصل بهار آماده کند.

توصیه کودی: آبیاری کود گوگرد شوک

تورم جوانه‌ها

درخت انگور پیش از اینکه به مرحله گلدهی برسد، شروع به باز شدن جوانه‌ها و برگ‌ها می‌کند. در این مرحله هنوز درخت کامل از خواب بیدار نشده و سیستم ریشۀ آن فعال نیست. از طرفی جوانه‌ها نیاز به تغذیه دارند، در این شرایط است که باید از روش محلول پاشی کودهایی که دارای ریز مغذی‌های مفید هستند مانند فروت ست استفاده کنید. این کود با داشتن عناصری مانند کلسیم و بور می‌تواند روند گلدهی را بهبود و از ریزش گل‌ها جلوگیری کند.

همچنین می‌دانید که انگور به سرمای بهاره، به خصوص در مراحل رشد جوانه‌ها و گل‌دهی، بسیار حساس است. سرمای ناگهانی می‌تواند به جوانه‌های تازه شکفته و گل‌ها آسیب رسانده و بر کیفیت و میزان برداشت تأثیر منفی بگذارند.

کود آمینو اسید می‌تواند از آسیب رسیدن به انگور پیشگیری کند و درخت را از تنش محیطی نجات دهد. آمینو اسیدها با تقویت سیستم ایمنی گیاه، تولید پروتئین‌های گیاهی و تاثیر بر چرخۀ سوخت و ساز گیاهان، تاثیر مثبت در پاسخ به شرایط سخت و طاقت فرسا دارند.

اسیدهای آمینه مانند گلیسین نیز سبب افزایش کلروفیل و میزان فتوسنتز گیاه می‌شوند. مزایای کامل کود اسید آمینه برای انگور را می‌توانید در مقالۀ ذکر شده مطالعه کنید.

توصیه کودی: محلول پاشی کود فروت ست مایع شوک + کود آمینو اسید مایع شوک

تشکیل خوشه

در مرحله تشکیل خوشه‌های گل ابتدا، خوشه‌های گل کوچکی در درخت انگور تشکیل می‌شوند که هر یک پتانسیل تبدیل شدن به خوشه‌های انگور را دارند. سپس گل‌های موجود در خوشه‌ها شکوفا می‌شوند. این گل‌ها بسیار کوچک هستند و با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیستند. گل‌ها دارای اُرگان‌های تولید مثلی هستند که امکان گرده‌افشانی و لقاح را به وجود می‌آورند. پس از لقاح، گل‌ها تبدیل به دانه‌های کوچکی می‌شوند که به تدریج رشد کرده و خوشه‌های انگور را تشکیل می‌دهند.

برای اینکه تمام خوشه‌های گل تبدیل به خوشه‌های انگور شوند باید از ترکیب نیتروژن، فسفر و پتاسیم که تجربه نشان داده، کارایی بالایی دارد استفاده کنید. کود گلدهی 36-12-12 این سه عنصر را به طور هدفمند به گیاه می‌رساند.

از آنجا که این مرحله اهمیت بسیار بالایی دارد، پیشنهاد می‌کنیم از یک کود کامل همچون کود ده ایکس شوک یا فول مکس بمب استفاده کنید. این کودها دارای ده عنصر درشت مغذی و ریز مغذی هستند که درخت را کاملا تقویت می‌کنند و تعداد حبه‌ها در خوشه‌ها را افزایش می‌دهند.

رسیدن مواد مغذی به ریشۀ گیاه و افزایش جذب آب نیز توسط کود هیومیک اسید اتفاق می‌افتد. این کود می‌تواند با افزایش فضای خالی در خاک، امکان رشد ریشه را بیشتر کند و میکروارگانیسم‌های مفید خاک را افزایش دهد. به این ترتیب شاهد خوشه‌های بیشتر و باکیفیت‌ بیشتر خواهید بود.

ما در مقالۀ اسید هیومیک برای انگور به طورمفصل و باجزئیات هر چه تمام‌تر به کود هیومیک اسید برای درختان انگور پرداخته‌ایم؛ برای کسب و دریافت اطلاعات بیشتر حتما به مقالۀ ذکر شده مراجعه فرمایید.

توصیه کودی: محلول پاشی کود گلدهی 36-12-12 شوک + کود ده ایکس شوک + آبیاری کود هیومیک اسید

رشد میوه (غوره شدن انگور)

در مرحله‌ای که غوره‌های انگور تشکیل شده و حالا می‌خواهد تمام انرژی خود را بر روی رشد میوه بگذارد باید ریز مغذی‌ها را به انگور برسانید. مجموعه‌ای از هورمون‌های رشد گیاهی و ریز مغذی‌ها در کود مولتی کمپلکس وجود دارد. کمبود عناصری مانند آهن، روی، منیزیم و… باعث می‌شود که تمام قسمت‌های خوشه به طور یکسان رشد نکنند، به طور مثال در یک خوشه مشاهده می‌کنید که یک طرف کاملا رشد کرده اما قسمت دیگر انگور، حبه‌ها رشد نکرده‌اند.

همچنین کمبود مواد ریز مغذی باعث می‌شود برگ‌ها شکل طبیعی خود را از دست بدهند و برگ‌ها مبتلا به نکروز، سوختگی حاشیه برگ‌ها، قرمز شدن برگ‌ها و… دچار شوند.

کود دهی در مرحله غوره شدن انگور

کود جلبک دریایی نیز سرشار از ریز مغذی‌هایی مانند کلسیم، مس، روی، بور و آنزیم‌ها و پروتئین‌های گیاهی است. این کود می‌تواند رشد رویشی انگور را افزایش دهد و ظرفیت نگهداری آب در میوه را افزایش دهد.

کود نیترات کلسیم نیز کودی است که می‌تواند حداکثر میزان عنصر کلسیم را به درخت برساند. نیترات کلسیم می‌تواند اتصال خوشه به شاخه انگور را محکم‌ کند و از ریزش خوشه جلوگیری کند.

توصیه کودی: محلول پاشی یا آبیاری کود مولتی کمپلکس + کود جلبک دریایی + کود نیترات کلسیم

درشت شدن انگور

زمانی که انگور در حال درشت شدن است و به زمان برداشت نزدیک می‌شود(حدوداً سه هفته قبل از برداشت)، به قندها نیاز دارد. عنصر پتاسیم مسئول تولید قندها و جابجایی آن در سرتاسر میوه است. از علائم کمبود این عنصر در انگور می‌توان به سفت شدن خوشه‌ها، متلاشی شدن قسمت پایین خوشه و خشک شدن حبه‌ها (کشمشی شدن) اشاره کرد.

پتاسیم با حفظ تعدیل آب در انگور، به انتقال آب در سراسر گیاه از طریق سیستم آوندی کمک می‌کند. این ویژگی برای رساندن آب به تمام بخش‌های گیاه، از جمله ریشه‌ها، ساقه‌ها، برگ‌ها، و میوه‌ها مهم است.

کود دهی انگور در مرحله درشت شدن

پتاسیم به حفظ فشار اسمزی در سلول‌های گیاهی کمک می‌کند، تا تعادل آب در داخل و خارج سلول‌ها حفظ شود. این تعادل اسمزی به گیاه کمک می‌کند تا در شرایط مختلف محیطی مانند خشکسالی یا افزایش شوری خاک، آب را بهتر حفظ کند. این عنصر همچنین در فرایند تقسیم سلولی و رشد سلول‌های جدید نقش دارد. برای مطالعه مزایای کود پتاس بالا برای انگور پیشنهاد می‌کینم مقالۀ نام برده را نیز مطالعه کنید.

کود دهی آهن در این مرحله نیز باعث خوش طعم شدن انگور و شیرین شدن آن می‌شود. آهن در این مرحله به افزایش باردهی نیز کمک می‌کند و در مجموع این دو کود باعث درشت شدن انگور و رنگ گرفتن آن می‌شوند.

ذکر تمامی دلایل مصرف کود آهن برای انگور در این مقاله نمی‌گنجد، پیشنهاد می‌کنیم مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید.

توصیه کودی: محلول پاشی یا آبیاری کود پتاس بالا + محلول پاشی یا آبیاری کود آهن

بعد از برداشت انگور

توجه کنید که هیچ وقت پس از برداشت درخت انگور را به حال خود رها نکنید و فکر نکنید که کار شما با درخت تمام شده است. چرا که اغلب باردهی درخت انگور در سال بعد به همین تغذیه بعد از برداشت بستگی دارد. چنانچه درخت انگور را کامل تغذیه نکنید دچار سال آوری می‌شود. سال آوری همان پدیده‌ای است که درخت انگور پس از یکسال باردهی عالی، سال بعد را به تجدید قوا پرداخته و خوب میوه نمی‌دهد.

کود دهی انگور در مرحله بعد از برداشت

در این مرحله نیز کود فروت ست با داشتن عناصر درشت مغذی و ریز مغذی مانند نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، کلسیم، بور و آمینو اسید به کمک درخت انگور می‌آید تا درخت قبل از خزان برگ‌ها، درخت کاملا تغذیه شده و با خیال راحت به خواب زمستانی برود. در واقع بهترین کود برای کود دهی انگور در پاییز فروت ست است.

چنانچه علاقه مند هستید با کود فروت ست برای انگور، ترکیبات و نکاتی راجع به نحوۀ مصرف آن بدانید مقالۀ ذکر شده را مطالعه فرمایید.

توصیه کودی: محلول پاشی کود فروت ست

نحوه کود دهی انگور

نحوه کود دهی باغ انگور، بستگی به شرایط شما و هدف شما از کود دهی دارد. به طور کلی پیشنهاد می‌کنیم تنها از یک روش استفاده نکنید و از هر دو روش بهره مند شوید.

محلول پاشی

محلول پاشی یک نوع تغذیه برگی است که عناصر مورد نیاز گیاه را به طور مستقیم در اختیار آن قرار می‌­دهد. در صورتی که مقدار کود مصرفی کم بوده یا ریشه گیاه عمیق باشد؛ می‌توان از این روش بهره برد.

سیستم آبیاری

در همه روش­های نحوه کود دهی باغ انگور، سیستم آب­یاری بیشترین راندمان را دارد. دلیل راندمان بالا این روش آن است که آب به همراه یون‌­های محلول در آن از طریق ریشه گیاه جذب می­‌شود. سیستم آب­یاری به دلیل بازدهی بالایی که دارد در هر دو نوع قطره‌­ای و سطحی استفاده می­‌شود.

نتیجه گیری

نوع کود مصرفی در تغذیه انگور و میزان آن به آزمایشات برگ،خاک و آب وابسته است. برای نحوه کوددهی می‌توان یکی از روش­های سیستم آب­یاری و محلول پاشی را انتخاب نمود که سیستم آب­یاری بیشترین راندمان و بازدهی را دارد.

بهترین زمان کود دهی انگور در مرحله خواب زمستانی، تورم جوانه‌ها و رشد برگ‌ها، تشکیل خوشه، غوره شدن میوه، درشت شدن میوه و بعد از برداشت است.

با توجه به شرایط و اقلیم‌های متفاوت و ویژه‌ای که امکان دارد هر یک از شما باغداران عزیز با آن مواجه باشید، می‌توانید سوالات اختصاصی خود را از طریق کامنت‌های همین صفحه با ما مطرح کنید؛ کارشناسان مجموعه در کوتاه‌ترین زمان ممکن پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود.

همچنین برای دریافت مشاورۀ اختصاصی جهت خرید کودهای کشاورزی از مجموعه‌ی نیاز گیاهان نیز می‌توانید با شماره‌‌های موجود در سایت تماس حاصل فرمایید.

مطالب مرتبط

سوال پر تکرار شما باغداران عزیزی که انگور دارید این است که چگونه درخت انگور را پربار کنیم؟ پاسخ به این سوال را در مقالۀ ذکر شده داده‌ایم که پیشنهاد می‌کنیم آن را مطالعه کنید.
راجع به اینکه کدام کود حیوانی برای درخت انگور جوابدهی بهتری دارد، مقاله‌ای را اختصاص داده‌ایم و هر کود را جداگانه بررسی کرده‌ایم. پیشنهاد می‌کنیم حتماً به این مقاله مراجعه کنید تا از اطلاعات مفید آن بهره مند شوید.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 2.5 / 5. امتیاز های این مقاله: 23

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها