گیاه گوجه فرنگی به دلیل انعطاف پذیری که در شرایط مختلف دارد، یک انتخاب عالی برای کشاورزان است و حتی افرادی است که میخواهند از باغچۀ کوچک خود بیشترین بهره را ببرند میتوانند اقدام به کاشت گوجه فرنگی در باغچه کنند. کاشت گوجهفرنگی میتواند از طریق بذر یا نهال انجام شود که هرکدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. تلاش ما این است که آسان ترین روش کاشت گوجه فرنگی را به شما عزیزان آموزش دهیم.
در این مقاله تمام نکات لازم از آمادهسازی بذر گرفته تا مراقبتهای پس از کاشت نهال را توضیح میدهیم. دعوت میکنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید.
خلاصهای از این مقاله طرز کاشت گوجه فرنگی به دو صورت کشت گوجه فرنگی در فضای باز و کاشت بذر گوجه فرنگی انجام میشود. پس از تهیه نهال یا بذر، باید مکانی با نور و دمای مناسب را با خاک سبک دارای زهکشی خوب، آمادۀ کاشت گوجه فرنگی کنید. پس از کاشت نیز باید مرتب گیاه را آبیاری کنید و مراقب باشید تا دچار بیماری و آفات نشوند. |
روش کاشت گوجه فرنگی در زمین
در روش کاشت گوجه فرنگی در زمین کشاورزی یا باغچه، شما باید نهال گوجه فرنگی را بکارید و پرورش دهید و طبیعتاً سریعتر از کاشت بذر نتیجه خواهید گرفت و به مرحله تولید میرسید. مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
تهیه نهال
نهال مناسبی را انتخاب کنید که رشد آن طبق اقلیم آب و هوایی شما باشد. نهالهای سالمی را انتخاب کنید که نشانهای از بیماری و آفت نداشته باشند. بهتر است نهالها را نزدیک زمان کاشت خریداری کنید تا کمترین زمان ممکن را در گلدان یا بستهبندی بمانند.
آمادهسازی محل کاشت
انتخاب مکان با نور مناسب: مکانی را انتخاب کنید که نهالهای گوجه فرنگی حداقل ۶ تا ۸ ساعت در روز نور خورشید دریافت کند.
انتخاب خاک: خاک باید حاصلخیز و خوب زهکشی شده باشد. میتوانید از مخلوط خاکهای مخصوص که دارای مواد آلی و پرلیت هستند، استفاده کنید. خاک لومی یا شنی لومی خاکهای مناسبی برای کشت گوجه فرنگی هستند و میتوانید مواد آلی مانند پیت ماس به آنها اضافه کنید.
البته توجه کنید که این گیاه در طول رشد هم به کود دهی نیاز دارد و باید مطابق جدول کود دهی گوجه فرنگی نیازهای تغذیهای این گیاه را برطرف کنید.
خاک برای کاشت گوجه فرنگی باید حدوداً دارای پی اچ 6 تا 6.8 باشد. خاکهای خیلی اسیدی یا قلیایی نمیتوانند مواد مغذی را جذب کنند. بریا خاکهایی که خیلی اسیدی هستند آهک استفاده کنید و برای خاکهایی که قلیایی هستند سولفات آمونیوم و گوگرد استفاده کنید.
کاشت نهال
کاشت در زمان مناسب: بهترین زمان برای کاشت نهالهای گوجه فرنگی پس از گذشت خطر سرمازدگی است. اما اگر میخواهید بهترین زمان کاشت گوجه فرنگی را مطابق با مناطق گرمسیر، مناطق سردسیر و مناطق متعادل بدانید، مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید.
نحوه کاشت: هر نهال باید با فاصلۀ حدود ۴۵ تا ۶۰ سانتیمتر از نهال دیگر کاشته شود تا فضای کافی برای رشد داشته باشند. نهالها باید به اندازه عمق گلدانی که در آن بودهاند در خاک کاشته شوند. پس از کاشت، ممکن است نهال دچار استرس ناشی از جابجایی شوند و نتوانند خوب رشد کنند، بنابراین باید از کود اسید آمینه برای گوجه فرنگی استفاده کنید تا گیاه مقاوم شود.
مراقبتهای پس از کاشت
نهال باید به طور منظم آبیاری شود، از خشک شدن کامل خاک اجتناب کنید و خاک دارای رطوبت باشد.
اگر از نهالهای خوشهای کاشتهاید باید از یک چوب محافظ یا قفس گوجه فرنگی برای نگه داشتن نهال استفاده کنید.
کاشت بذر گوجه فرنگی
گوجه فرنگی نیز مانند سایر گیاهان، امکان تکثیر از طریق بذر را دارد. برای کاشت گوجه فرنگی از طریق بذر باید اقدامات زیر را انجام دهید:
انتخاب بذر گوجه فرنگی
بذری که انتخاب میکنید باید سالم و تازه بوده و نژاد آن مطابق با شرایط آب و هوایی منطقه شما باشد.
بذر گوجه فرنگی دارای انواع مختلفی است که هر کدام از آنها دارای رنگ، اندازه و طعم مختلفی است. ارقام گوجه فرنگی دو نوع متفاوت دارند؛ یعنی برخی دارای رشد محدود هستند و برخی دارای رشد نامحدود.
گیاهان گوجه فرنگی با رشد محدود، پس از رسیدن به یک اندازه و سن خاص، رشدشان متوقف میشود و تمام میوهها را در یک دوره زمانی مشخص میدهند.
اما گیاهان با رشد نامحدود فصول طولانیتری دوام آورده و بعضی از آنها ظاهری شبیه به انگور دارند، این گوجه فرنگیها مداوم رشد میکنند و به طور کامل بالغ نمیشوند. این گیاهان میتوانند از نظر اندازه بلند شوند و در طول فصل رشد، مدام گل و میوه تولید میکنند.
در واقع تا زمانی که شرایط آب و هوایی مناسب باشد، این گوجه فرنگیها محصول میدهند و میزان باردهی آنها بیشتر است.
آماده سازی بذر
بذرها را حدوداً 8 الی 24 ساعت در آب خیس کنید تا جوانه زنی سریعتری داشته باشند. میتوانید بذرها را با محلولهای ضد عفونی برای جلوگیری از بیماریها ضدعفونی کنید.
کاشت بذر
برای کاشت بذر باید به آمادهسازی خاک، عمق و فاصله کاشت و دما و نور مناسب توجه ویژهای داشته باشید و شرایط را فراهم کنید.
عمق و فاصله کاشت: بذرها را باید در عمق حدود ۵ تا ۱۰ میلیمتر در خاک بکارید و بلافاصله پس از کاشت آنها را آبیاری کنید. فاصله بین هر بذر باید 5 الی 7 سانتی متر باشد.
دما و نور: بذرها برای جوانهزنی به دمای حدود ۲۱ تا ۲۴ درجه سانتیگراد و نور کافی حداقل 6 ساعت در روز نیاز دارند.
مراقبتهای لازم
آبیاری بذرها باید منظم باشد و خاک همیشه دارای کمی رطوبت باشد و کاملاً خشک نشود. اگر بذرها را داخل خزانه یا گلخانه میکارید باید مطمئن شوید که تهویه محیط مناسب است تا از بیماریهای قارچی جلوگیری شود.
انتقال به زمین اصلی
وقتی نهالها به اندازه کافی بزرگ شدند و دارای چندین برگ هستند، آماده انتقال به زمین اصلی یا گلدانهای بزرگتر هستند. این کار معمولاً پس از رفع خطر سرمازدگی انجام میشود.
سخن پایانی
ما در این مقاله به بررسی نکات و مسائل مربوط به نحوه کاشت گوجه فرنگی پرداختیم. شما عزیزان میتوانید ضمن بهرهگیری از این اصول با توجه به شرایط خود در جهت تولید گوجهفرنگی اقدام کنید. اگر سوالی راجع به مراحل کاشت گوجه فرنگی در مزرعه دارید حتماً آن را با در میان بگذایرد تا در اولین فصرت پاسخگوی شما همراهان عزیز باشیم.
مطالب مرتبط
ما در مقالۀ «بیماریهای رایج گوجه فرنگی» به طور مفصل به بیماریهای رایج در گوجه فرنگی پرداختهایم. با مطالعۀ این مقاله میتوانید از وقوع این بیماریها جلوگیری کنید یا آنها را درمان کنید. پس از رشد و میوه دهی نهال گوجه فرنگی، میتوانید با استفاده از «کود برای درشت شدن گوجه فرنگی»، محصولل بیشتری برداشت کنید. زمان مصرف و اطلاعات کامل را در مقالۀ ذکر شده مطالعه کنید. |