سفیدک پودری گوجه فرنگی (بهترین راه پیشگیری و درمان)

سفیدک پودری گوجه فرنگی

سفیدک پودری گوجه فرنگی که به سفیدک سطحی گوجه فرنگی نیز معروف است از جمله بیماری‌های قارچی است که در مزارع و گلخانه‌های گوجه فرنگی بسیار خسارت‌زاست. این بیماری می‌تواند تا 50 درصد به تولید کنندگان گوجه فرنگی خسارت وارد کند. در این مقاله قصد داریم با این بیماری بیشتر آشنا شویم و راه‌های کنترل آن را شرح دهیم. دعوت می‌کنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

خلاصه‌ای از این مقاله
بیماری سفیدک پودری گوجه‌فرنگی توسط قارچ Leveillula taurica ایجاد شده و با لکه‌های سفید روی برگ‌ها که به تدریج کل سطح برگ را می‌پوشاند، شناخته می‌شود. عوامل انتقال شامل نشاء آلوده، سفیدبالک‌ها و باد است. پیشگیری با کاشت ارقام مقاوم، هرس برگ‌های آلوده، کاهش کود نیتروژنه و تنظیم رطوبت گلخانه امکان‌پذیر است. درمان شامل استفاده از قارچ‌کش‌هایی مانند بردوفیکس در مراحل اولیه بیماری است.

عامل بیماری سفیدک پودری گوجه فرنگی چیست؟

عامل این بیماری یک قارچ بیماری‌زا با نام علمی Leveillula Taurica است. این قارچ طیف میزبانی نسبتا وسیعی دارد و علاوه بر گوجه فرنگی قابلیت آلوده سازی فلفل، خیار و بادمجان را دارد. معمولا گیاهانی که دچار ضعف تغذیه باشند به راحتی دچار این بیماری می‌شوند.

سفیدک پودری گوجه فرنگی چه علائمی دارد؟

بوته‌هایی که به این قارچ مبتلا می‌شوند به مرور لکه‌های سفید رنگی در سطح برگ‌هایشان پدیدار می‌شود. این لکه‌ها به مرور توسعه پیدا کرده و کل سطح برگ را می‌پوشاند. در برخی موارد این لکه‌های سفید رنگ تا روی دمبرگ‌ توسعه پیدا می‌کند. بوته‌هایی که با این بیماری درگیر می‌شوند دچار پژمردگی شده و میوه‌های کوچکی تولید می‌کنند.

علائم سفیدک پودری گوجه فرنگی

مهم‌ترین عوامل انتقال سفیدک پودری گوجه فرنگی

عوامل متعددی در انتقال این بیماری به مزرعه یا گلخانه می‌توانند موثر باشند. خرید نشاء آلوده به قارچ بیماری‌زا یکی از مهم‌ترین این عوامل می‌باشد. برخی آفات و حشرات مانند سفید بالک‌ها در انتقال این قارچ بیماری‌زا از گلخانه‌ای به گلخانه‌ی دیگر بسیار موثرند. همچنین جریان‌های شدید باد در منطقه می‌تواند عامل بیماری را در صورت ایزوله نبودن گلخانه‌ها منتقل کند.

بهترین روش‌ پیشگیری از سفیدک گوجه فرنگی

جهت مقابله با این بیماری باید تلفیقی از روش‌ها را بکار ببرید به این صورت که باید روش‌های پیشگیری و درمان را به طور همزمان اجرا کرد. معمولا کشاورزانی که روش‌های پیشگیری را به طور کامل انجام می‌دهند کمتر با این بیماری درگیر خواهند شد. در ادامه به بررسی روش‌های پیشگیری این بیماری خواهیم پرداخت.

کاشت ارقام مقاوم

برخی ارقام گوجه فرنگی مانند جرونیمو، گرانادرو، ماسادا و گوجه دلمه‌ای از جمله ارقامی هستند که نسبت به این بیماری مقاومت قابل قبولی دارند.

تهیه نشاء سالم و عاری از علائم بیماری

در صورتی که نشاءهای خریداری شده درگیر بیماری باشند یا عامل بیماری را همراه خود داشته باشند باعث ایجاد بیماری خواهند شد. حتما از مراکز معتبر تولید نشاء اقدام به تهیه نشاء کنید.

هرس و حذف برگ‌های آلوده

در صورتی که در بخشی از مزرعه یا گلخانه علائم بیماری مشاهده شد؛ سریعا اندام آلوده را هرس کنید و از محل خارج کرده و بسوزانید یا دفن کنید.

کاهش مصرف کودهای نیتروژنه

مصرف کودهای نیتروژنه باعث افزایش حساسیت گیاهان نسبت به بیماری می‌شود. از مصرف بی رویه آن‌ها بپرهیزید.

حذف بقایای گیاهی آلوده پس از برداشت محصول

در صورت ابتلای بوته‌ها به بیماری سفیدک پودری، پس از برداشت محصول، بقایا را یا جمع آوری کنید یا با شخم عمیق به عمق خاک بفرستید.

تنظیم رطوبت گلخانه و جلوگیری از افزایش رطوبت

محیط مرطوب بهترین شرایط برای رشد این قارچ است. تنظیم رطوبت محیط گلخانه در کنترل این قارچ بسیار موثر است.

تقویت بوته‌ها و القای مقاومت به بیماری‌ها

مصرف کودهایی مانند فسفیت پتاسیم و کودهای حاوی کلسیم مقاومت گیاهان را در برابر بیماری سفیدک پودری بالا می‌برد.
کود فسفیت پتاسیم شوک به دلیل دارا بودن ترکیبی از فسفیت و پتاسیم، باعث افزایش مقاومت بوته‌های گوجه فرنگی نسبت به بیماری سفیدک سطحی گوجه فرنگی می‌شود و بازه پی اچ مناسب برای رشد این قارچ را برهم می‌زند. این ترکیب تولید موادی مانند فیتوآلکسین‌ها را افزایش می‌دهد که به مهار رشد قارچ‌های بیماری‌زا کمک می‌کنند.

همچنین کود کلسیم بالا شوک با دارا بودن 27 درصد کلسیم باعث افزایش ضخامت دیواره سلولی می‌شود، دیواره‌های ضخیم‌تر مانع نفوذ قارچ‌ها به داخل سلول‌ها می‌شوند که باعث افزایش مقاومت بوته‌ها نسبت به بیماری سفیدک سطحی گوجه فرنگی می‌شود.

بوته‌هایی که کمبود کلسیم دارند، شیره سلولی بیشتری از خود ترشح می‌کنند که محیط مناسبی برای رشد قارچ‌ها ایجاد می‌کند. کلسیم با کاهش این نشت، رشد قارچ‌ها را محدود می‌کند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر راجع به مصحولات ذکر شده می‌توانید بر روی تصاویر بالا کیلک کنید. همچنین کارشناسان کشاورزی نیاز گیاهان آماده ارائه راهنمایی راجع به این محصولات هستند؛ برای ارتباط با کارشناسان می‌توانید از طریق تماس تلفنی اقدام کنید.

درمان بیماری سفیدک پودری گوجه فرنگی

در صورت ابتلای مزرعه یا گلخانه به این بیماری روش‌هایی برای مقابله وجود دارد که عموماً شامل سم‌پاشی قارچ‌کش‌ها است. در ادامه به قارچ‌کش‌های مناسب برای درمان این بیماری خواهیم پرداخت.

درمان سفیدک گوجه فرنگی با بردوفیکس

سم‌پاشی بردوفیکس می‌تواند در مراحل اولیه بیماری از توسعه بیشتر آن جلوگیری کند. همچنین می‌توان جهت پیشگیری از ابتلای بوته‌ها به بیماری سفیدک نیز از این سم استفاده کرد. مقدار مصرف این قارچ کش برای پیش‌گیری و مبارزه با بیماری سفیدک پودری به مقدار 4 در هزار می‌باشد.

درمان سفیدک گوجه فرنگی

سم سفیدک پودری گوجه فرنگی

سموم مورد استفاده برای درمان بیماری سفیدک پودری گوجه فرنگی شامل قارچ‌کش‌های جدول زیر است که باید در مشاهده اولین علائم بیماری روی برگ‌ها سم‌پاشی شود.

نام قارچ‌کشنام تجاریمقدار کاربرد
کلروتالونیلداکونیل2 کیلوگرم در هکتار
پنکونازولتوپاس125 میلی‌لیتر در هزار لیتر آب
تریفلوکسی استروبینفلینت200 گرم در هزار لیتر آب
تتراکونازولدومارک400 سی‌سی در هزار لیتر آب
کرزوکسیم متیلاستروبی250 گرم در هزار لیتر آب

نکته: از مصرف یک قارچ‌کش به صورت مداوم جدا خودداری شود زیرا باعث مقاومت بیماری نسبت به آن می‌شود.

کلام پایانی

سفیدک پودری گوجه فرنگی بیماری است که تمامی تولید کنندگان گوجه فرنگی هر ساله با آن دست و پنجه نرم می‌کنند در صورت کنترل نشدن این بیماری، خسارت چشمگیری به بوته‌های گوجه فرنگی وارد می‌شود. در این مقاله تاکید کردیم که باید به صورت تلفیقی با این بیماری مبارزه کرد. اگر سوالی یا نظری در رابطه با مطالب گفته شده دارید لطفا در قسمت کامنت‌ها در میان بگذارید.

مطالب مرتبط

برای برداشت محصول سالم پیشنهاد می‌کنیم با دیگر «آفات و بیماری‌های گوجه فرنگی» آشنا شوید تا اقدامات پیشگیری از بیماری‌ها را به موقع انجام دهید. مقالۀ ذکر شده را حتماً مطالعه کنید.
جهت تقویت گوجه فرنگی و پیشگیری از بروز بیماری‌ها، پیشنهاد می‌کنیم از یک برنامه «کود دهی گوجه فرنگی» است که طبق توصیه کارشناسان کشاورزی تهیه شده باشد. توصیه می‌کنیم مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید.

پرسش‌های پرتکرار

مهم‌ترین عامل انتقال بیماری سفیدک پودری گوجه فرنگی به مزرعه و گلخانه چیست؟

عواملی مانند کاشت نشاء آلوده، جریان هوا و حشرات ناقل در انتقال بیماری سفیدک پودری گوجه فرنگی موثرند.

بهترین راه پیشگیری از بیماری سفیدک پودری گوجه فرنگی چیست؟

می‌توان گفت که بهترین روش پیشگیری از بیماری سفیدک پودری گوجه فرنگی کاشت ارقام مقاوم می‌باشد.

آیا مصرف کودها تاثیری بر کنترل بیماری سفیدک پودری دارد؟

بله مصرف کودهای فسفیت پتاسیم و کلسیم بالا باعث القای مقاومت گیاه به بیماری‌های قارچی خواهد شد.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 0 / 5. امتیاز های این مقاله: 0

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها