روش احداث باغ انگور داربستی و نکات مربوط به آن

باغ انگور داربستی

باغداری یکی از فعالیت‌های مهم کشاورزی است که نه تنها به تأمین نیازهای غذایی انسان کمک می‌کند؛ بلکه به عنوان یک منبع درآمد پایدار نیز شناخته می‌شود. یکی از محصولات باغی که به‌ویژه در مناطق معتدل و نیمه‌گرمسیری محبوبیت زیادی دارد انگور است.

طبق مطالعات و تجربه‌ی باغداران کاشت انگور به شکل داربستی یکی از بهترین و پربازده‌ترین روش‌های احداث باغ انگور است؛ بنابراین در این مقاله به بررسی مراحل احداث باغ انگور داربستی و نکات مربوط به آن خواهیم پرداخت و همه جوانب لازم برای موفقیت در این کار را مورد بررسی قرار می‌دهیم. 

چکیده
احداث باغ انگور داربستی به عنوان یک روش مدرن و مؤثر در کشاورزی می‌تواند تحولی بسیار عالی در تولید انگور ایجاد کند. همان‌طور که گفتیم این سیستم نه تنها به بهبود کیفیت و کمیت محصول کمک می‌کند؛ بلکه مدیریت بهتری از منابع را نیز فراهم می‌آورد.
باتوجه‌به مزایای متعدد این روش کشاورزان بیشتر باغ‌های انگوری که جدید احداث می‌شوند داربستی هستند و حتی خیلی از باغبانان قدیمی و سنتی نیز به روش داربستی روی آورده‌اند.
به‌طورکلی اگر نکاتی مثل شرایط آب و خاک، نصب درست داربست‌ها و فاصله‌ی مناسب رعایت شوند این روش به افزایش بهره‌وری و تناژ محصول کمک بسیاری خواهد کرد.

مزایای کاشت انگور به روش داربستی

قبل از اینکه به آموزش احداث باغ انگور داربستی بپردازیم بیایید با مزایای بی‌نظیر آن نسبت به روش سنتی احداث باغ انگور آشنا شویم:

  • افزایش تولید
    یکی از بارزترین مزایای کشت انگور به روش داربستی افزایش چشمگیر تولید میوه است. با استفاده از داربست درختان به صورت عمودی رشد می‌کنند و این امر موجب می‌شود که نور بیشتری به برگ‌ها برسد.
    نور کافی برای فتوسنتز حیاتی است و با افزایش فتوسنتز تولید میوه نیز افزایش می‌یابد. همچنین در روش کشت داربستی باغداران می‌توانند تعداد بیشتری درخت انگور در زمین بکارند و بیشترین بهره‌وری را از زمینشان داشته باشند.
  • بهبود کیفیت میوه
    قرارگیری میوه‌ها در ارتفاع و دور از سطح خاک تهویه مناسب‌تری را برای آنها فراهم می‌آورد که باعث کاهش رطوبت در اطراف میوه‌ها می‌شود و احتمال بروز بیماری‌های قارچی و آفات را کاهش می‌دهد.
    همچنین کاهش تماس میوه‌ها با خاک به کاهش آلودگی و افزایش کیفیت نهایی محصول منجر خواهد شد. در نتیجه میوه‌ها دارای طعم و رنگ بهتری خواهند بود.
  • سهولت در برداشت و مدیریت باغ
    یکی دیگر از مزایای کشت داربستی سهولت در مدیریت باغ است؛ چرا که نظم ایجاد شده باعث می‌شود نظارت بر وضعیت گیاهان، آبیاری، تغذیه و کنترل آفات ساده‌تر انجام شود.
    همچنین برداشت انگورها بسیار سریع‌تر و راحت‌تر پیش می‌رود و نیازی به حرکت‌کردن خیلی زیاد در باغ نیست. این ایجاد نظم در باغ نه تنها به زیبایی آن می‌افزاید، بلکه به صرفه جویی در وقت و انرژی نیز کمک می‌کند.
  • کاهش آفات و بیماری‌ها
    همان‌طور که گفتیم در روش داربستی به دلیل قرارگیری میوه‌ها در ارتفاع بالاتر، تهویه‌ی مناسب‌تری برای درختان انجام می‌شود و امکان رشد قارچ‌ها و شیوع بیماری‌ها و آفات کمتر است.
    داربستی بودن درختان تشخیص و شناسایی بیماری‌ها را نیز بسیار ساده‌تر می‌کند، در این شرایط استفاده از کودهای موثر در از بین بردن آفات و قارچ‌ها مانند «کود گوگرد برای انگور» آسان‌تر است. علاوه بر این امکان استفاده از روش‌های بیولوژیک کنترل آفات در باغ انگور داربستی وجود دارد چرا که دسترسی به شاخه‌ها آسان‌تر خواهد بود.
  • مدیریت بهتر آبیاری
    در روش کشت داربستی امکان استفاده از سیستم‌های آبیاری پیشرفته مانند آبیاری قطره‌ای وجود دارد که نه تنها باعث صرفه‌جویی در مصرف آب می‌شود؛ بلکه به تأمین نیاز آبی دقیق گیاهان کمک می‌کند. در این روش آب به جای هدر رفتن درست در کنار ریشه تزریق می‌شود و توسط آن جذب خواهد شد.

در مقاله «آبیاری انگور» روش اصولی آبیاری این گیاه را بیان کرده‌ایم و بهترین روش را برای آبیاری این گیاه معرفی کرده‌ایم. اکنون باید با مراحل احداث باغ انگور داربستی و ایستاده آشنا شوید.

روش کاشت داربستی انگور

احداث باغ انگور ایستاده

احداث باغ انگور ایستاده روشی سنتی برای کشت انگور است که هنوز هم در برخی مناطق استفاده می‌شود؛ اما مزایای کمتری نسبت به روش داربستی دارد. انگورهای رشدیافته بدون داربست به نور خورشید کمتری دسترسی دارند و در نتیجه بازده کمتری دارند. همچنین بیشتر در معرض بیماری‌ها و آفات قرار می‌گیرند و برداشت آنها دشوارتر است.

آموزش احداث باغ انگور داربستی و نکات مهم آن

در روش انگور داربستی باید ابتدا محل مناسبی را انتخاب کنید که دارای زهکشی خوب، نور خورشید کافی و دسترسی به آب باشد؛ سپس خاک را آماده کرده و داربست‌ها را نصب کنید. انگورها را در پایه داربست‌ها بکارید و در طول رشد آنها را به صورت عمودی روی داربست‌ها ببندید.

معرفی بهترین نوع داربست انگور

انتخاب بهترین نوع داربست انگور بستگی به عوامل مختلفی از جمله اندازه باغ انگور، نوع انگور کشت شده و بودجه موجود دارد. به‌طورکلی داربست‌های فلزی بادوام‌تر و مستحکم‌تر از داربست‌های چوبی هستند، اما قیمت بیشتری دارند و ممکن است از پس هزینه‌های آنها بر نیایید.

داربست‌های چوبی مقرون‌به‌صرفه‌تر هستند، ولی ممکن است نیاز به تعمیر و نگهداری بیشتری داشته باشند. پیشنهاد ما این است که قبل از کاشت نهال‌ها حتماً از استحکام پایه‌ها مطمئن شوید و از سیم گالوانیزه برای بستن درختان استفاده کنید.

روش ساخت داربست در روش باغ انگور داربستی

برای ساخت داربست در روش باغ انگور داربستی، ابتدا باید محل پایه‌ها را مشخص کنید. پایه‌ها باید به اندازه کافی محکم باشند تا بتوانند وزن انگورها را تحمل کنند. پایه‌ها را باید در فاصله مناسب از یکدیگر نصب کنید؛ فاصله بین پایه‌ها بستگی به نوع داربست و اندازه انگورها دارد. بهتر است داربست‌ها را به شکلی قرار بدهید که کنار هر پایه یک درخت کاشته شود.

پس از اتمام نصب پایه‌ها و اطمینان از محکم بودنشان سیم‌های گالوانیزه یا هر سیمی که استفاده می‌کنید را بین پایه‌ها بکشید. سیم‌ها یا کابل‌ها باید به اندازه کافی محکم باشند تا بتوانند وزن انگورها را تحمل کنند. فاصله بین سیم‌ها نیز بستگی به نوع انگور و اندازه‌ی نهال‌ها دارد. پس از کاشت انگورها باید آنها را به صورت عمودی روی داربست‌ها ببندید؛ البته به شکننده بودن نهال‌های انگور توجه داشته باشید و حین بستن آنها با ظرافت و آرامی کار کنید.

بهترین فاصله کاشت درخت انگور در روش داربستی

به‌طورکلی فاصله بین درختان انگور باید به اندازه‌ای باشد که انگورها بتوانند به راحتی رشد کنند و به نور خورشید کافی دسترسی داشته باشند و بسیار مهم است که این فاصله به درستی رعایت شود. فاصله معمول کاشت درختان انگور در روش داربستی بین ۱.۵ تا ۳ متر است.

توجه داشته باشید که در باغ‌های بزرگ و پیشرفته فاصله بین ردیف‌ها باید به اندازه‌ای باشد که امکان عبور ماشین آلات و تجهیزات بزرگی که برای برداشت و سایر عملیات زراعی استفاده می‌شوند وجود داشته باشد.

شرایط محیطی لازم برای کاشت انگور به روش داربستی 

برای کاشت انگور به روش داربستی، توجه به چندین نکته کلیدی و مهم ضروری است که می‌تواند تأثیر زیادی بر کیفیت و کمیت محصول نهایی داشته باشد.

نور

انگور گیاهی است که به نور مستقیم آفتاب نیاز دارد و بنابراین انتخاب مکانی با نور کافی و بدون سایه‌بان‌های بزرگی که ساختمان‌ها ایجاد می‌کنند بسیار حائز اهمیت است. تأمین نور کافی نه تنها به رشد بهتر گیاه کمک می‌کند؛ بلکه بر کیفیت میوه‌ها نیز تأثیر مثبت می‌گذارد.

تهویه

علاوه بر نور تهویه مناسب نیز از دیگر عوامل مؤثر در موفقیت کاشت انگور است. انتخاب منطقه‌ای با تهویه خوب می‌تواند به کاهش رطوبت اضافی کمک کند که این امر از بروز بیماری‌های قارچی و آفات جلوگیری می‌کند.

جنس داربست

بهتر است برای ساخت داربست از موادی مانند چوب، فلز یا پلاستیک فشرده مقاوم استفاده کنید تا بتواند وزن شاخه و میوه‌ها را تحمل کند. انتخاب جنس مناسب نه تنها به پایداری ساختار کمک می‌کند، بلکه سلامت درخت و نشکستن درخت انگور را نیز تأمین می‌کند.

شاخه‌ها درخت انگور پس از تشکیل غوره سنگین می‌شوند و چون در ارتفاع هستند اگر به درستی توسط داربست نگه داشته نشوند آسیب می‌بینند و میوه‌ی آنها بی کیفیت خواهد بود.

کاشت انگور ایستاده

رعایت فاصله

 فاصله بین بوته‌ها و ردیف‌ها باید به گونه‌ای باشد که گیاهان به راحتی رشد کنند و نور و هوا به خوبی بین آن‌ها جریان یابد. همان‌طور که گفتیم برای کاشت انگور داربستی معمولاً فاصله ۱.۵ تا ۳ متر بین نهال‌ها مناسب است.

هرس منظم

 هرس برای کنترل رشد، افزایش تهویه و نوردهی بهتر به گیاهان ضروری است. هرس به کنترل رشد گیاه کمک کرده و باعث افزایش تهویه و نوردهی بهتر به گیاهان می‌شود. این کار نه تنها به حفظ سلامت گیاه کمک می‌کند، بلکه به تولید میوه‌های باکیفیت‌تر نیز منجر خواهد شد.

مراقبت از شاخه‌ها

 در زمان رشد درختان باید شاخه‌های سنگین را به داربست متصل کنید تا از شکستن آن‌ها جلوگیری شود. این کار باعث می‌شود که گیاه بتواند به طور مؤثرتری رشد کند و باردهی بیشتری داشته باشد. با رعایت این نکات، می‌توان از کاشت انگور به روش داربستی بهره‌وری بیشتری داشت و محصولاتی با کیفیت بالا تولید کرد.

تبدیل باغ انگور سنتی به داربستی

تبدیل باغ انگور سنتی به سیستم داربستی به بهبود نورگیری و تهویه بوته‌ها کمک کرده و در نتیجه کیفیت و کمیت محصول را افزایش می‌دهد. بهتر است تبدیل باغ انگور سنتی به باغ انگور داربستی در اواخر زمستان و پس از هرس کردن شاخه‌ها انجام شود. برای این کار باید پایه‌های داربست را در جای مناسب کنار درختان قرار دهید و بین آنها را سیم‌کشی کنید.

بعد کافی است که با سیم مناسب درختان را به آرامی به داربست‌ها ببندید. کمی طول می‌کشد تا درختان به شکل درست روی داربست‌ها قرار بگیرند و به این روند عادت کنند. این تغییر شاید کمی سخت باشد؛ اما نه تنها به بهبود کیفیت محصول کمک می‌کند؛ بلکه مدیریت باغ را نیز آسان‌تر می‌سازد.

سخن پایانی 

این مقاله به آموزش احداث باغ انگور داربستی و نکات مربوط به آن پرداختیم، مزایای آن را توضیح دادیم، این روش را با روش قدیمی احداث انگور مقایسه کردیم و موضوعات مختلفی را در این مورد بررسی نمودیم. امیدواریم پس از خواندن این مطلب از اطلاعات جدیدی که به دست آوردید به خوبی بهره بگیرید.

مطالب مرتبط

برای درشت شدن انگورها و افزایش تناژ تولید می‌توانید از کودهای مختلفی استفاده کنید. ما در مقاله «بهترین کود برای درشت شدن انگور» یکی از بهترین کودها برای افزایش اندازه انگورها به همراه روش مصرف معرفی کرده‌ایم.
شناخت زمان کوددهی راز موفقیت در کشت انگور است. شما با مطالعه مقاله «بهترین زمان برای کوددهی انگور» می‌توانید اطلاعات مفیدی در این مورد به دست بیاورید.
استفاده از کود برای باردهی بیشتر درخت انگور یکی از راه‌های افزایش تولید محصول و سودآوری بیشتر است. در همین راستا مطالعه مقاله «کود افزایش باردهی انگور» را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

سؤالات متداول

1. آیا هزینه‌های احداث باغ انگور داربستی بالا است؟

شاید شما بابت خرید داربست‌ها و سیم‌های مورد نیاز هزینه‌ی نسبتاً زیادی پرداخت کنید، اما با توجه به افزایش بهره‌وری و کیفیت محصول این هزینه‌ها معمولاً در طول زمان جبران می‌شوند.

2. چگونه می‌توان از آفات و بیماری‌ها در باغ داربستی جلوگیری کرد؟

با رعایت اصول بهداشت باغ، استفاده از سموم مجاز و انتخاب ارقام مقاوم می‌توان از بروز آفات و بیماری‌ها جلوگیری کرد.

3. مدت زمان برداشت محصول در باغ داربستی چقدر است؟

بسته به نوع انگور و شرایط محیطی معمولاً بین ۲ تا ۵ سال بعد از کاشت می‌توان انتظار برداشت محصول را داشت.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 1 / 5. امتیاز های این مقاله: 1

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها