درخت گردو یکی از مقاومترین درختها است که در نواحی مختلف کشور رشد و پرورش مییابد. اما این درخت پرقدرت و مقاوم نیز، ممکن است به یک سری بیماریها و مشکلات مبتلا شود.
یکی از مهمترین و شایعترین بیماریهایی که درختان گردو را تهدید میکند بیماری آنتراکنوز یا لکه سیاه گردو است. این بیماری از بیماریهای جدی و شایع برای درختان گردو محسوب میشود که در سراسر دنیا جان درختان را تهدید میکند و حتی سبب خسارتهای کمی و کیفی به درختان مختلف از جمله گردو شده است.
در اثر این بیماری، میوهها و سایر بافتهای درخت آسیب میبینند و باردهی درخت تا سالها متوقف میشود. به همین علت آشنایی با علائم اولیه این بیماری و مقابله با آنها، برای جلوگیری از گسترش آن بسیار حائز اهمیت است. مطلبی که قرار است در ادامه به آن بپردازیم.
چکیده بیماری آنتراکنوز گردو یکی از بیماریهای قارچی درخت گردو است که در اثر دما و رطوبت نامناسب ایجاد میشود. از علائم این بیماری وجود لکههای تیره روی تمام قسمتهای درخت، ریزش برگها و میوههای نارس است. جمعآوری برگهای آلوده، ضدعفونی لوازم هرس و سمپاشی با قارچک و سموم مسی مانند اکسی کلر مس از روشهای پیشگیری و درمان این بیماری است. استفاده از کود فسفیت پتاسیم مایع یکی دیگر از راههای کنترل و پیشگیری از این بیماری است که بهترین برند این کود فسفیت پتاسیم شوک است. |
بیماری آنتراکنوز گردو چیست؟
بیماری آنتراکنوز یا لک سیاه گردو یک بیماری قارچی است که درختان گردو را به خود درگیر میکند. این بیماری نیز مانند سایر بیماریهای قارچی، به علت دمای نامناسب و رطوبت بالا به وجود میآید. به همین علت، اغلب درختان گردوی مناطق مرطوب به این بیماری مبتلا میشوند.
آنتراکنوز میتواند خسارتهای شدید و صدمات جبرانناپذیری را ایجاد کند که این خسارتها تا سالها بعد همچنان بر جای میمانند. بیماری آنتراکنوز گردو، تمام قسمتهای برگ، میوه، ساقه و حتی تنه درخت را درگیر میکند و در پی آن کیفیت محصولات به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند.
به همین علت شناخت این بیماری و علائم آن برای مداوای سریع درخت و جلوگیری از گسترش آن اهمیت ویژهای دارد. چرا که جلوی مرگ درخت و بروز خسارتهای جدی را میگیرد.
این بیماری در سال ۱۸۱۵ در اروپا برای اولینبار مشاهده و بهعنوان یکی از شایعترین بیماریها در آسیا و مدیترانه تبدیل شد. پس از آن، در سال ۱۳۳۱ برای اولینبار در ایران وجود این بیماری به گزارش رسید.
علائم بیماری آنتراکنوز گردو چیست؟
شناخت علائم اولیه آنتراکنوز، برایآنکه بتوانید بهموقع این بیماری را تشخیص داده و برای درمان آن اقدام کنید اهمیت ویژهای دارد. از جمله مهمترین علائم این بیماری بهوجودآمدن لکههای تیره و خاکستری روی تمام قسمتهای درخت است. این لکهها ظاهری نامنظم دارند و بدون حاشیه یا با حاشیه قرمز یا تیرهرنگ ظاهر میشوند.
بیماری آنتراکنوز سبب ریزش زودهنگام برگ درختان میشود. همچنین درخت گردویی که به این بیماری مبتلا شده، رشد اندکی دارد. اگر درخت گردو در اوایل فصل بهار یا تابستان به آنتراکنوز مبتلا شود برگها و میوههای نارس آن شروع به ریزش میکنند.
اگر این بیماری در اواسط تابستان درخت را درگیر کند، میوههای درخت بدرنگ و پوسیده میشوند. اما این مشکل تنها برای یک سال نیست. بلکه محصولات سال بعد نیز با مشکل کاهش کیفیت بار مواجه میشوند و از میزان باردهی درخت به طور چشمگیری کاسته میشود.
روشهای پیشگیری از بیماری آنتراکنوز در باغات گردو
جالب است بدانید که بیماری آنتراکنوز در زمستان به درخت گردو حمله میکند و بخشهای مختلف این درخت ارزشمند را مورد هدف قرار میدهد. به همین علت یکی از مهمترین کارهایی که برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری باید انجام دهید، جمعآوری برگها و درختان آلوده از زمین و انتقال آنها به بیرون از باغ است.
اگر درخت شما پارسال به این بیماری مبتلا شده حتماً چک کنید که برگ یا میوه بیمار روی درخت نباشد و اگر بود آن را بچینید و از بین ببرید. همچنین میتوانید برای پیشگیری و کنترل این بیماری از ازت استفاده کنید.
راه درمان آنتراکنوز گردو چیست؟
اگر زمانی متوجه این بیماری شدید که درخت گردو به این بیماری مبتلا شده، اکنون باید بهجای پیشگیری دنبال راه درمان باشید. به همین منظور باید به روش زیر عمل کنید.
- جمعآوری برگهای آلوده از کف باغ
در مرحله اول تمامی برگهای آلوده را از کف باغ جمعآوری کنید. سعی کنید این برگها را در محلی خارج از باغ بسوزانید تا به طور کامل از بین بروند و اثری از آنها باقی نماند. - ضدعفونی ابزار هرس و باغبانی
تمام ابزار و آلات باغبانی را با استفاده از سموم مناسب ضدعفونی کنید تا هیچ اثری آنتراکنوز روی این ابزار و وسایل باقی نماند. - سمپاشی با قارچکش و سموم مسی مانند اکسی کلر مس
در نهایت نیز با قارچکش و سموم مسی مانند اکسی کلر مس، تمام درختان را سمپاشی کنید.
همانطور که در مقاله «بهترین قارچ کش درخت گردو» نیز ذکر کردهایم، قارچ کش مناسب نباید هیچ آسیبی به گیاه و محصول وارد کند و برای سلامت انسان نیز بیخطر باشد. بر همین اساس در ادامه بهترین راه حل را برای درمان این بیماری به شما معرفی خواهیم کرد.
بهترین کود برای درمان بیماری آنتراکنوز گردو
اگر به دنبال قویترین قارچ کش برای مقابله با بیماریهای قارچکش هستید، کود فسفیت پتاسیم شوک بهترین گزینه است. این محصول در کشور آمریکا تولید میشود و یک محصول وارداتی است که در فرایند تولید آن از آخرین تکنولوژیهای جهان استفاده میکنند.
-
کود فسفیت پتاسیم مایع شوک400.000 تومان–3.700.000 تومان
بخش «فسفیت» قادر است عوامل بیماریزا را از بین ببرد و با قارچها مقابله کند، از طرفی پتاسیم موجود در این کود وظیفه افزایش مقاومت گیاه را برعهده دارد و از این طریق از ابتلا شدن درخت گردو به بیماریهای مختلف از جمله آنتراکنوز جلوگیری میکند.
همچنین مقداری آمینو اسید نیز در ترکیبات کود فسفیت پتاسیم شوک به چشم میخورد که میزان اثربخشی کود را چند برابر کرده و درخت سلامت خود را زودتر به دست میآورد.
فسفیت پتاسیم شوک یک نانو کود است و با فناوریهای پیشرفته تولید میشود و از ویژگیهای متمایزی همچون درصد خلوص بالا و رقیق بودن برخوردار است؛ بنابراین اثربخشی سریعی دارد و نیاز گیاه را به املاح معدنی به بهترین شکل ممکن تأمین میکند.
نحوه استفاده از کود برای درمان آنتراکنوز
کود فسفیت پتاسیم مایع شوک به دو روش آبیاری و محلولپاشی قابلاستفاده است و نحوه استفاده آن به هدف شما از کوددهی بستگی دارد. درصورتی که عامل بیماری زا در خاک و برگهای الوده روی زمین وجوددارد، حتما باید از روش کودآبیاری استفاده کنید.
روش محلول پاشی نیز برای مبارزه با قارچ در روی اندامهای بیرونی درخت کاربرد دارد و میتوانید با محلولپاشی این کود در محل آسیبدیده، عامل بیماریزا را از بین ببرید. به طور کلی کارشناسان توصیه میکنند اگر باغات شما به بیماری انتراکنوز یا هر قارچ دیگری مبتلا شد، با هر دو روش اقدام به کوددهی کنید تا از سلامت درختان خود مطمئن شوید.
نکته: یکی از نکات مهم برای افزایش راندمان آبیاری و کوددهی درخت گردو انتخاب روش صحیح آبیاری است. برای آشنایی بیشتر می توانید مقاله «آبیاری درخت گردو» را مطالعه کنید.
مقدار مصرف کود فسفیت پتاسیم برای مبارزه با آنتراکنوز
مقدار مصرف کود بستگی به عوامل مختلفی دارد و اغلب باید توسط یک کارشناس کشاورزی تعیین شود اما به طور کلی این میزان به شرح زیر است:
نحوه مصرف | مقدار مصرف در هر هکتار متناسب با سن درختان |
آبیاری | از ۳۰ تا ۵۰ لیتر به صورت شیر بشکه |
محلول پاشی | از ۵ لیتر تا ۲۰ لیتر کود در ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ لیتر آب |
زمان مصرف کود برای درمان و پیشگیری از آنتراکنوز گردو
این کود باید در سه زمان مختلف به درخت گردو افزوده شود. اولین زمان، ابتدای فصل رشد و در زمان ظاهر شدن علائم بیماری و کمی قبل از برداشت میوه است. همچنین میتوانید در ابتدای کشت جهت افزایش مقاومت درختان و پیشگیری از بروز بیماری از این کود استفاده کنید.
خرید کود فسفیت پتاسیم با عملکرد عالی
اگر برای درختان گردوی خود نیاز به کود فسفیت پتاسیم دارید میتوانید به راحتی به صفحه خرید کود فسفیت پتاسیم مراجعه و سفارش خود را ثبت کنید. شما میتوانید از مشورت کارشناسان مجرب نیاز گیاهان به صورت رایگان بهره مند شوید.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم شما را با یکی از شایعترین بیماریهای درخت گردو یعنی بیماری آنتراکنوز یا همان لکه سیاه گردو آشنا کنیم. همچنین تمام علائم این بیماری و روشهای کنترل و درمان آن را بررسی کردیم.
بهعنوان نکته پایانی توصیه میکنیم زمان احداث باغ، ارقام مقاوم نهال گردو را تهیه کنید و در نگهداری و مراقبت از درختها از جمله کوددهی، هرس، آبیاری مناسب و… دقت کافی را به خرج دهید. علاوه بر این موارد، در انتخاب و خرید کود، به سراغ برندهای معتبر و مرغوب بروید و مناسبترین کودها را متناسب با نیاز درخت گردو تهیه کنید.
مطالب مرتبط
بیماریها و آفات گوناگونی درختان گردو را تهدید میکنند که اطلاع از علائم و روشهای درمان آنها به اقدام بهموقع کمک زیادی میکند. در مقاله «بیماریها و آفات درخت گردو» انواع این بیماریها و علائم آنها را معرفی کردهایم. کودهای ان پی کا (npk) انواع مختلفی دارند که درصد عناصر تشکیل دهنده (نیتروژن، فسفر، پتاسیم) در هرکدام متغیر است و به همین دلیل کاربردهای متفاوتی نیز دارند. برای آشنایی بیشتر با آنالیز و قیمت هرکدام به صفحه «کود npk» مراجعه نمایید. |
سؤالات متداول
ایجاد لکههای سیاه با حاشیه قرمز روی تمام قسمتهای درخت گردو، ریزش برگها و میوههای نارس
بله اگر در فصل تابستان درخت گردو به این بیماری مبتلا شود گردوها بدرنگ و پوسیده میشوند. بهعلاوه در صورت عدم اقدام برای رفع مشکل، محصول سال آینده هم تحتتأثیر قرار میگیرد.
کود فسفیت پتاسیم شوک