بیماری بلایت گردو – راهکارهای کنترل این بیماری خطرناک

بیماری بلایت گردو

یکی از مهم‌ترین بیماری‌های گردو بلایت گردو است که سالانه خسارت قابل توجهی به باغات گردو وارد می‌کند. این بیماری علاوه بر ریزش میوه‌ها و کاهش عملکرد کمی باغات، باعث سیاه شدن مغز گردو می‌شود که این مهم باعث کاهش کیفیت میوه‌ها جهت صادرات محصول نیز می‌شود. در این مقاله قصد داریم به تشریح این بیماری بپردازیم و راه‌های مقابله با آن را توضیح دهیم. این مقاله برای باغداران گردو و افرادی که قصد احداث باغ گردو دارند توصیه می‌شود، با ما همراه باشید.

خلاصه‌ای از این مقاله
بیماری بلایت گردو خسارت جدی به باغات گردو وارد کرده و باعث کاهش کمیت و کیفیت محصول می‌شود. روش‌های مقابله با آن شامل کاشت ارقام مقاوم مانند چندلر، محلول‌پاشی با سم بردو در مراحل کلیدی رشد، و مدیریت آبیاری و هرس شاخه‌های آلوده است. رعایت بهداشت باغ و استفاده از فسفیت پتاسیم به‌عنوان مکمل می‌تواند در کنترل این بیماری مؤثر باشد.

عامل و خسارت بیماری بلایت گردو

این بیماری که به نام باکتریوز گردو نیز شناخته می‌شود، توسط باکتری گرم منفی Xanthomonas campestris ایجاد می‌شود که تنها جنس گردو را آلوده می‌کند. این باکتری یکی از خسارت‌زاترین عوامل بیماری‌زا در درختان گردو است و می‌تواند به طور میانگین 50 درصد و در شرایط طغیانی تا 80 درصد به باغات خسارت وارد کند. خسارت ناشی از این بیماری شامل کاهش محصول، سیاه شدن مغز گردو، و افت کیفیت میوه‌ها برای صادرات است.

نحوه انتقال و گسترش بیماری بلایت گردو

عامل اصلی انتقال این بیماری بارندگی است، به همین دلیل در سال‌های پرباران شدت خسارت افزایش می‌یابد. همچنین گرده‌های گل آلوده، حشرات، و پرندگان نقش مهمی در گسترش این بیماری به سایر درختان گردو دارند. این عوامل می‌توانند باعث آلودگی گسترده در باغات شوند و مدیریت صحیح آن‌ها اهمیت زیادی دارد.

چرخه بیماری بلایت گردو

باکتری‌هایی که در سطح شاخه‌ها و برگ‌های آلوده رشد می‌کنند زمستان را به همان صورت در سطح اندام آلوده می‌گذرانند. در بهار با گرم شدن هوا و شروع رشد درخت باکتری‌ها فعالیت خود را آغاز می‌کنند. در این شرایط گل‌ها و اندام تازه روییده در درختان به شدت آلوده هستند و باعث انتقال باکتری به سایر اندام‌ها خواهند شد.

علائم بیماری بلایت گردو روی برگ‌ها
علائم بیماری بلایت گردو روی تنه

علائم بیماری بلایت گردو

اصلی‌ترین علامت این بیماری لکه‌های قهوه‌ای تا سیاه رنگ روی اندام‌های مختلف درخت است. این علائم در اندام‌های مختلف درخت متفاوت است. در ادامه به تشریح آن‌ها خواهیم پرداخت.

  • علائم بیماری بلایت گردو روی شاخه‌ها

علائم بیماری بلایت گردو در شاخه‌های جوان ظاهر می‌شود به طوری که ابتدا بخش‌هایی از شاخه دچار لکه شده و به مرور به مغز شاخه نفوذ کرده و تمام آن را سیاه می‌کند.

علائم بیماری بلایت گردو روی شاخه‌ها
  • علائم بیماری بلایت گردو روی برگ‌ها

علائم بیماری بلایت در برگ‌ها ابتدا به صورت لکه‌های قهوه‌ای رنگ در سطح برگ ظاهر می‌شود و به مرور خشک می‌شود. همچنین سیاه شدن و بد فرم شدن حاشیه برگ‌های جوان از دیگر علائم این بیماری می‌باشد.

  • علائم بیماری بلایت گردو روی گل‌ها

علائم بیماری بلایت در گل‌ها به شکل سیاه شدن و چروکیده شدن گل‌ها ظاهر می‌شود. در نهایت گرده‌هایی که توسط این گل‌ها تولید می‌شوند نیز آلوده هستند و در صورتی که به گل ماده منتقل شوند آن را آلوده می‌کنند.

  • علائم بیماری بلایت گردو روی میوه‌ها

میوه‌های آلوده در محل گلگاه دارای لکه‌های سیاه رنگ شده و پس از مدتی دچار ریزش می‌شوند. برخی میوه‌ها که روی درخت باقی می‌مانند نیز کاملا سیاه شده و عامل انتشار بیماری به نقاط دیگر درخت یا باغ می‌باشد. همچنین میوه‌هایی که درگیر این بیماری شدند دارای مغز سیاه و چروکیده هستند.

کنترل و درمان بیماری بلایت گردو

از آنجایی که این بیماری توسط باکتری ایجاد می‌شود، اندام‌های آلوده شده قابلیت درمان ندارند و روش‌های مقابله با این بیماری شامل پیشگیری و کنترل می‌باشد. در ادامه به روش‌های مختلف مدیریت این بیماری اشاره خواهیم کرد.

کاشت ارقام مقاوم به بیماری بلایت گردو

می‌توان گفت اصلی‌ترین راه مقابله با بیماری بلایت گردو انتخاب و کاشت ارقام مقاوم به این بیماری است. به طور کلی می‌توان گفت به دلیل حساسیت بالای این بیماری نسبت به بارندگی، ارقامی که دیرتر شکوفا می‌شوند نسبت به ارقامی که زود شکوفا می‌شوند مقاومت بیشتری خواهند داشت. به عنوان مثال رقم چندلر که یک رقم دیر شکوفا است گزینه بهتری نسبت به سایر ارقام گردو می‌باشد.

کنترل شیمیایی بیماری بلایت گردو

بهترین سموم برای مبارزه شیمیایی با این بیماری سموم مسی هستند. جهت کنترل این بیماری محلول‌پاشی ترکیب بردوفیکس در چهار مرحله توصیه می‌شود. این مراحل باید در یک‌سال به صورت متوالی انجام شود در زیر ارائه شده است:

  1. تورم جوانه‌ها
  2. آغاز گلدهی
  3. گلدهی کامل
  4. ظهور اولین میوه‌ها

نکته: مهم‌ترین و اثرگذارترین مراحل اول و دوم هستند که بیشترین تاثیر را در کنترل این بیماری خواهند داشت.

تاثیر فسفیت پتاسیم در درمان بیماری بلایت گردو

فسفیت پتاسیم با القای مقاومت به درختان می‌تواند درختان را نسبت به بیماری بلایت گردو تا حد مناسبی مقاوم کند اما باید در نظر گرفت که موثرترین سم برای مقابله با این بیماری سم بردو می‌باشد. کاربرد فسفیت پتاسیم در کنار بردو به عنوان یک ترکیب تکمیلی می‌تواند در کنترل بیماری موثر باشد.

کود فسفیت پتاسیم شوک یکی از بهترین کودهایی است که بازه پی اچ رشد باکتری را تغییر می‌دهد تا باکتری نتواند به خوبی رشد کند. 52 درصد فسفیت و 34 درصد پتاسیم در این کود می‌توانند سیستم ایمنی گیاه را فوق العاده مقاوم کنند تا به راحتی دچار بیماری نشوند.

برای آشنایی بیشتر با این محصول می‌توانید بر روی آن کلیک کنید، همچنین کارشناسان نیاز گیاهان می‌توانند به شما مشاوره تلفنی بدهند.

مدیریت آبیاری

رطوبت عامل انتشار بیماری بلایت گردو است و آبیاری بیش از حد و یا آبیاری به وسیله آب فشان‌هایی که رطوبت باغ را بالا می‌برند می‌تواند در شیوع این بیماری موثر باشد. پس مدیریت آبیاری نقش مهمی در کنترل این بیماری خواهد داشت. پیشنهاد می‌کنیم برای انجام «آبیاری گردو» به صورت اصولی مقاله ذکر شده را مطالعه کنید.

هرس درختان

هرس شاخه‌های آلوده باعث حذف عامل بیماری خواهد شد. همچنین هرس شاخه‌های اضافی که باعث شلوغی تاج درخت شده‌اند نیز به گردش هوا و تبادل اکسیژن در تاج درخت می‌شود. هوادهی به تاج درخت باعث کاهش خسارت بیماری خواهد شد.

بهداشت باغ

یکی از اصول اولیه در مدیریت بیماری‌های باغات رعایت بهداشت باغ است. هرس و جمع آوری و سوزاندن شاخه‌های آلوده و برگ‌های آلوده، جلوگیری از ورود نهال، پایه و پیوندک آلوده از اصول اولیه مهم در بهداشت باغ هستند.

کلام پایانی

بیماری بلایت گردو متاسفانه در سال‌های اخیر در کشور ایران انتشار زیادی پیدا کرده است و درختان گردو قدیمی و زیادی را بیمار و دچار خسارت کرده است. در این مقاله به معرفی این بیماری و راه‌های درمان آن پرداخته شد. آیا در منطقه شما نیز بیماری بلایت گردو مشاهده شده است؟ تا به حال چه اقدامی برای مبارزه با این بیماری انجام دادید؟

مطالب مرتبط

رعایت تغذیه گردو کمک می‌کند که مقاومت درخت بیشتر شود و رشد و باردهی نیز افزایش یابد، پیشنهاد می‌کنیم جدول کود دهی گردو را مطالعه کنید و مطابق با نظر کارشناسان درختان خود را تغذیه کنید.
یکی دیگر از بیماری‌هایی که خسارت سنگینی به باغات گردو وارد می‌کند، بیماری آنتراکنوز گردو است که پیشنهاد می‌کنیم حتماً اطلاعات خود را راجع به این بیماری افزایش دهید.

پرسش‌های متداول

بهترین راه کنترل بیماری بلایت گردو چیست؟

کاشت ارقام مقاوم به بیماری بلایت از موثرترین روش‌های مدیریت این بیماری می‌باشد در کنار آن بهتر است از سایر روش‌های ذکر شده در مقاله به صورت تلفیقی نیز استفاده شود.

برای مقابله با بیماری بلایت گردو مقاوم‌ترین رقم گردو کدام است؟

رقم چندلر مقاومت خوبی نسبت به این بیماری دارد.

چه عاملی بیشترین تاثیر را در انتقال این بیماری خواهد داشت؟

رطوبت نسبی باغ تاثیر بسیار زیادی در انتقال این بیماری خواهد داشت، بارندگی‌های مداوم در ابتدای بهار تاثیر زیادی در شیوع این بیماری خواهد داشت.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 0 / 5. امتیاز های این مقاله: 0

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها