فاصله کاشت درخت گردو و نقش آن در افزایش عملکرد

فاصله کاشت درخت گردو

درخت گردو با توجه به محصول پرطرف‌دار و پرخاصیتی که دارد از باارزش‌ترین درختان در کشور محسوب می‌شود. اهمیت گردو سبب شده تا بسیاری از کشاورزان و باغداران به کشت درخت آن تمایل داشته باشند. اما تنها علاقه‌مندی به این کار برای رسیدن به محصول باکیفیت کافی نیست بلکه باید اصول کشت مانند فاصله کاشت درخت گردو رعایت شود.

از جمله اصولی که باید مورد توجه قرار بگیرد، می‌توان به آبیاری صحیح، کوددهی مناسب، گرده افشانی، هرس کردن و فاصله مناسب کاشت درختان گردو و… اشاره کرد.

ما در این مقاله قصد داریم به اهمیت فاصله کاشت گردو بپردازیم. اگر به رشد بهتر و باردهی بیشتر محصول خود اهمیت می‌دهید با ما همراه باشید. 

چکیده
فاصله کاشت درخت گردو بستگی به عوامل مختلفی مانند نوع گردو، سیستم ریشه‌ای درخت، ارتفاع و قطر درخت و سیستم آبیاری دارد. 
کشاورزان بهترین فاصله را به صورت میانگین بین ۷ تا ۱۰ متر در نظر می‌گیرند.
درختانی با ارتفاع کمتر نیاز به فاصله کمتر و درختانی با ارتفاع بالاتر نیاز به فاصله بیشتر دارند. 
فاصله کم درختان مشکلاتی مانند عدم امکان عبور ماشین آلات کشاورزی از میان درختان، کاهش نور برای قسمت‌های زیرین شاخه‌ها، کاهش دریافت مواد مغذی و آب توسط درخت و در نتیجه کاهش باردهی و ریزشدن گردوها را به وجود می‌آورد

چرا بهینه سازی فاصله کاشت درخت گردو اهمیت دارد؟

همان‌طور که گفتیم رعایت فاصله کاشت درختان گردو بر باردهی هر چه بهتر این درخت تأثیرگذار است. فاصله مناسب کاشت نهال گردو حدود ۷ تا ۱۰ متر در طول و عرض می‌باشد تا بعدها که درخت بزرگ‌تر شد، چتر درختان مانع رسیدن نور کافی نشود. عوامل تأثیر گذار روی تعیین فاصله درخت گردو را در ادامه بررسی می‌کنیم.

اهمیت فاصله در کاشت درخت گردو

دریافت نور توسط درخت گردو

با توجه به اینکه درخت گردو بسیار بزرگ و گسترده است بیش از بسیاری درختان دیگر به نور نیاز دارد. درخت گردو در سال‌های بلوغ شروع به باردهی می‌کند و قسمت‌هایی که نور بیشتری دارند باردهی بیشتری هم خواهند داشت.

در حالی که در قسمت‌های داخلی درخت که نور کمتری به آن‌ها می‌تابد، گردوها کوچک‌تر و ریزتر می‌شوند. در نتیجه درختان گردو برای آنکه به نهایت رشد برسند نیازمند نورگیری مناسب هستند. این درختان در شرایط آب و هوایی معتدل تا مرطوب و مدیترانه‌ای یا آب و هوای خشک و کوهستانی به خوبی رشد می‌کنند.

با این حال بعضی از انواع درخت گردو وقتی رشد می‌کنند و ارتفاع آن‌ها بالا می‌رود شاخ و برگ‌شان با درخت کناری برخورد کرده و به این شکل نور لازم به برخی از شاخه‌ها نمی‌رسد.

بر این اساس است که باید توجه داشته باشید که هر کدام از نهال‌های گردو با فاصله مناسب از یکدیگر کاشته شوند. همچنین وقتی که فاصله کاشت نهال گردو به اندازه کافی باشد عبور ماشین آلات باغداری راحت‌تر بوده و به درختان آسیبی وارد نمی‌شود.

توسعه سیستم ریشه‌ای درخت گردو

سیستم ریشه‌ای درخت گردو قدرت بسیار زیادی دارد؛ ریشه‌های اصلی آن به طور عمیق و ریشه‌های جانبی به شکل افقی رشد می‌کنند.

در ارتباط با میزان رشد ریشه عمقی، گزارش مبنی بر ۵/۳ متر می‌باشد؛ در حالی که در مناطق کوهستانی حاشیه رودخانه‌ها، قدرت رشد به دلیل جنس شنی خاک و سطح مناسب آب‌های زیرزمینی رشد بیشتری دارد. در مورد رشد ریشه‌های جانبی نیز رشد تا شعاع ۲۵ متر هم صورت می‌گیرد. 

کاهش آسیب و بیماری درختان گردو

با توجه به تاج بزرگ درخت گردو، پس از چند سال از رشد درخت، شاخه‌ها در هم می‌پیچند که سبب ریزش برگ‌های درخت می‌شود. زمانی که تصمیم به کاشتن درختان گردو می‌گیرید لازم است به ارتفاع، قطر و اندازه نهال توجه کرده و پس از آن اقدام به کاشت کنید.

به طور کلی، رعایت فاصله کاشت نهال گردو، اولین قدم برای رسیدن به محصولی باکیفیت و بدون آسیب می‌باشد. زیرا نزدیکی زیاد درختان باعث عدم دریافت مواد مغذی و نور به مقدار کافی و بروز آسیب‌های ناشی از آن می‌شود.

علاوه بر فاصله کاشت مناسب، در نظر گرفتن مولفه‌های دیگری مانند خاک مناسب، ارتفاع زمین از سطح دریا، نوع نهال و… نیز در رشد عالی درختان گردو نقش دارند. به این نکات در مقالۀ «کاشت درخت گردو» پرداخته‌ایم که پیشنهاد می‌کنیم آن را حتماً مطالعه کنید.

مناسب‌ترین فاصله کاشت درخت گردو

همان طور که گفتیم فاصله کاشت درخت گردو تا حد زیادی به ارقام مختلف گردو بستگی دارد. برخی از انواع گردو مانند گردوی اسرائیلی قد کوتاهی دارد و نیازی به فاصله زیاد بین درختان ندارد.

تأثیر رعایت فاصله برای کاشت درخت گردو در بازدهی آن

اما برخی انواع دیگر مانند درخت پکان به دلیل قد بلندی که دارد، فاصله بیشتری نیاز دارد. این درخت تا ارتفاع ۱۵ متری رشد می‌کند بنابراین نیاز به فضای کافی برای گسترش شاخ و برگ‌ها دارد.

بنابراین بهتر است در زمان احداث باغ گردو علاوه بر باردهی و کیفیت نوع گردو به ارتفاع درخت و نوع گستردگی شاخه‌ها و تناسب آن با مساحت زمین خود هم توجه کنید. بر اساس مواردی که گفتیم میانگین فاصله برای درختان گردو بین ۷ تا ۱۰ متر است.

سخن نهایی

توجه به برخی از نکات می‌تواند در باردهی هر چه بیشتر محصول و کیفیت بالاتر آن مؤثر باشد. فاصله کاشت گردو هم یکی از این موارد است که رعایت آن در نتیجه نهایی درخت گردو تأثیر بسزایی دارد. ما در این مقاله به موضوع فاصله کاشت نهال گردو پرداختیم و اهمیت آن را توضیح دادیم.

در پایان اگر در ارتباط با مقاله پیش رو، سؤال یا پیشنهادی دارید آن را با ما در میان بگذارید.

مطالب مرتبط
استفاده از کود 20-20-20 به اندازه رعایت فاصله کاشت روی بازدهی درختان گردو اثر گذار است. برای آشنایی بیشتر مطالعه مقاله «کود سه بیست برای درخت گردو» را پیشنهاد می‌کنیم.
در همین زمینه مطالعه مقاله «کود فروت ست برای گردو» به منظور افزایش تناژ محصول گردو را به شما توصیه می‌کنیم.
استفاده از اسید هیومیک توان مقاومتی درخت گردو را افزایش می‌دهد. برای آشنایی با نحوه مصرف و اثرات این کود مقاله «اسید هیومیک برای گردو» را مطالعه کنید.

سؤالات متداول

1. فاصله مناسب بین درخت گردو چقدر باید باشد؟

از آنجایی که درختان گردو یا پایه‌های کوتاه یا بلند دارند نمی‌توان فاصله دقیقی را برای همه آن‌ها در نظر گرفت. اما به طور تقریبی می‌توان ۷ تا ۱۰ متر را فاصله مناسب دانست.

2. چه عواملی روی تعیین فاصله کاشت درخت گردو اثرگذار است؟

نوع رقم گردو، ارتفاع و قطر تنه درخت، سیستم ریشه‌ای درخت گردو روی تعیین فاصله تأثیرگذار است.

3. فاصله مناسب چه تأثیری روی خروجی محصول گردو دارد؟

فاصله کافی به رشد و توسعه بهتر درخت گردو کمک می‌کند؛ در حالی که فاصله ناکافی باعث ایجاد رقابت در کسب نور و مواد مغذی و آب شده و در نتیجه بازدهی باغ کاهش می‌یابد.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 3.7 / 5. امتیاز های این مقاله: 3

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها