هندوانه جزو گیاهان آبدار، شیرین و محبوب است اما این محبوبیت فقط به انسانها محدود نمیشود، بلکه موجودات دیگری از جمله قارچها، باکتریها و آفات مختلف به این میوه تابستانه علاقه زیادی دارند. اگر شما جزو کشاورزانی هستید که هندوانه کشت میکنید این مطلب را از دست ندهید.
در این مقاله به برخی از مهمترین آفات و بیماری های هندوانه اشاره میکنیم و راههای درمان و پیشگیری را به طور کامل توضیح میدهیم. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
خلاصهای از این مقاله بیماریهای هندوانه به دو گروه قارچها و آفات تقسیم میشوند. قارچهای هندانه شامل بیماری آنتراکنوز، بیماری بوته میری، بیماری سفیدک سطحی یا پودری، بیماری سفیدک داخلی هستند. بهترین کود برای درمان قارچ هندوانه، کود فسفیت پتاسیم (شوک یا بمب) است. مهمترین آفات هندوانه، آفت کنه، آفت شته جالیز و آفت مگس جالیز است. بهترین کود برای آفات هندوانهای که در خاک رشد میکنند، کود گوگرد شوک است. |
انواع بیماری ها و قارچ هندوانه
هندوانه میوهای پر طرفدار و خوشمزه است که دارای خواص زیادی برای سلامتی بدن ما است، اما مانند هر میوه دیگری، هندوانه نیز ممکن است به بیماریهای مختلفی مبتلا شود. برخی از انواع بیماری های هندوانه شامل:
بیماری آنتراکنوز هندوانه
بیماری آنتراکنوز (Anthracnose) یکی از بیماریهای قارچی است که میتواند روی هندوانه ظاهر شود. این بیماری معمولا در مناطق گرم و مرطوب شدیدتر است زیرا از طریق باد و باران منتقل میشود و به محصولات خسارت میزند.

|
|
بیماری بوته میری هندوانه
بیماری بوته میری یکی از انواع بیماریهای هندوانه است که عامل آن، قارچ فایتوفترا است و میتواند گیاه را آلوده کند اما به خود میوه آسیب نمیزند. این بیماری که به مرگ سیاه نیز شهرت دارد، معمولا در مناطق گرم و مرطوبتر گزارش شده است و شدت آن نیز به میزان رطوبت و دما بستگی دارد و باعث خسارت بر روی محصول میشود.

|
|
بیماری سفیدک سطحی یا پودری هندوانه
بیماری سفیدک سطحی هندوانه نیز یکی از بیماریهای قارچی است که بر روی برگ هندوانه ظاهر میشود. در این بیماری، قارچ درون برگهای بوته هندوانه رشد میکند و باعث ظهور لکههای سفید روی سطح برگها میشود.

|
سعی کنید هندوانه را با فاصله کافی بکارید تا هوا بتواند بین بوتهها جریان پیدا کند. اگر از روش آبیاری بارانی استفاده میکنید، آبیاری قطرهای را جایگزین کنید، یا اول صبح گیاهان را آبیاری کنید تا زمان غروب، بوتهها خشک شوند. تناوب زراعی را رعایت کنید و در صورت ابتلای هندوانه به این بیماری، حتما از قارچ کش مناسب استفاده کنید. |
بیماری سفیدک داخلی هندوانه
بیماری سفیدک داخلی هندوانه یکی دیگر از بیماری های هندوانه است که عامل آن قارچ است و باعث خسارت زیادی میشود. این بیماری معمولا در مناطق معتدل و مرطوب و با شرایط رطوبتی بالا رخ میدهد و باعث تخریب برگهای هندوانه میشود.

|
|
برای درمان قارچ هندوانه چه کنیم؟
بیماریهای قارچی هندوانه، باید بلافاصله توسط قارچ کش فسفیت پتاسیم درمان شوند. کود فسفیت پتاسیم شوک و فسفیت پتاسیم بمب، دارای عنصر فسفیت، پتاسیم، آمینو اسید و دیگر عناصر بی ضرر هستند که پس از محلول پاشی، سیستم دفاعی گیاه را فعال میکنند.
میدانیم که قارچها در یک بازۀ ph خاص رشد میکنند، کود فسفیت پتاسیم میتواند این بازه را تغییر دهد تا ادامه فعالیت قارچها غیر ممکن شود. در ادامه میتوانید با کلیک بر روی هر محصول، جزئیات بیشتر را مشاهده کنید.
-
کود فسفیت پتاسیم مایع بمب323.000 تومان–2.987.750 تومان
-
کود فسفیت پتاسیم مایع شوک480.000 تومان–4.450.000 تومان
این کودها با تکنولوژی نانو کود تهیه شدهاند، به این معنی که ذرات آنها به اندازهای کوچک شدهاند که پس از مصرف، سریعاً جذب گیاه میشوند.
آفات هندوانه چیست؟
هندوانه، به دلایل مختلفی میتواند انواع آفات را به خود جذب کند. یکی از این موارد رنگ خاص و بوی شیرین آن است. همچنین به علت عدم رعایت نکات کوددهی، آبیاری نامناسب، شرایط آب و هوایی نامساعد و… دارای گلهای ضعیف و توپر میشود که آفات میتوانند به راحتی به گلهای ضعیف حمله کنند و باعث خسارت زیادی شوند. در ادامه 2 مورد از مهمترین آفات هندوانه و روشهای مقابله و درمان را توضیح میدهیم.
آفت کنه هندوانه
کنهای که معمولا به هندوانه حمله میکند، کنه تار عنکبوتی است که به کنه دو نقطهای نیز معروف است. این کنه در سطح زیرین برگ هندوانه رشد میکند و نوع مادۀ آن در زیر برگ تخم گذاری میکند.
این تخمها به لاروهای شش پا تبدیل میشوند که به پورهها و سپس کنه بالغ تبدیل میشوند. این کنه چرخه زندگی سریعی دارد و در شرایط مساعد، کل چرخه زندگیاش در کمتر از یک تا دو هفته تکمیل میشود.
این کنه با دهانش سطح برگ را سوراخ میکند و از شیره گیاهی برگ تغذیه میکند و از این طریق به هندوانه آسیب میزنند. البته گیاه آلوده، میوه کمتر و کوچکتری نیز تولید میکند. با ضعیف شدن گیاه هندوانه، خطر ابتلا به دیگر بیماری نیز افزایش مییابد.

علائم کنه در هندوانه اندازه این کنه 0.4 میلی متر، رنگ آن سبز کم رنگ تا زرد است و با چشم دیده نمیشود. اگر این کنه را زیر میکروسکوپ مشاهده کنید، در پشت آن دو خال بسیار کوچک تیره رنگ وجود دارد. اما به طور کلی، باعث ایجاد لکههای ریز یا زرد رنگ در سطح بالایی برگ میشوند. با ادامه فعالیت این کنه، برگها ممکن است زرد، برنزی یا قهوهای شوند و در نهایت نکروز شده و زودتر بریزند. |
درمان و جلوگیری از هندوانه بوتههای هندوانه را مرتب بررسی کنید و اگر نشانهای از سوراخ شدن برگها یا تغییر رنگ برگها مشاهده کردید، بتوانید با آن مقابله کنید. آبیاری مناسب، از بین بردن علفهای هرز و جلوگیری از مصرف بالای اوره (ازت) میتواند از وقوع این بیماری جلوگیری کند. برای درمان این بیماری از آفت کش یا کنه کش مناسب استفاده کنید. |
آفت شته جالیز هندوانه
شته جالیز یکی از آفات مهمی است که به هندوانه حمله میکند. این آفت به طور معمول رنگ سبز، زرد و یا قرمز دارند و در زیر برگها و در نواحی میان رگهای برگها به صورت کلنی زندگی میکنند. شته جالیز با فرو کردن خرطوم خود به برگهای هندوانه، شیره گیاهی را میمکد و موجب خشک شدن و زرد شدن برگها میشود.

|
|
آفت مگس جالیز هندوانه
مگس جالیز یکی دیگر از آفات هندوانه است که خسارتهای زیادی وارد میکند. این آفت زیر پوست میوههای جوان تخم ریزی میکند و هر بار حدود 20 الی 30 عدد تخم میگذارد.

|
|
درمان آفات هندوانه
یکی از کودهایی که میتواند آفات موجود در خاک را از بین ببرد، کود گوگرد است. کود گوگرد زمانی که اکسید میشود، تبدیل به اسید سولفوریک میشود و ph خاک را کاهش میدهد. از آنجا که برخی آفات در خاک قلیایی یا خنثی بهتر رشد میکنند، کود گوگرد خاک قلیایی را به خاک اسیدی تبدیل میکند تا ادامه فعالیت برای آنها غیر ممکن شود.
همچنین این کود میتواند تغذیه و تولید مثل آفاتی که در خاک رشد میکنند را مختل کند؛ با افزایش میکروارگانیسمهای مفید خاک منابع مواد مغذی و فضای رشد برای آفات محدود شده و از تکثیر آنها جلوگیری میشود.
-
کود گوگرد مایع 80 درصد شوک440.000 تومان–3.850.000 تومان
برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به کود گوگرد شوک، بر روی محصول کلیک کرده تا با جزئیات آن آشنا شوید.
ما در مقالهای تحت عنوان جدول کود دهی هندوانه درباره نحوه کوددهی و زمان آبیاری آن به طور کامل صحبت کردهایم. پیشنهاد میکنیم جهت کسب اطلاعات بیشتر و جلوگیری از بروز آفات و بیماری های هندوانه حتما آن را مطالعه کنید.
علت زرد شدن بوته هندوانه
یکی از عوامل اصلی زرد شدن هندوانه، بیماری فوزاریوم است. این قارچ خاکی از طریق ریشه به گیاه هندوانه حمله میکند و رگهای آب رسان به گیاه را مسدود میکند و منجر به پژمرده شدن و زرد شدن برگها میشود. این بیماری با حرکت قارچ از طریق سیستم آوندی گیاه به سمت بالا پیشرفت میکند و باعث زرد شدن، پژمرده شدن و در نهایت نابودی برگها میشود.
یکی دیگر از دلایل احتمالی زرد شدن بوته هندوانه، به خصوص اگر ابتدا برگهای مسن را تحت تاثیر قرار دهد و با علائم دیگری مانند توقف رشد یا پیچ خوردگی برگ همراه باشد، می تواند کمبود مواد مغذی مانند کمبود آهن باشد.
پیشنهاد میکنیم مقالۀ کود آهن برای هندوانه را نیز مطالعه کنید، تا اگر مزرعه شما درگیر کمبود آهن شده، سریعا اقدام به درمان کنید.
کلام آخر
بسیاری از بیماری های هندوانه و خسارات وارد شده ناشی از آفات به دلیل عدم رعایت اصول آبیاری و کوددهی نادرست است. هندوانه جزو گیاهانی است که دورههای آبیاری کوتاهی دارد بنابراین انتخاب زمان مناسب آبیاری و کنترل رطوبت در خاک از نکات مهم کشت هندوانه محسوب میشود.
مزرعه هندوانه شما تا به حال درگیر کدام چه بیماریهایی شده است؟ برای مبارزه با این بیماریها، چه روش درمانی را انجام دادهاید؟ دعوت میکنیم تجربیات ارزشمند خود را با دیگر کشاورزان عزیز به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط * یکی از دیگر کودهایی که بافت خاک را اصلاح میکند و از طریق تنظیم ph خاک، از بروز بیماریها و آفات پیشگیری میکند، کود هیومیک اسید برای هندوانه است. برای اطلاع از فواید و زمان مصرف این کود ارگانیک، به مقالۀ ذکر شده مطالعه کنید. * زمانی که بوته هندوانه در معرض گرمای شدید قرار میگیرد ممکن است دچار سوختگی شود، یکی از کودهایی که از تنشهای دمایی جلوگیری میکند کود جلبک دریایی برای هندوانه است. پیشنهاد میکنیم مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید تا با این کود بیشتر آشنا شوید. |