بهترین تکنیک کاشت هندوانه؛ معرفی زمان کاشت هندوانه در مناطق مختلف

آموزش کاشت هندوانه

میوه هندوانه در فصل‌های گرم بسیار مورد استقبال قرار می‌گیرد. با توجه به قابلیت پرورش آسان و نیز ارزش اقتصادی بالای آن، بسیاری از کشاورزان زمین‌های خود را به کاشت هندوانه اختصاص می‌دهند. همیشه این سوال را از ما می‌پرسید که چگونه هندوانه بکاریم؟

ما در این مقاله صفر تا صد کشت هندوانه را از مرحله آماده سازی زمین هندوانه قبل از کشت تا زمان برداشت به طور کامل  توضیح داده‌ایم و تلاش کردیم به تمامی سوالات در رابطه با طرز کاشت هندوانه پاسخ دهیم. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

خلاصه‌ای از این مقاله
کاشت هندوانه در سه مرحله، آماده سازی زمین، ایجاد جوی و پسته، کاشت بذر یا نشاء هندوانه در زمین انجام می‌شود و پس از آن به مراقبت احتیاج دارد.
بهترین زمان کاشت هندوانه در مناطق گرمسیر اواخر فصل زمستان و بهترین زمان کاشت هندوانه در مناطق شمال کشور، اواخر بهار تا اوایل تابستان است.

بهترین زمان کاشت هندوانه

بوته هندوانه به عنوان یک گیاه گرما دوست شناخته می‌شود و  به شرایط آب و هوایی خاصی نیاز دارد تا بتواند به بهترین شکل ممکن رشد کند و عملکرد خوبی داشته باشد.

بهترین زمان کاشت هندوانه زمانی است که دما بین 20 تا 30 درجه سانتیگراد می‌باشد و نور خورشید به مقدار کافی به درخت هندوانه برسد. همچنین رطوبت نسبی بین 60 تا 80 درصد و خاک حاصلخیز با زهکشی مناسب و و ph بین 6 تا 7 الزامی است.

بهترین زمان کاشت هندوانه در مناطق گرمسیر در اواخر فصل زمستان است، به جز آن در دیگر فصول سال در مناطق گرم می‌توان هندوانه را کشت کرد.

استان مازندران هم در کاشت هندوانه بسیار موفق عمل می‌کند، اما زمان کاشت هندوانه در مازندران چه وقتی است؟ در مازندران، زمانی که خاک گرم شده و خطر سرمازدگی از بین رفته است، هندوانه کاشته می‌شود. از اواخر بهار تا اوایل تابستان زمان مناسبی برای کاشت این محصول در مازندران است.

دمای خاک برای رشد هندوانه در مازندران باید بالاتر از 15 درجه سانتی گراد باشد. در بخش بعدی به آموزش کاشت هندوانه می‌پردازیم.

آموزش کاشت هندوانه

همانطور که گفته‌ایم هندوانه یک گیاه یک‌ساله است و برای رشد خود به خاک حاصلخیز، آب و هوای معتدل تا گرم و نور خورشید غنی نیاز دارد. پرورش هندوانه به دلیل نیاز به حجم زیاد آب و مراقبت‌هایی که برای رشد و پرورش آن لازم است، جزو کشت‌های پرآب محسوب می‌شود. در ادامه تمام مراحل کاشت هندوانه در زمین کشاورزی را به ترتیب توضیح می‌دهیم.

آماده سازی زمین

قبل از کشت هر محصولی ابتدا لازم است جهت آماده سازی زمین اقدام کنید و گیاه هندوانه نیز از این قائله مستثنی نیست. از آنجاییکه هندوانه ریشه‌های عمیق و به طول 2 متر دارد، بنابراین برای آماده سازی زمین انجام شخم پاییزه ضروری است.

بهترین بستر برای کشت هندوانه خاک‌های شنی – رسی و لومی می‌باشند. دقت کنید که خاک حتما باید زهکشی خوبی داشته باشد.

سپس در ابتدای شروع فصل رشد با اضافه کردن کودهایی حاوی عناصر نیتروژن و فسفر به تقویت ریشه گیاه کمک کرده و از این طریق بذر یا نشاء هندوانه زودتر و بهتر رشد می‌کنند.

برای اینکه بدانید در هر مرحله از رشد هندوانه چه کودی استفاده کنید تا برداشت عالی داشته باشید، پیشنهاد می‌کنیم حتما به مقالۀ جدول کود دهی هندوانه مراجعه کنید.

ایجاد جوی و پشته

برای کاشت بذر هندوانه در زمین لازم است با کمک تراکتور یا بیل تعدادی پشته در زمین کشاورزی ایجاد کنید. فاصله بین پشته‌ها بین 60 سانتی متر تا 1.8 متر با توجه به فضایی که در اختیار دارید می‌تواند متفاوت باشد.

ایجاد پشته برای کاشتن هندوانه باعث می‌شود تنفس ریشه گیاه بهبود پیدا کند و رطوبت اضافی خارج شود و با این کار از ابتلای بیماری‌هلایی که در اثر رطوبت بالا بوجود می‌آید جلوگیری می‌شود.

کاشت بذر یا نشاء هندوانه در زمین

روش کاشت هندوانه به دو صورت انجام می‌شود و شما می‌توانید بذر و نشاء هندوانه را در خاک زمین کشاورزی خود بکارید. بذر هندوانه برای جوانه زدن به دمای بالاتر از 21 درجه سانتی گراد نیاز دارد؛ بنابراین اگر در منطقه‌ای زندگی می‌کنید که دمای هوا پایین‌تر است، توصیه می‌شود کاشت هندوانه در گلخانه را انجام دهید.

یعنی بذر هندوانه را بعد از آخرین یخبندان در گلخانه بکارید و سپس بعد از چند هفته و در ابتدای فصل نشاء آن را به زمین منتقل کنید.

کاشت هندوانه در زمین اصلی

درصورتی که تمایل دارید از بذر هندوانه به طور مستقیم استفاده کنید بهتر است بعد از آخرین یخبندان و شروع گرم شدن هوا در اوایل فصل بهار بذرهای هندوانه را در زمین بکارید تا جوانه بزنند و رشد کنند.

برای این کار ابتدا حفره‌هایی به عمق 3 سانتی متر ایجاد کنید، اکنون در هر حفره 3 یا 4 بذر هندوانه قرار دهید و روی آنها را با خاک بپوشانید و سپس به آرامی خاک را فشار دهید تا از تبخیر رطوبت اطراف دانه جلوگیری کنید.

مراقبت از گیاه هندوانه

بذرهای هندوانه پس از گذشت یک هفته تا ده روز جوانه زده و رشد می‌کنند. البته این زمان به عوامل زیادی از جمله عمق کشت بذرها، دمای خاک و… بستگی دارد. دقت کنید خاک اطراف جوانه هندوانه نباید خشک شود و برای جلوگیری از این اتفاق باید حداقل روزانه یک بار آبیاری انجام شود.

رشد هندوانه

بعد از گذشت چندین روز و زمانیکه گیاه رشد کرد و ارتفاع آن به 10 سانتی متر رسید، نوبت استفاده از مالچ است. پاشیدن مالچ بر روی پشته‌ها از رشد علف‌های هرز جلوگیری می‌کند و دمای خاک را برای گیاه متعادل می‌کند.

طریقه آبیاری هندوانه به این صورت است که پس از مشاهده گل‌های هندوانه دفعات آبیاری را به هر 3 روز یک بار کاهش دهید و آبیاری را در هر زمان که خاک زمین خشک شد تکرار کنید. البته در روزهای گرم تابستان به دلیل تعرق بالا حتی اگر خاک هندوانه هنوز مقداری رطوبت دارد، برای جلوگیری از پژمردگی آب کافی را به گیاه برسانید.

برای افزایش شیرینی و خوش طعم شدن هندوانه، در زمان نزدیک برداشت تعداد دفعات آبیاری را کاهش دهید اما اگر مجددا در برگ‌های گیاه پژمردگی را مشاهده کردید از انجام این کار خودداری کنید.

نکته: شاخ و برگ هندوانه را در هنگام آبیاری زمین، خشک نگه دارید. با رعایت این نکات در مراحل رشد هندوانه، می‌توانید محصول بهتری را برداشت کنید.

برداشت هندوانه

در شرایط مناسب و در صورت رعایت تمام نکات ذکر شده، هندوانه برای رسیدن در آب و هوای گرم به 4 ماه زمان نیاز دارد. برای فهمیدن اینکه هندوانه آماده برداشت است یا خیر، می‌توانید به روش‌های زیر عمل کنید:

  1. تغییر رنگ پوسته: زمانی که هندوانه آماده برداشت است، رنگ پوسته آن تغییر می‌کند و به رنگ سبز تیره تبدیل می‌شود. همچنین، نوارهای روی پوسته‌ی هندوانه کمی خشک می‌شوند.
  2. صدای بلند: با ضربه زدن به پوسته هندوانه‌ای که کاملا رسیده است صدای بلندی به وجود می‌آید. این صدا نشان می‌دهد که هندوانه پر از آب می‌باشد و آماده برداشت است.
  3. اندازه: در زمانی که هندوانه آماده برداشت است، اندازه آن بیشتر از قبل می‌شود و وزن آن افزایش پیدا می‌کند.
  4. شاخه‌های خشک شده: شاخه‌های خشک شده کنار هندوانه به معنای آماده برداشت بودن آن هستند.
  5. تست لمسی: هنگام لمس کردن هندوانه، پوسته‌ی آن باید حساس و نرم باشد. اگر پوسته هنوز سخت باشد، هندوانه هنوز آماده برداشت نشده است.

خرید کودهای مناسب رشد هندوانه از نیاز گیاهان

در فروشگاه اینترنتی نیاز گیاهان، کودهای معتبر وارداتی از برندهای شوک و بمب موجود است. تمامی کودهای موجود در فروشگاه ما توسط تکنولوژی نانو کود ساخته شده‌اند که بالاترین جذب را در میان کودها دارند. شما می‌توانید جهت خرید کود کشاورزی مورد نظرتان جهت رشد عالی هندوانه، به صفحه ذکر شده مراجعه کنید.

کلام آخر

بوته هندوانه یک گیاه گرما دوست است که به میزان کافی گرما، رطوبت و خاک لومی نیاز دارد. کاشت هندوانه به دلیل نیاز به حجم زیاد آب و مراقبت‌هایی که برای رشد و پرورش آن لازم است، جزو کشت‌های پرآب محسوب می‌شود.

در صورت انجام تمام نکات گفته شده در آموزش نحوه کاشت هندوانه و ایجاد پشته‌های استاندارد و آبیاری کافی شاهد افزایش رشد محصولات خود خواهید بود.

مطالب مرتبط
* پس از کاشت هندوانه، بسیار شاهد این هسیتم که این محصول درگیر بیماری‌ها و آفات مختلف می‌شود، برای آشنایی و درمان آفات و بیماری‌های هندوانه می‌توانید به مقالۀ ذکر شده مراجعه کنید.
* از آنجا که افزایش تناژ هندوانه برای کشاورزان بسیار اهمیت دارد، در مقاله‌ای به بررسی بهترین کود برای افزایش تناژ هندوانه پرداخته‌ایم، پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را مطالعه کنید.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 3.7 / 5. امتیاز های این مقاله: 35

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
اسلام طاطاری

با سلام خدمت خانم مهندس واقعا عالی بود فقط زمان کاشت فاصله هندوانه ۶۰ الی ۸۰ سانتی متر و هر پشته هندوانه ۲متر الی ۲ متر ۲۰ سانتی متر باشه خوب جواب میده وهمچنین هندوانه را تکی بکارید هندوانه درشت ومشتر پسند می شود طاطاری هستم از شهرستان گنبد کاووس