بهترین زمان کشت گندم در خوزستان و دیگر مناطق جنوب کشور

کشت گندم به‌عنوان یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی در جنوب کشور محسوب می‌شود که نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور دارد. در واقع، کشت گندم به‌عنوان یکی از محصولات استراتژیک و حیاتی، در زمینه تأمین نیازهای غذایی و صادرات به خارج از ایران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

به همین دلیل ما در این مقاله تمام نکات مربوط به بهترین زمان کشت گندم در خوزستان و دیگر مناطق جنوب کشور را جمع آوری کرده‌ایم و روش کاشت گندم در خوزستان را توضیح داده‌ایم تا بتوانیم به شما در برداشت گندم با تناز بالا کمک کنیم. تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید.

خلاصه‌ای از این مقاله
بهترین زمان کاشت گندم در استان‌های جنوبی در کشت بهاره به طور معمول از اواخر بهمن تا اوایل اسفند و در کشت پاییزه نیز از اواسط مهر تا اواسط آبان است.
با توجه به آب و هوای گرم و نیمه خشک تا خشک جنوب ایران، کشت خطی گندم به طور کلی به عنوان کارآمدترین روش برای کشت دیم و آبی توصیه می‌شود.

بهترین زمان کشت گندم در جنوب

کشت گندم در استان‌های جنوبی ایران بسته به نژادهای مختلف آن (گندم زمستانه، گندم بهاره) معمولا در دو فصل بهار و پاییز انجام می‌شود. در ادامه بر اساس آب و هوای هر استان، بهترین زمان کشت گندم را بررسی می‌کنیم.

  • بهترین زمان کشت گندم در خوزستان

استان خوزستان به طور متوسط حدود 500 هزار هکتار زمین تحت کشت گندم دارد که 65 درصد آن آبی و 35 درصد آن دیم است.

بهترین زمان کاشت گندم در خوزستان وقتی است که دمای هوا بین 25-15 درجه سانتیگراد باشد تا بذرهای گندم رشد و نمو مطلوبی داشته باشند؛ بنابراین درجه حرارت بالا یا کمتر از این مقدار سبب افزایش تنفس، کاهش فتوسنتز و کاهش وزن دانه خواهد داشت.

گندم بهاره دیم اواخر بهمن تا اوایل اسفند
گندم بهاره آبی اواخر بهمن تا اوایل اسفند (با انعطاف زمانی بیشتر)
گندم پاییزه دیماواخر مهر تا اواسط آبان
گندم پاییزه آبیاواخر مهر تا اواسط آبان (با انعطاف زمانی بیشتر)
  • بهترین زمان کشت گندم در فارس
گندم بهاره دیم اواخر بهمن تا اواسط اسفند
گندم بهاره آبیاواخر بهمن تا اوایل اسفند
گندم پاییزه دیماوایل تا اواسط آبان
گندم پاییزه آبی اواسط مهر تا اوایل آبان
  • بهترین زمان کشت گندم در کرمان
گندم بهاره دیم اوایل تا اواسط اسفند
گندم بهاره آبی اواخر بهمن تا اوایل اسفند
گندم پاییزه دیماواخر مهر تا اوایل آبان
گندم پاییزه آبیاوایل مهر تا اوایل آبان
  • بهترین زمان کشت گندم در سیستان و بلوچستان
گندم بهاره دیم اوایل اسفند
گندم بهاره آبی اواخر بهمن تا اوایل اسفند
گندم پاییزه دیمبه دلیل محدودیت های آب و هوایی معمولاً انجام نمی‌شود.
گندم پاییزه آبیاواخر مهر تا آبان
  • بهترین زمان کشت گندم در بوشهر
گندم بهاره دیماوایل اسفند
گندم بهاره آبیاواخر بهمن تا اوایل اسفند
گندم پاییزه دیم اوایل تا اواسط آبان
گندم پاییزه آبی اواخر مهر تا اواسط آبان

علاوه بر زمان‌هایی که برای کشت به شما توصیه کردیم، پیشنهاد می‌کنیم مجدداً به توصیه کارشناسان کشاورزی و شرایط آب و هوایی توجه کنید.

بهترین روش کشت گندم در خوزستان و جنوب کشور

 روشی که کارایی بالا برای هر دو نوع کشت آبی و دیم در جنوب کشور را دارد، روش کاشت خطی گندم است. چرا که امکان کاشت دقیق و استفاده بهینه از آب و مواد مغذی را فراهم می‌کند. همچنین برای کشاورزی مکانیزه مناسب است و مدیریت علف‌های هرز و برداشت گندم را آسان می‌کند.

بهترین روش کشت گندم در خوزستان

ما در مقاله معرفی انواع روش‌های کشت گندم به معرفی روش‌های کشت خطی، کشت کرتی، کشت نواری، کشت روی پشته‌های بلند و… پرداخته‌ایم که با مطالعه آن می‌توانید بهترین روش کاشت گندم در خوزستان را انتخاب کنید.

علاوه بر انتخاب روش مناسب برای کشت کشت گندم در جنوب، استفاده از قویترین کود مایع برای گندم نیز تاثیر بسزایی در افزایش تناژ محصول دارد.

در جنوب کشور چه نوع بذر گندمی بکاریم؟

اقلیم جنوب کشور دارای آب‌وهوای گرمسیری با زمستان‌های ملایم، بهارهای گرم و تابستان‌های داغ و طولانی است.

به‌طورکلی، بذر مناسب برای کشت گندم در جنوب به عوامل مختلفی نظیر شرایط آب‌وهوایی، خاک، نوع بذر، رقم و عمق کاشت آن بستگی دارد. اما در کل برای کشت گندم در جنوب باید بذر باکیفیت و مقاومت بالایی را انتخاب کرد.

برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به اینکه در مناطق گرمسیری کشور مانند استان خوزستان و بوشهر چه نوع بذری بکارید که مطابق روش کشت گندم (دیم یا آبی) شما باشد، پیشنهاد می‌کنیم به مقاله بهترین بذر گندم برای مناطق گرمسیری مراجعه نمایید. 

کود افزایش تناژ گندم در جنوب کشور

در مرحله کوددهی نیاز است جهت آماده سازی زمین برای کشت گندم در جنوب ابتدا زمین کشاورزی را با کمک کودهای مناسب آغشته کنید و سپس کاشت بذر را آغاز کنید. اما استفاده از کودهای کشاورزی به همین مرحله ختم نمی‌شود.

پیشنهاد ما به شما استفاده از بهترین کود برای افزایش تناژ گندم است که می‌تواند در برداشت محصولی با کیفیت بالا بسیار موثر باشد. بنابراین از کوددهی گندم به خصوص در مناطق جنوبی کشور غافل نشوید.

افزایش تناژ گندم در جنوب کشور

تمام کشاورزان برای کشت گندم دیم و یا گندم آبی نیاز به استفاده از کود برای افزایش تناژ گندم در مراحل مختلف دارند. توصیه می‌کنیم با مطالعه مقاله بهترین برنامه غذایی و کودی گندم و جو با کودهای مورد نیاز در هر مرحله رشد آشنا شوید. در ادامه به میزان بذر مناسب برای کشت گندم در جنوب می‌پردازیم.

میزان بذر مناسب برای کشت گندم در خوزستان و جنوب

بر اساس مطالعات انجام شده، میزان بذر مناسب برای کشت گندم در جنوب در حدود 150 تا 200 کیلوگرم در هکتار است. همچنین میزان بذر گندم دیم در حدود 60 کیلوگرم در هکتار و گندم آبی در حدود 200 کیلوگرم در هکتار است.

معمولاً با رعایت فاصله کافی بین ردیف‌ها، میزان بذر کمتری هم مورداستفاده قرار می‌گیرد. استفاده از دستگاه‌های مکانیزه برای کشت گندم، از هدررفت بذرها جلوگیری می‌کند. در قسمت بعدی به آفات و بیماری‌های رایج گندم که در منطقه جنوب رایج هستند، می‌پردازیم.

بیماری‌های رایج گندم در منطقه جنوب ایران

اولین گروه بیماری‌های گندم موسوم به سیاهک گندم است که از نوع بیماری‌های قارچی بوده و معمولاً در کلیه مناطقی که گندم کشت می‌شود شیوع دارند. عامل اصلی بیماری سیاهک با جوانه‌زدن گندم شروع می‌شود و به‌تدریج با رشد گندم در داخل خوشه‌ها به زندگی خود ادامه می‌دهد. برای جلوگیری از این بیماری بهتر است روی سطح بذر و ندرتاً در خاک را قبل از کاشت با سموم مناسب و در يک نوبت ضدعفونی کرد.

زنگ‌های گندم، بیماری دیگری برای گندم هستند که علاوه بر مناطق جنوبی در بسیاری از مناطق ايران می‌توانند این محصول را درگیر کنند. بهترین راه مقابله با این بیماری، استفاده از ارقام مقاوم گندم است و یا می‌توان از سموم شیمیايی مناسب برای کنترل زنگ‌ها گندم استفاده نمود.

بیماری های گندم در جنوب ایران

ما در مقالۀ روش‌های مدیریت بیماری‌ها و آفات گندم به طور کامل به این موضوع پرداخته‌ایم که پیشنهاد می‌کنیم حتما آن را مطالعه کنید.

بیماری فوزاريومی گندم نیز یکی از مشکلات کشت گندم در جنوب است که البته اين بیماری در بیشتر مناطق کشور شیوع دارد؛ اما میزان خسارت آن متفاوت است. عامل این بیماری از طريق ريشه و طوقه به گندم حمله می‌کند و اگر شرايط مرطوب و بارندگی زیاد شود باعث آلودگی خوشه‌های گندم می‌شود. اين بیماری در طول دوران گلدهی می‌تواند خطرناک باشد. 

برداشت گندم در خوزستان

مرحله برداشت آخرین مرحله از کشت گندم است که به‌اندازه کاشت و داشت گندم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. برداشت گندم در خوزستان و شهرهای جنوبی معمولاً به علت وسعت زمین با کمباين انجام می‌گیرد.

البته معمولاً سعی می‌شود تا از کمباین‌های نو برای برداشت گندم استفاده شود تا ريزش آنها کم باشد؛ زیرا بیشترين ضايعات گندم در مرحله برداشت اتفاق می‌افتد. به‌طورکلی ساعات 9 صبح تا 10 شب بهترین زمان برای برداشت گندم در جنوب است.

نتیجه‌گیری

با توجه‌ به کیفیت بسیار خوب گندم تولیدی در جنوب ایران، این محصول در بازار جهانی تا حدود زیادی کم رقیب است. در این میان استان خوزستان یکی از مناطق جنوبی کشور به دلیل شرایط آب‌وهوایی مناسب، خاک حاصلخیز، مناطق هموار و وسیع، به یکی از مهم‌ترین قطب‌های کشت این محصول در کشور تبدیل شده است.

امیدوارم با خواندن این مطالب بتوانید تا با کشت گندم در خوزستان و جنوب کشور آشنا شوید و روش کاشت گندم را عملی کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید در قسمت نظرات سایت نیاز گیاهان با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 3.3 / 5. امتیاز های این مقاله: 20

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
علی نامداری

با سلام آیا در بهمن ماه می‌شود در اهواز گندم کاشت؟