میزان برداشت گندم در هکتار چقدر است؟ عملکرد گندم دیم و آبی

میزان برداشت گندم در هکتار

کشاورزان همواره به دنبال روش‌هایی برای افزایش تناژ گندم هستند تا به سود اقتصادی بیشتری دست پیدا کنند. اگر می‌خواهید بدانید میزان برداشت گندم در هکتار چقدر است و افزایش آن به چه فاکتورهایی بستگی دارد، باید به موارد زیادی توجه کنید که ما در این مقاله به چهار نکته اساسی اشاره کرده‌ایم. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

خلاصه‌ای از این مقاله:
در ایران به طور میانگین از هر هکتار گندم 2 تن محصول برداشت می‌شود. این مقدار در کشت دیم به میزان هشتصد کیلوگرم در هکتار است و در گندم آبی 3 تن در هکتار است.
چهار عامل از جمله نوع گندم برای هر منطقه، نوع بذر، فصل کشت و نوع کاشت (آبی یا دیم) در میزان برداشت بسیار موثر هستند.

مقدار برداشت گندم در هکتار

شما کشاورزان عزیز همیشه این سوال را از ما می‌پرسید که هر هکتار چقدر گندم میدهد؟ یا اگر مشغول دیم کاری گندم باشید حتما این سوال را دارید که هر هکتار چقدر گندم دیم می دهد؟ در ادامه پاسخ سوالات شما را می‌دهیم.

گندم میزان برداشت
میزان برداشت گندم دیم در هکتارحدود 2.5 تن در هکتار (هشتصد کیلوگرم)
میانگین برداشت گندم آبی در هر هکتار5.5 تن
بیشترین برداشت گندم در هکتار از گندم آبی10 تا 12 تن
میانگین برداشت گندم در ایران به طور کلی5 تن

در بخش بعدی عوامل تاثیر گذار برای افزایش تناژ گندم را بررسی می‌کنیم.

4 عامل تاثیرگذار برای افزایش تناژ گندم

در اکثر مواقع کشاورزان قبل از شروع به کشت گندم این سوال را می‌پرسند که میزان برداشت گندم دیم در هکتار چقدر است تا بتوانند هزینه‌ها و سود خود را به درستی محاسبه کنند.

اگر بخواهیم به طور کامل به این سوال پاسخ دهیم باید پارامترهای گوناگونی را بررسی کنیم؛ زیرا در کشت گندم عوامل متعددی مانند انتخاب نوع کشت گندم (دیم یا آبی)، رقم بذر مناسب، آب و هوای منطقه، میزان بارندگی و… تاثیر گذار هستند که البته انتخاب بهترین کود برای افزایش تناژ گندم نیز در این مورد هم تاثیر بالایی دارد. در ادامه به بررسی مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در مقدار تناژ گندم دیم و آبی خواهیم پرداخت.

 کدام نوع گندم برای هر منطقه مناسب است؟

ارقام متفاوت گندم در دو نوع پابلند و پاکوتاه وجود دارند که هرکدام با توجه به ویژگی‌هایی که دارند مناسب کشت در مناطق خاصی هستند. برای برداشت گندم با تناژ بالا لازم است تفاوت آنها را بدانید تا بتوانید گندم مناسب منطقه خود را انتخاب کنید.

  • گندم پابلند

اگر در منطقه‌ای کشت می‌کنید که اکثر روزهای سال هوا ابری است توصیه می‌شود از گندم پابلند استفاده نکنید؛ زیرا در این مناطق آفتاب به صورت مایل می‌تابد و ممکن است نور خورشید به تمام اندام‌های گیاه نرسد.

همچنین در مناطق بادخیز دچار ورس یا خوابیدگی می‌شوند و عملکرد آنها کاهش پیدا می‌کند. اما در صورتی که در مناطق بادخیز کشت می‌کنید استفاده از بادشکن بسیار ضروری است و از خوابیدگی گندم جلوگیری می‌کند.

  • گندم پاکوتاه

گرچه گندم اگر در مناطق آفتابی کاشته شود بیشترین عملکرد را خواهد داشت؛ اما گندم‌های پا کوتاه مناسب کشت در مناطق ابری هستند. در مناطق بادخیز توصیه می‌شود علاوه بر استفاده از بادشکن، گندم پا کوتاه کشت کنید.

کدام نوع بذر بیشترین میزان تناژ را می‌دهد؟

انتخاب بهترین بذر گندم تا حد زیادی به هدف شما بستگی دارد. اگر تمایل دارید گندمی که کشت می‌کنید مصرف نانوایی داشته باشد و برای تولید نان استفاده شود، باید گندم‌های نیمه سخت را انتخاب کنید. ارقام سفیدک، سرداری، بزوستایا، الموت، الوند و… که مقدار گلوتن زیادی دارند، در این دسته قرار می‌گیرند.

گندم‌های سخت در صنعت ماکارونی و گندم‌های آردی برای تولید کیک و بیسکوئیت استفاده می‌شوند. علاوه بر آن باید میزان بارندگی را نیز در نظر داشته باشید زیرا برخی ارقام مانند شاهپسند در برابر بیماری‌هایی مانند سیاهک بسیار حساس هستند و در مناطقی که میزان رطوبت بالا است دچار بیماری می‌شوند و به سمپاشی نیاز پیدا می‌کنند.

تاثیر بذر در تناژ گندم

ما در مقاله‌ای تحت عنوان بهترین بذر گندم با تناژ بالا به مقایسه و معرفی انواع بذر و ارقام گندم پرداخته‌ایم. پیشنهاد می‌کنیم برای انتخاب بذر مناسب حتما مقاله آن را مطالعه کنید.

بهترین و مناسب‌ترین فصل کشت گندم

گندم در دو فصل پاییز و بهار کشت می‌شود که کیفیت و تناژ محصول آنها باهم متفاوت است. حال سوال اینجاست که کاشت گندم در کدام فصل بیشترین بازدهی را خواهد داشت؟ در این قسمت به مقایسه کشت پاییزه و بهاره می‌پردازیم.

  • کشت پاییزه

اگر برای شخم زمین، رسیدگی به خاک و کوددهی محصول زمان کافی دارید، پیشنهاد می‌کنیم کشت پاییزه را در اولویت قرار دهید. بیشترین تناژ و بازدهی مربوط به کشت پاییزه است؛ زیرا گیاه گندم برای رشد نیاز به زمان و تغذیه اصولی دارد تا بتواند بهترین دانه گندم را تولید کند.

همچنین ارقام گندمی که دارای عملکرد بالایی هستند نیاز دارند تا حتماً دوره سرما را بگذرانند و یک تا دو هفته در دمای 2-1 درجه قرار بگیرند؛ بنابراین برای کشت پاییزه مناسب هستند.

ارقام مناسب کشت پاییز: ارقام شاهین، شاهپسند، امید، آزادی، کرج 1 و 2 و  رشید دیررس هستند و بین 260-220 روز زمان نیاز دارند تا محصول بدهند بنابراین باید در پاییز کشت شوند.

اگر می‌خواهید بدانید زمان طلایی کاشت گندم در فصل پاییز چه زمانی است و طریقه کاشت گندم پاییزه چگونه است، حتما مقاله‌ای که معرفی کرده‌ایم را مطالعه کنید.

  • کشت بهاره

زمانی که وقت کافی برای کوددهی زمین و گیاه ندارید و یا خیلی دیر تصمیم به کشت گندم گرفته‌اید؛ توصیه می‌شود از ارقامی که مناسب کشت بهاره هستند استفاده کنید. این ارقام زودرس هستند و عملکرد پایین‌تری نسبت به ارقام کشت پاییزه دارند.

ارقام مناسب کشت بهار: ارقام روشن، عدل، مغان 1 و 2، خزر و بیات، مناسب کشت در فصل بهار هستند.

اگر می‌خواهید بدانید در فصل بهار، بهترین زمان کاشت گندم بهاره چه وقتی است و نحوۀ کاشت گندم بهاره چگونه است، حتما مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید.

ما در مقاله‌ای تحت عنوان “معرفی انواع روش های کشت گندم” به طور کامل درباره اینکه از کدام روش‌ کشت گندم (کرتی، خطی، نواری و…) استفاده کنید، صحبت کرده‌ایم. پیشنهاد می‌کنیم جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله آن را مطالعه کنید.

گندم آبی بهتر است یا دیم؟

پارامتر دیگری که باید در نظر بگیرید، کشت گندم آبی یا دیم است. این دو قطعاً در کیفیت و تناژ محصول برداشتی با یکدیگر متفاوت هستند که در این بخش با بررسی تفاوت‌ها به شما کمک می‌‎کنیم تصمیمی هوشمندانه بگیرید.

  • کشت آبی

گندم‌هایی که به صورت آبی کشت می‌شوند در دوره رویشی و زایشی به آب بیشتری نیاز پیدا می‌کنند. اصلی‌ترین و مهم‌ترین تفاوت کشت آبی و دیم در تعداد روزنه‌ها است.

روزنه‌ها در ارقام  گندم آبی بیشتر است و تبخیر سطحی بیشتری اتفاق می‌افتد. همچنین در کشت آبی پنجه زنی گندم افزایش پیدا می‌کند، ارتفاع گندم بیشتر می‌شود و وزن دانه سنگین‌تر است. بنابراین با انتخاب بهترین روش کاشت گندم آبی می‌توانید به سود زیادی دست پیدا کنید.

  • کشت دیم

در این نوع کشت، گندم با آب باران تغذیه می‌شود. همچنین بذر گندم دیم باید عمیق‌تر در خاک کاشته شود و طبیعتا ریشه دوانی بیشتری نیز دارد. گندمی که به صورت دیم کاشته می‌شود روزنه‌های کمتری دارد تا از تبخیر جلوگیری کند و آب بیشتری را در خود نگه دارد.

محصول گندم

عملکرد و میزان برداشت گندم در هکتار در کشت دیم پایین است اما یکی از راهکارهای خیلی کاربردی استفاده از کود تقویتی خوشه گندم است که می‌تواند بسیار تاثیر گذار باشد.

کلام آخر

اگر می‌خواهید بیشترین تناژ گندم را در هکتار برداشت کنید باید چهار نکته اصلی را درنظر داشته باشید:

  • نوع گندم مناسب منطقه کشت را انتخاب کنید.
  • از بهترین بذر گندم استفاده کنید.
  • در فصل پاییز کشت کنید.
  • تاجای ممکن کشت آبی انجام دهید.

همچنین ضروری است تا با مشورت کارشناس متخصص طبق برنامه کودی مخصوص گندم و جو کوددهی زمین کشاورزی خود را انجام دهید تا در نهایت بیشترین بازدهی را دریافت کنید. چنانچه سوال یا نظری داریدحتماً آن را دربخش کامنت‌ها با ما در میان بگذارید.

فروشگاه نیاز گیاهان عرضه‌کننده انواع کودهای آمریکایی اصل و با کیفیت جهت فعالیت در زمینه کشاورزی می‌باشد و شما می‌توانید جهت تهیه انواع کودهای طبیعی و شیمیایی برای افزایش تناژ گندم و یا هر محصول زراعی و باغی دیگری، از طریق وب سایت فروشگاه نیاز گیاهان اقدام کرده و به صورت آنلاین سفارش خود را ثبت کنید.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 3.1 / 5. امتیاز های این مقاله: 98

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
7 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
حسین

متشکرم

جمیل حمدانی. دزفول

باسلام
زمانهای ابیاری موقع گلدهی جوانه گندم به بعد تاثیر زیادی در افزایش تناژ دارد

زهرا قنادان

سلام جناب حمدانی عزیز.
دقیقا درست فرمودید.

مهدی رحمتی

سلام باعرض احترام هرهکتار زمین آبی چقد گندم می‌دهد ؟؟؟

زهرا آرام

سلام آقای رحمتی. بسته به رقم گندم، آبیاری مناسب و سلامت گندم حین رشد میزان برداشت هم بیشتر خواهد بود. توقع میره حدوداً شش تن گندم از مزرعه آبی برداشت کنید.

مرتضی

سلام وقت بخیر من سه ساله گندم کشت میکنم ولی با داشتن آب کافی و رسیدگی خوب حداکثر برداشتم به شش تن در هکتار نمیرسه آیا امکانش هست که ازنوع بذر باشه چون شهرستان ما فقط گندم پیشگام توزیع میکنن خیلی خیلی ممنون اگه راهنمایی کنین آذربایجان غربی شهرستان خوی

زهرا قنادان

سلام مرتضی عزیز.
بله امکان داره که مشکل از بذر باشد.
یکی از موارد مهم این هست که برنامه غذایی دقیق رو برای رشد گندمتون استفاده کنید
در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتر دارید با مشاوران ما تماس بگیرید
09155995926