آموزش کامل کاشت هویج؛ از بذر تا برداشت

آموزش کاشت هویج

هویج متعلق به خانواده چتریان است و  با سبزیجاتی از جمله جعفری، کرفس، زردک، و رازیانه و موارد دیگر شباهت دارد. کاشت هویج از طریق بذر در باغ، جعبه‌های کاشت یا حتی در گلدان‌های بزرگ، بسیار آسان است، به دلیل اینکه هویج تقریباً در هر منطقه‌ای رشد می‌کند. در ادامه مقاله، آموزش کاشت تا مرحله باردهی هویج سالم که حدوداً هفتاد الی هشتاد روز طول می‌کشد را شرح داده‌ایم. دعوت می‌کنیم تا پایان مقاله همراه نیاز گیاهان باشید.

اولین گام برای کاشت هویج انتخاب نوع دلخواه است. هشت مدل اصلی از هویج وجود دارد و شما باید یک نوع هویج که از لحاظ اندازه و شکل ریشه، مناسب خاکتان باشد را انتخاب کنید. در ادامه انواع هویج را بررسی می‌کنیم:

  • هویج چنتِنای (Chantenay): این مدل هویج نیمه طویل و بی نوک می‌باشد که پنج تا شش اینچ (12 الی 15 سانتیمتر) در خاک رشد می‌کنند و در بسیاری از انواع خاک‌ها می‌توانند کاشته شود، البته خاک غنی و سنگین را ترجیح می‌دهد.
  • هویج دانورس (Danvers): این هویج، هویجی نیمه طویل و نوک دار است که برای رشد نیاز به خاک سنگین و غنی از مواد مغذی دارند. البته خاک نیز نباید زیاد عمیق باشد.
  • هویج نانت (Nantes): اصالتاً هویج نانت از کشور فرانسه است که هویج‌های استوانه‌ای با نوک‌های گرد هستند که تا عمق بین 15-22 سانتی‌متر رشد می‌کنند. مانند هویج دانورس، در خاک غنی و کم عمق و سبک رشد می‌کنند.
  • هیویج ایمپراتور (Imperator): این نوع از هویج به خاک عمیق و با تهویه خوب نیاز دارد. این هویج از طریق ریشه‌های طولانی و دوک مانند (طویل و نوک دار) قابل تشخیص است. این نوع هویج به شرایط خاک بسیار حساس و خاصی نیاز دارند، پس مطمئن شوید که خاک شما عمیق غنی است، قبل از کاشت این گونه از هویج، از زهکشی خوب خاک اطمینان داشته باشید.
  • هویج کورودا (Kuroda): هویج کورودا به رنگ نارنجی تیره خود معروف است و می‌تواند در شرایط مختلف خاک به خوبی رشد کند و انتخابی مناسب برای باغ‌های ایرانی است.
  • هویج بولرو(Bolero): هویج بولرو گونه‌ای است که به دلیل مقاومت در برابر آفات و بیماری‌ها شناخته شده است و به همین دلیل گزینه مناسبی برای کشت پایدار در ایران است.
  • هویج توپی (Ball-type): هویج توپی، همانطور که از نامش پیداست، به جای اینکه شبیه دیگر هویج‌ها بلند باشد، شکل گرد یا کروی دارد و اغلب برای تزیین غذا از آنها استفاده می‌شود.
  • هویج آمستردام (Amsterdam): این مدل، یک نوع هویج کوچک است و طول آن حدوداً 7 سانتی‌متر است و برای رشد در گلدان یا باغچه کوچک مناسب است. همچنین این نوع هویج‌ها را می‌توان زودتر برداشت کرد.

انتخاب نوع هویج برای کاشت

نکات قبل از کاشت بذر هویج

پس از اینکه نوع هویج مورد نظرتان را انتخاب کرده و بذر آن را تهیه کردید لازم است اقدامات مهمی را انجام دهید. بذرهای هویجی که بصورت نارس و کال هستند را با یک لایه خاک رس بنتونیت بپوشانید. این پوشش باید حاوی یک قارچ کش نیز باشد تا در آینده، هویج‌ها از خطر آفات و بیماری‌ها دور باشند.

گرچه این کار برای شما کمی هزینه‌بر است، اما بذرهای هویج پوشیده با خاک رس در حفظ رطوبت در طی جوانه زنی، بهتر از بذرهایی  که پوشش ندارند، عمل می‌کنند و سرعت جوانه‌زنی آنها بالاتر است.
توجه: بنتونیت ماده‌ای معدنی است از دسته رس‌ها یا شبه رس‌ها و از کانی‌های متورم شونده تشکیل شده است.خاک بنتونیت نوعی خاک رس و حاوی برخی مواد مغذی از جمله آهن، کلسیم و … برای گیاهان می‌باشد که در کشاورزی کاربردهای گسترده‌ای دارد.

بذر هویج


بذرهای روکش دار به‌دلیل رنگ و وزن متفاوت از بذرهای معمولی، خیلی راحت قابل تشخیص می‌باشند. بذور روکش دار به‌دلیل کشت بهتر باعث افزایش راندمان رشد می‌شوند و در اثر وزش بادهای شدید بدلیل وزن بیشتر این بذرها، امکان جابجایی آنها وجود ندارد.

زمان مناسب کشت هویج

هویج علاقمند به آب و هوای سرد است که هم در بهار و هم در پاییز قابل کاشت است. در فصل بهار زمانی که دمای هوا به 7 تا 10 درجه سانتیگراد می‌رسد می‌توانید هویج را بکارید؛ معمولا در اوایل بهار کشت هویج انجام می‌شود. زمان کاشت هویج در مناطق سردسیر پس از پایان سرمای بهاره در فصل بهار و در مناطق گرمسیر در اوایل پاییز است.

آموزش گام به گام نحوه کاشت هویج

سوالی که زیاد از ما پرسیده می‌شود این است که چگونه هویج بکاریم؟ برای اطلاع از روش کاشت هویج که در آن به تمامی نکات توجه شده باشد، ادامۀ این بخش را مطالعه کنید.

  1. مکانی را انتخاب کنید که خاکی با زهکشی خوب داشته باشد که حداقل 6-8 ساعت در روز نور خورشید را دریافت کند. خاک لومی نرم و شنی برای هویج ایده آل است. اگرچه نور کامل برای رشد هویج بهتر است، اما هویج می‌تواند در مکان سایه دار مانند یک محصول آب و هوای فصل خنک، نیز کاشته شده و رشد کند.
  2. اگر خاک محل کاشت سفت است حتماً آن را برای کاشت هویج نرم کنید. برای نرم‌کردن و زیر و رو کردن کامل خاک در سرتاسر منطقه کاشت، از بیل استفاده کنید.
  3. pH خاک برای کاشت هویج را بررسی کنید. pH مناسب برای کاشت هویج معمولاً بین 6.0 تا 6.8 است که در مقیاس pH، کمی اسیدی تا تقریباً خنثی است.
  4. خاک را با مواد آلی مانند کمپوست یا کود دامی که به خوبی پوسیده شده اصلاح کنید تا حاصلخیزی و زهکشی آن بهبود یابد. این کار به جوانه زنی بذرهای هویج در خاک و افزایش عملکرد کمک خواهد کرد.
  5.  بذرها را بصورت ردیفی در عمق حدود 3 سانتی متر بکارید و بین هر بذر 5 سانتی‌متر فاصله دهید.بین هر ردیف‌ را حدود 30-45 سانتی متر از هم فاصله دهید تا فضایی برای رشد هویج فراهم شود.
  6.  پس از کاشت، خاک را به خوبی آبیاری کنید.  آبیاری بذرهای هویج پس از کاشت باید بسیار با دقت انجام شود؛ چرا که سبک و شکننده هستند و اگر شما بیش از حد و یا شدید بذرها را آبیاری کنید، تمامی بذرهای هویج به‌راحتی شسته می‌شوند و از دست می‌روند.
  7. بذرهای هویج حدود یک تا سه هفته پس از کاشت به بسته به درجه حرارت خاک، جوانه می‌زنند. هر چه خاک سردتر، جوانه زنی بذور هویج طولانی‌تر خواهد شد.
  8. منطقه کاشت را عاری از علف‌های هرز نگه دارید، زیرا رقابت این علف‌ها با گیاه، می‌تواند مانع رشد هویج شود.
  9. در طول فصل رشد نیز به گوددهی هویج توجه کنید. پیشنهاد می‌کنیم برای بهره‌مندی از برنامه کودی هویج مقالۀ ذکر شده را مطالعه کنید.
  10. مراقب آفات رایجی مانند مگس هویج و بیماری‌هایی مانند لکه‌های قارچی روی برگ‌ها باشید. در صورت لزوم از روش‌های کنترل آفات استفاده کنید.
  11. پس از گذشت هفتاد الی هشتاد روز هویج‌های شما آماده برداشت هستند.
مرحله برداشت هویج
جوانه زنی هویج

با دنبال کردن این مراحل و توجه به نیازهای خاص نوع هویج انتخابی خود، می‌توانید با موفقیت محصول فراوانی را برداشت کنید.

سخن نهایی

در این مقاله شما را با با مراحل کاشت هویج، آب و هوا و فصل مناسب کشت، خاک مناسب و… آشنا کردیم. آیا شما تابه حال سابقه کاشت هویج را داشته‌اید؟ نکته‌ای هست که ما در مقاله به آن نپرداخته باشیم؟ در بخش دیدگاه‌ها منتظر خواندن نظرات و سوالات شما عزیزان هستیم و در اولین فرصت پاسخگوی شما همراهان عزیز خواهیم بود.

 

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 5 / 5. امتیاز های این مقاله: 1

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0