با مزایا و معایب کود سولوپتاس آشنا شوید

کود سولوپتاس

کود سولفات پتاسیم یا سولوپتاس یکی از کودهای مفید برای رشد و باروری گیاهان است، کشاورزانی که استفاده از سولفات پتاسیم را در برنامه‌ تغذیه گیاهانشان قرار می‌دهند، محصولی ایده آل و با کیفیت تولید می‌کنند. دعوت می‌کنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید همه چیز را درباره کود سولوپتاس، بهترین زمان استفاده، نحوه مصرف و… را برای شما بررسی کنیم.

کود سولوپتاس چیست؟

کود سولفات پتاسیم (Potassium sulfate) که نام تجاری آن کود سولوپتاس است از جمله کودهای شیمیایی پرمصرفی است که به خاطر وجود پتاس و گوگرد، محبوبیت زیادی دارد. کود سولفات پتاسیم از کاتیون‌های پتاسیم و آنیون سولفات، تشکیل شده است. نقش پتاسیم در ترکیب این کود باعث افزایش سرعت فتوسنتز، نقل و انتقال بهتر مواد غذایی، پروتئین، آمینو اسید در ساقه و آوند گیاه می‌شود. افزایش مقاومت میوه و گیاه در برابر سرما، گرما و شوری از سایر فواید این کود برای گیاه است.

6 مورد از مزایای کود سولوپتاس

پتاسیم جزو عناصری است که در ساختار گیاهان وجود ندارد، ولی نقش حیاتی در رشد گیاه دارد. به طور کلی برای درشتی میوه، افزایش باردهی و افزایش تناژ برداشت در درختانی مانند: هلو، آلو، شلیل، پرتقال، سیب، انار، انگور، گیلاس، کیوی، بادام، گردو، خرما، انجیر، لیمو ترش، زردآلو، انبه، گلابی، و سایر درختان و نیز برای صیفی‌جاتی همچون گوجه‌فرنگی، سیب‌زمینی، بادمجان، فلفل، هندوانه، کدو و… نیاز به کوددهی مناسب می‌باشد.

برای اینکه گیاه بتواند بهترین عملکرد را داشته و افزایش تناژ داشته باشد باید به خوبی تغذیه و تقویت شود. عنصر پتاسیم پس از جذب بر ایجاد دیواره سلولی مستحکم، تقسیم سلولی در گیاهان، افزایش سوخت و ساز مواد هیدروکربنه نقش بسزایی در کیفیت محصول نهایی دارد.

مزایای کود سولوپتاس در سلامت گیاهان

شما با استفاده از این کود علاوه بر مزایای جذب پتاسیم توسط گیاه، از فواید بی‌نظیر گوگرد در افزایش مقاومت گیاه در برابر آفات و بیماری‌ها و تنش‌های محیطی بهره خواهید برد. علاوه بر مواردی که ذکر شد، افزایش مدت زمان انبارداری از مزایای کوددهی و تغذیه مناسب گیاهان است. برخی فواید کود سولفات پتاسیم به شرح زیر است:

1- پتاسیم بر افزایش فتوسنتز گیاه تاثیر دارد و سرعت آن را افزایش می‌دهد.

2 پتاسیم قند را توسط آوندها به بخش‌های مختلف گیاه انتقال می‌دهد و در طعم خوب میوه و رسیده شدن آنها تاثیر می‌گذارد.

3- شادابی و سرسبزی تمام بخش‌های گیاه نتیجه انتقال مواد غذایی توسط سولفات پتاسیم است.

4- شاید جالب باشد بدانید که کمبود پتاسیم در گیاه باعث می‌شود نیترات و آمینو اسیدها، به صورت خام در انتهای گیاه باقی مانده و در صورت استفاده انسان یا حیوان از محصول تولیدی، سموم زیادی وارد بدنشان شود که بسیار خطرناک است. سولفات پتاسیم این کمبود پتاسیم را تا حد کمی جبران می‌کند.

5- وجود سولفات پتاسیم در خاک شور، مقاومت و تحمل گیاه و نیز قدرت باروری آن را افزایش می­‌دهد.

6- پتاسیم و گوگرد با مقاوم سازی ساقه و شاخه‌ها، ورود آفات به داخل گیاه را مشکل کرده و مقاومت آن‌ها را در برابر آفات و شته‌ها افزایش می‌دهند.

معایب کود سولفات پتاسیم

شاید بپرسید که مگر این کود با مزایای فراوانی که دارد می‌تواند معایبی هم داشته باشد؟ در جواب باید بگوییم بله این کود کم و کاستی‌هایی هم دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم:

  •  در حالی که سولفات پتاسیم، پتاسیم و گوگرد را تامین می‌کند، فاقد سایر مواد مغذی ضروری مانند نیتروژن و فسفر است.
  • سولفات پتاسیم در مقایسه با سایر کودهای پتاسیم مانند کلرید پتاسیم حلالیت نسبتاً کمی دارد و خیلی دیر در در دسترس گیاه قرار می‌گیرد.
  • سولفات موجود در سولفات پتاسیم می‌تواند در طول زمان موجب اسیدی شدن خاک شود به خصوص اگر بیش از حد، آن را استفاده کنید. خاک اسیدی می‌تواند بر گیاهان و میکروارگانیسم‌های خاص تأثیر منفی بگذارد و به طور بالقوه منجر به عدم تعادل pH خاک شود.

علاوه بر موارد ذکر شده، کود سولوپتاس نمی‌تواند نیاز گیاه به عنصر پتاسیم را کاملاً برطرف کند، بنابراین بهتر است که از کودهایی استفاده کنید که درصد بیشتری پتاس دارند. اگر هدف شما از استفادۀ سولوپتاس، درشتی میوه‌ها و افزایش تناژ محصولاتتان مثل سیب زمینی، پسته، چغندر و لوبیا می‌باشد می‌توانید از مقالۀ کود کا 60 شوک بازدید کنید.

همچنین اگر قصد دارید که توسط عنصر گوگرد (سولفات یا سولفور)، گیاهان را در برابر آفات مقاوم کنید باید به طور اختصاصی از کود گوگرد استفاده کنید، پیشنهاد می‌کنیم برای آشنایی با کاربرد کود گوگرد حتماً مقالۀ نام‌برده را مطالعه کنید.

 علائم کمبود پتاسیم در درختان

  • درختی که با کمبود کود سولفات پتاسیم مواجه است، ساقه‌هایش توانایی نگهداری میوه‌های رسیده را نداشته و در حالی که هنوز میوه کاملاً رسیده نشده، می‌ریزند.
  • گیاهی که با کمبود پتاسیم روبرو است، برگ‌های انتهایی آن زرد شده و از لبه‌ها شروع به خشک شدن می­‌کند، چون مواد غذایی به طورکامل به آنها نمی‌رسد.
  • کمبود پتاسیم برگ‌های پهن را زرد کرده و باعث سوختگی لبه‌ها می‌­شود و برگ‌های تیز به رنگ قرمز در می‌آیند.
  • کوچک ماندن و بی‌مزه بودن میوه از علایم دیگر کمبود پتاسیم است.
  • حمله آفات به شاخ و برگ گیاه از نشانه‌های کمبود پتاسیم در گیاه است.
  • کوتاه ماندن ساقه گیاه نیز از عوارض کمبود پتاسیم است.

فرمول شیمیایی کود سولفات پتاسیم

سولفات پتاسیم که با نماد شیمیایی K2SO4 شناخته می‌شود، حاوی تقریباً 50٪ پتاسیم (K2O) و 18 الی 24% گوگرد (S) است و باقی‌مانده کود از دیگر مواد معدنی تشکیل می‌شود. کود سولو پتاس یک کود شیمیایی غیر آلی است که منبع خوبی برای تامین پتاسیم گیاه در مراحل پایانی رشد محسوب می‌شود.

اَشکال مختلف کود سولفات پتاسیم

شما کشاورزان و باغداران عزیزی که قصد خرید سولفات پتاسیم را دارید خوب است بدانید که این  کود به سه روش پودری، مایع و گرانوله در بازار موجود است. کود سولفات پتاسیم پودری را به صورت چالکود استفاده می‌کنند. از آنجا که حلالیت پودر سولفات پتاسیم بالا است، می­‌توان آن را به صورت محلول پاشی نیز استفاده کرد.

تفاوت کود سولوپتاس مایع و جامد

قبل از هر چیز باید بدانید تفاوت اصلی میان کود مایع و جامد در شکل ظاهری و فیزیکی آنها است. همان طور که می‌دانید، سولفات پتاسیم به صورت مایع استفاده راحت‌تری دارد.

با وجود آن که هر دو نوع کود پتاسیم جامد و مایع، مقدار محصول و سرعت رشد را افزایش می‌دهند، اما هر کدام عملکرد مخصوص به خود را دارند. کود مایع بازدهی بیشتری نسبت به کود جامد داشته و ضمن رشد گیاه، باعث بهبود طعم نهایی میوه می‌­شود. تفاوت در نوع بسته بندی نیز از  نقاط تمایز این دو نوع کود است.

نحوه و مقدار مصرف کود سولفات پتاسیم

میزان مصرف کود سولو پتاس بستگی به نوع کشت و سن درخت دارد. حداکثر غلظت کود مصرفی برای درختان نباید از 100 گرم در لیتر بیشتر باشد.

تعداد دفعات مصرف کود هم بستگی به نوع خاک دارد. در خاک‌های شنی که بافت سبکی دارند، دفعات بیشتر با مقدار کمتر از این کود را باید مصرف کرد. در خاک‌های رسی که بافت سنگین‌تری دارند، میزان مصرف کود کمتر از خاک‌های شنی است. در ادامه میزان مصرف را بررسی می‌کنیم:

  • میزان مصرف سولوپتاس جامد برای هر درخت 100 تا 150 گرم می‌باشد و به عبارتی در هکتار باغ 8 تا 10 کیلوگرم در هکتار است.
  • در محصولات زراعی نیز برای هر هکتار 10 تا 15 کیلوگرم کود سولفات پتاسیم را می‌توانید مصرف کنید.
  • برای گلخانه نیز 4 تا 6 کیلوگرم در هکتار می‌توان از این کود استفاده کرد.
  • برای محلول پاشی نیز 100 تا 120 گرم از کود را باید در یک لیتر آب حل کنید.
  • میزان مصرف سولوپتاس در هکتار به صورت محلول پاشی برای گیاهان زراعی 6 تا 8 کیلوگرم است.

زمان مصرف کود سولفات پتاسیم

از آنجا که جذب کود پتاس مورد نیاز گیاهان در مراحل اولیه رشد بیشتر بوده، بنابراین بهترین زمان استفاده از کود سولو پتاس هنگام کاشت محصول، مراحل اولیه رشد، قبل از شروع رشد میوه در اوایل بهار و حین رشد میوه است. در درختان میوه، برای اثر بخشی بیشتر سولو پتاس را بهتر است بعد از گلدهی و در طول دوره رشد استفاده کنید. البته زمان رسیدن میوه هم وقت خوبی برای مصرف این کود است.

کود سولوپتاس برای محصولات زراعی

برای اطلاع بیشتر راجع به زمان استفاده از کود سولوپتاس پیشنهاد می‌کنیم مقالۀ نامبرده را مطالعه کنید. ما در این مقاله بصورت مفصل بحث بهترین زمان استفاده از کود سولوپتاس را شرح داده‌ایم.

دقت کنید از کود سولفات پتاسیم در خاک‌های لومی شنی، شنی یا خاک‌های آلی توصیه نمی‌شود؛ چون بارش‌های فصلی این کود را شسته و از بین می‌برد. ( استفاده از کود اسید هیومیک باعث جذب بهتر آب در خاک‌های لومی شنی می‌گردد.)

خرید کود گوگرد و پتاسیم آمریکایی اصل

دو برند آمریکایی شوک و جنریت کودهای مایع باکیفیت را با تکنولوژی نانو تولید کرده‌اند که در مدت زمان کوتاه جذب گیاه یا درخت می‌شوند و اثرگذاری خود را سریعاً نشان می‌دهند. برای خرید کود پتاسیم می‌توانید به صفحۀ ذکرشده مراجعه کنید و کود مورد نظر خود را تهیه فرمایید.

کود پتاس بالا شوک
کود پتاس بالا جنریت

همچنین برند شوک نیز کود گوگرد را با خلوص هشتاد درصد به بازار عرضه کرده است، که از بسیاری آفات جلوگیری می‌کند و در سلامت خاک تأثیر بسزایی دارد. جهت خرید کود گوگرد شوک آمریکایی می‌توانید به صفحۀ ذکر شده مراجعه کنید.

سخن نهایی

در این مقاله کود سولوپتاس را برای شما معرفی کردیم و از مزایا و معایب آن گفتیم. گفتیم که علی‌رغم فواید سولوپتاس، بهتر است که کود پتاسیم و کود گوگرد را به طور جداگانه تهیه کنید. شما تجربه استفاده از این کود را داشته‌اید؟ این کود برایتان مفید واقع شد یا ترجیح می‌دهید از این ترکیب به صورت جداگانه استفاده کنید؟

دعوت می‌کنیم سوالات و نظرات خود را در بخش دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید تا در اولین فرصت پاسخگوی شما همراهان عزیز نیاز گیاهان باشیم.

چقدر این پست مفید بود؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا به به این مقاله امتیاز بدید!

میانگیــــن امتیـــازات این مقالــه 4.3 / 5. امتیاز های این مقاله: 8

این مقاله امتیازی ندارد، اولین نفری باشید که امتیاز می‌دهید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0