گیاهان آبزی یا گیاهان آکواریومی همانند گل ها و گیاهان آپارتمانی عمل کرده و علاوه بر زیبایی بخشیدن به محیط آکواریوم با جذب دی اکسید کربن و گازهای زیان آور و پس دادن اکسیژن محیط آکواریوم را سالم تر و زیباتر می کنند. زیبایی فوق العاده آکواریوم های گیاهی، هر بیننده ای را برای داشتنش وسوه می کند. اما پیش از اینکه اقدام به راه اندازی یک اکوسیستم گیاهی کوچک و زیبا درون آکواریوم نمایید بهتر است با پیشنیازهای آن آشنا شوید و با اطلاعات کافی اقدام به راه اندازی آکواریوم گیاهان آبزی نمایید.
بستر مورد نیاز کاشت گیاهان آبزی
اکثر گیاهانی که در آکواریوم رشد می کنند (به جز تعدادی محدود) ریشه در بستر داشته و مواد مغذی مورد نیاز را از بستر جذب می کنند. بستر کاشت مناسب برای گیاهان آکواریومی ماسه و سنگ ریزه های استاندارد است. البته می توانید از ماسه هم به تنهایی استفاده کنید، اما به این دلیل نیاز به استفاده از سنگریزه هاست که بستر حاوی ماسه پس از گذشت مدتی رو به سختی رفته و به بستری غیرقابل نفوذ تبدیل می شود، که این امر ریشه دوانی و رشد گیاهان آبزی را با مشکل روبرو می کند. بنابراین پیشنهاد ما این است که پیش از اقدام به کاشت گیاهان آبزی از یک کارشناس خبره در این زمینه مشاوره بگیرید. همچنین می توانید از بسترهای آماده که توسط برندهای معتبر تولید و عرضه می شوند استفاده کنید. این بسترها علاوه بر ترکیبی مناسب از ماسه و سنگ ریزه دارای مقادیری املاح معدنی نیز هست که می تواند برای مدتی نیازهای غذایی گیاه را تامین کند.

نور مناسب گیاهان آکواریومی
نیاز گیاهان به نور امری بدیهی است و گیاهان آکواریومی هم ازین قاعده مستثنی نیستند. بنابراین پیش از راه اندازی آکواریوم گیاهی باید به این نکته توجه ویژه باشید. نبود نور مناسب می تواند زحمات و هزینه هایی که برای راه اندازی آکواریوم گیاهی کرده اید را از بین ببرد، به همین دلیل نور مناسب را از اولویت های اصلی راه اندازی آکواریوم گیاهی در نظر بگیرید. هنگام تامین نور این نکته را در نظر داشته باشید که صرفا اتکا به نور خورشید برای تامین نیاز نوری، علاوه بر افزایش دمای آب، باعث ایجاد جلبک در محیط آکواریوم نیز می شود. همچنین استفاده از روشنایی عادی خانگی مانند لامپ های کم مصرف و مهتابی ها هم نیاز نوری گیاهان آبزی را برطرف نمی کند. استفاده از نورهای مصنوعی مخصوص رشد گیاهان که طیف های نوری مناسب برای گیاهان را دارا باشد، در کنار نور تصفیه شده خورشید بهترین گزینه برای تامین نور گیاهان آکواریومی است.

تغذیه و کوددهی به گیاهان آبزی
گیاهان آبزی به انواع مواد معدنی مانند، آهن، پتاسیم، فسفر، روی و …. نیاز دارند. اگر از بستری غنی برای کشت گیاهان ابزی استفاده می کنید تا مدتی نیاز به کوددهی ندارید، زیرا گیاه با ریشه دوانی، مواد مغذی مورد نیاز را از بستر جذب می کند. همچنین فضولات و پسماند غذای ماهی هم در تامین نیاز غذایی گیاهان کمک می کنند. شما با راه اندازی یک اکوسیستم گیاهی استاندارد می توانید بخش مهمی ازین نیازها را رفع نمایید. اگر هم بعد از مدتی متوجه علائم کمبود مواد مغذی در گیاهان شدید و یا به دنبال شادابی بیشتر و رشد سریعتر گیاهان آبزی هستید، می توانید از کودهای مخصوص گیاهان آکواریومی برای تغذیه بهتر استفاده کنید.

کود مخصوص گیاهان آبزی و آکواریومی
همانطور که برای تغذیه گیاهان آپارتمانی از کود گلها و گیاهان آپارتمانی استفاده می کنیم، برای رفع نیازهای غذایی گیاهان آکواریومی هم نیاز به کود مخصوص گیاهان آبزی داریم تا علاوه بر تامین مواد غذایی گیاهان، برای ماهی ها و جانوران آبزی همبی خطر بوده و به آنها آسیبی وارد نکند.
نحوه استفاده از کود گیاهان آبزی
میزان مصرف کود بستگی به تعداد گیاهان و ابعاد مخزن آکواریوم شما دارد، اما می توانید با دوز 3 بار در هفته و در هر نوبت با یک بار پمپ کردن کود درون مخزن آکواریوم کوددهی را شروع کنید. اگر بعد از مدتی آثار بستن جلبک درون آکواریوم را مشاهده کردید، دوز مصرفی را در طول هفته به 2 و یا 1 بار کاهش دهید.